H αλήθεια για το Ελληνικό χρέος

Του Νίκου Κούτρικα*

Πολλά λέγονται και γράφονται τελευταία για το δημόσιο χρέος της χώρας μας ενώ το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη μας μιλά για την μετα μνημόνιο εποχή χωρίς κουβέντα για το πόσο ήταν το χρέος αρχικά και πόσο είναι σήμερα.
Εμείς σας παραθέτουμε τα επίσημα στοιχεία μαζί με την επισήμανση ότι το μοναδικό κούρεμα χρέους (διαγραφή χρέους) έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου με το PSI μετά από έγκριση από τους ξένους και έπειτα τους λάθος πολλαπλασιαστές που ανακάλυψε τότε η Ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι:

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο, την υπαγωγή μας στη διεθνή χρηματοδότηση θεσμών ή απλά “μνημόνια”.

Την Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, οκτώ χρόνια, τρεις μήνες και 29 ημέρες μετά, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε από την Ιθάκη, το τέλος των “μνημονίων”, αν και δεν έπεισε πολλούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα δελτία χρέους, που ίσχυαν στις ημερομηνίες αυτές, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, το χρέος ήταν :

στις 23-4-2010, 310.384,06 εκ.ευρώ, ενώ
στις 21-8-2018, 345.379,43 ευρώ.

δείτε τα επίσημα δελτία χρέους:
έναρξη μνημονίων
λήξη μνημονίων

Δεδομένου ότι το ΑΕΠ το 2010 ήταν 226 δις και το χρέος 310 δις, το χρέος προς ΑΕΠ ήταν 137%
ενώ το 2018, το ΑΕΠ θα είναι περίπου 190 δις και το χρέος προς ΑΕΠ , ανέβηκε στο 181% !!!

Τα συμπεράσματα δικά σας

Ο *Νίκος Κούτρικας είναι δημοσιογράφος – Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

loading...

4 thoughts on “H αλήθεια για το Ελληνικό χρέος

  1. Ολα φτιαχτά ήταν,προκειμένου να διασωθουν οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες.Ολο αυτό το τεράστιο ποσό το επωμίσθηκε η Ελλάδα,και συγκεκριμένα….ποιοί λέτε; Φυσικα τα κορόιδα οι Ελληνες. Με τα PSI του Βενιζέλου,με το κουτσούρεμα μισθών και συντάξεων,με την υπερφορολόγηση των Ελλήνων ακόμη και για την πρώτη κατοικία,το χρέος το πληρώσαμε και το πληρώνουμε,εγώ,εσύ,ο μπαρμπα Θωμάς στην απέναντι γωνία,η κυρα Παναγιώτα του ισογείου,και όοοοοολοι εμείς οι φουκαράδες. Διότι την φτώχεια εμείς την καταλάβαμε και όχι αυτοί που είχαν τα εκατομμύρια,και έχασαν κάτι λίγα.

  2. Ρε δημοσιογράφε της προπαγάνδας,γιατί δεν μας λες,πόσο ήταν το χρέος το καλοκαίρι του 2014; Γιατί μας λες μόνο για το 2010 και μετά πας στο 2018; Γιατί απλουστατα δεν θέλεις να θίξεις αυτούς που σε βάλανε να γράψεις αυτά που γράφεις. Οτι έκανε το ΠΑΣΟΚ,ότι έκανε η ΝΔ,τα ίδια κάνανε και οι σημερινοί δοσίλογοι. Μή πας να βγάλεις αθώα την ΝΔ,επειδή γι αυτήν δουλεύεις. Πάρτε το χαμπάρι ότι ο κόσμος ξύπνησε,και στις επόμενες εκλογές,όλοι όσοι κυβερνήσατε τα τελευταία χρόνια,θα πέσετε από τα σύννεφα. Είστε ό0λοι τελειωμένοι.

  3. Ο Δημοσιογράφος φίλε σου λέει την αλήθεια! Εσύ δεν καταλαβαίνεις. Το χρέος ήταν μικρότερο σου λέει το 2010. Σήμερα ο ψεύτης Τσίπρας μας πουλάει ότι έκλεισε με τα μνημόνια!
    Μήπως αυτό σε ενοχλεί ότι ξεσκεπάστηκε;;
    Θες να μας πεις απο ποιούς είμαστε τελειωμένοι στις εκλογές οι Έλληνες;;;;

    Τάσος

  4. Α ξέχασα να σου πω ότι ό Δημοσιογράφος απο όσο ξέρω είναι από τους πιο έγκυρους και μορφωμένους που έχει αυτό το επάγγελμα!

Comments are closed.