Έρχονται χιλιάδες «μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί – Παζάρι για το αν θα αφαιρούνται τα κλειδιά

Ραντεβού με το ηλεκτρονικό σφυρί έχουν στις 5 Σεπτεμβρίου τα πρώτα 2.300 ακίνητα λίγο πριν την έλευση της τρόικας – Προγραμματισμός για 80.000 τη διετία 2018-2019 – Παρά το «τέλος των μνημονίων» ισχύει η διάταξη για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές από 500 ευρώ στην εφορία

Με στόχο την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και εν αναμονή του κλιμακίου της μετα-τρόικας στις 10 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση πατάει γκάζι για χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων.

Έτσι, στις 5 Σεπτεμβρίου θα επαναλειτουργήσει η ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν αναρτηθεί 2.300 πλειστηριασμοί. Συνολικά από την έναρξη της λειτουργίας της, στις 21 Φεβρουαρίου, έχουν ολοκληρωθεί 16.190 πλειστηριασμοί.

Μια πόλη στο σφυρί: 30.000 το 2018, 50.000 το 2019

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης κάθε μήνα θα πρέπει να γίνονται 3.000 πλειστηριασμοί. Φέτος θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ το 2019 θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.

Ο αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν το τραπεζικό σύστημα και φτάνουν στο 43,4% του συνόλου με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 27,6 δισ. ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν ήδη καταγγείλει δάνεια που πλησιάζουν στα 11,6 δις. ευρώ.

Παζάρι για το αν θα αφαιρούνται τα κλειδιά από τον ιδιοκτήτη

Οι Θεσμοί που αναμένονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, με βασικό παίκτη για το θέμα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM, ζητούν να διευκολυνθούν οι αγορές ακινήτων από τρίτους αγοραστές και όχι μόνο από τις τράπεζες οι οποίες ήδη αγοράζουν το 85% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται.

Παράλληλα προτείνουν να υιοθετηθεί το σύστημα σύμφωνα με το οποίο αφαιρούνται τα κλειδιά από τον ιδιοκτήτη έτσι ώστε το ακίνητο να μπορεί να είναι επισκέψιμο από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα. Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο σφυρί για χρέη από 500 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι παρά το “τέλος των μνημονίων” ισχύει κανονικά η διάταξη που προβλέπει επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία).

Με άλλα λόγια το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω. Για την ώρα πάντως βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για πολύ μεγαλύτερες οφειλές ενώ για επικοινωνιακούς λόγους προτεραιότητα δίνεται στα ακίνητα των επωνύμων.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη κατοικία δεν διασφαλίζεται για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες – ταμεία) εκτός αν ο οφειλέτης έχει χρέη και προς τις τράπεζες και υπάγεται στο νόμο Κατσέλη.

loading...

4 thoughts on “Έρχονται χιλιάδες «μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί – Παζάρι για το αν θα αφαιρούνται τα κλειδιά

  1. σύντροφοι πώς ήτανε το σύνθημα του μύριζα;;;

    κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη;
    ή κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη… με σύριζα ;;;;

  2. μετα την εξοδο απο τα μνημονια ουδεις πλειστηριασμος αναγνωριζεται

  3. χα χα χααααα σωστος. παρτετωρα τα αρκιδια σασ στον ωμο και αρχιστε να τρεχεται χααα χα χααααααα

  4. ΣΤΑΑΣΟΥΥ ΜΥΓΔΑΛΑ!!!! ΑΑΑΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑΑ ΠΩΣ ΕΥΘΥΜΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΧΙ ΧΙΙΙ

Comments are closed.