Κοινό στρατιωτικό μέτωπο Αθήνας-Τελ Αβίβ: Η προκλητική Τουρκία «χαλυβδώνει» την συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ – «Στρατηγικός εταίρος οι Έλληνες»

Ο άξονας» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος εμφανίζεται να είναι τόσο ισχυρός και τα συμφέροντα τους να αντιτίθενται επίσης τόσο έντονα στην Τουρκία, η οποία κάνει ότι μπορεί για να φέρει τις τέσσερις χώρες ακόμη πιο κοντά.

Το ενεργειακό επίπεδο είναι το πρώτο πάνω στο οποίο οικοδομείται η συνεργασία των τεσσάρων χωρών. Το δεύτερο είναι το στρατιωτικό σκέλος, το οποίο βεβαίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο.

Ηδη στον λιμένα της Χάιφα, προερχόμενο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αγκυροβόλησε το πλοίο του ελληνικού Π.Ν. «Προμηθεύς» στο πλαίσιο θερινής άσκησης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Εκεί θα συνασκηθεί με το Ισραηλινό Ναυτικό. Επί του σκάφους υπάρχουν 133 Έλληνες Δόκιμοι, Δόκιμοι από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τις ιατρικές ακαδημίες και δύο Ρουμάνοι Δόκιμοι, με κυβερνήτη, τον Πλοίαρχο τον Αθανάσιο Σπανό.

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, το άνοιγμα «δρόμου» διοχέτευσης φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή και βεβαίως η προκλητική και εριστική Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν φέρνουν ολοένα και περισσότερο κοντά τις Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ.

Το σκάφος «Προμηθεύς» υποστηρίζει αποστολές μεγάλης εμβέλειας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μετά την Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια) και το Ισραήλ (Χάιφα) θα ναυλοχήσει στη Λεμεσό, στο πλαίσιο εμπέδωσης μιας υπό σχεδιασμό τετραμερούς συμμαχίας Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου και Ισραήλ, που θα είναι το απότοκο των δύο ξεχωριστών τριμερών.

Ο κυβερνήτης του σκάφους, Πλοίαρχος Σπανός μίλησε στην εφημερίδα Jerusalem Post, αναφέροντας πως αύριο, (Τετάρτη 22/8) οι Έλληνες Δόκιμοι θα συνεκπαιδευτούν με πλοία του ισραηλινού Ναυτικού πάνω στα αντικείμενα της επικοινωνίας, επίθεσης, καθώς και ασκήσεων αμέσου αντιδράσεως. «Κάθε χρόνο ενισχύουμε τη συνεργασία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Πλοίαρχος Σπανός σε δεξίωση στο πλοίο το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι υπάρχει «μεγάλη σύνδεση» μεταξύ του Ελληνικού Π.Ν. και του Ισραηλινού Π.Ν.

Σύμφωνα με τον Πλοίαρχο Σπανό «θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα για το μέλλον να έχουμε ισραηλινούς ναυτικούς δοκίμους στο πλοίο κατά τη διάρκεια της άσκησης», ώστε να μπορούν να μάθουν από τους ομολόγους τους.

Μολονότι ο κύριος ρόλος του σκάφους είναι να ενεργεί ως πλοίο υποστήριξης εφοδιασμού, είναι επίσης σε θέση να εκτελεί ρόλους πολιτικής προστασίας σε περιόδους κρίσης.

Το Ισραήλ, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, διατηρεί ευρεία συνεργασία με την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις αεροπορικών, θαλάσσιων και επίγειων δυνάμεων, «ιδίως μετά την υποβάθμιση των δεσμών με τον αντίπαλο της Ελλάδας, την Τουρκία».

«Οι Έλληνες είναι ένας σημαντικός και φυσικός στρατηγικός εταίρος», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος διεθνούς συνεργασίας στην Jerusalem Post σε πρόσφατη συνέντευξη. «Κάποιος έπρεπε να γεμίσει το κενό όταν σταματήσαμε να κάνουμε ασκήσεις με τους Τούρκους», πρόσθεσε.

«Ενώ το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα, όπως το φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο προς την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, και οι δύο χώρες ελπίζουν να περιορίσουν την επέκταση του άξονα Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολάχ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο «Προμηθεύς» περιοδεύει τον τελευταίο μήνα στην Μεσόγειο, καθώς πριν την Χάιφα και την Λεμεσό, είχε ναυλοχήσει σε λιμάνια της Τυνησίας και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στην Αίγυπτο, οι Έλληνες εκπαιδεύτηκαν με αιγυπτιακές και ιταλικές ναυτικές μονάδες με ασκήσεις που αποσκοπούσαν στην προστασία των θαλάσσιων σκαφών κατά τη διέλευση επικίνδυνων περιοχών καθώς και τον τρόπο ανταλλαγής απογείωσης και προσγείωσης αεριωθούμενων αεροσκαφών στις επιφάνειες των ναυτικών μονάδων.

Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς πίσω από το Ισραήλ και την Αίγυπτο βρίσκονται και οι ΗΠΑ, στο μέτωπο που υπάρχει με την Τουρκία. Η Άγκυρα εκβιάζει και απειλεί Αθήνα και Λευκωσία όσον αφορά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αμφισβητεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

loading...

5 thoughts on “Κοινό στρατιωτικό μέτωπο Αθήνας-Τελ Αβίβ: Η προκλητική Τουρκία «χαλυβδώνει» την συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ – «Στρατηγικός εταίρος οι Έλληνες»

  1. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΕΛΛΑΔΟΣ ? ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ?
    ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΕΙ Ο ΣΩΡΡΑΣ ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΣΑΣ
    ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ
    ΟΙ ΣΩΡΡΑΙΟΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ
    ΣΕΙΡΙΟ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ
    ΣΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ
    ΠΟΥ ΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΘΑ ΣΑΣ
    ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΗΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ
    ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΩΣ ΤΟΥ ΕΥΤΑΞΙΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΤΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ

    ΜΟΡΦΕΑΣ

  2. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ:

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ;;;

    ΓΙΑΤΙ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΠΩΣ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΥΠΗΡΧΑΝ Π Α Ν Τ Α ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ!

    ΣΥΜΠΤΩΣΗ; ΟΜΩΣ, "ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ, ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ…

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ, ΟΤΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Π Ρ Ω Τ Α ΚΑΤΕΣΦΑΞΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΕΠΙ 500 ΧΡΟΝΙΑ;;;

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ (1853-1919) ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΣΤΙΧΟ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ:

    << ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΝΑ ΕΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
    ΚΙ ΟΧΙ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΒΡΩΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ >>
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  3. Ο "Μορφέας" έχει το ακαταλόγιστον λόγω "μαλακύνσεως εγκεφάλου"…

    Αν δεν έχεις να γράψεις κάτι σοβαρό Μορφέα, μην μπαίνεις εδώ μέσα και βρωμίζεις τα άρθρα.

    Πού τον είδες τον Σώρρα εδώ μέσα ηλίθιε;

    Αν έγραφε κάποιο σχόλιο, τότε άς τού απαντούσες.

  4. Εκ του αποτελέσματος και όχι από λόγια και ευχολόγια που έχουμε χορτάσει ως έθνος από φίλους (κατά δήλωσή τους) , θα κρίνουμε και θα συμπεράνουμε

  5. αντε μακαρι να συνεργαστουν το ισραηλ ειναι δυνατο και υπολογισιμο κρατος

Comments are closed.