10 από τις καλύτερες τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Οι διατροφικές μας συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο για τη συνολική ευεξία. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να σας ωφελήσουν για την ελαχιστοποίηση τοξινών στο σώμα σας.

Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε ουσίες με το όνομα ανθοκυανίνες στις οποίες οφείλει και το κόκκινο χρώμα των σπόρων του. Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να προστατεύσουν το DNA από πιθανές προσβολές και βλάβες όπως επίσης και να μειώσουν τον κίνδυνων καρδιακών παθήσεων, αλλεργιών, καρκίνου και διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να φανεί ωφέλιμο και για το δέρμα καθώς ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ινών.

Ρόκα

Ανήκει στην κατηγορία των Σταυρανθών όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία είναι γνωστά για τις ουσίες που περιέχουν (σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη) και βοηθούν στην αποτοξίνωση. Εκτός αυτών είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό. Πρόκειται για ένα φυτό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και πλέον χρησιμοποιείται σε πολλές σαλάτες.

Σκόρδο

Έχουμε ξαναμιλήσει για τις ευεργετικές δράσεις του σκόρδου στην υγεία. Εκτός των άλλων λοιπόν, περιέχει ενώσεις πλούσιες σε θείο που ενισχύουν την ικανότητα του σώματος για αποτοξίνωση όπως η γλουταθειόνη.

Παντζάρια

Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες έχουν και δράση που ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Συγκεκριμένα, διαθέτουν κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που τα κάνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά

Λεμόνια

Τα χρησιμοποιούμε συνεχώς στη διατροφή μας. Είναι πλούσια ως γνωστόν σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των αλκαλικών-οξέων, που βοηθούν στην απομάκρυνση διατροφικών και περιβαλλοντικών τοξινών.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και την διαλυτή πηκτίνη ίνα, τα οποία καταφέρνουν να απορροφούν τις τοξίνες. Εκτός αυτών περιέχουν επίσης γλουκαρικό οξύ, το οποίο βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα οιστρογόνα.

Λάχανο

Ίσως από τις οικονομικότερες αντιοξειδωτικές τροφές. Για τη δράση του κατά των τοξινών ευθύνονται οι γλυκοσινολικές ενώσεις τις οποίες διαθέτει σε μεγάλη περιεκτικότητα. Εκτός των άλλων είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνη Κ και C και μισό φλιτζάνι έχει μόνο 11 θερμίδες.

Αβοκάντο

Το εξωτικό φρούτο έχει ιδιαίτερα αντιοξειδωτική δράση. Το συγκεκριμένο είναι πλούσιο σε λίπος όσο παράξενο και αν φαίνεται  για ένα φρούτο. Το λίπος αυτό δρα ευεργετικά για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν τις τοξίνες. Συγκεκριμένα προάγει την απελευθέρωση χολής από τη χολιδόχο κύστη και κατ επέκταση την εξάλειψη τοξινών από το σώμα και την απορρόφηση χρήσιμων βιταμινών όπως A, D, E και K.

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Από τα βασικά αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες τρόφιμο που βοηθά και στην καταπολέμηση της ναυτίας, ενισχύει την πέψη και ενισχύει την αποτοξίνωση μέσω της γρηγορότερης κίνησης των τροφών στο έντερο.

Πράσινο τσάι

Πρόκειται για το ιδανικό υποκατάστατο του καφέ. Περιέχει καφεΐνη (περίπου 15-40mg ανά φλυτζάνι) όμως διαθέτει και κατεχίνες που είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα οι κατεχίνες EGCG μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι από φθορές και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της χοληστερόλης.

loading...