Άγιο Όρος: Γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος των γυναικών; (βίντεο)

Πρόσβαση στο Άγιο Όρος έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι και μόλις 10 μη ορθόδοξοι κάθε μέρα. Κάθε ένας επισκέπτης πρέπει να παρουσιάσει το διαβατήριο του πριν εισέλθει στην περιοχή όπου δεν του επιτρέπεται να παραμείνει για περισσότερες από 3 ημέρες.

Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι είναι αναγκασμένες να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές.

Στο βρετανικό Μέσο BBC μιλάει ο Δρ. Γκράχαμ Σπικ ο οποίος εξηγεί ότι σε έγγραφο του 10ου αιώνα εμφανίζεται μία απαγόρευση για την είσοδο θηλυκών ζώων στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γυναίκες καθώς όπως εξηγεί «όλοι γνώριζαν ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε μοναστήρια αντρών». Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, σημειώνει, για να εξασφαλιστεί η αγαμία. Το στοιχείο όμως που κάνει το Άγιο Όρος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποία απαγορεύεται η παρουσία των γυναικών. «Μία από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παρθένος Μαρία ξέφυγε από την πορεία της όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο και έφτασε στο βουνό Άθως. Και της άρεσε τόσο πολύ που προσευχήθηκε στο γιο της ότι θα πρέπει να της ανήκει και εκείνος συμφώνησε», αναφέρει ο Σπικ. «Ακόμα αποκαλείται ο κήπος της Μητέρας του Θεού, είναι αφιερωμένος στη δόξα της, και εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Άγιο Όρος», συνεχίζει.

Οι μόνες που εξαιρούνται από την απαγόρευση είναι οι γάτες, ενώ δεν υπάρχουν ούτε κότες και οι μοναχοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν από έξω ακόμα και τα αυγά τους. Επιπλέον, υπάρχει μία μικρή εξαίρεση όσον αφορά στα άγρια ζώα τα οποία δεν μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

«Ο κανόνας είναι και πάντα ήταν ότι οι άντρες πρέπει να είναι ικανοί να μεγαλώσουν γενειάδα αν πρόκειται να πάνε στον Άθω και ίσχυε μία απαγόρευση για τους ευνούχους και τα αγόρια κατά τη Βυζαντινή περίοδο», λέει ο Σπικ. Ο λόγος ήταν ότι μία γυναίκα θα μπορούσε να υποδυθεί ότι είναι κάτι από τα δύο παραπάνω.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι τα αγόρια συχνά έρχονται αν συνοδεύονται από έναν ενήλικο -συνήθως τον πάτερα τους – και έχω δει παιδιά ακόμα και 10 ετών. Και οι μοναχοί απολαμβάνουν πολύ την παρουσία τους. Στην πραγματικότητα τους αρέσει να έχουν αγόρια γύρω», λέει ο Σπικ.

Οι γυναίκες που τα κατάφεραν
Παρά την απαγόρευση, υπήρξαν γυναίκες που κατάφεραν να επισκεφθούν την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφύλιου πολέμου, μεταξύ 1946 και 1949, το Άγιο Όρος χορήγησε άσυλο σε ομάδες χωρικών ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν γυναίκες και μικρά κορίτσια.

Επίσης το 1953 μία Ελληνίδα, η Μαρία Ποιμενίδου επισκέφθηκε το Άγιο Όρος. Η Ποιμενίδου τα κατάφερε καθώς είχε ντυθεί άντρας. Η κίνησή της αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να περάσει νόμο που απαγορεύει την είσοδο των γυναικών στην περιοχή με μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και 12 μήνες για όσες τον παραβούν.

Πρόσφατα, τον Μάιο του 2008, τέσσερις Μολδαβές, θύματα διακινητών βρέθηκαν στο Άγιο Όρος, οι μοναχοί όμως δήλωσαν ότι τις συγχωρούν για την παρουσία τους εκεί.

Πού αλλού απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών

Στο ναό Σαμπαριμάλα της Ινδίας απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες που έχουν ηλικία από 10 έως 50 χρονών. Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση ενώ η υπόθεση έχει πάει ακόμα και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το βουνό Omine στη Ιαπωνία αποτελεί και αυτό περιοχή στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση των γυναικών. Η περιοχή θεωρείται ιερός τόπος για τους πιστούς μίας ιαπωνικής λαϊκής θρησκείας.

Στην περιοχή Herbertstrasse στο Αμβούργο απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών και τις γυναίκες.

loading...

12 thoughts on “Άγιο Όρος: Γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος των γυναικών; (βίντεο)

  1. Από την Αγία Γραφή προκύπτει γιατί απαγορεύεται η είσοδος,
    και γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες ιερείς.

    -Ο "άγιος" και "ένδοξος" "προπάτορας" μας Αβραάμ εκπορνεύει την σύζυγό του Σάρα, παρουσιάζοντάς την ως αδελφή του. Γένεσις, 12: 10-16.

    -Ο Αβραάμ πολυπλουτίζει μέχρι και δούλους και δούλες ("παῖδες καὶ παιδίσκαι") κέρδισε από την εκμετάλλευση (έκδοση) της γυναίκας του Σάρας.
    Γένεσις 12: 20

    -Η πόρνη Σάρα παρουσιάζεται ως πρότυπο συζύγου!
    Επιστολή Πέτρου Α', 3: 5-6.

    Τί εύχεται ο παπάς στην νύφη κατά την τελετή του γάμου;
    "…και συ νύμφη, μεγαλύνθητι ως Σάρα…". Η πόρνη δηλαδή Σάρα παρουσιάζεται εδώ ως πρότυπον ηθικής!

    -Ο ("ένδοξος", "άγιος" και αυτός!) Λωτ προσφέρει στους Σοδομίτες τις κόρες του, προβάλλοντας την παρθενιά τους. Γένεσις, 19: 1-8.

    -Ο Λωτ συνευρίσκεται με τις κόρες του (αιμομιξία) και τις καθιστά έγκυες. Γένεσις, 19: 30-36.

    -Ο Αβραάμ εκπορνεύει γιά δεύτερη φορά την σύζυγό του Σάρα. Γένεσις, 20: 1-2

    -Ο γιός του Αβραάμ, Ισαάκ, μιμούμενος τον πατέρα του, επιχειρεί να εκπορνεύσει την σύζυγό του Ρεβέκκα, δηλώνοντας κι αυτός ότι είναι αδελφή του. Γένεσις, 26: 6-7.

    -Η χήρα Θάμαρ μεταμφιεσμένη κάνει έρωτα με τον χήρο πεθερό της (και γκαστρώνεται
    μάλιστα), λαμβάνοντας ως ενέχυρο το δακτυλίδι του (είναι το δακτυλίδι που φορούν οι παντρεμένοι), έως ότου της στείλει
    το κατσικάκι που της υποσχέθηκε. Γένεσις, 38: 14-19

    Τί εύχεται όμως ο παπάς στην νύφη κατά την τελετή του γάμου;
    "Να λάμπει ο δακτύλιός σου, ως ο δακτύλιος τής Θάμαρ"!
    Δηλαδή η νύφη εξομοιώνεται με την πόρνη Θάμαρ που φορούσε πέπλο και συνευρέθη με τον πεθερό της για ένα δακτυλίδι. Aς κάνουμε
    τώρα κι έναν συνειρμό με το πορνικό πέπλο της Θάμαρ και το
    πέπλο της νύφης.

    -Ο Μωυσής δίδει εντολή να σφαγούν οι άνδρες και γυναίκες αιχμάλωτοι εκτός από τις παρθένες. Τι τις ήθελε; Για σωματεμπορία; Αριθμοί, 31 – 17,18

    -Η γυναίκα θεωρείται βρώμικη αν γεννήσει κόρη! Λευιτικό, 12:2-5

    -Γυναίκα που δεν βρίσκεται παρθένα, την πρώτη νύκτα του γάμου, να λιθοβολείται! Δευτερονόμιο, 22: 20-21.

    Ο Πανάγαθος αποκαλεί το αιδοίον , "ασχημοσύνη". Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος εδώ:
    Μα καλά, ποιός δημιούργησε αυτή την "ασχημοσύνη";

    Επίσης καταδικάζει άνδρα και γυναίκα σε ΘΑΝΑΤΟ,
    όταν κάνουν σεξ κατά την εμμηνόρροια!

    "Και όταν ένας άντρας πλαγιάσει με γυναίκα που έχει εμμηνόρροια και ξεσκεπάσει την ασχημοσύνη της, αυτός γύμνωσε την πηγή της και εκείνη ξεσκέπασε την πηγή του αίματός της· γι' αυτό, θα εξολοθρευτούν και οι δύο μέσα από τον λαό τους"
    Λευιτικόν, 20: 18.

  2. Ο ΓΙΑΧΩΒΑΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ Ο ΓΙΟΣ. 5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ Ε ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ 10αρικο ΑΣ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟ ΠΟΥΤΑΝΟΓΕΝΝΗΜΑ. ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ ΓΑΜΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΥΛΕΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΙ ΛΕΩ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝΕ ΚΑΡΙΟΛΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΕΚΕΙ ΡΕ ΓΑΜΙΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΜΙΚΡΑ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΕΚΕΙ ΓΑΜΙΟΛΗ ΕΜΜΕΤΟΣ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΙ ΡΕ ΠΟΡΝΟΓΕΝΝΗΜΑ? ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑΧΩΒΑΣ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΟΥ. ΚΑΛΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΜΙΑ 10αρια χιλιαδεσ ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΕΙΝΑΤΕ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΡΕ ΜΟΥΝΟΧΥΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ? ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ? ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ ΟΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΑ ΣΟΥ ΡΕ ΓΑΜΗΕΜΕΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΙ ΠΡΟΣΠΟΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙΣ? ΡΕ ΓΑΗΜΕΝΕ ΣΚΟΤΩΜΑ ΜΕ ΠΑΛΟΥΚΙ ΣΥΟΝ ΚΩΛΟ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΚΑΡΦΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΡΙΟΛΗ ΝΑ ΣΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ. ΑΝΤΕ ΓΑΗΣΟΙΥ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΣΟΥ ΠΟΡΔΟΠΕΤΑΓΜΑ ΓΑΜΗΜΕΝΟ.ΤΡΑΒΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΕΚΑΡΙΚΟ ΠΑΛΙΟΑΡΧΙΔΙ.

  3. Κυριε (κυρια) 9;02
    Ανοιξα την Βιβλο στα εδαφια που γραφεις. Ετσι ειναι. Στο σχολειο δεν μας ειπανε τιποτε για αυτα. Μας τα κρυβουνε γιατι φοβουνται την αληθεια. Ο αληταρας 10;ο4 οταν ακουει για Αγια Γραφη αντι να την ανοιξει να διαβασει την Αγια Γραφη
    δαιμονιζεται και βγαζει σπυρακια.

  4. Από τα λόγια σου όλο αγάπη, καταλαβαίνω ότι είσαι χριστιανός!
    Την έχεις ακούσει εκείνη την ατάκα των αναρχικών? Ζόρικια!

    "Με την βοήθεια της παναγίας θα σας γαμήσουμε τον χριστό"

  5. Η αλήθεια του γιατί δεν δέχονται γυναίκες στο όρος Άθως που οι δαιμονισμένοι
    μετονομασαν σαν "άγιο όρος" μη χέσω, είναι γιατί δεν θέλουν ανταγωνίστριες του
    άλλου φύλου, μέσα στην σεξουαλική ακολασία όπου ζουν οι αδερφές με τα μαυρα φουστάνια!

  6. EΣΕΝΑ 10.59 ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΓΑΜΙΟΛΗΣ Ο ΓΙΑΧΩΒΑΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΓΑΜΑΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΣΙ ΒΡΩΜΟΚΟΛΟΣ.ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΑ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΚΕΙ ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΨΩΛΟΡΟΥΦΗΧΤΗ. ΟΥΥΣΤ ΚΑΠΟΤΑ ΤΡΥΠΙΑ ΧΑΜΟΥΡΑ.

  7. εσεις κυριε Γκαυλαρα καινουργιο φρουτο ειστε εδω η ειστε κανενα πεσμενο ψωλοχυμο στο πατωμα τησ σχολησ του φυλακισμενοιυ κακοποιου απατεωνα μπατιρογυφτου? Γκαυλαρας κατι τετοι θυμιζει. απο που εισαι ρε?

  8. ΕΣΕΝΑ 11.59 ΑΝΤΙ 10.59 ΣΙΧΑΜΕΡΕ ΓΑΜΙΩΛΗ

  9. Χα..χα..χα.. είναι κάτι χρόνια που δεν επισκέφτηκα το blog, τότες είχε αρχές,
    σήμερα έχει χριστιανικά αρχίδια (φουντούκια δλδ)
    Είναι κοματι δύσκολο να ξεχωρίσουμε πιοι βρίζουν περισοτερο, οι αναρχικοί ή οι χριστιανοί?
    Νομίζω οι χριστιανοί προηγούντε ολίγον, και μπαβο τους γιατί συνήθως είναι
    κουραμπιέδες με αφράτους κώλους!

  10. μεχρι στιγμης γραφεις ολα τα σχολια και βριζεις παριστανοντας οτι γραφουν κι αλλοι κανενας αλλος δεν γραφει ……

  11. Ο Κωστίκας πηγαίνει σε ένα μοναστήρι να γίνει καλόγερος. Ο Ηγούμενος τον υποδέχτηκε και άρχισε να τον ξεναγεί.

    – Εδώ θα κοιμάσαι, εδώ θα τρως, εδώ θα προσεύχεσαι και εάν έχεις κ@ύλες, εδώ μπορείς να την βάζεις όποτε θέλεις εκτός από την Τετάρτη,

    δείχνοντάς του ένα μπαούλο με μια τρύπα στη μέση.

    – Και γιατί όχι την Τετάρτη; τον ρωτάει ο Κωστίκας.
    – Επειδή την Τετάρτη τέκνον μου θα είσαι εσύ μέσα στο μπαούλο.

  12. ΜΠΑ,ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΟΥΛΟ.ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!

Comments are closed.