Εσύ ποιον θα άφηνες να πεθάνει, έναν γκέι, έναν μουσουλμάνο ή έναν ρατσιστή;

Την κατακραυγή μιας ολόκληρης κοινότητας και όχι μόνο προκάλεσε ένας καθηγητής με το θέμα της εργασίας που ανέθεσε στους μαθητές της τάξης του.
«Ο κόσμος φτάνει στο τέλος του και υπάρχει περιορισμένος χώρος σε ένα διαστημόπλοιο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τους επιζώντες στην ασφάλεια ενός νέου πλανήτη. Εσύ ποιον θα επέλεγες να σώσεις και ποιον θα άφηνες πίσω στη Γη, για να πεθάνει από την παρακάτω λίστα ατόμων».

Οι μαθητές έπρεπε να αποφασίσουν ποιον θα έσωζαν και ποιον θα καταδίκαζαν σε θάνατο, από έναν κατάλογο 12 ανθρώπων, ο οποίος περιελάμβανε τους εξής «υποψηφίους»: Έναν ναρκομανή λογιστή, την έγκυο γυναίκα του, έναν 60χρονο Εβραίο, έναν μαύρο ακτιβιστή φοιτητή ιατρικής, έναν ομοφοβικό ιερέα, ένα 12χρονο ορφανό από την Ασία, μια γυναίκα ινδιάνικης καταγωγής που δεν μιλά αγγλικά, μια ηθοποιό θύμα σεξουαλικής επίθεσης, έναν γκέι αθλητή, έναν ανάπηρο νοβελίστα, έναν ρατσιστή αστυνομικό και μία 21χρονη μουσουλμάνα φοιτήτρια.

Με βάση το «ηθικό δίλημμα» της εργασίας, που προκάλεσε σάλο στην τοπική κοινότητα αφού κρίθηκε άκρως ακατάλληλη για παιδιά, οι μαθητές έπρεπε να διαλέξουν οκτώ άτομα που θα έπαιρναν μαζί τους στη σωτηρία, αφήνοντας τέσσερις ανθρώπους πίσω που θα καταστρέφονταν, μαζί με τη Γη.

Τα παιδιά έπρεπε να φτιάξουν μεμονωμένα τη λίστα με τους «εκλεκτούς» και να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους, όπως και την απόφαση να αφήσουν συγκεκριμένα άτομα πίσω. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα έπρεπε να συγκρίνουν τις απαντήσεις τους και να φτιάξουν μια κοινή λίστα για τα οκτώ άτομα που θα επιλέγονταν για τον διαστημόπλοιο.

Μόλις ενημερώθηκαν για την εργασία των παιδιών, τόσο οι γονείς όσο και άλλοι τοπικοί φορείς εξέφρασαν την οργή τους για αυτήν την άκρως διχαστική εργασία, που ουσιαστικά βάζει τα παιδιά να μεταμορφωθούν σε «δήμιους» και «σωτήρες» για διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων. «Τι σχέση έχει το Ισλάμ ή το γεγονός ότι είσαι γυναίκα με το δικαίωμά σου να ζήσεις», διερωτήθηκε μια εξοργισμένη μητέρα σε τοπικό κανάλι. «Η εργασία αυτή δεν καλλιεργεί μια ανοιχτόμυαλη κουλτούρα αλλά ενισχύει τον διχασμό και την εχθρική διάθεση μεταξύ των παιδιών» πρόσθεσε ένας πατέρας.

Μετά την κατακραυγή, ο καθηγήτής του αμερικανικού γυμνασίου αποφάσισε να αποσύρει την εργασία και να μην την συμπεριλάβει ξανά στην διδακτική ύλη. Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι προθέσεις του ήταν καλές, αφού ήθελε να κάνει τους μαθητές να σκεφτούν και να συζητήσουν σημαντικά κοινωνικά θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας στη χώρα τους.

loading...

28 thoughts on “Εσύ ποιον θα άφηνες να πεθάνει, έναν γκέι, έναν μουσουλμάνο ή έναν ρατσιστή;

  1. ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΑΦΗΝΑ ΝΑ ΨΟΦΗΣΗΣ, ΜΙΣΕΛΛΗΝΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΓΚΕΫ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ.

    ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΠΟΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΗΣ.

  2. ΤΟΝ ΣΩΡΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑ ΝΑ ΨΩΦΗΣΟΥΝ!

  3. τον φασιστερο αναρχοκομουνιστη τον εχθρο του ανθρωπου αφηνουμε πισω να ψοφισει
    τους ανθρωπους τους παιρνουμε μαζι μας…..

  4. με βαθεια αγαπη θα τους αφηνα να πεθανουν για να ζησω εγω

  5. Εσύ δεν ξέρω ούτε με ενδιαφέρει ποιον θα άφηνες να πεθάνει αλλά ο γκέι αθλητή γκέι αθλητής θα ήταν ο πρώτος που θα έσωζες.

  6. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΜΙΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΩ

  7. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ 9:27

    ΚΑΘ΄ΟΣΟΝ…

    Ο ΧΙΤΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΗΣΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ (ΒΛΕΠΕ ΣΥΜΦΩΝΟ "ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ-ΜΟΛΟΤΩΦ" ΤΗΣ 23-8-1939)

    ΕΞ΄ΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΖΜΟΥ:

    Άγις Στίνας, παλαιό στέλεχος ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΟΠΛΑ και ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ τού ΚΚΕ:

    « ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ!
    Η Γερμανία είναι σύμμαχος τής Ρωσίας, συνεπώς και δική τους…
    Το ΚΚΕ τότε, όπως και όλα τα κομμουνιστικά κόμματα του κόσμου, είχαν πάρει στα σοβαρά το σύμφωνο Στάλιν-Χίτλερ, είχαν πιστέψει στη σταθερότητά του και στη μονιμότητά του και δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο σκέλος της συμμαχίας…
    Βρίσκανε κοινά σημεία και ιδεολογική συγγένεια με το ναζιστικό κόμμα…
    Οι σταλινικοί κρατούμενοι ήταν γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό για τις νίκες των δύο συνεταίρων, της Γερμανίας και της Ρωσίας, επειδή θεωρούσαν δικές τους αυτές τις νίκες…».

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΞ΄ΑΛΛΟΥ, ΠΩΣ…

    "Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ" (ΛΕΝΙΝ)

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ..ΤΟΝ "ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ" ΣΤΑΛΙΝ!!

    ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

  8. Ναι, έχουν να το λένε οι ναζί γερμανοί στρατιώτες που βγήκαν ζωντανοί στο ανατολικό μέτωπο-γιατί οι περισσότεροι αφήσαν το κουφάρι τους εκεί- κι οι εδώ ναζί γερμανοί στρατιώτες πόσο καλά πέρασαν με τους κομμουνιστές. Δεν ξέρω οι παππούδες των σημερινών ναζί ελλήνων τι έχουν να πούνε. Κι αυτοί θα πέρασαν πολύ ωραία με τους κομμουνιστές. Τους λιανίσαν καλά οι κομμουνιστές.

    ΄Ωστε…. Ο Λένιν είπε… ότι φασισμός και κομμουνισμός είναι αι δύο όψεις του ενος και αυτού πράγματος… (έγραφε και στην καθαρεύουσα ο μακαρίτης ο Λένιν)
    Και για πες μας ρε φωστήρα , σε ποιο βιβλίο του το έγραψε αυτό; Εκτός αν τον άκουσες εσύ ο ίδιος να το λέει… Οπότε έχουμε να κάνουμε με έναν μαθουσάλα…

    Καληνύχτα και το Σταλινγκραντ στα ξυπνητά σου… ΄Οπως ήταν κάποτε και στου παππού σου τα ξυπνητά… Εφιάλτες που θα ξαναζωντανέψουν για τους ναζί… Πολύ σύντομα…

  9. Το ισλαμοπιθικι μπας και ξέβρομισει ο τοπος

  10. "Θεμιστοκλή" αυτά ο Αγις Στίνας τα είπε όταν είχε ασπαστεί τον τροτσκισμό ή όταν είχε ασπαστεί τον αναρχισμό; Στέλεχος του ΕΑΜ ΕΛΑΣ δεν υπήρξε γιατί απ' το 1932 ήταν τροτσκιστης. Διαφωνούσε με την υπερασπιση της ΕΣΣΔ στον πόλεμο-όπως άλλωστε και το αφεντικό του ο Τρότσκι όσο ζούσε γι' αυτό και τον αγαπούσαν οι ναζί- και κατηγορούσε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Αυτά αν έκανες τον κόπο να κοιτάξεις στην βιογραφία του δεν θα σου ήταν δύσκολο να τα ξέρεις. Δεν τα έκρυβε άλλωστε κι ο ίδιος.

  11. Τον "μπουμπούκο" και τον "αγκαλίτσα". Χου χου χου

  12. Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής παύει να είναι Έλληνας», όπως έλεγε ο Στρατής Μυριβήλης.

  13. ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΑΣΦΑΛΩΣ! ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΨΕ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ..

  14. Εσυ παντως συντροφε 11.53 δεν πρεπει να εχεις ερυθρα αιμοσφαιρια ερυθρα σφυροδρεπανα εχεις μεσα στο αιμα σου.

  15. Ο γνωστός Στρατής Μυριβήλης που ξεπουλήθηκε στα γηρατιά του για να μπει στην Ακαδημία Αθηνών.

  16. Α, και ρε 7.54 τον Αγι στίνα, τον Μυριβήλη όλα τα "ναυάγια" θυμάσαι. Αυτά σε βολεύουν φαίνεται.

  17. Γιατί αφήνεις έξω τον "τσεκουράτο";

  18. ναι ναι οπωσδηποτε. εσυ ποις εισαι ο νανος ζαχαριαδης ο γιος του σκυλομορφου κουμμουνιστη που τον αποκατεσησε το ηρωικο κκε αφου ψωφησε στην κρεμαλα οπου αυτοκτονησε?

  19. @9.33
    Nευράκια ; νευράκια; Μασάς μέχρι και γραμματάκια με τα νευράκια.

  20. @8.06
    Ε, να κάτι τέτοια γλυκά λες και με ρίχνεις. Χου χου χου

  21. 4.04
    1. Κατούρησε στο πηγάδι
    2. Στους δύο τρίτος δε χωρεί, το λέει και το τραγούδι
    3. ΄Ασε και κανέναν ρεζέρβα για τον Τσίπρα αν του κάνει νερά η Παπακώστα.

    Χου χου χου

  22. ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΩ ΚΑΝΕΝΑΝ.

    ΘΕΟΣ

  23. Τον ρατσιστή, το ρατσιστή και για όποιον λόγο να είναι δε μας πειράζει. Φτάνει να αφήσεις τον ρατσιστή.

  24. … σίγουρα θα άφηνε τον ρατσιστή.

    Σου συμπλήρωσα το σχόλιο 11.14 γιατί το άφησες μισό. Δεν κάνει!!!! Πόσο δίκιο έχεις!!! Στο υπογράφω!!!

Comments are closed.