Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία

Η αμερικανική παρέμβαση και το παζάρι για τους μουφτήδες της Θράκης έπαιξαν ρόλο στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης

Η είδηση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η επιστροφή τους στην πατρίδα αιφνιδίασε ευχάριστα, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως μία ανάσα ανακούφισης. Πολύτιμη, πόσο μάλλον, όταν έρχεται στην καρδιά ενός ιδιαίτερα ακανθώδους καλοκαιριού. Παρά την έκπληξη, η λήξη ενός Γολγοθά που διήρκησε 168 ημέρες, συνοδεύεται από πλούσιο και ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για αμερικάνικη παρέμβαση, κατά τη διάρκεια επαφών των Τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ. Λέγεται ότι στις 8 Αυγούστου οι Αμερικανοί έδωσαν στους συνομιλητές τους λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές. Μεταξύ αυτών ήταν του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη.

Υπάρχουν πληροφορίες, όμως, που ρίχνουν ακόμα περισσότερο φως στο πως φθάσαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν διακατεχόταν από έναν έντονο φόβο, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα είχε ενταθεί. Πίστευε πως οι Αμερικάνοι ίσως στήσουν κάποιο θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν σαν πρόσχημα για να τον ανατρέψουν.

Ο φόβος αυτός δεν φαίνεται να έχει βάση, ούτε να πηγάζει από συγκεκριμένες πληροφορίες. ‘Όπως και να έχει, όμως, έπαιξε ρόλο στο να κλείσει αυτό το μέτωπο. χωρίς να τσαλακωθεί το κύρος του Ερντογάν. Αντιθέτως, ακόμα και να επιθυμούσε να απελευθερώσει τον Αμερικάνο πάστορα, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει θα φαινόταν πως υποχωρεί ατάκτως στις αμερικανικές πλαγιοκοπήσεις. Θα ερμηνευόταν, δηλαδή, ως άτακτη υποχώρηση υπό καθεστώς πίεσης.



Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από την Αδριανούπολη, όμως, φαίνεται να συνδέεται και με ένα άλλο παζάρι. Ένα παρασκηνιακό παζάρι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες έχει προηγηθεί και αφορά τους μουφτήδες στην Θράκη. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, εφαρμόζοντας άτυπη συμφωνία, η κυβέρνηση δείχνει την έξοδο στους νόμιμους μουφτήδες Κομοτηνής και Θράκης Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου. Βρίσκοντας έρεισμα σε έναν νόμο του 1991, τους καρατομεί, κάνοντας μία υποχώρηση σε μία πολυετή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι νόμιμοι μουφτήδες που έχουν διοριστεί από το ελληνικό κράτος αποτελούν σταθεροποιητικές δυνάμεις στην ακριτική Θράκη, όταν υπάρχουν οι παράνομοι μουφτήδες (οι ψευτομουφτήδες). Αυτοί εκλέχθηκαν από μερίδα μουσουλμάνων διά της ανατάσεως του χεριού και ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο. Πρόκειται για το Σερίφ στη Ροδόπη και τον Μετέ στην Ξάνθη.

Με την απομάκρυνση των νόμιμων μουφτήδων και μάλιστα από το ελληνικό κράτος, όλος ο χώρος στη μειονότητα θα είναι πλέον δικός τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, καθότι οι μουφτήδες διατηρούν ακόμη δικαστικές αρμοδιότητες, δεν επιτρέπεται να έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους. «Οι υπηρετούντες μουφτήδες και τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας θα συνεχίσουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι δύο μήνες από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των τοποτηρητών ή των νέων μουφτήδων. Στόχος είναι να μπορεί η Πολιτεία να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία».

Κοινώς, και οι δύο συνταξιοδοτούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο τίθεται τεράστιο ζήτημα. Να υπενθυμίσουμε μετά την τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως το καθεστώς με τους μουφτήδες είναι αδιαπραγμάτευτο. Άλλωστε, το θέμα του μουφτή στη Θράκη είναι ξεκαθαρισμένο, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν απλώς παραβίασή της…

loading...

3 thoughts on “Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία

  1. ΤΟ 44ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΞΙΑΣ 40 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΜΑΤΙ ΚΛΠ.ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝ ΤΗ ΝΕΑ ΦΙΕΣΤΑ ΟΠΟΥ ΕΡΕΙΜΗΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:ΤΟ 44ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ,Ο ΑΓΑ-ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΜΙΛΑ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΑΙΖΕΙ

  2. ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. Του Αντώνη Γρυπαίου

    Προσφάτως παρακολουθούμε μια επικίνδυνη επιδείνωση των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων.
    Η επιδείνωση αυτή οφείλεται σε παρέμβαση-εντολή, προς το υπηρετικό προσωπικό ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ, των αφεντικών της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Κυβέρνησης-Δικτατορίας των Κοσμοκρατόρων και Επικυρίαρχων της Γης, να βάλλουν κατά της Ρωσίας.
    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!!!!!!!!!!!!
    Η επιδείνωση των σχέσεων, ΕΛΛΑΔΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ, είναι μήνυμα ραγδαίων εξελίξεων.
    Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ.
    Η αντιπαράθεση αυτή φοβούμαστε ότι θα αποβεί κατά της Ελλάδος.
    Σπουδαίο ρόλο στη διένεξη αυτή, έπαιξε και ο Πρέσβης των ΡΟΤΣΙΛΝΤΣ στην Αθήνα.
    Όλοι θυμόμαστε την επίσκεψη του Πρέσβη των ΡΟΤΣΙΛΝΤΣ στο Άγιο Όρος, αν και Εβραίος, επεσκέφθη την κοιτίδα της Χριστιανικής Ορθοδοξίας, για διπλωματικούς σκοπούς.
    Η επίσκεψη αυτή του Πρέσβη του ΡΟΤΣΙΛΝΤ στο Άγιον Όρος, έγινε κατόπιν της επισκέψεως του Ρώσου Προέδρου ΠΟΥΤΙΝ, και της μεγαλειώδους υποδοχής αυτού από τους Ορθοδόξους Μοναχούς.
    Το ΥΠ.ΕΞ. των ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ ισχυρίζεται παράνομη διείσδυση των Ρώσων στην Ελλάδα, και απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες….

    Κατηγορεί τους Ρώσους για παράνομη δράση στην Ελλάδα.
    Κατηγορεί τους Ρώσους ότι έγιναν «σύντροφοι εν όπλοις» της Τουρκίας.
    Σε αντίποινα οι Ρώσοι απέλασαν δύο Έλληνες διπλωμάτες.
    Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Κοτζιάς διέταξε την ανάκληση του Πρέσβη μας στη Μόσχα.
    Το κακό δεν σταματά εκεί, αλλά το ΥΠ.ΕΞ. του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει σε σκληρές ανακοινώσεις κατά της ΡΩΣΙΑΣ.
    Επιτυχημένη Διπλωματία σημαίνει, να τα έχουμε καλά με όλους τους Λαούς της Γης, όχι να εκτελούμε διαταγές των Κοσμοκρατόρων.
    Θυμίζουμε στον ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ από χρόνια τώρα οι Σιωνιστές Κοσμοκράτορες έχουν κάνει την Ελλάδα «Μπάτε σκύλοι αλέστε» και «Ξέφραγο αμπέλι»……………….
    Ακολουθεί ο διαμελισμός της Πατρίδος διά της συμφωνίας των Πρεσπών…………….
    Η χρεοκοπία της Ελλάδος, είναι έργο των Σιωνιστών δανειστών Κοσμοκρατόρων του ΡΟΤΣΙΛΝΤ.
    Φοβόμαστε ότι η Ρωσία μήπως προβεί σε τουριστικό πόλεμο κατά της Ελλάδος, και εκδώσει Ταξιδιωτικές οδηγίες, προς τους Ρώσους τουρίστες.
    Οι Ρώσοι τουρίστες είναι οι καλλίτεροι πελάτες για τον Ελληνικό Τουρισμό.
    Η Αλήθεια είναι ότι, η Παγκόσμια Σιωνιστική Κυβέρνηση-Δικτατορία των Σιωνιστών Κοσμοκρατόρων, φοβάται διείσδυση των Ρώσων στην Ελλάδα, μέσω του Αγίου Όρους, και της Ορθοδοξίας.
    Γιαυτό το ΥΠ.ΕΞ. του ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσε την έκδοση ΒΙΖΑΣ, προς Ρώσους κληρικούς, ανώτατους Ιερωμένους, της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας.
    Οι Έλληνες Πατριώτες, κάνουμε έκκληση προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να απομακρύνει τον Πρέσβη του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, από την Ελλάδα, ο οποίος εμφανίζεται σαν Πρέσβης των Η.Π.Α.
    Φοβόμαστε ότι ο Πρέσβης του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, ενεργεί κατά της Ελλάδος, όπως λειτούργησε κατά της Ουκρανίας. Φοβόμαστε ότι παίζει διπλωματικό παιχνίδι θεωρίας συνομωσίας κατά της Ελλάδος.
    Ενεργεί πράξεις παρεμβολής στους «Έλληνες» πολιτικούς για τη διοίκηση της χώρας.
    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ DONALD TRUMP ήδη ευρίσκεται σε δεινή θέση, διά την κατοχήν των ΗΠΑ από τους Σιωνιστές Κοσμοκράτορες του ΡΟΤΣΙΛΝΤ.
    Ο ΤΡΑΜΠ ευρίσκεται στην κατάσταση σαν τον Πρόεδρο ΚΕΝΕΝΤΥ……………….
    Ευρίσκεται σε πόλεμο μαζί τους, διότι οι Σιωνιστές Κοσμοκράτορες κατέχουν τη χώρα των ΗΠΑ.
    Το βαθύ Σιωνιστικό Κράτος των ΗΠΑ, προσπαθεί να τον ρίξει από την εξουσία, με διάφορα τεχνάσματα.
    Η Τουρκία κατόπιν του Οικονομικού πολέμου από τη Σιωνιστική Δύση, και τις Σιωνιστικές «αγορές» του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, ήδη εστράφη προς τη ΡΩΣΙΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Σιωνιστικό ΝΑΤΟ.
    Τα ίδια έκαναν οι Σιωνιστές δανειστές Επικυρίαρχοι στην Ελλάδα διά της Χρεοκοπίας.
    Η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία από τους επιπόλαιους ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ, προκαλούν ταραχή στον Ελληνικό Λαό δραματικών εξελίξεων, ενώ οι Τούρκοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στη ΘΡΑΚΗ.
    Η Ελλάδα έγινε αποικία και προτεκτοράτο των ΡΟΤΣΙΛΝΤΣ.

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΥΠΑΙΟΣ
    Ομάδα Διεθνών Σχέσεων & Γεωπολιτικής

Comments are closed.