«Ευτυχώς που δεν κερδίσαμε τον Εμφύλιο – Θα μας κυβερνούσαν κάτι γελοία ανθρωπάκια»

Η σκληρή κριτική του Λεωνίδα Κύρκου στην Αριστερά

Ο Λεωνίδας Κύρκος που έφυγε σαν σήμερα πρίν απο 7 χρόνια, στις 28 Αυγούστου του 2011, ηταν μια εμβληματική φυσιογνωμία της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς.

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γιος του πολιτικού Μιχαήλ Κύρκου, ο οποίος μαζί με τον Ιωάννη Πασαλίδη και με άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς ίδρυσαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω των επανειλημμένων πολιτικών διώξεων. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου φυλακίστηκε κατ” επανάληψη και το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε λόγω της διεθνούς αντίδρασης διότι μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο Μανόλης Γλέζος. Αποφυλακίσθηκε το 1953.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην πολιτική αριστερή εφημερίδα Αυγή, πρώτα ως ρεπόρτερ και αργότερα ως διευθυντής (1958-1961).

Ο Λεωνίδας Κύρκος μπήκε στην πολιτική και εκλέχτηκε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964 με την ΕΔΑ. Με την διάσπαση του ΚΚΕ, πήρε το μέρος των ανανεωτικών δυνάμεων και βοήθησε στην καθιέρωση του ευρωκομμουνιστικού ΚΚΕ Εσωτερικού. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια.

Μετά την μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής, το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Ο Κύρκος ήταν Πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτ. μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας εκλέχτηκε Πρόεδρος. Μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι τον Μάρτιο του 1991. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό. Έγινε στόχος σφοδρής κριτικής από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζανετάκη και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Αργότερα δήλωσε πως η παραπομπή ήταν λάθος του και λόγω της προσωπικής σχέσης που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και λόγω του ότι οι ενδείξεις ενοχής δεν ήταν αρκετές. Η συνέντευξη όμως που έγραψε ιστορία ήταν μια συνέντευξη το 2006 που ομολόγησε οτι τον έπιανε τρόμος στην σκέψη οτι θα νικούσε στον εμφύλιο ο ΕΛΑΣ και θα καταλάμβανε την εξουσία. Η συνέντευξη είχε δοθεί στον Αλέξη Παπαχελά:

– Κοιτάζοντας έτσι πίσω, τα 50 κάτι χρόνια πολιτικής πορείας, υπάρχει κάτι που λέτε μακάρι να μπορούσα να το ξαναζήσω, να το ξανακάνω, θα το έκανα διαφορετικά;

– Με έχει απασχολήσει το ερώτημα, αλλά δεν έχω βρει απάντηση. Από τη στιγμή που μπήκα μέσα στο αριστερό κίνημα ήμουνα δοσμένος σε αυτό. Δεν ήμουνα με την κριτική διάθεση που απέκτησα εκ των υστέρων, γι” αυτό και τα όσα συζητάμε για νέους κ.τ.λ. τα ακούω βερεσέ. Ενας νέος αν δεν έχει εμπειρίες, δεν τις έχει ζήσει, δεν τις έχει βιώσει για να μπορεί να κάνει τον κριτικό έλεγχο, εύκολα παραδίδεται στους εντυπωσιασμούς. Ηρθε μια στιγμή που μπορούσα να δω πολλά πράγματα από τη συμπεριφορά του Ζαχαριάδη, δεν τα είδα. Και νιώθω μια ευθύνη. Δεν ασκούσα, βέβαια, τότε καμιά απολύτως επιρροή. Ημουν ένα στελεχάκι της βάσης, που δεν μετείχε στις πολιτικές διεργασίες, που δεν είχε την πληροφόρηση, αλλά δεν είχε και το κουράγιο να δει κατάματα τους ανθρώπους, οι οποίοι στα μάτια του παρουσιάζονταν γιγάντιοι. Και είδα ότι όλοι αυτοί, ας μην τους πω όλους, ήταν περιτρίμματα. Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν- θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.τ.λ.

Ανθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες.

loading...

8 thoughts on “«Ευτυχώς που δεν κερδίσαμε τον Εμφύλιο – Θα μας κυβερνούσαν κάτι γελοία ανθρωπάκια»

  1. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ "ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ"…

    Α. ΓΙΑ ΠΟΙΑ "ΙΔΑΝΙΚΑ" ΑΓΩΝΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ
    Σελίς 102:
    < Πώς θα παραδεχθούμε ότι εμείς, παλιά στελέχη και αγωνιστές τής Αριστεράς, που περάσαμε "διά πυρός και σιδήρου" και προσφέραμε τα πάντα στο "λαϊκό" κίνημα, δεν αγωνιζόμασταν, σε τελευταία ανάλυση, γιά την "πανανθρώπινη τη λευτεριά" ΑΛΛΑ Γ ΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ;;

    Πώς θα παραδεχθούμε ότι, ενώ νομίζαμε πως αγωνιζόμασταν γιά ελευθερία, δημοκρατία και σοσιαλισμό ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΥΓΝΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;; >

    Σελίς 131:
    < Ο Βλαντάς (ηγετικό στέλεχος τού ΚΚΕ), στο βιβλίο του "Εμφύλιος πόλεμος", σελ. 100, δηλώνει απερίφραστα:
    " Μάς επιβλήθηκε (ο ανταρτοπόλεμος) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΡΩΣΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΣΠΟΡΑΔΙΚΟΣ ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .Π Ρ Ο Σ.Ε Ξ Υ Π Η Ρ Ε Τ Η Σ Η.Ι Δ Ι Ο Τ Ε Λ Ω Ν.Ρ Ω Σ Ι Κ Ω Ν.Κ Ρ Α Τ Ι Κ ΩΝ.Σ Υ Μ Φ Ε Ρ Ο Ν Τ Ω Ν>

  2. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ "ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ"…

    Β. ΕΜΦΥΛΙΟΣ (;;) – ΒΙΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΙΣ – ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
    1. Σελίδαι 139,140,141:
    < Ο εμφύλιος πόλεμος ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΑΛΛΑ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ, Ξ Ε Ν Ο Κ Ι Ν Η Τ Η. Α Ν Τ Α Ρ Σ Ι Α. ΜΙΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΘΗΚΕ, ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΜΙΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΞΕΝΗ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ>

    (< Ο έγκυρος και σήμερα ιστορικός τού κόμματος Μπαρτζώτας, στο βιβλίο του " Ο Αγώνας τού Δ.Σ.Ε.", σελ. 31, γράφει:
    " Κι έτσι είχαμε το θλιβερό αποτέλεσμα να βγούν από την Αθήνα στο βουνό, στα 3,5 χρόνια τής δράσης του, ΚΑΠΟΥ 100 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ.."

    Εμφύλιος πόλεμος,λοιπόν, ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΑΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ….
    Και αφού ο Λαός δεν ήθελε να πάρει μέρος στην αδελφοκτόνο σύγκρουση,ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!

    ΄Ολοι όσοι έγραψαν γιά τον εμφύλιο πόλεμο, κι από τις δύο όχθες τού ποταμού, δέχονται ότι ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ Η ΒΙΑΙΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ.

    ΑΓΩΝΑΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΒΙΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΕΣ 17 ΚΑΙ 18 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ, ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝ…. >

  3. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ "ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ"…

    3. Σελίς 261:
    < Είναι πράγματι, πρωτοφανείς οι αγριότητες που διέπραξαν οι αντίπαλοί μας στην Μακρόνησο. ΄Ομως οι αγριότητες είναι νόμος τού Εμφυλίου.
    Και σε αγριότητες δεν υστερήσαμε κι εμείς.
    ΄Ας θυμηθούμε την Ελένη Γκατζογιάννη και τις άλλες μαρτυρικές μανάδες τής Ηπείρου.
    ΄Ας θυμηθούμε τον Χρήστο Λαδά.
    Κι άς μήν ξεχνάμε τις ΒΙΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΒΑΖΑΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ, ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝ!

    Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι ποιός ευθύνεται γιά τις αγριότητες τού Εμφυλίου, Α Λ Λ Α.Π Ο Ι Ο Σ.Ε Υ Θ Υ Ν Ε Τ Α Ι.Γ Ι Α.Τ Ο Ν.Ι Δ Ι Ο.Τ Ο Ν.Ε Μ Φ Υ Λ Ι Ο. ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.
    Κ Α Ι.Ο Ι.Μ Ε Γ Α Λ Ο Ι.Ε Ν Ο Χ Ο Ι.Ε Ι Μ Α Σ Τ Ε. Ε Μ Ε Ι Σ !!
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ >

  4. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ "ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ"…

    Η. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ
    Σελίς 147:
    < Εκείνοι ωστόσο πού θρηνούν γιά τις αγριότητες τού Εμφυλίου, άς μην ξεχνούν πώς Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ.

    Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιός ευθύνεται γιά τις αγριότητες τού εμφυλίου ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.
    Με τον εμφύλιο κλείνει ο κύκλος τής ματωμένης τριλογίας. Τόσοι αγώνες και τόσο αίμα Ελληνικό ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ….

    Ηττηθήκαμε και τις τρείς φορές όχι γιατί η ηγεσία τού κόμματος έκανε λάθη, όχι γιατί στάθηκε ανίκανη να οδηγήσει στη νίκη. Αλλά ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΝΟΜΟ ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ".

    Χάσαμε γιατί παίζαμε με σημαδεμένη τράπουλα και το παιχνίδι ήταν χαμένο από την αρχή. Γι αυτό χάσαμε την εξουσία.

    ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΗ ΧΑΣΑΜΕ….>

  5. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ TOY TAKH ΛΑΖΑΡΙΔΗ

    < Ο ΝΕΑΡΟΣ ΤΑΚΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ, ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1951,ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η "ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ", ΜΕ ΕΞΕΧΟΝΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ.

    Η ΔΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ (Α.Ν. 375/1936) ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1952.ΟΚΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 29 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ:

    ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΗΣ, ΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, στρατιώτης ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΙΣΜΠΙΑΝΟΣ.

    ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ '52.

    Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΕΛΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΤΣΗ.
    ΣΤΗ ΔΙΚΗ Ο ΤΑΚΗΣ "ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ", ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ…>

  6. Μας το είπε κι ένας άλλος πολύ γνωστός αριστερός:
    Ο αριστερόστροφος φασισμός είναι ο χειρότερος φασισμός.

  7. Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής παύει να είναι Έλληνας», όπως έλεγε ο Στρατής Μυριβήλης.

Comments are closed.