Η αγορά «μιλά»: Δεν ήρθε η επόμενη ημέρα – Μειώστε φόρους και εισφορές

Επιφυλακτικοί οι πρόεδροι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Οικονομικού Επιμελητηρίου μετά το διάγγελμα Τσίπρα και την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια
Για την επόμενη ημέρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη με αφορμή την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια μίλησαν στο ΘΕΜΑ 104,6 και τον Βασίλη Αδαμόπουλο παράγοντες της αγοράς.

Κοινή συνισταμένη του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου ήταν η ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της ενεργοποίησης των τραπεζών προκειμένου να τροφοδοτήσουν με χρήμα την αγορά.

«Δεν θα δούμε την αλλαγή της πραγματικής οικονομίας από σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Οι μακροοικονομικοί δείκτες τείνουν θετικά αλλά αυτό δεν δίνει ζωή στην αγορά και καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες. Εάν η έξοδος δεν συνοδευτεί από τη λύση της υπερφορολόγησης, την υπερχρέωση και την έλλειψη χρηματοδότησης δεν είναι εύκολο να πάμε σε ανάπτυξη» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου».

«Δεν νομίζω ότι ήρθε η επόμενη ημέρα. Κάποτε θα βγαίναμε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου» σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

«Θα θέλαμε να νιώσουμε ελευθερία, αλλά δεν μπορούμε να χαρούμε από τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί. Τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το επόμενο διάστημα, οι αγορές είναι επιφυλακτικές απέναντι στην εύθραυστη ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε.

Όπως είπε «πρέπει να λύσουμε την εξίσωση του χρέους, του άτυπου εσωτερικού χρέους προς έφορίες και τράπεζες και ενός αναιμικό ΑΕΠ. Με αναιμική ανάπτυξη αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Ζήτησε, δε, τρία πράγματα: να σταματήσει η υπερφορολόγηση, να υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να λειτουργήσουν ξανά οι τράπεζες γιατί είδατε ότι τα capital controls δεν σταμάτησαν.

«Μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα αλλά πρέπει να υπάρχει και χρήμα. Δεν είδαμε βελτίωση στην πραγματική οικονομία μετά από τις χιλιάδες μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα που έγιναν τα προηγούμενα 8 χρόνια» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις, μέτρα και αυξημένη παρακολούθηση από τους δανειστές» προσθέτοντας ότι «με τα επιτόκια αυτά δεν υπάρχει κάψα για να βγούμε στις αγορές».

«Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγής ώστε η οικονομία να μην βασίζεται μόνο στην κατανάλωση. Πρέπει να πείσουμε τους δανειστές για μια τομή στο φορολογικό σύστημα ότι η υπερφορολόγηση δεν οδηγεί πουθενά, έχουν εξαντληθεί φυσικά πρόωσπα και επιχειρήσεις».

«Χωρίς τράπεζες και επαναφορά στην κανονικότητα απο τη μείωση των κόκκινων δανείων, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη μακροχρόνια ανάπτυξη που επιζητούμε» ολοκήρωσε το σχόλιό του ο κ. Κόλλιας.

loading...

1 thought on “Η αγορά «μιλά»: Δεν ήρθε η επόμενη ημέρα – Μειώστε φόρους και εισφορές

  1. Μήπως ώσπου να μειώσει το κράτος τους φόρους και τις εισφορές να κόψουμε εμείς πληρωμες φόρων και ΔΕΚΟ;

Comments are closed.