YΠΕΞ Σερβίας για Σκόπια: Πρώτα αναγνώρισαν το Κόσοβο και τώρα δεν θέλουν αλλαγές συνόρων, ντροπή τους!

«Ακόμη και η “Μακεδονία” που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, σήμερα λέει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα. Τώρα που άρχισε να χορεύει η αρκούδα και στην αυλή τους θυμήθηκαν ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν.
Τότε τι ήταν η απόσχιση του Κοσόβου που αναγνώρισαν; Ντροπή τους» επισήμανε ο Ντάτσιτς σε έντονο ύφος.

Με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η κ. Ζαχάροβα έφτασε στη σερβική πρωτεύουσα ύστερα από πρόσκληση του Ίβιτσα Ντάτσιτς για να επισκεφτεί το παραδοσιακό φεστιβάλ χάλκινων πνευστών στην Γκούτσα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου κυριάρχησε το ζήτημα του Κοσόβου. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επανέλαβε την άποψη ότι βιώσιμη λύση αποτελεί μόνο η οριοθέτηση Σέρβων και Αλβανών και χαρακτήρισε υποκριτική τη συμπεριφορά όσων αντιτίθενται σ’ αυτήν την προοπτική με τη δικαιολογία ότι η αλλαγή των συνόρων εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη. «Για ποια αλλαγή μιλάνε; Αυτοί διέλυσαν τα δικά μας σύνορα, μας βομβάρδισαν… Ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας και δεν πρόκειται να κλείσει» διεμήνυσε ο Ντάτσιτς. Μύδρους εξαπέλυσε και κατά των Σκοπίων, τα οποία καταδίκασαν κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια. «Ακόμη και η “Μακεδονία” που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, σήμερα λέει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα. Τώρα που άρχισε να χορεύει η αρκούδα και στην αυλή τους θυμήθηκαν ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν. Τότε τι ήταν η απόσχιση του Κοσόβου που αναγνώρισαν… Ντροπή τους» επισήμανε ο Ντάτσιτς σε έντονο ύφος.

Η Μαρία Ζαχάροβα απέφυγε να πάρει θέσει για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα στηρίξει κάθε απόφαση που θα λάβει η Σερβία και συμπλήρωσε: «Σε εμάς δεν περνάνε τέτοιου είδους επιλεκτικές πολιτικές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι το Κόσοβο ήταν ιδιόρρυθμη περίπτωση (sui generis). Δεν περνάει σ’ εμάς η διάβρωση της ιστορικής μνήμης».

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς και η Μαρία Ζαχάροβα έφτασαν αργά το απόγευμα στην Γκούτσα, όπου θα διασκεδάσουν μέχρι αργά το βράδυ υπό τον ήχο των χάλκινων πνευστών. Το φεστιβάλ αυτό θεωρείται το μεγαλύτερο, σ αυτό το είδος της μουσικής, στην Ευρώπη. Στο χώρο του φεστιβάλ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια αλλά, όπως λένε οι διοργανωτές, αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση των επισκεπτών. Εκείνο που απασχολεί τα σερβικά ΜΜΕ, αλλά και την κοινή γνώμη, είναι αν θα τραγουδήσει ο ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς κάποιο ρωσικό τραγούδι στη Μαρία Ζαχάροβα, όπως συνηθίζει να κάνει όταν φιλοξενεί ξένους αξιωματούχους.

loading...