ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο …ΚΑΝΕΝΑΣ Ο βωξίτης, η Πεσινέ, η Αλουμίνιον της Ελλάδος και ο Όμιλος Μυτιληναίος…

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής Στρατηγικής Πολιτικής
της “Ελλήνων Πολιτείας” - αρθρογράφος
[email protected]
www.egerssi.gr
 
Ο Οδυσσέας βασιλιάς της Ιθάκης, ξεκινώντας από την Τροία στην επιστροφή του στην Ιθάκη με
τους Ιθακήσιους συντρόφους του, περιπλανήθηκε πάρα πολύ μέχρι να φτάσει στο Νησί του. Ανάμεσα στις περιπλανήσεις του ήταν και η χώρα των Κυκλώπων, και ειδικότερα του Κύκλωπα Πολύφημου, γιου του Ποσειδώνα. 
“Φυλακισμένος” στη σπηλιά του Πολύφημου, το βράδυ πριν από την τύφλωση του Πολύφημου, ο τεράστιος Κύκλωπας κρατώντας ένα ασκί γλυκό κρασί και αφού είχε καταβροχθίσει δυο συντρόφους του Οδυσσέα, τον ερώτησε ποιο είναι το όνομά του:
“Κανένα με φωνάζουν” αποκρίθηκε ο Οδυσσέας!
Έτσι, και στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρότι μετέβαλαν σε νεκροταφείο την περιοχή στο Μάτι της Αττικής, με 92 νεκρούς μέχρι αυτή τη στιγμή, πολλούς αγνοούμενους, πολλούς διασωληνωμένους σε κρατικά νοσοκομεία, με ολική καταστροφή του περιβάλλοντος, με εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα που έγιναν κάρβουνο, ουδείς είναι ένοχος! Και όταν το αίσθημα απόγνωσης κατακλύζει τους επιζώντες της κολάσεως του Δάντη και ζητούν να μάθουν αν φταίει κάποιος, η κυβέρνηση απαντά: Ο Κανένας! Όταν τίθεται το ερώτημα, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της φονικής πυρκαγιάς, αν κάποιος από την κυβέρνηση είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, πάλι ακούγεται το ίδιο όνομα! Ο Κανένας!

Κίνδυνος για τη “ζωή” μας, ο βωξίτης…

Το σημερινό μου άρθρο, θα κλείσει ένα κύκλο που άνοιξε με τα άρθρα μου: “Συμμετρική απειλή ο βωξίτης στα Γεράνεια Όρη”, “Ο βωξίτης φέρνει φλόγες” και “Είστε ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά”!
Σήμερα δημοσιεύω το τελευταίο από αυτά τα τέσσερα αποκαλυπτικά άρθρα, που επίκεντρο είχαν τον βωξίτη και τα “κακά” του αποτελέσματα (αίτιο της φωτιάς ;;;)!
Στο σημερινό άρθρο μου, θα διαπιστώσετε επιπλέον αλήθειες, θα αναγνώσετε κάποιες αποκαλύψεις και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!
Διαβάζουμε λοιπόν στην διαδικτυακή πλατφόρμα emprosnet.gr με τίτλο: “Ο πλούτος του ελληνικού υπεδάφους” του κ. Κελεπερτζή, Ph. D. University of Manchester UK, Dr τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα:
«Η Ελλάδα δε στερείται ορυκτού πλούτου. Σε ορισμένα μάλιστα μεταλλεύματα, αλλά και βιομηχανικά ορυκτά, όπως το βωξίτη, το μαγνησίτη, τα σιδηρονικέλια, τα μάρμαρα, τον μπετονίτη, τον καολινίτη, τον περλίτη και άλλα, κατέχει μια ξεχωριστή θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών… (σ.σ. γι΄ αυτό η Ελλάς έχει γίνει στόχος όλων των φίλων μας Ευρωπαίων και Αμερικανών)! Ο βωξίτης αποτελεί το κυριότερο μετάλλευμα παραγωγής αλουμινίου. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε βωξίτη, οι σπουδαιότερες εμφανίσεις βωξίτη απαντούν στη ζώνη Παρνασσού – Γκιώνας (σ.σ. στο προηγούμενο άρθρο μου εξέφραζα την ανησυχία μου γι΄ αυτήν την περιοχή της Πατρίδος μας) και στη ζώνη της ανατολικής Ελλάδας. Η εταιρεία “Αλουμίνιον Ελλάδος” έχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα για την εκμετάλλευσή του…»!   

Πεσινέ και Αλουμίνιον της Ελλάδος…

Συνεχίζοντας την έρευνα, ανακαλύπτουμε στη διαδικτυακή πλατφόρμα ecoleft.gr, άρθρο του Γιάννη Μπενίση τον Ιανουάριο του 2014 με τίτλο: “Αλουμίνιο”!
Εκεί αναφέρεται μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω:
«Πρώτη ύλη του Αλουμίνιου αποτελεί ο βωξίτης, πέτρωμα ή μάλλον συνδυασμός ορυκτών που συναπαρτίζουν το κυριότερο μετάλλευμα αργιλίου… η εξόρυξη γίνεται πλέον  υπογείως, κάτι που ανεβάζει το τελικό κόστος σε περίπου 30 δολάρια τον τόνο - ορυχείο στα Γεράνεια Όρη (σ.σ. από το σημείο αυτό ξεκίνησε η βιβλική καταστροφή της Αττικής – διακαής πόθος συμφερόντων, ορυχείο στην περιοχή που όμως αντιδρούσαν οι Δήμοι Μεγαρέων και Λουτρακίου και προστατευόταν η περιοχή από Natura 2000)!
Από το τέλος του β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολιτικοί και οικονομολόγοι συμφωνούσαν σχεδόν στο σύνολό τους ότι το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οφείλει να είναι η εκβιομηχάνιση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και της  ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως  από υδροηλεκτρικά έργα. Η Αριστερά, με το  περίφημο βιβλίο του Μπάτση, πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί  ορθά μόνο όταν η χώρα γίνει λαϊκή δημοκρατία, οπότε θα έχουμε βαριά βιομηχανία κρατικής ιδιοκτησίας, ενώ οι νικητές του εμφύλιου πίστευαν ότι αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με τα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια, πιο συγκεκριμένα του σχεδίου Μάρσαλ.
Το όραμα για καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου ήταν από τα πιο διαδεδομένα την εποχή εκείνη ( τέλος της δεκαετίας του 50) αφού όλοι θεωρούσαν ότι τέτοιου είδους ανάπτυξη ήταν αυτό που χρειαζόταν η χώρα. Μόνο ο Βαρβαρέσος θεωρούσε ότι με τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τέτοιου είδους εγχειρήματα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο δευτερογενής τομέας, η οικοδομή και η αγροτική οικονομία. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι ο τότε υπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ονόματι Δημήτριος (Τάκος) Μακρής και αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο Μέρτεν, (ο ίδιος ο Μέρτεν σε άρθρο του τότε τον είχε κατονομάσει ως έμμισθο πληροφοριοδότη) επισκέφτηκε παρακαλετά τη γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney) στο Παρίσι για να τους προτείνει να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας…
Από την “καθημερινή” του Σεπτεμβρίου 2015 αλιεύουμε:
«Το Αλουμίνιον ΑΕ, διάδοχος επιχείρηση του Αλουμινίου της Ελλάδος ΑΕ, εξακολουθεί και είναι μια από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκαν κατά την ένδοξη για την ελληνική μεταποίηση δεκαετία του 1960 και που συνεχίζει να παράγει και να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του σε μια σκληρή και εν πολλοίς απρόβλεπτη διεθνή αγορά. Ένα μέρος της μακρόχρονης επιτυχίας του, οφείλεται σε μια ιδιαιτερότητα: αποτελεί μιαν από τις σπάνιες περιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο πλήρους καθετοποιημένης επιχείρησης βωξίτη – αλουμίνας – αλουμινίου…
…Η δημιουργία του Αλουμινίου της Ελλάδος αποτελούσε τη βασική προϋπόθεση για την ενοποίηση και ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όρο απαράβατο για την εκβιομηχάνιση της χώρας, μέσω της δημιουργίας και ενίσχυσης ενός κρατικού μονοπωλίου, της ΔΕΗ…   

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος στα χέρια του Ομίλου Μυτιληναίος…

Ανατρέχοντας ακόμη πιο πίσω χρονικά, τον Μάρτιο του 2005, ενημερωνόμαστε από τη διαδικτυακή πλατφόρμα euro2day.gr:
«Ο όμιλος Μυτιληναίου ολοκλήρωσε την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού (53%) που κατείχε η Alcan στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς μετά τη λήξη της συνεδρίασης πέρασαν μέσω του ΧΑ οι μετοχές της Alcan στην τιμή των 6,95 ευρώ ανά μετοχή. Ειδικότερα, πέρασε σήμερα το 60,2% της Αλουμίνιον της Ελλάδος που κατείχε η Alcan με τη μορφή 11 πακέτων - συνολικά 12.986.154 μετοχών – στην τιμή των 6,95 ευρώ ανά μετοχή.
”Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώσαμε την συναλλαγή και καλωσορίζουμε τη δέσμευση που παρέχει η Μυτιληναίος Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων για τη μακρόχρονη και αναπτυξιακή πορεία της Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε.” ανέφερε η κ. Cynthia Carroll, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alcan Primary Metal Group.
”Η πρωτοποριακή κίνηση της εξαγοράς μιας θυγατρικής πολυεθνικής στην Ελλάδα, μιας βιομηχανίας – σύμβολο για την νεώτερη Ελληνική οικονομική ιστορία, που συνέβαλλε στην ανάπτυξη ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής βιομηχανίας, μας κάνει όλους στον Όμιλο περήφανους και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση για το μέλλον”, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων…

Μυτιληναίος και Siemens…

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίος ήταν και ενδεχομένως να είναι στρατηγικός εταίρος στην ενέργεια (Πτολεμαΐδα – ΔΕΗ) με την γερμανική πολυεθνική εταιρεία Siemens AE.
Μια διαχρονική στενή συνεργασία που σφραγίστηκε και με την πώληση του ακινήτου – φιλέτου της Siemens (σ.σ. στεγαζόταν εκεί από το 1987) στην οδό Αρτέμιδος 8 στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στον Όμιλο Μυτιληναίος, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens και η γερμανική εταιρεία θέλησε να “ξεφορτωθεί” το ακίνητό της και να μεταφερθεί στο ενοίκιο του κτιρίου Blue Land στο Μαρούσι, ιδιοκτησίας της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου…
Και εξ όσων γνωρίζουμε ο Όμιλος έχει άριστες σχέσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ…

Δωρεά του Ομίλου Μυτιληναίος στους πυρόπληκτους… 

Πληροφορούμεθα ότι, ποσό ύψους ενός εκατ. ευρώ κατέθεσε υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές ο Όμιλος Μυτιληναίος. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «με άφατη θλίψη, όλοι όσοι εργαζόμαστε στη MYTILINEOS, συμπαραστεκόμαστε στον πόνο όσων έμειναν και θρηνούμε για την απώλεια όσων "έφυγαν" στη μεγάλη εθνική καταστροφή στις 23 Ιουλίου 2018 στην Αττική.
Ως μικρή ένδειξη σεβασμού και βοήθειας στους συνανθρώπους μας, το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε:
1.Την κατάθεση ποσού 1 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής της Τράπεζας της Ελλάδος. 
2.Η Protergia θα προχωρήσει σε πλήρη διαγραφή οφειλόμενων ποσών σε όλους τους καταναλωτές της που υπέστησαν καταστροφή του κτηρίου τους και σε παροχή δωρεάν ρεύματος για δύο μήνες σε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της στην πυρόπληκτη περιοχή. (Οι λεπτομέρειες θα δοθούν αναλυτικά στους δικαιούχους).
3.Την έκτακτη αιμοδοσία των εργαζομένων στα γραφεία και σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας υπέρ των νοσηλευόμενων – τραυματιών.
4.Τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την αποκατάσταση έργων υποδομών της περιοχής (σ.σ δηλαδή και αναδάσωσης;)!
5.Τη συνέχιση από τους εργαζομένους μας συγκέντρωσης και αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης που ξεκίνησε από την επόμενη μέρα της καταστροφής.
Βαθιά συντετριμμένοι από την απώλεια τόσων ανθρώπων, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».
Ομολογουμένως, μια αξιέπαινη προσπάθεια! Που δείχνει πολύ μεγάλη ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο των ημερών!
Ωστόσο – αν μας διαφεύγει ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη – έγινε το ίδιο στη βιβλική καταστροφή της Ηλείας το 2007 ή στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας στη Δυτική Αττική (δις), όπου θρηνήσαμε και εκεί 23 συνανθρώπους μας; Γιατί εκεί δεν επιδείχτηκε παρόμοια ευαισθησία;
Την εύλογη – νομίζουμε – απορία μας καταθέτουμε! 

Οι Γερμανοί ξανάρχονται…

Θυμάστε όταν, πριν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία, οι Γερμανοί, έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον της; Αν θυμάμαι καλά, τότε ενδιαφερόντουσαν για τις πεταλούδες στη Σερβία! Και ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί….
Σήμερα οι Γερμανοί …ξανάρχονται και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον στο χωριό Λέχοβο της Φλώρινας, κοντά στα σύνορα με τον νομό Καστοριάς! Το Λέχοβο:
Είναι ένα χωριό, όπου οι Γερμανοί επί Κατοχής έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα!
Είναι κοντά στην Κλεισούρα, όπου οι Γερμανοί επί Κατοχής, επίσης έχουν κάνει φοβερά εγκλήματα! 
Είναι σε περιοχή μέχρι την οποία φτάνει (όπως λέγεται) το κοίτασμα πετρελαίου της Αλβανίας, το οποίο επί κομμουνισμού το εκμεταλλεύονταν οι Κινέζοι! 
Είναι κοντά στην λίμνη Χειμαδίτιδα, όπου σε ορισμένα σημεία της λέγεται ότι τα νερά ιριδίζουν!
Είναι απέναντι από το όρος Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν), όπου (όπως λέγεται) υπάρχει ουράνιο!
Είναι κοντά στις Πρέσπες, όπου υπάρχει βωξίτης!
Είναι κοντά στο Νυμφαίο, όπου ο “πολύς” Γιάννης Μπουτάρης (δήμαρχος Θεσσαλονίκης),  με μπροστάρη τον “Αρκτούρο” προστατεύει το περιβάλλον, τις αρκούδες και τους λύκους!
Είναι εξακριβωμένο, πως όταν οι Γερμανοί και ο Μπουτάρης ενδιαφέρονται για τον τόπο μας, εεεεεεεε τότε κάτι δεν πάει καλά! Και διερωτώμαι: Φροντίζουν για το καλό μας;;;


Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...