Τσίπρας από Ιθάκη: Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων (VIDEO)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέφτασε το πρωί της Τρίτης στο νησί της Ιθάκης απ’ όπου σε ένα διαγγελμα αναφέρθηκε στο «τέλος των μνημονίων».«Είναι μία μέρα λύτρωσης και αφετηρία μίας νέας εποχής. Δεν θα αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν  τη χώρα στα μνημόνια», ανέφερε στην αρχή του διαγγέλματος.

Ο Τσίπρας με φόντο τη θάλασσα της Ιθάκης χαρακτήρισε «ιστορική» την σημερινή μέρα, ενώ έκανε δεκάδες αναφορές στην Οδύσσεια παραλληλίζοντάς την με την σημερινή Ελλάδα.

« Τα μνημόνια της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης τελείωσαν και η χώρα μας ανακτά τη δυνατότητα να καθορίζει το μέλλον της χωρίς καταναγκασμούς, εκβιασμούς και θυσίες», ανέφερε.

Όπως είπε «αφήσαμε πίσω συμπληγάδες σε μια διαδρομή που δεν ήταν εύκολη αλλά είχε πάντα προορισμό. Η Ελλάδα από το 2010 γνώρισε την δική της σύγχρονη Οδύσσεια χάνοντας το 25% του εθνικού πλούτου με υλοποίηση μέτρων λιτότητας 65 δισ. ευρώ. Η δημοκρατία ευτελίστηκε και τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες».

Ακόμα, μίλησε για «φασιστικές συμμορίες» που βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 65 χρόνια και μίλησε για ένα λαό που ποτέ δεν αποδέχτηκε αυτή την κατάσταση και πριν 3,5 χρόνια πήρε την απόφαση να πάρει το τιμόνι από αυτούς που την είχαν οδηγήσει στα βράχια.

«Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες αλλά μόνο με μια: αυτή που μας όρισαν οι Ελληνες: να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό της λιτότητας».

Ολόκληρο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς.
Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας.

Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής. Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της. Τα επιτεύγματα, οι αγώνες αλλά και οι οδύνες. Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων.

Μια διαδρομή που δεν ήταν ποτέ εύκολη. Αλλά είχε πάντα προορισμό. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, στις πιο μεγάλες φουρτούνες.

Η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της. Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου. 3 στους 10 έμειναν άνεργοι. 6 στους 10 νέους, επίσης. Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δισ. Η βία και η καταστολή, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας. Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια. Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί.

Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης. Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια πήρε μια ιστορική απόφαση. Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια. Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους. Αναλάβαμε αυτή την βαριά ευθύνη. Με σθένος, αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στις θυσίες του λαού μας. Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία. Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας.

Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν. Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας. Ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Και τα μνημόνια θα είναι για πάντα εδώ. Ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι όταν απέναντι σου στέκονται οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες. Τα θεριά που η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης. Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής. Και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες. Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα. Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη. Δε θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα.

Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους. Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει. Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων. Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».
.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος με στοιχειώδη λογική που να πιστέψει ένα τόσο χαζό παραμύθι? Ποιό σαϊνι τον συμβούλεψε να κάνει κάτι τόσο βλακώδες. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι κουταμάρες αυτές "πουλάνε" ?
  Αν ναι τότε καλά έκανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΚΟΥ ΑΛΗΤΗ ΤΣΙΠΡΑ :

  ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ " ΑΓΩΝΑΣ" ΚΑΙ " ΘΥΣΙΕΣ" ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΒΡΩΜΟ-ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΕΡΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙΣ ΡΕ ΥΠΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ !

  ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΙΟ- ΕΒΡΑΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ:

  " Οι Πολυμήχανοι Έλληνες, Γράψαμε Με Αγώνα Και Θυσίες Το Τέλος Των Μνημονίων ???"

  ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΛΙΟ- ΑΛΗΤΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΛΕΡΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ " ΕΛΛΗΝ"
  ΜΕ ΤΟ ΒΡΩΜΟ-ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ, ΕΛΕΕΙΝΕ, ΤΙΠΟΤΕΝΙΕ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΕΝΕ ΣΚΑΤΟ- ΕΒΡΑΙΕ !

  ΕΣΥ ΑΛΗΤΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΕΥΛΟΓΗΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΤΕΜΠΕΡΓΚ, ΟΤΑΝ ΕΙΧΕΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ, ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΘΥΜΑΣΑΙ ?

  ΕΚΕΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΚΑΙ ΤΟ " ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ", ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΓΡΑΠΤΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΙΜΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ
  ΑΛΗΤΟ- ΤΣΙΠΡΑ ??

  ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ, ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΩΡΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΛΗΤΗ ΤΣΙΠΡΑ , ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ...

  ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΙΣΘΕ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟΙ ΜΙΚΡΟ-ΚΑΙΣΑΡΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟ-ΗΓΕΜΟΝΙΣΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ !

  ΝΑ ΦΟΒΑΣΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ " ΝΕΚΡΗ" ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΙΟ- ΑΛΗΤΕΣ.

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΝΟΜΙΖΕΤΕ " ΝΕΚΡΗ"

  ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕ ΚΙ' Ο ΞΕΡΞΗΣ, ΚΙ' ΕΤΡΕΧΕ ΞΕΦΡΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !

  ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕ ΚΑΙ Ο ΤΡΕΛΛΟ- ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΙ' ΕΤΡΕΧΕ ΧΕΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!

  ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΗΤΗ ΤΣΙΠΡΑ :

  ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....

  ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΑΘΙΚΙ !

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΓΑΜΗΣΟΥ ΑΡΧΙΔΙ. ΠΡΟΔΟΤΗ ΔΟΣΙΛΟΓΕ
  https://uploads.disquscdn.com/images/b898defb5bcfd291732b6d83675ff1c844f932fbf8dbeb8ac5e9d7123d74f8a6.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]