Κράτος ρεντίκολο ! Έμειναν χωρίς γιατρούς Κέντρα υγείας σε νησιά

Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, αρκεί να μην αρρωστήσει κάποιος και χρειαστεί νοσοκομείο, κυρίως αν βρίσκεται είναι σε κάποιο νησί .

Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι υψηλά καταρτισμένο και επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασθενείς, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες οπως γράφει η espressonews.gr

Οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) και τα αγροτικά ιατρεία στην περιφέρεια έχουν δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, με συνέπεια να λειτουργούν στο «κόκκινο» όλο τον χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι.

Εποχή του χρόνου κατά την οποία το λιγοστό προσωπικό πρέπει να πάρει λίγες ημέρες άδεια -από τα πολλά ρεπό που του οφείλονται-, προκειμένου να ξεκουραστεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η Κως έμεινε φέτος τον Ιούλιο χωρίς καρδιολόγο, γιατί ο μοναδικός ιδιώτης που υπάρχει στο νησί πήρε άδεια και το νοσοκομείο δεν έχει καρδιολόγο!

Μάλιστα, η κατάσταση ήταν τόσο δραματική που ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει μια φόρμουλα «ώστε να μη μένουν ακάλυπτοι οι 35.000 κάτοικοι του νησιού και οι 100.000 τουρίστες».

Επιπροσθέτως, πολλά Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) σε μικρά και μεγάλα νησιά αλλά και σε παραθαλάσσια μέρη στην ηπειρωτική χώρα λειτουργούν όπως οι δημόσιες υπηρεσίες (08.00 -14.00), ενώ οφείλουν να είναι μάχιμα όλο το 24ωρο (π.χ. Κ.Υ. Πάργας).

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή υπάρχουν περισσότερες από 26.300 κενές θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 6.500 σε γιατρούς και 19.000 σε νοσηλευτές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Οι αεροδιακομιδές

Από το 2007 έως τον Ιούνιο του 2018 έχουν γίνει πάνω από 10.000 αεροδιακομιδές με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), τα οποία μετέφεραν συνολικά 15.672 βαριά ασθενείς.

Η ανεπάρκεια του ΕΣΥ στις τουριστικές περιοχές αποδεικνύεται περίτρανα από τις 800 έως και 1.000 αεροδιακομιδές ασθενών που πραγματοποιεί η Πολιτική Αεροπορία κάθε χρόνο.

Συνολικά πάνω από 1.200 ασθενείς τον χρόνο μεταφέρονται με C-130 ή Super Puma για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει στα νησιά. Δυστυχώς, στις Κυκλάδες δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου με έξι κλίνες.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με τέσσερις κλίνες.

Η Ηπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους, διαθέτει 29 κλίνες ΜΕΘ.

Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 κλίνες ΜΕΘ.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που από το 2007 έως και τον Ιούνιο του 2018 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 αεροδιακομιδές και έχουν μεταφερθεί 15.672 ασθενείς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Ειδικότερα, από την αρχή του 2018 έως και τον Ιούνιο έγιναν 373 αεροδιακομιδές με C-130 ή Super Puma, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν 610 βαριά ασθενείς.

Ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου η ΠΟΕΔΗΝ, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Συγκεκριμένα, στα Κέντρα Υγείας οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές.

Στις 10.000 οργανικές θέσεις προσωπικού υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις γιατρών υπηρετούν 3.000, εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί γιατροί. Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης γιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοιχτά 24 ώρες, όπως της Πάργας».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες, λόγω των προσφύγων και των μεταναστών.

Η ομοσπονδία θέτει ερωτήματα και για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας. «Πώς είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον γιατρών για δύο χρόνια σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων;» Και καταλήγει: «η ζωή στα τουριστικά νησιά είναι πολύ ακριβή και ο μισθός των γιατρών και των νοσηλευτών για ενοίκιο, διατροφή, μεταφορές είναι… πολύ χαμηλός. Οπότε το επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας “Εμείς βγάζουμε προκηρύξεις αλλά οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται” είναι ξεπερασμένο».

Πηγή: espressonews.gr

loading...