Άγιος Παΐσιος: «Χρειάζεται προσοχή, θα γίνει μεγάλο τράνταγμα»

«Σήμερα είναι καιρός να ετοιμασθούν οι ψυχές, γιατί, αν συμβεί κάτι, δεν ξέρω τι θα γίνει» αναφέρεται στις διδαχές που μας άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη ο Γέροντας Παΐσιος.

Ο Παΐσιος μιλώντας σε πιστούς αναφερόταν συχνά στις δυσκολίες της εποχής και στα προβλήματα . Έλεγε: Είθε να μην επιτρέψη ο Θεός να έρθουν δύσκολες μέρες, αλλά αν έρθουν, με έναν μικρό σεισμό, με ένα τράνταγμα, θα σωριάσουν ολόκληρες αδελφότητες, ολόκληρα μοναστήρια, γιατί ο καθένας θα πάη να σώση τον εαυτό του και θα τραβήξη την πορεία του.

Χρειάζεται πολλή προσοχή, για να μη μας εγκατάλειψη ο Θεός. Οι ψυχές να έχουν κάτι πνευματικό. Αυτό σας τιμάει. Θα γίνει μεγάλο τράνταγμα.

Τόσα σας λέω, τόσο σκληρά έχω μιλήσει! Εμένα κάτι να μου έλεγαν, θα προβληματιζόμουν, θα σκεφτόμουν γιατί μου το είπαν, τι ήθελαν. Γιά να μην πω βράδυα, ένα βράδυ δεν θα κοιμόμουν. Αν δεν έβλεπα τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, δεν θα ανησυχούσα τόσο. Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι αργότερα θα δυσκολευθήτε πολύ. Δεν με καταλαβαίνετε. Τότε θα με καταλάβετε.

– Αν βρεθή, Γέροντα, μόνος του κανείς σε δύσκολα χρόνια, τι θα κάνει;


– Άρχισε τώρα να κάνεις πρώτα υπακοή, να απόκτησης διάκριση, και τότε θα δούμε. Γι’ αυτό είπαμε να κόψουμε τα κουσούρια πρώτα. Αν έχη κανείς κουσούρια, δεν θα τα βγάλη πέρα. Αν τώρα γκρινιάζη για όλα και νομίζη ότι αυτός είναι λεβεντόπαιδο και όλοι οι άλλοι είναι χάλια, τότε…; Κοιτάξτε να διορθωθήτε, για να δικαιούσθε την θεία βοήθεια.

Να στηριχθήτε ακόμη περισσότερο στον Θεό. Θα έχουμε πιο δύσκολα χρόνια. Ακόμη είναι άγουρα τα …; φρούτα· δεν ωρίμασαν. Όταν εσείς θα είστε ώριμες πνευματικά, ξέρετε τι θα είστε; Όχυρο. Όχι μόνο για εδώ, αλλά θα μπορήτε να βοηθάτε και πιο πέρα.

Γιατί, διαφορετικά, θα έχετε και εσείς ανάγκη από ανθρώπινη βοήθεια και προστασία. Καί ξέρετε τι κακό είναι ένα μοναστήρι, με ένα σωρό αδελφές, να έχη ανάγκη από λαικούς;

Σήμερα ο μοναχός πρέπει να ζήση πνευματικά, για να είναι έτοιμος να ξεπεράση μια δυσκολία. Να ετοιμασθή, για να μην τον στενοχωρήση η στέρηση, γιατί μετά μπορεί να φθάση στην άρνηση. Θα έρθη εποχή που θα ξεραθούν τα ποτάμια, όλοι θα διψάσουν, όλοι θα υποφέρουν.

Γιά μας τους μοναχούς δεν είναι τόσο φοβερό· εμείς και να διψάσουμε, πρέπει να διψάσουμε, γιατί εμείς ξεκινήσαμε για κακουχία. «Ο,τι δεν έκανα εκουσίως ως καλόγερος, θα πω, το κάνω τώρα ακουσίως, για να καταλάβω τι θα πη καλόγερος. Σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου».

Αλλά ο καημένος ο κόσμος! Όταν φθάνουν οι άνθρωποι στο σημείο να εφευρίσκουν βόμβες που να σκοτώνωνται οι άνθρωποι και να μην καταστρέφωνται τα κτίρια, τι να πω; Όταν είπε ο Χριστός «μια ψυχή αξίζει όσο ο κόσμος όλος»[1], και αυτοί έχουν τα κτίρια πιο πολύ από όλο τον κόσμο, αυτό είναι φοβερό!

– Γέροντα, νιώθω αγωνία, φόβο, για ο,τι μας περιμένει.

– Αυτός ο φόβος μας βοηθάει να γαντζωθούμε στον Χριστό. Όχι ότι πρέπει να χαίρεται κανείς γι’ αυτήν την κατάσταση που περιμένουμε, άλλα να χαίρεται, γιατί θα αγωνισθή για τον Χριστό. Δηλαδή δεν θα περάσουμε μια κατοχή ενός Χίτλερ η ενός Μουσολίνι, άλλα θα δώσουμε εξετάσεις για τον Χριστό.

Δεν είναι ότι θα έχουμε εμείς πολυβόλα, ατομικές βόμβες ανώτερες, και θα νικήσουμε. Τώρα ο αγώνας θα είναι πνευματικός. Θα παλέψουμε με τον ίδιο τον διάβολο. Ο διάβολος όμως δεν έχει καμμιά εξουσία, αν δεν του δώσουμε εμείς εξουσία.

Τι να φοβηθούμε; Αν ήταν Χίτλερ η Μουσολίνι, ήταν άλλο. Να μην υπάρχη φόβος. Να χαιρώμαστε που η μάχη είναι πνευματική.

Εάν ζήτε μοναχικά, πατερικά, και προσέχετε, θα δικαιούσθε την θεία επέμβαση σε κάθε επίθεση του εχθρού. Αν υπάρχουν άνθρωποι προσευχής, ταπεινοί, που έχουν πόνο και αγάπη, είναι κεφάλαια πνευματικά, είναι «βάσεις» πνευματικές. Δυό-τρεις ψυχές να υπάρχουν σε ένα μοναστήρι που να σκέφτονται τον πόνο των άλλων και να προσεύχονται, είναι πνευματικό οχυρό.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

 1. Οὐ σιωπήσωμέν ποτε, Θεοτόκε,
  τὰς δυναστείας σου λαλεῖν οἱ ἀνάξιοι·
  εἰμὴ γὰρ σὺ προΐστασο πρεσβεύουσα,
  τὶς ἡμᾶς ἐρρύσατο ἐκ τοσούτων κινδύνων;
  Τὶς δὲ διεφύλαξεν
  ἕως νῦν ἐλευθέρους;
  Οὐκ ἀποστῶμεν,
  Δέσποινα, ἐκ σοῦ·
  σοὺς γὰρ δούλους σῴζεις ἀεί,
  ἐκ παντοίων δεινῶν.Ἀμήν.

  †...Ὑπεραγία Θεοτόκε σῶσον ἡμᾶς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΥΛΑΕΙ Ο ΠΑΪΣΙΟΣ
  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ πώς το ξέρεις;;
   Διευκρίνισέ το, γιατί εγώ δεν διαπίστωσα τέτοιο πράγμα. Πές μας ένα όνομα που έκανε χοντρές μπίζνες, για να μας πείσεις. Τα αερολογήματα δεν πείθουν.

   Διαγραφή
  2. Χορταίνουν οι ανήμποροι οικονομικά από τα χιλιάδες συσσίτια που προσφέρει η Εκκλησία καθημερινά. Αυτό πράγματι είναι χοντρή μπίζνα !!!!!!!!

   Διαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΓΩ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 7:46 ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

   Διαγραφή
  4. Ο 7:46 μ.μ. επαινεί την ΕΚΚΛΗΣΙΑ για το φιλανθρωπικό της έργο.

   Διαγραφή
 3. ωχ ωχ ωχ ωχ αμαν αμαν, τι βρηκα!!! χεχεχεχε
  απαγορευεται να ευθυμουμε ,στα Σκοπια
  στα Σκοπια η μανταμ ΣουΣου χοχοχο

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  Ανώνυμος3 Αυγούστου 2018 - 3:25 μ.μ.
  ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΓΥΦΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΣΑΝΕ ΤΣΑΝΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΠΟΥ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΘΑ ΞΕΠΛΕΝΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ
  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ
  ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ
  ΤΥΠΩΝΑΝΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
  ΕΡΡΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΝΤΑΝΕ ΑΗΔΙΑ
  ΜΑΛΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

  ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΞΕΠΡΟΒΑΛΕΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ (ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ Η ΑΓΓΕΛΑΔΑ) Η ΠΑΡΑΔΟΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΒΙΛΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ
  ΣΧΕΔΙΑΣΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

  ΑΛΛΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΤΗ ΝΕΜΕΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
  ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΙ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ

  Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΙΔΕ ΠΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
  ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΣΤΥΨΕ ΓΕΡΑ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ

  ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΘΥΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ
  ΓΙΑΤΙ Ο ΙΘΥΝΩΝ ΝΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΙΔΕΕΣ
  ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ
  ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ

  Απάντηση

  Ανώνυμος3 Αυγούστου 2018 - 5:21 μ.μ.
  ΑΚΟΥ ΑΓΕΛΑΔΑ ΑΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΕΥΘΥΜΗΣΑΜΕΝ ΠΑΛΙ!!

  Απάντηση
  Απαντήσεις

  Ανώνυμος3 Αυγούστου 2018 - 6:40 μ.μ.
  ΕΣΥ ΕΥΘΥΜΕΙΣ ΕΙΤΕ ΚΑΛΟ ΕΙΤΕ ΚΑΚΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ.ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΘΥΜΟΣ ΤΥΠΟΣ.ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΚΛΑΨΕΙΣ ΠΙΚΡΑ ΕΥΘΥΜΩΝΤΑΣ...

  http://www.ksipnistere.com/2018/08/blog-post_578.html#comment-form

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχαχαχαχαχα αλλα γιατι μα γιατι τον πειραξε τον 6,40 που ευθυμησε ο 5,21 με την αγελαδα του 3,25 ???????? αλυτα τα μυστηρια!!
   οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται

   Διαγραφή
 4. ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΤΟ ΖΩΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ
  ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΟΥΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΕΣΕΙ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΩΝΑΖΕΙ Η ΧΟΛΕΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...