«Τρελές» αντιδράσεις από Ερντογάν: Eρχεται πυρηνικός σταθμός στην Θράκη – Θα στείλει και δεύτερο πλοίο για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο – Ξεφεύγει η κατάσταση;

Την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού στη Θράκη σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των πρώτων 100 ημερών του που παρουσίασε ο ίδιος ο «σουλτάνος» το απόγευμα της Παρασκευής (03.08.2018).

Επιπλέον, ο Ερντογάν, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να στείλει και δεύτερο πλοίο με γεωτρύπανο για έρευνα και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια ανάμεσα στις προτεραιότητές του για τις πρώτες 100 ημέρες της επανεκλογής του στον προεδρικό θώκο.

Πάνω από 1.000 έργα θα ολοκληρωθούν κατά τις πρώτες 100 μέρες ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε πως στο πρόγραμμα περιέλαβαν 400 από αυτά που θεωρούν ότι είναι σημαντικά και έχουν προτεραιότητα. Τόνισε, μάλιστα, πως 48 από τα 400 έργα είναι προγράμματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία.

«Ότι και αν γίνει δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις από τα προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύτιμη κάθε εργασία που θα συμβάλει στην αυτάρκεια μας σε αυτήν την περίοδο που η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με απειλές και πιέσεις σε κάθε πεδίο», πρόσθεσε και έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο, τον οποίο η χώρα του θα κερδίσει.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι εργασίες μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας και σχεδιασμού που αφορούν τη Διώρυγα της Κωσνταντινούπολης θα ολοκληρωθούν. «Αφού υπάρχει μια διώρυγα του Σουέζ, του Παναμά, γιατί να μην υπάρχει μια διώρυγα της Κωνσταντινούπολης;», διερωτήθηκε.

Όσον αφορά στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε πως θα είναι πλήρως λειτουργικό στις 29 Οκτωβρίου.

Εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο «σουλτάνος» είπε ότι ο αγώνας που δίνει η Τουρκία στο εξωτερικό κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, συνεχίζεται αδιάλειπτα και στο διπλωματικό επίπεδο.

Τονίζοντας πως συνεχίζονται οι εργασίες για την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των τρομοκρατικών οργανώσεων και την διακοπή των οικονομικών τους πόρων, ανέφερε ότι ο αριθμός των επισκεπτών που επιστρέφουν στις περιοχές της Συρίας που έχουν καταστεί ασφαλείς, αυτή την περίοδο θα ανέλθει σε 250 χιλιάδες.

Ο Ερντογάν είπε ότι αναμένουν να συνεχιστούν δίχως να επηρεαστούν από τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών οι κοινές δράσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσον αφορά στην Μανμπίτζ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κινηθεί προς την εκπλήρωση του Ιερού Όρκου που δόθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920. Ο Ιερός Όρκος των Τούρκων προβλέπει την επίλυση του ζητήματος της Δ.Θράκης με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σε εύθετο χρόνο.

Για να φτάσει όμως ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο σημείο αυτό, μετατρέπει την Τουρκία σε Σουλτανάτο. Το πρώτο βήμα ήταν το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο με το οποίο οι Τούρκοι αποφάσισαν, με ποσοστό 51%, να αλλάξουν το πολίτευμα της χώρας και από Προεδρευομένη να μετατρέψουν τη «δημοκρατία» τους σε Προεδρική. Ο Ερντογάν πλέον είναι εκτελεστικός πρόεδρος και συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες.

Πρωθυπουργός δεν υπάρχει και το υπουργικό συμβούλιο θα συντίθεται από προσωπικότητες τις οποίες θα επιλέγει ο πρόεδρος. Η θητεία του προέδρου θα διαρκεί πέντε έτη με δυνατότητα ανανέωσης άλλα πέντε έτη.

Με την νέα νίκη του κ. Ερντογάν, η Τουρκία ολοκληρώνει την μετάβασή της στο προεδρικό σύστημα. Οριστικά καταργείται το αξίωμα του Πρωθυπουργού και στην νέα του θητεία στην Προεδρία της χώρας του, ο κ. Ερντογάν αποκτά ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες.

loading...