Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξουν συγκαλύψεις, και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αναλογούν

Υπό την σκιά της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και με την ελπίδα μιας καινούργια μέρας, με βάση το νέο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,
πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, η τελετή παράδοσης-παραλαβής της αρχηγίας του Σώματος, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του νέου γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, των ηγεσιών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του λιμενικού, καθώς και πολλών αξιωματικών.

Ο κ. Σκουρλέτης, στην σύντομη ομιλία του προς τους πυροσβέστες, τόνισε ότι οι ευθύνες για την τραγωδία είναι συλλογικές και διαχρονικές, κάλεσε αυτούς «που βιάστηκαν με επιπόλαιο τρόπο να κατανείμουν ευθύνες» να δείξουν ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη: οι ευθύνες είπε, θα αποδοθούν σε αυτούς που αναλογούν, ενώ χαρακτήρισε την πυροσβεστική, πυλώνα του νέου σχεδιασμού που θα έχει την αρωγή της κυβέρνησης.

Ο απερχόμενος αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης, δεν έκρυψε την συναισθηματική του φόρτιση, χαρακτηρίζοντας την 23η Ιουλίου «μαύρη μέρα για την συνείδηση όλων».

«Σε όλη μου την καριέρα, είχα ως προσανατολισμό την αφοσίωση στο καθήκον» είπε ο κ. Τερζούδης, αναφέροντας ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τους στόχους του ως αρχηγός του πυροσβεστικού Σώματος, καθώς η θητεία του έληξε πρόωρα λόγω των περιστάσεων – ενώ απευθυνόμενος στον νέο αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, τόνισε: «Φίλε Βασίλη, είναι καθήκον σου να ανυψώσεις το ηθικό των πυροσβεστών».

Ο νέος αρχηγός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για ανταποκριθεί στην υποχρέωση που ανέλαβε.

Τόνισε ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις «να ανταποκριθεί στις επιταγές του ελληνικού λαού και της πατρίδας» και υπογράμμισε ότι η γραμμή του θα είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια σε όλα θα επίπεδα του Σώματος και πως θα συμπαραστέκεται στο προσωπικό και στους εθελοντές.

«Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας. Οι απώλειες τόσων ανθρώπων από την πυρκαγιά, οι τραυματισμοί και οι καταστροφές, μας έχουν βυθίσει σε θλίψη. Συμπονούμε και συμπαραστεκόμαστε σε όλους αυτούς που επλήγησαν» τόνισε ο κ. Ματθαιόπουλος και κάλεσε όλους τους πυροσβέστες να συνεχίσουν το έργο τους με αυταπάρνηση, ανθρωπιά και προσήλωση στο καθήκον – που είναι και οι αδιαπραγμάτευτες αξίες του Σώματος – όπως κάνουν πάντα. Δεσμεύτηκε επίσης, ότι θα στηρίξει το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης, και πως θα εργαστεί για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος στον επιχειρησιακό τομέα και τη διοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του ανέφερε πως «η σημερινή τελετή γίνεται κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πυρκαγιάς που βύθισε την χώρα στο πένθος. Πολλοί βιαστήκανε με επιπόλαιο τρόπο να κατανείμουν ευθύνες αναζητώντας τον αποδιοπομπαίο τράγο, το εξιλαστήριο θύμα. Και παρ” όλο ότι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στα ερωτήματα που θέτει η ίδια η ελληνική κοινωνία, γύρω από την διαχείριση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, γύρω από τις αιτίες που οδηγήσανε σε τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων, πρέπει η συζήτηση να γίνει με τρόπο ψύχραιμο, σε βάθος, χωρίς καμιά διάθεση συγκάλυψης οποιασδήποτε ευθύνης, αλλά και αποδίδοντας τις ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν και οι ευθύνες είναι συλλογικές και διαχρονικές. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πει πως οδηγηθήκαμε σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία επειδή μπορεί μόνο να υπήρξαν κάποιοι λάθος σχεδιασμοί. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές πλευρές».

«Η αναζήτηση και η απάντηση στα ερωτήματα, δεν αφορούν μόνο τον παρόντα χρόνο αφορούν και την αναζήτηση των αιτιών που ανάγονται στο παρελθόν» συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μην προσπαθήσουμε με έναν επιπόλαιο τρόπο να αξιοποιήσουμε αυτή την τραγωδία για να κερδίσουμε κάθε είδους πρόσκαιρα κέρδη, ή να εξυπηρετήσουμε σκοπιμότητες. Αυτό δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει η κυβέρνηση».

Στην συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού λέγοντας:

«Πριν από λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές ενός νέου σχεδιασμού για την πολιτική προστασία, που βασικός πυλώνας σε κάθε περίπτωση είναι το Πυροσβεστικό Σώμα. Ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα ενσωματώνει την δικιά σας πρώτα απ” όλα, πολύχρονη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσλειτουργίες και να αξιοποιήσει την επιστημονική καταγεγραμμένη γνώση γύρω από τα φυσικά φαινόμενα, παίρνοντας εμπειρίες από άλλα κράτη. Θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε αυτό που ταιριάζει στις ιδιομορφίες της χώρας μας. Γνωρίζοντας τις παθογένειες, τα λάθη, τον τρόπο που χτίστηκαν οι πόλεις, ενσωματώνοντας τις τελευταίες κλιματολογικές αλλαγές, όλα αυτά που οφείλουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα από την τραγωδία, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε την προϋπόθεση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».

«Όλοι νομίζω αναγνωρίζουν πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι στην πρώτη γραμμή» συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Αναγνωρίζουμε ότι όλοι χρωστάμε, κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις δικές σας προσπάθειες και θα εξασφαλίσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να είστε αποτελεσματικοί».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην τραγωδία του υποπυραγού που έχασε στην πυρκαγιά γυναίκα και παιδί, την ώρα που έσβηνε τις φλόγες λίγο παραπάνω, και τόνισε:

«Νομίζω οτι οφείλουμε απέναντι σε αυτόν αλλά και όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους στο καθήκον και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο αρχηγό και τον νέο για τις δεσμεύσεις του, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του Π.Σ. είναι καταγεγραμμένες στην συνείδηση του ελληνικού λαού – και με αφορμή τις ανακοινώσεις για το νέο σχεδιασμό από τον πρωθυπουργό, διευκρίνισε ότι αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμίες και μόνο.

«Πολλές φορές οι συνθήκες μας ξεπερνούν, γι” αυτό χρειάζονται νέες προσεγγίσεις» είπε ο κ. Ταφύλλης και τόνισε: «Σε αυτή την πορεία θα είμαστε μαζί, και υπόσχομαι από αυτό το βήμα ότι θα σταθώ αρωγός στην προσπάθεια. Από αυτό το Κέντρο Επιχειρήσεων συνεχίζεται η μάχη, και θα την δώσουμε μαζί».

loading...

3 thoughts on “Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξουν συγκαλύψεις, και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αναλογούν

  1. Φοράει καλσόν ο σκουρλετάκος; Και δεν του φαινόταν….!

  2. ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΠΑΙΤΕΡΗ…

Comments are closed.