Αποκρυφισμός και νέες αιρέσεις: Η επανεμφάνιση ενός φαινομένου που είχε εξαλειφθεί

Μεγάλη η έξαρση του αποκρυφιστικού φαινομένου στην εποχή μας.  Απασχολεί όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο και βέβαια ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα, όπου κατατέθηκαν σοβαρές και
επίσημες τεκμηριωμένες θέσεις, για το τι είναι ο Αποκρυφισμός και πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί.

Αποκρυφισμός είναι η πίστη σε απόκρυφες πραγματικότητες, οντότητες και δυνάμεις, οι οποίες προσεγγίζονται με απόκρυφες τεχνικές.

Ο σύγχρονος Αποκρυφισμός εμφανίζεται με τις μορφές του Νεοσατανισμού, της πολυειδούς Μαγείας, του Πνευματισμού, του Channelling, του Εσωτερισμού, της Καμπάλα, της Μαντικής (Νεκρομαντεία, Καφεμαντεία, Οιωνοσκοπία, Ονειρομαντεία, Κλυδωνισμός, Κάρτες Ταρώ), της Αστρολογίας, του Σαμανισμού, της Ψευδοαγγελολογίας, της Αγγελοθεραπείας, του Ρεiκι, του Νεοπαγανισμού, της Αριθμοσοφίας, του κινήματος Ντάνωφ, της Ψευδοπροφητείας, της Ουφολογίας και με πολλές άλλες μορφές Αποκρυφισμού, οι οποίες εντάσσονται στο γενικώτερο ρεύμα της «Νέας Εποχής».

Περισσότερο ευάλωτοι από την επίδραση του Αποκρυφισμού είναι οι νέοι.

Οι κυριότεροι λόγοι επηρεασμού των νέων από τις διάφορες μορφές του Αποκρυφισμού είναι: τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νεανικής και κυρίως της εφηβικής ηλικίας, η ελλιπής Ορθόδοξη κατήχηση, η ανεπάρκεια και η κρίση της οικογένειας, η λανθασμένη στόχευση και αποχριστιανοποίηση της παιδείας, η απουσία νοήματος ζωής και η αναζήτησή του σε επικίνδυνους πνευματικά χώρους, η συστηματική πλύση εγκεφάλου από έντυπα, παιχνίδια και ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως (τηλεόραση, διαδίκτυο κ.α.) και η ανησυχητική εξάρτηση από αυτά. Το φαινόμενο «Χάρυ Πότερ» αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση διείσδυσης του Αποκρυφισμού στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Μία ευρύτατα διαδεδομένη μορφή Αποκρυφισμού είναι η Αστρολογία, η οποία θέλει να προβάλλεται ως επιστήμη και ασκεί εντυπωσιακή γοητεία στον σύγχρονο εκκοσμικευμένο άνθρωπο. Τον αποκόπτει από την Πρόνοια του Θεού, τον προσδένει σε μοιρολατρικές αντιλήψεις με ψευδείς προβλέψεις, αιχμαλωτίζοντάς τον σε απατηλές «αστρικές δυνάμεις», στην πραγματικότητα δαιμονικές. Η σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας έχει διαχωρίσει πλήρως την θέση της από την Αστρολογία και την θεωρεί ψευδοεπιστήμη.

XII Constellations of Zodiac (Ultraviolet Blueprint version)

Ο Νεοπαγανισμός είναι ένας από τους πιο εύρωστους διαύλους του νεοεποχίτικου Αποκρυφισμού, προβάλλοντας και εδραιώνοντας τις δοξασίες του με την υποτιθέμενη επιστροφή στο κλέος της προχριστιανικής αρχαιότητας. Πρόκειται όμως για σύγχρονα θρησκευτικά σχήματα του νεοεποχίτικου αποκρυφιστικού πλεγματος, δομημένα με στοιχεία της αρχαίας ειδωλολατρίας.

Η σύγχρονη Ψευδοαγγελολογία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εκκλησιαστική διδασκαλία περί των αγίων Αγγέλων. Τόσο ως προς τις προϋποθέσεις της, όσο και ως προς το περιεχόμενο της έχει σαφώς αντιχριστιανικό, συγκρητιστικό και αποκρυφιστικό περιεχόμενο. Συνδυάζει μία σειρά εξωχριστιανικών, χριστιανικών, εσωτεριστικών, ιουδαικών και ισλαμικών στοιχείων, που σε αρκετά σημεία θυμίζει έντονα χαρακτηριστικά του αρχαίου Γνωστικισμού, με έκδηλη την νεοεποχίτικη σφραγίδα.

Χαρακτηριστική μορφή του Αποκρυφισμού είναι το Channelling (Διαυλισμός), μία καθαρά νεοεποχίτικη πρακτική, η οποία μετατρέπει τον άνθρωπο που ασχολείται μ’ αυτή σε «κανάλι», το οποίο – κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων του – συντονίζεται «ενεργειακά» με πνεύματα, ώστε να δέχεται και να «διοχετεύει» μηνύματα και οδηγίες από υποτιθέμενες «φωτεινές οντότητες» (αγγέλους, δασκάλους, εξωγήινους κ.α.).

Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται αυτή η τεχνική μας βεβαιώνει ότι πρόκειται περί επικίνδυνης αποκρυφιστικής πρακτικής, που «ανοίγει» επικοινωνία με ακάθαρτα πνεύματα. Άλλωστε, στην Ορθόδοξη Παράδοση δεν υπάρχουν «τεχνικές» για την επικοινωνία με τον Τριαδικό Θεό, τους Αγγέλους και τους Αγίους Του.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι απόκρυφες πραγματικότητες και δυνάμεις, στις οποίες αναφέρεται ο Αποκρυφισμός σε όλες τις μορφές του, είναι σαφώς δαιμονικές, όπως και οι τεχνικές του.

Οι συνέπειες από την ενασχόληση με τον Αποκρυφισμό είναι απρόβλεπτες και πολύ σοβαρές, τόσο για την ψυχική και πνευματική υγεία των εμπλεκομένων, όσο και για την σωματική, καθόσον τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε «θεραπευτικές μεθόδους» των λεγομένων «εναλλακτικών-ενεργειακών θεραπειών», αλλά και προσπαθεί να διεισδύσει σε τομείς της κλασσικής ιατρικής και ψυχικής υγείας.

Συνεπώς, όποιος σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τέτοιες απόκρυφες πραγματικότητες, δυνάμεις και τεχνικές, αποκόπτεται εθελούσια από το Σώμα της Εκκλησίας και υποδουλώνεται σε δαιμονικές δυνάμεις.

Παρόμοια φαινόμενα απαντώνται δυστυχώς και σε μεμονωμένα πρόσωπα και ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ορθοδοξίας, όπως οι λεγόμενες «φωτισμένες» και οι «οραματίστριες». Επίσης απαντώνται στις διάφορες παρατάξεις των σχισματικών Παλαιοημερολογιτών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, πρακτικές οι οποίες αποκλίνουν σοβαρά από την Ορθόδοξη Παράδοση.

Ως εκ τούτου, απαιτείται επαγρύπνηση και διαφώτιση του πιστού λαού με όλα τα μέσα που διαθέτει η Εκκλησία, καθότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια νοθεύσεως του Ορθοδόξου φρονήματος.

Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί, ο Αποκρυφισμός και οι νεοφανείς αιρέσεις δεν στοχεύουν τόσο στο να εξέρχονται οι πιστοί από την Εκκλησία, όσο στο να παραμένουν εντός Αυτής με αλλοιωμένο το Ορθόδοξο φρόνημα.

loading...

5 thoughts on “Αποκρυφισμός και νέες αιρέσεις: Η επανεμφάνιση ενός φαινομένου που είχε εξαλειφθεί

  1. «Κύριε Μαυρίδη μου οι σάλπιγγες στα τείχη της Ιεριχούς αρχίζουν να ακούγονται όλο και πιο δυνατά. Δυστυχώς για σας και τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε το τέλος πλησιάζει, δείξτε κουράγιο και υπομονή». Είναι ένα από τα πολλά μηνύματα που με περίμεναν να ανοίξω χτες το υπολογιστή μου. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η ομάδα του Αρτέμη Σώρρα θυμίζει περισσότερο θρησκευτική σέχτα…

    Το μήνυμα αυτό μου θύμισε εκείνη την παλιά εκστρατεία φόβου με την επιστολή του «αγίου» που έπρεπε να την αντιγράψεις μερικές εκατοντάδες φορές για να μην πέσουν στο κεφάλι σου οι πληγές του Φαραώ. Προτιμούσες, λοιπόν, να πάθεις τενοντίτιδα από το να πας κόντρα στις δυνάμεις του φωτός και του σκότος. Μπορεί να σου φαινότανε παράλογο, αλλά και στο τέλος – τέλος ποιος ήξερε (και ποιος ξέρει) ποια είναι η αλήθεια;

    Με την υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά το κράτος και η Δικαιοσύνη. Επειδή δεν το θέλησαν. Όταν το κράτος θέλει είναι ικανό να βρει ακόμη και τον τάφο του μεγάλου Αλεξάνδρου! Το κράτος, λοιπόν, αρνήθηκε να βάλει στην θέση του τον Αρτέμη Σώρρα. Είτε επειδή ο Αρτέμης Σώρρας θα μπορούσε να τους είναι χρήσιμος σε έναν δεύτερο χρόνο (απειλή έναντι της εξάπλωσης της Χρυσής Αυγής), είτε επειδή δεν θέλησαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με το κοινό που βρήκε από την πρώτη στιγμή γοητευτικές τις θέσεις του σύγχρονου Μεσσία για τα 600 δισεκατομμύρια.

    Χρόνο με τον χρόνο το μικρό τερατάκι μεγάλωσε και έχει πλέον γίνει ένα επικίνδυνο και αδηφάγο τέρας. Αναζητείται ο Άι Γιώργης που θα σκοτώσει το κτήνος. Μέχρι τότε θα έχουν καταστραφεί εντελώς μερικές χιλιάδες αφελών που νομίζουν ότι με μερικά ευρώ τάμα στο μαγαζάκι του Αρτέμη Σώρρα θα μπορέσουν να εξαφανίσουν όλα τους τα χρέη. Το πρόβλημα είναι ότι η εφορία, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν πραγματικά λεφτά. Το ίδιο κι ο μπακάλης και ο μανάβης της γειτονιάς. Τα δισεκατομμύρια του Σώρρα δεν μπορούν να ταΐσουν τον πραγματικό κόσμο. Ίσως έναν κόσμο σε ένα άλλο σύμπαν, εκεί όπου τα αυτοκίνητα και οι πύραυλοι θα κινούνται με τα καύσιμα των Ελ…

    Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα Παιδείας, πάνω στο οποίο πατάνε όλοι οι Αρτέμηδες αυτού του κόσμου. Δεν φταίει ο κόσμος που είναι οικονομικά αναλφάβητος και πιστεύει ότι μπορεί να είναι κρυμμένα στις τράπεζες μερικά τρισεκατομμύρια που του ανήκουν. Φταίει το κράτος που δεν αποφάσισε να κινηθεί αποφασιστικά από την πρώτη στιγμή. Φταίει η Δικαιοσύνη. Φταίμε εμείς οι δημοσιογράφοι που στα χρόνια του χρηματιστηρίου αναπαράγαμε το «κάγκελο». Φταίνε οι πολιτικοί που επένδυσαν πολλά σε αυτόν τον οικονομικό αναλφαβητισμό. Φταίμε όλοι μας που δεν αντιδράσαμε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τώρα η χώρα να βυθιστεί στο αιώνιο σκοτάδι ενός νέου πνευματικού μεσαίωνα.

    Ο κ. Σώρρας πατάει στην ρητορική άλλων για το περίφημο χρέος. Έχει κτίσει στο μίσος που θεμελίωσαν άλλοι πριν απ’ αυτόν. Ο κ. Σώρρας δεν είναι ο ίδιος ο εφευρέτης των απίστευτων ανοησιών που έχουν ακουστεί για το χρέος και τα μνημόνια. Απλά, πήγε όλο το θέμα μερικά βήματα πιο πέρα. Υπήρξαν βουλευτές που απείλησαν ότι θα τυπώσουμε τα δικά μας χρήματα, τα δικά μας ευρώ. Ο κ. Σώρρας το έκανε πράξη! Τύπωσε το δικό του νόμισμα. Κι απ΄ότι φαίνεται υπάρχουν πρόθυμοι συμπολίτες μας που «αγοράζουν» ό,τι τους πουλάει ο κ. Σώρρας.

    Ο κ. Σώρρας είναι ο ηγέτης μιας θρησκευτικής σέχτας που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την χώρα. Τον άφησαν να το κάνει. Τώρα είναι δύσκολο να κοπούν τα πλοκάμια αυτής της αίρεσης. Η παράνοια έχει αγγίξει πάρα πολλούς ανθρώπους. Γι αυτό κι η κατάσταση έχει πλέον γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη.

    Θα δημοσιεύσουμε άλλες δύο επιστολές πιστών οπαδών του κ. Σώρρα. Δεν θα τις σχολιάσουμε. Απλά τις δημοσιεύσουμε. Έχει αξία να τις δει κανείς με προσοχή. Κι ίσως εκεί ανακαλύψει πολλά για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Κι ακόμη περισσότερο, να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει τελικά ελπίδα να βγούμε από αυτό τον βούρκο που έχουμε πέσει…

  2. Επιστολή πρώτη

    Τα "ομόλογα του Σώρρα" καθώς και η έγκριση της Παγκόσμιας Τράπεζας για 2,3 τρις με εγγυήσεις του Σώρρα (με πληρεξούσιο Δημάρχου), έχουν σταλεί σε όλους τους επίσημους θεσμούς, από τον Πρωθυπουργό μέχρι όλα τα κόμματα, του Άρειο Πάγο και όλους τους διεθνείς θεσμούς, και μάλιστα με ΕΝΤΟΛΗ αποπληρωμής των χρεών των δικαιούχων (του ελληνικού λαού). Μετά τις επιδόσεις, κανείς επίσημος θεσμός δεν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα αυτών των ομολόγων, αλλά και της έγκρισης της Παγκόσμιας τράπεζας.

    Όσες φορές έχουν απαντήσει, έχουν απαντήσει είτε θετικά, είτε αναβλητικά. Όσες φορές επιχειρήθηκε προσβολή νομικά της όλης υπόθεσης, η πλευρά Σώρρα επικράτησε επιβλητικά (απόφαση δικαστηρίου Ιούλιος 2013, έγκληση Άδωνι και αίτηση άρσης ασυλίας του από τον εισαγγελέα, 20 στους 20 τουλάχιστον πλειστηριασμοί που ακυρώθηκαν με αυτόφωρο στους συμβολαιογράφους, σε μία περίπτωση και στον διευθυντή της τοπικής Πειραιώς). Και άλλα πολλά…

    Θα ήταν προτιμότερο, πριν δημοσιεύσετε το οποιοδήποτε άρθρο, να ενημερωθείτε σωστά και έγκυρα για την όλη υπόθεση.

    Επιστολή δεύτερη

    Δεν ξέρω αν τα λεφτά του Σωρρα είναι αληθινά και πραγματικά όπως μας βεβαιώνει η ελληνική δικαιοσύνη με τη βούλα της, τελεσίδικα και αμετακλήτως, αλλά σίγουρα οι "οφειλές" των Ελλήνων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες δεν είναι. Το Δημόσιο επιβάλλει και απαιτεί εκβιαστικά και μαφιόζικα από τους πολίτες ληστρικούς φόρους και εισφορές επί φανταστικών και ανύπαρκτων, δήθεν, εισοδημάτων.
    Πιο υπαρκτά και πραγματικά και έγκυρα είναι τα ομόλογα του Σωρρα, όπως επικυρώνουν τα δικαστήρια, από τα ανύπαρκτα και κατά τη διεστραμμένη φαντασία των διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου εκείνοι να συνεχίσουν να εισπράττουν κάθε μήνα τους μισθούς τους.

    Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές προς τις τράπεζες οι οποίες ενώ ανακεφαλαιοποιηθηκαν για τις δήθεν ζημίες τους λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είχαν χορηγήσει με δικό τους ρίσκο και κέρδος βέβαια, από τους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν βαρύτατη και ασήκωτη φορολογία για χάρη τους, επακολουθούν να απαιτούν αυτά που μόλις τους χαρίστηκαν.

    Ο Σωρρας σου έφταιξε μετά;

    Έλεος πια!

    Βέβαια το πρόβλημα με τον Σωρρα δεν είναι τα ομόλογα του αλλά η απαίτηση του για λεπτομερή λογιστικό έλεγχο του χρέους της χώρας και ο κίνδυνος ξεσηκώματος των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή με κίνητρο την διαγράφη των "χερών" τους.

    Τόσο η κλίκα που λυμαίνεται την χώρα για δεκαετίες όσο και οι εξωχώριοι τοκογλύφοι συνεργάτες τους, απεύχονται πάση θυσία την πιθανότητα μιας τέτοιος τροπής και εξέλιξης των πραγμάτων.

    Απόδειξη των παραπάνω το πέταγμα στα σκουπίδια του πορίσματος της διεθνούς επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος που σύστησε η τέως πρόεδρος της Βουλής κα. Κωνσταντοπουλου. Γι αυτό και όλος ο πόλεμος εναντίον της από όλη την πολιτική και μη μούργα της χώρας.

    Ο νοών νοείτο…

    Θανάσης Μαυρίδης

  3. ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΣΩΡΡΑΣ
    Κωνσταντίνος Καραποστόλης

    Του πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού.
    Μου τηλεφώνησε ένας εκπαιδευτικός και με πληροφόρησε πως πολλοί μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλεώς μας παρασύρθηκαν από την αίρεση του κ. Σώρρα. Την ονομάζω αίρεση διότι, όπως μπορεί ο καθένας να δει στο διαδίκτυο, βάζει τους οπαδούς του να ορκίζονται στους δώδεκα θεούς, θεωρεί πως η Παλαιά Διαθήκη και η Καινή είναι παραμύθια, μίλησε με τον Απόλλωνα και του έδωσε πληροφορίες για το διάστημα και άλλα παρόμοια που δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος κύριος δημιούργησε μια μεταφυσική ιδεολογική φιλοσοφία.
    Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος προειδοποίησε για την συγκεκριμένη αίρεση τους πολίτες αυτής της χώρας πριν ένα χρόνο. Ενάντια στην ρατσιστική του φιλοσοφία μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και αδέλφια, διότι έχουμε κοινό πατέρα και μητέρα τον Αδάμ και την Εύα. Ο Χριστός μας σταυρώθηκε και αναστήθηκε για όλους τους ανθρώπους του κόσμου, άσπρους μαύρους, κίτρινους και βέβαια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κάθε κατατρεγμένο της γης όπως είναι σήμερα οι πρόσφυγες.
    Η αίρεση Σώρρας εντάσσεται στο φαινόμενο της Νέας Εποχής γι’ αυτό οι οπαδοί του, όπως πληροφορήθηκα, πιστεύουν στα UFO, στην ύπαρξη ζωής δηλαδή σε άλλους πλανήτες, την μετενσάρκωση, ότι τα ζώα έχουν ψυχή και άλλες τέτοιες επικίνδυνες δοξασίες που καταργούν την ελευθερία του ανθρώπου.
    Εάν υπήρχε λογικό ον με ψυχή σε άλλους πλανήτες τότε θα μας το είχε αποκαλύψει η Αγία Γραφή. Το Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Θεού είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός και σίγουρα δεν έγινε ποτέ ξανά και πουθενά. Μπορεί οι επιστήμονες να βρουν κανένα ζωύφιο στο διάστημα αλλά όχι λογικό όν. Για φανταστείτε πόσα παιδάκια θα είχαν παιδεία και φαγητό σε όλον τον κόσμο εάν τα χρήματα που δίνουν για πειράματα στο διάστημα τα διέθεταν για τις υποανάπτυκτες χώρες ή τους φτωχούς της γης.
    Οι δυνατοί της γης στην Νέα Εποχή θέλουν οι άνθρωποι να πιστεύουν και στην μετενσάρκωση, ότι δηλαδή στην άλλη ζωή η ψυχή του ανθρώπου θα μπει σε διάφορα ζώα και θα περνά καλύτερα. Έτσι οι άνθρωποι σ’ αυτήν την ζωή δεν επαναστατούν και δέχονται την κακή τους μοίρα, το κάρμα.
    Είναι κρίμα οι άνθρωποι στην απελπισία τους από την οικονομική κρίση να πουλούν την ψυχή τους σε τέτοιες αρρωστημένες δοξασίες και να χάνουν την προσωπική τους ελευθερία. Και δυστυχώς πολλοί χάνουν και τα λίγα χρήματά τους ακόμη και όπως έγινε με την παιδοψυχολόγο στην Λαμία και την ίδια τους την ζωή. Όλες αυτές τις πλάνες και αιρέσεις, όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τις καθοδηγεί ο διάβολος με απώτερο σκοπό τον ψυχικό και τον σωματικό θάνατο των ανθρώπων.
    Γονείς και καθηγητές ας προσέξουμε τα παιδιά μας τα οποία λόγω της ορμής τους για μάθηση και αναζήτηση παρασύρονται από τους επιτήδειους διότι δεν διαθέτουν την κρίση των μεγάλων. Προσοχή και στο διαδίκτυο όπου ταξιδεύουν και μαθαίνουν όλες αυτές τις ανοησίες. Ας μην ξεχνούμε ότι οι περισσότεροι τζιχαντιστές στρατεύονται από το διαδίκτυο. Η σωστή ενημέρωση από όλους μας είναι το καλύτερο φάρμακο γι’ αυτές τις αιρέσεις.

  4. Ο Σώρρας και ο στρατός των αυτολοβοτομημένων
    Ο Σώρρας και ο στρατός των αυτολοβοτομημένων με συνταγή Χίτλερ .. Γιώργος Ιεροδιάκονος Συγγραφέας

    Έχουν αναρτηθεί στο internet φωτογραφίες και βίντεο από την τελετουργία του Σώρρα και των «παιδιών» του στην αρχαία Ολυμπία.
    Οι περισσότερες αναφορές βέβαια στο θέμα είναι ξεκαρδιστικές.
    Λυπάμαι, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο αθώα όπως φαίνονται, ούτε τόσο γελοία, όπως νομίζουν οι περισσότεροι.
    O τύπος στήνει μεθοδικά έναν φανατισμένο στρατό. Και μη μου πείτε ότι πρόκειται για ηλίθιους.
    Διότι ένας στρατός φανατισμένων ηλιθίων είναι ότι πιο επικίνδυνο θα μπορούσε να συμβεί σε τέτοιες ακραίες συνθήκες όπως είναι αυτές που διανύουμε.
    Φοβόμασταν την φασιστική έξαρση να έρχεται από την Χρυσή Αυγή. Όμως κάναμε λάθος.
    Ο φασισμός που γεννιέται στις τάξεις του Σώρρα είναι απερίγραπτος. Και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φρεναριστεί.
    Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο φανατισμένο πλήθος, που είναι πεπεισμένο ότι έχει τους Θεούς μαζί του, ότι κατάγονται από τον Σείριο, που ορκίζονται σε «Ελλάνια πρωτόκολλα», τα οποία έχουν συντάξει κάποιες θεϊκές οντότητες του γαλαξία και ότι είναι οι κληρονόμοι και ιδιοκτήτες του πλανήτη;
    Τις προάλλες μου έλεγε ένας δικός τους ότι διεξάγεται στον γαλαξία μια δεύτερη τιτανομαχία, την οποία κερδίζουμε και σύντομα θα ξαναπάρουμε πίσω τον πλανήτη από τους Κρόνιους. Όλα αυτά τα πιστεύουνε. Και κόβουν φλέβες γι’ αυτή την πίστη.
    Μη μου πείτε ότι όλα αυτά είναι αστειότητες. Το ίδιο αστειότητες ήταν και εκείνα που έλεγε ο Χίτλερ για Θούλη, Υπερβόρειους και Άρεια φυλή.
    Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά φοβάμαι ότι αυτό που γεννιέται εκεί πέρα, θα μπορούσε να καταστεί πραγματικός εφιάλτης.
    Επανέρχομαι όμως στο τελετουργικό δρώμενο της αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό που παρακολουθούμε να διαδραματίζεται αποτελεί μια δοκιμασμένη πρακτική, με την οποία ο συμμετέχων στο δρώμενο, φανατίζεται ακόμα περισσότερο δια της ενεργού εμπλοκής του.
    Ένα ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε επισταμένως ο Φρόιντ.
    Στο σύγγραμμά του «Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του εγώ» καταπιάνεται ακριβώς με την ψυχολογική ανάλυση της μάζας, ως έναν παροδικό σχηματισμό ετερόκλητων ανθρώπων με κάποιο κοινό χαρακτηριστικό και πρόσκαιρα ομοιογενή συμπεριφορά, από ψυχαναλυτική σκοπιά.

    Η συνέχεια εδώ: http://trelogiannis.blogspot.com/2016/08/blog-post_407.html

  5. ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΓΚΛΑΡΑ ΕΧΕΙ ΜΑΛΑΚΕΨΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΡΩΣΤΟ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΚΑΤΟΜΥΓΑ ΟΠΟΥ ΔΕΙ ΣΚΑΤΑ ΖΖΖΙΙΙΤ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΚΑΘΗΣΕΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΩΜΙΣΕΙΜ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΡΟΓΥΦΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΑΞΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΚΛΑΝΙΔΙΑ Ο Κος ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΛΕΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΡΙΝΟ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΥΘΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ (ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ) ΚΛΑΡΙΝΟ….

Comments are closed.