Η Ιστορία της Αγίας Λόγχης και τα καρφιά του Κυρίου


Η λόγχη - που χρησιμοποιήθηκε από το Ρωμαίο εκατόνταρχο Λογγίνο για να τρυπήσει τη δεξιά πλευρά του Χριστού στο σταυρό - έγινε δημοφιλής κυρίως χάρη στο κλασικό πλέον βιβλίο του Τρίβορ Ραβενσκροφτ «the spear of destiny» (λόγχη του πεπρωμένου).


Η λόγχη βρίσκεται στο παλάτι του Χόφμπουργκ στη Βιέννη και ανήκε στον Καρλομάγνο.

Ο επίσημος οδηγός για τα εκθέματα του Χόφμπουργκ αναφέρει πως η λόγχη φτιάχτηκε από ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη Σταύρωση του Xριστού, και με τα χρόνια, μετά τον Καρλομάγνο, έφτασε να θεωρείται ότι είναι η αυθεντική λόγχη του Λογγίνου.

Πιο γνωστή κατά το μεσαίωνα ήταν μια λόγχη που είχε χρησιμοποιήσει μια αντιχριστιανική ομάδα για να «επιτεθεί» σε ένα άγαλμα του Χριστού. Σύμφωνα με την 'ιστορία' το άγαλμα μάτωσε και η λόγχη έγινε αντικείμενο τιμής, αφού θεωρήθηκε η αιτία ενός θαύματος.

Ύστερα από αυτό έπεσε στην αφάνεια, για να αποκαλυφθεί σε ένα όραμα αιώνες αργότερα, το 1099, στους σταυροφόρους που πολιόρκησαν την Αντιόχεια.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το που μπορεί να βρίσκεται σήμερα η λόγχη. Μερικοί λένε οτι σήμερα φυλάσσεται στην καθολική εκκλησία του Εχμιατζίν, στην Αρμενία, αλλες πηγές αναφέρουν οτι η αυθεντική λόγχη βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ την εποχή του μεγάλου Κωνσταντίνου τον 4ο αι μ.Χ.

Έπεσε στα χέρια των Πάρθων τον 7ο αιώνα και ανακαλύφτηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο, ο οποίος αφαίρεσε τις άκρες της και την έφερε πάλι πίσω στην Κωνσταντινούπολη.

Το μεγαλύτερο μέρος της αιχμής της παρέμεινε στην Ιερουσαλήμ μέχρι το 715, οπότε και στάλθηκε στhν Πόλη.

Η Αγία Λόγχη και η Πρώτη Σταυροφορία

Ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν και οι άλλοι βαρώνοι της Πρώτης Σταυροφορίας στο αυτοκρατορικό παλάτι του Αλέξιου Κομνηνού. Σ’ αυτή την εποχή μιλήσανε για πρώτη φορά για την Αγία Λόγχη.

Χωρίς αμφιβολία, ακόμη και σήμερα, που πολλοί νομίζουν ότι ο Χριστιανισμός «πνέει τα λοίσθια», μη αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι η Ορθοδοξία ζει τη νέα χιλιετία της, όπως έλεγε ο Στήβεν Ράνσιμαν, όπως την βιώνουν σήμερα τριακόσια εκατομμύρια ορθοδόξων λαών, μετά την πτώση του, κατά βάση, άθεου «υπαρκτού σοσιαλισμού», υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν εναγωνίως διάφορα ιερά σκεύη που έχουν άμεση σχέση με τον Ιησού Χριστού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χιτώνας, η Αγία Λόγχη και τα Καρφιά του Κυρίου. Πού βρίσκονται, λοιπόν, όλα αυτά, για τα οποία γράφουμε ειδικό βιβλίο;

"Ο Χιτώνας"

Το θέμα του Χιώνα ξεκίνησε με αφορμή ένα έργο, που είχε τον τίτλο:«Ο Χιτών» (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: The Robe), ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο από το συγγραφέα Λόιντ Ντάγκλας το 1942.

Πρόκειται για την ιστορία ενός Ρωμαίου αξιωματικού, του Μάρκελλου, που έλαβε μέρος στην σταύρωση του Χριστού. Ήταν ένα από τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τη δεκαετία του 1940.

Μπήκε στη λίστα μπεστ σέλλερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο του 1942 και τέσσερις βδομάδες αργότερα ανέβηκε στο Νο1, θέση που κράτησε για ένα χρόνο σχεδόν.

Ο Χιτών έμεινε στη λίστα για άλλα δύο χρόνια, επιστρέφοντας αρκετές φορές τα επόμενα έτη, συμπεριλαμβανομένου και του 1953, οπότε και κυκλοφόρησε η κινηματογραφική του έκδοση.

Η υπόθεση του έργου

«Η υπόθεση του έργου ξετυλίγεται την εποχή της κατάπτωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών και τις ραδιουργίες των Ρωμαίων αριστοκρατών.

Ο νεαρός Ρωμαίος χιλίαρχος Μάρκελλος Γαλλίων, γόνος μιας τέτοιας αριστοκρατικής οικογένειας, σταυρώνει το Χριστό κι ύστερα παίζει στα ζάρια τον Χιτώνα Του, τον οποίο και κερδίζει.

Ξαφνικά όμως, νιώθει κάτι να αλλάζει μέσα του και ο Μάρκελλος γίνεται χριστιανός. Τίθεται στην υπηρεσία του Ναζωραίου έχοντας σύντροφό του τον Κορίνθιο σκλάβο του, Δημήτριο, που η δυνατή πίστη τους στο Χριστό εξισώνει τον άρχοντα με τον δούλο, για να τους κάνει δυο καλούς φίλους-αδερφούς.»

Η Αγία Λόγχη και η Πολιορκία της Αντιόχειας (1097-1098)

Το θέμα της Αγίας Λόγχης ξεκινάει με τις Σταυροφορίες, όπου οι σταυροφόροι, μεταξύ άλλων, έψαχναν και για ιερά σκεύη τα οποία εξαργύρωναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους πιστούς, ιδίως των καθολικών μοναστηρίων, όπως ήταν το Άγιον Μανδήλιον και η περίφημη Επιστολή του Κυρίου προς τον τοπάρχη της Εδέσσης Άβγαρο, που γράφουμε στα βιβλία μας.

Πριν φτάσουν, λοιπόν, στην Αντιόχεια οι σταυροφόροι, ο Βαλδουίνος της Βουλλώνης, αδερφός του Γοδεφρείδου του Μπουγιόν, και ο Ταγκρέδος, ανηψιός του Βοημούνδου του Τάραντα, αποσπάσθηκαν από το κύριο σώμα των σταυροφόρων και εισέβαλαν στην Κιλικία.

Ο Ταγκρέδος συνάντησε τους σταυροφόρους μπροστά στην Αντιόχεια. Ο Βαλδουίνος, όμως, δεν ενώθηκε ποτέ ξανά με το κύριο σώμα του στρατού των σταυροφόρων.

Προσκαλεσμένος από τον Τορός, τον ηγεμόνα της Έδεσσας της Συρίας, εγκαταστάθηκε εκεί για να προστατεύει την περιοχή, που κατοικούνταν κυρίως από Αρμενίους, από τους Τούρκους.

Λίγους μήνες αργότερα ο Τορός δολοφονήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και ο Βαλδουίνος ανακηρύχθηκε ηγεμόνας της Έδεσσας (1098). Ήταν ο πρώτος από τους σταυροφόρους που ίδρυσε κράτος στην περιοχή.

Όποιος ανοίξει διάφορες ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες ή το διαδίκτυο θα δει, ότι την Αντιόχεια κυβερνούσε ένας Τούρκος, ο Γιαγκί Σιγιάν, πρώην σκλάβος του σουλτάνου Μαλίκ Σαχ, που τον είχε διορίσει κυβερνήτη της πόλης περίπου το 1090.Αυτός ζήτησε βοήθεια από όλους τους γειτονικούς ηγεμόνες για να αντιμετωπίσει τους σταυροφόρους.

Μπροστά στην Αντιόχεια οι σταυροφόροι λιμοκτονούσαν αλλά ξεκίνησαν και συνέχισαν την πολιορκία. Νίκησαν στρατούς που στάλθηκαν από το Χαλέπι και τη Δαμασκό για να βοηθήσουν την Αντιόχεια.

Τελικά τον Ιούνιο του 1098 η πόλη έπεσε στα χέρια τους μετά από προδοσία ενός Αρμένιου φρουρού, του Φιρούζ, που σε συνεννόηση με τον Βοημούνδο επέτρεψε σε ένα σώμα σταυροφόρων να μπουν νύχτα στην πόλη.

Σχεδόν αμέσως, οι σταυροφόροι χρειάστηκε να την υπερασπιστούν από την επίθεση του αταμπέγκ των Σελτζούκων της Μοσούλης, του Κερβογά, και των συμμάχων του.

Τις κρίσιμες ημέρες της πολιορκίας από τον Κερβογά, ένας άσημος προσκυνητής, ο Πιέρ Μπαρτολομύ, άρχισε να μιλά για οράματα που είχε για την Αγία Λόγχη (τη λόγχη με την οποία τρύπησαν τον Χριστό στο σταυρό), ότι δηλαδή βρισκόταν στην Αντιόχεια.

Πολλοί τον πίστεψαν, και όταν πράγματι βρήκε μία λόγχη σκάβοντας σε μία εκκλησία, οι σταυροφόροι πήραν θάρρος, πιστεύοντας ότι αυτό ήταν σημάδι ότι ο Θεός ήταν μαζί τους.

Υπήρχαν και πολλοί που δεν τον πίστεψαν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τελικά οι σταυροφόροι να βρουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τον Κερβογά σε μάχη έξω από τα τείχη, στην οποία και νίκησαν. Η νίκη τους, όμως, οφειλόταν εν μέρει στις φιλονικίες που είχαν ξεσπάσει στο στρατόπεδο των αντιπάλων τους.

Σύντομα ο Ραϋμόνδος της Τουλούζης και ο Βοημούνδος του Τάραντα (ο οποίος πριν ακόμη πέσει η Αντιόχεια είχε καταφέρει με δόλο να απομακρύνει τους βυζαντινούς αντιπροσώπους από το στρατόπεδο, και στη συνέχεια είχε αποκηρύξει τη συμφωνία με τον Αλέξιο) φιλονίκησαν για την κυριαρχία της πόλης.

Οι σταυροφόροι έμειναν για αρκετούς μήνες άπρακτοι στην Αντιόχεια και το γεγονός αυτό έκανε τους στρατιώτες και τους απλούς προσκυνητές να απειλήσουν να προχωρήσουν χωρίς τους αρχηγούς τους στην Ιερουσαλήμ. Μετά από αυτό ο Ραϋμόνδος υποχώρησε, και ο Βοημούνδος έμεινε στην Αντιόχεια ως ηγεμόνας.

Δοθείσης ευκαιρίας να πούμε, ότι η Αγία Λόγχη είναι το μεταλλικό ιερό σκεύος σε σχήμα λόγχης, το οποίο χρησιμοποιείται στην τελετή της Προσκομιδής για την εξαγωγή του Αμνού και των υπόλοιπων μερίδων του Δισκαρίου.

Συμβολίζει τη λόγχη, με την οποία οι στρατιώτες κέντησαν (τρύπησαν) την πλευρά του σταυρωμένου Χριστού, ενώ χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ορθόδοξη εκκλησία.

Όταν ο λειτουργός κεντά (τρυπά) τον Αμνό στα γράμματα ΝΙ, αναφέρει μυστικώς και χαμηλοφώνως, τα λόγια του Ευαγγελίου (Ιωάν.19: 34) «Εις των στρατιωτών λόγχη την πλευράν αυτού ένυξε...».

Το 1241, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Φράγκους, ο Λουδοβίκος ο 6ος, βασιλιάς της Γαλλίας, παρουσιάστηκε με ένα κομμάτι της μύτης της λόγχης και μια συλλογή από θρησκευτικά αντικείμενα, τα οποία στέγασε στο Σεντ Σαπέλ στο Παρίσι.

Το μεγαλύτερο μέρος της αιχμής ωστόσο, παρέμεινε στην Κων/Πολη κι έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1453.

Ο Τούρκος σουλτάνος Βαγιαζήτ ο Β την έστειλε στον Πάπα Ιννοκέντιο τον 8ο το 1492. Από τότε, βρίσκεται κάτω από τον τρούλο του Αγίου Πέτρου.

Κατά το 18ο αιώνα ο Πάπας Βενέδικτος ο 14ος είχε μια ακριβή εικόνα της άκρης της λόγχης που βρισκόταν στο Σεντ Σαπέλ και βρήκε ότι ταίριαζε τέλεια με το δικό του μεγαλύτερο κομμάτι.

Κατά την γαλλική επανάσταση όμως η αιχμή εξαφανίστηκε και κανείς δεν γνωρίζει από τότε που βρίσκεται.

Τα καρφιά του Κυρίου

Κατά την ιστορική παράδοση, όταν η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, αφού συγκέντρωσε πλήθος τεχνιτών και εργατών, έσκαψε εκεί και βρήκε τον Πανάγιο Τάφο και λίγο πιο πέρα βρήκε και τους τρεις σταυρούς του Ιησού και των δύο ληστών καθώς και τα καρφιά τους.

Η Αγία Ελένη έπειτα πήρε τον Τίμιο Σταυρό μαζί της στην Κωνσταντινούπολη, αφού όμως άφησε μέρος αυτού στα Ιεροσόλυμα, στον Πατριάρχη Μακάριο. Ο Σταυρός του Κυρίου είχε 4,50 μέτρα ύψος και 2,40 μέτρα πλάτος!

Ο Παυλίνος στην ενδέκατη επιστολή του αναφέρει ότι ενώ ο Σταυρός, από την ημέρα της εύρεσης του, τεμαχιζότανε (σε απειροελάχιστα κομματάκια) και δινότανε στους πιστούς για ευλογία, αυτός παρέμεινε ακέραιος και δεν μειωνόταν καθόλου.

Επίσης, όσον άφορα τα καρφιά του Κυρίου, καθώς αναφέρει η παράδοση, ξεχώρισαν από τα καρφιά των ληστών διότι δεν είχαν σκουριάσει από το πέρασμα των χρόνων, φαινόντουσαν σαν καινούργια, ενώ των ληστών ήταν σκουριασμένα.

Μία άλλη παράδοση θέλει τα καρφιά αυτά να τοποθετούνται γύρω από το κεφάλι του ανδριάντα του Μ. Κωνσταντίνου για να συμβολίζουν με τη λάμψη του ηλίου την δύναμη του θεϊκού φωτός και την μεγαλοπρέπεια του Αυτοκράτορα, που είχε ως ακτίνες στο κεφάλι του τα ίδια τα Καρφιά του Κυρίου!
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

26 σχόλια :

 1. ο κυριος μας και θεος μας υπεστει τοσα βασανιστηρια
  για να διδαξει την αγαπη στο κοσμο,τρια δισεκατομμυρια χριστιανων σε ολο το κοσμο
  προσκυνουν τη θεια χαρη σου Χριστε μου

  1. Πιστεύω εἰς ἕναν Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητήν οὐρανού καί γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καί ἀοράτων.
  2. Καί εἰς ἕναν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τόν Υἱόν τοῦ Θεοῦ τόν μονογενῆ, τόν ἐκ τοῦ Πατρός γεννηθέντα πρό πάντων τῶν αἰώνων. Φῶς ἐκ φωτός, Θεόν ἀληθινόν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα, οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι’ οὖ τά πάντα ἐγένετο.
  3. Τόν δι' ἡμᾶς τούς ἀνθρώπους καί διά τήν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καί σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καί Μαρίας τῆς Παρθένου καί ἐνανθρωπήσαντα.
  4. Σταυρωθέντα τε ὑπέρ ἡμῶν ἐπί Ποντίου
  Πιλάτου καί παθόντα καί ταφέντα.
  5. Καί ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ κατά τάς
  Γραφάς.
  6. Καί ἀνελθόντα εἰς τούς οὐρανούς καί καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός.
  7. Καί πάλιν ἐρχόμενον μετά δόξης κρῖναι ζῶντας καί νεκρούς, οὖ τῆς Βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
  8. Καί εἰς τό Πνεῦμα τό Ἅγιον, τό κύριον, τό ζωοποιόν, τό ἐκ τοῦ Πατρός ἐκπορευόμενον, τό σύν Πατρί καί Υἱῶ συμπροσκυνούμενον καί συνδοξαζόμενον, το λαλῆσαν διά τῶν Προφητῶν.
  9. Εἰς μίαν, ἁγίαν, καθολικήν καί ἀποστολικήν Ἐκκλησίαν.
  10. Ὁμολογῶ ἕν Βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
  11. Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
  12. Καί ζωήν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος. Ἀμήν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΥΠΗΡΞΕ Ό ΙΗΣΟΥΣ;

   "Ιστορικά, είναι πολύ αμφίβολο ότι ο Ιησούς υπήρξε. Αλλά και να υπήρξε, το σίγουρο είναι ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα γι' αυτόν".
   Μπέρτραντ Ράσελ (Βρετανός Μαθηματικός και Φιλόσοφος.

   Για τη ζωή του Ιησού δεν υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες, εκτός των Ευαγγελίων, τα οποία όμως γράφτηκαν πολύ αργότερα, έχουν αντιφάσεις, υπέστησαν πολλές αλλοιώσεις και προσθαφαιρέσεις, έχουν εξωλογικές αναφορές και δεν θεωρούνται ιστορικά συγγράμματα.

   Παρ΄ ότι την εποχή που υποτίθεται ότι έζησε ο Ιησούς, αλλά και την αμέσως μετά, υπήρχαν τουλάχιστον 40 γνωστοί ιστορικοί και συγγραφείς (μεταξύ των οποίων ο Πλούταρχος, ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, ο Αρριανός, ο Παυσανίας, ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς κ.ά.), εν τούτοις ΚΑΝΕΝΑΣ απ΄ αυτούς δεν τον μνημόνευσε.

   Οι λιγοστές πληροφορίες από εξωβιβλικές πηγές, όπως τα έργα των Σουητώνιου, Ιώσηπου και Τάκιτου ή το Ταλμούδ, δεν είναι σύγχρονες του Ιησού και αναφέρονται έμμεσα σ΄ αυτόν, χωρίς να δίνουν αξιόλογες πληροφορίες, κυρίως όμως, θεωρούνται πολύ αμφίβολης εγκυρότητας.

   Ο Φίλων ο Αλεξανδρινός (Philo Alexandrinus, ~20 π.Χ.- 54 μ.Χ.), Εβραίος φιλόσοφος με θαυμασμό προς τον ελληνικό πολιτισμό, έγραψε σημαντικά ιστορικά και φιλοσοφικά έργα, αλλά δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για τον Ιησού και τη διδασκαλία του.

   Ο διακεκριμένος στωικός φιλόσοφος Σενέκας που έζησε τον 1ο χριστιανικό αιώνα, αν και εκφράζει στα έργα του φιλοσοφικές απόψεις που δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές του χριστιανισμού και γι΄ αυτό επαινείται από τους πατέρες Τερτυλλιανό και Ιερώνυμο, δεν κάνει στα έργα του καμία αναφορά στον Ιησού και στους χριστιανούς, παρότι σχολιάζει επιπτώσεις στην πολιτική της Ρώμης από διάφορα σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα της εποχής.

   Ο Ιώσηπος Φλάβιος (Josephus Flavius, 37-100 μ.Χ.), στρατιωτικός και ιστορικός με αριστοκρατική καταγωγή. Στα βιβλία του "Πόλεμος των Ιουδαίων" και "Ιουδαϊκές Αρχαιότητες" περιγράφει ο Ιώσηπος με λεπτομέρειες διάφορα περιστατικά από την απώτερη και πρόσφατη ιστορία του λαού του, αναφέρεται σε διάφορες εβραϊκές αιρέσεις κτλ., δεν κάνει όμως ΚΑΜΙΑ αναφορά σε χριστιανούς. Σε κάποιο σημείο των "Ιουδαϊκών Αρχαιοτήτων" αναφέρεται όμως απρόσμενα και μάλλον επαινετικά στη δραστηριότητα κάποιου Ιησού τον οποίο αποκαλεί "μεσσία". Θεωρείται βέβαιο ότι η αναφορά αυτή προστέθηκε μεταγενέστερα από κάποιον άγνωστο και σ αυτό συμφωνούν όλοι οι ιστορικοί.

   Ο Ιησούς λοιπόν για την επιστήμη είναι πρόσωπο ανύπαρκτο. Δεν ανήκει στην ιστορία, αλλά στην πίστη.

   Διαγραφή
  2. Ο Ιησούς λοιπόν για την επιστήμη είναι πρόσωπο ανύπαρκτο.
   Δεν ανήκει στην ιστορία, αλλά στην πίστη.

   https://www.pare-dose.net/5605
   Περί της ιστορικότητας του Ιησού …

   https://www.pare-dose.net/6041
   Χίλια εξακόσια χρόνια μετά τον Μεσαίωνα, που μπήκαμε εξ` αιτίας αυτής της θρησκείας που αποδεχθήκαμε υποχρεωτικά, τώρα που η γνώση είναι πλέον διάχυτη για όλους, βλέπουμε ότι η ανυπαρξία ιστορικών πηγών για τον Ιησού των Ευαγγελίων, είναι γνωστή στους θεολόγους, κατανοητή ως θέμα και κάποιοι από αυτούς το παραδέχονται δημόσια άμεσα ή έμμεσα.


   http://hercolano5.blogspot.com/search?updated-max=2010-03-31T07:28:00-07:00&max-results=7&start=3&by-date=false
   ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
   ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΟΣ

   https://www.pare-dose.net/4001
   «Ιστορικώς ο Χριστιανισμός ήταν η μεγαλύτερη συμφορά που συνέβη μέχρις στιγμής στην ιστορία του ανθρώπου. Το χειρότερο κακό και η πιο φρικιαστική μάστιγα. Εκτός από ολίγες γνωστές ηθικές εντολές, τις οποίες επανέλαβε (για να είμαστε πιο ακριβείς, ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ, δίχως να αναφέρει την πηγή) η θεολογία του είναι αντιφατική, ανόητη και λανθασμένη. Άκρως επικίνδυνη και καταστροφική τόσο για το άτομο ως μονάδα όσο και για την κοινωνία ως σύνολο! Ο Ιησούς Χριστός των Ευαγγελίων και του Παύλου αποδεικνύεται πλήρως δια των κριτηρίων της ιστορικής επιστήμης ότι είναι μια αλλοπρόσαλλη και αντιφατική μυθολογία!».
   Ιωάννης Ν. Φ. Ρούσσος

   https://drive.google.com/file/d/0B8V_fhA6elUKbjN6RzNtWFd6aVk/view

   Διαγραφή
  3. Ο χριστιανισμός στην Ελλάδα, για να κάνουμε μια σύγκριση, είναι ότι θα ήταν
   αν οι τούρκοι προσκυνούσαν και υμνούσαν τον Θ. Κολοκοτρώνη στα τζαμιά τους,
   οι τούρκοι βέβαια δεν είναι μαλάκες, αλλά οι Έλληνες, ένα 5-10%
   είναι για τον μπούτσο και για κρέμασμα!.

   Μας κατέσφαξαν, κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, ακόμη μέχρι σήμερα ΚΆΘΕ ΜΈΡΑ ψέλνοντε
   στις εκκλήσεις χλευασμοί και αφορισμοί κατά των Ελλήνων αλλά δοξάζουν την σιών!

   Φρικη, πόσο μαλάκες είστε ρε προσκυνημένα στουρνάρια?

   Διαγραφή
 2. Κράτησε την πίστη μέσα σου, αυτό το θετρινιστικό που κάνεις, μας δίχνει ότι
  θέλεις να προβοκάρεις και να αποσπάσεις ευσημα από τα αλλά ποίμνια τοu σάιτ.
  Δεν θα απαντήσω επί του θέματος, αλλά είσαι μια παιχνιδιάρα λούγκρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και εσυ εισαι μια πανεμορφη δημοσια υπαλληλος
   που σε αγαπω πολλη και πιστευω συντομα να γνωριστουμε
   μεχρι τοτε θα γραφω οτι θελω ελπιζω και εσυ κουκλα μου το ιδιο

   Διαγραφή
  2. Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος κούκλε μου, παρά αυτοδημιουργητος μεσαίος
   επιχειρηματίας με πελάτες se πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

   Πρέπει να σέβεσαι τα σεβασματα των άλλων, αλλά και να γνωρίζεις τους
   τρόπους καλής συμπεριφοράς, αν αυτά θέλεις να τα αγνοείς και θέλεις
   να χρησιμοποιήσεις το δικαίωμα σου να γρφεις ότι θέλεις, τότες
   κούκλε μου και εγώ θα γράφω σε άπταιστα γαλικα ότι ΕΓΏ θέλω!
   Και εδώ που τα λέμε, θα το ευχαριστηθώ κι'ολας!

   Για να γνωριστούμε δεν έχω αντίρρηση, αρκεί να εκπληρείς
   τα κριτήρια, πράγμα το οποίο αμφιβάλω σφόδρα!

   Διαγραφή
  3. να γνωριστουμε οχι μονο σε απταιστα γαλλικα αλλα και σε οποια γλωσσα προτιμας εκπληρωνω τα κριτηρια κοριτσακι ακου τι σου λεω θα εκπλαγεις οσονουπω τωρα εχω μια δουλεια
   που δεν μπορω να τη καθυστερησω γλυκια μου
   στο επανιδειν αγγελε μου

   Διαγραφή
  4. Χμμμ, είμαι και εγώ στρεσαρισμένος σήμερα και να απαντώ
   σε χλεχλέδες είναι χαμένος χρόνος, αλλά με διασκεδάζει!

   Εσύ έχεις κάπιες ιδιαιτερότητες, βάζοντας της στην μηχανή
   αναλύσεων διεστραμένων προσωποκοτήτων, με βγάζει το εξής:

   Είναι προφανές ότι έχεις ομοφυλικές τάσεις, ίσως κρυφές και καταπιεσμένες,
   ίσως ολοκληρωμένες, και αυτές περιγράφεις μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο,
   αλλά βασικά στον καθρέφτη μιλάς!

   Είσαι μια ευρύπρωκτη παλιόκοτα, και τίποτα άλλο, μια ζούλα μπινέκλα,
   που πάσχει από το σύνδρομο της πρωκτογαργαλίτιδας.

   For your info and records
   If that is what you are after, I can inform you that it is of the big ones

   Διαγραφή
  5. ΑΑΑ ΚΕ ΕΔΟ ΓΡΑΦΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΙΣΕ ΤΙ ΒΛΕΠΟ ΞΑΙΡΙΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΓΛΟΣΑ ΕΒΓΕ ΕΒΓΕ ΕΒΓΕ ΣΥΧΩΡΙΤΙΡΕΙΑ

   Διαγραφή
  6. Το ζαγκλα'ρ περυσι δεν ηξερε να γραψει σωστα 2 αραδες στα Ελληνικα εκει στο Οlympia που εβγαινε τωρα η καποιοσ χρησιμοποιει το ονομα Ζαγκλα'ρ η ακποιος αλλος του τα γραφει δηλαδη ειναι μεγαλο το σιχαμς της ορεινης Συκιας. Ε σαν κι'αυτον αρρωστοι ζαβοι εχουν Περασει και περασει ε κι'άυτος θα σβησει μεσα στα σκατα οπως και ολοι οι αλλοι...Σε Ευκλανια σκατα ομως ετσι? ειναι απο την πουτσα του ΖΕΥ και αυτος σαν τον αλλον τον κρατουμενο υποδιο απατεωνα τον γυφτο στον κορυδαλλο!!!! ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΣΩΡΡΑΣ ZΑΓΚΛΑ'Ρ ΚΛΑΣΕ ΕΝΑ ΠΑΠΑ'Ρ!!!! iiii haaa yaaaaaa

   Διαγραφή
  7. Ίσως έτσι ίσως γιουβέτσι. ένα είναι το χαμπάρι,
   Έλα έλα στον οντά επαρχιωτοπούλα μου μικρά να σε κάνω νταχτιρντα,
   θα τον φας και θα βογγάς, αχ αγριάνθρωπε Ζαγλάρα θα παραμιλάς!

   Διαγραφή
  8. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ !!!!!!
   ΑΛΛΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΜΟΥ
   ΘΑ ΑΝΤΑΜΕΙΦΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ.
   ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΤΕ.
   ΑΧΧ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΡΕΛΕΣ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΟ ΖΑΓΚΛΟΝ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ.
   ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΤΕΤ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!!!!!!!
   ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

   Διαγραφή
  9. Θέλεις να κάνουμε τρέλες μωρή αμαρτωλή θρσκόπληκτη?

   Δεν θα είχα αντίρηση να παίξεις λίγο με το κομπολόι μου, αλλά μέχρι
   εκεί ομοφυλόφιλος δεν είμαι και ξέρεις κάτι που οι Έλληνες αγνοούν?
   Στο σεξ μεταξύ δύο ανδρών, δεν παίζει ρόλο ποιος είναι από πάνω
   και ποιος από κάτω και οι δύο είναι πούστηδες!

   Διαγραφή
  10. ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ
   ..ΕΒΛΕΠΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥ...ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΑΠΙΕΣ....ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ...ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΧΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΒΑΘΗ.....ΧΑΧΑ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΩΡΑ ΦΙΛΕ..ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ.

   Διαγραφή
  11. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΟΧΤΑΠΟΔΟΜΟΥΡΗΣ.....ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ...ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ....ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΝΕ ΣΑΝ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ....ΧΑΧΑΧΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΡΙΩΠΑ....ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΣΥ...ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΖΑΓΚΛΑΡΑ??
   ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ...ΘΑ ΡΙΞΩ ΚΕΡΜΑ ΣΤΟ ΤΖΟΥΚ-ΜΠΟΞ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ....XM XM XM KAΛΟΥΤΣΙΚΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΤΙΧΟΥ...ΑΛΛΑ ΘΕΜΑ ΡΥΘΜΟΥ-ΔΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΟΥ "ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ" Η ΔΟΝΗΣΗ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ...ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ "ΞΥΠΝΗΣΕΙ" ΕΙΚΟΝΕΣ ,XΡΩΜΑΤΑ,ΜΗΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΟΥ ΥΔΑΤΑ.....ΧΑΧΑΧΑ
   ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...ΤΙ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ...ΤΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ;;;ΑΚΟΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

   https://www.youtube.com/watch?v=NoTT00mlafw

   Διαγραφή
  12. Ατιμούλικο θα στο βγάλω το αυτάκι,
   πάρε και ένα απο μενα, χαλάρωσε για δύο ώρες, τα λέμε,μετά

   Το youtube είναι για δύο ώρες, τρέξε στα λιβάδια, εγώ τρέχω στα δάση με τον
   Καίσαρα το φιλαράκι μου, ο Καίσαρας είναι ένα πανέμορφο μεγάλο Doberman.

   https://www.youtube.com/watch?v=E-PCrCeX8rI&t=517s

   Διαγραφή
  13. και γω ντομπερμαν εχω τον γκουρλευς χαχαχαχαχαχαχα

   Διαγραφή
  14. Βρε βρε
   Παλι εδω ειναι η Σουηδεζα η παρτουζιαρα

   τρια η πιπα, πεντε ο κωλος
   και πηδαει ο κοσμος ολος

   Διαγραφή
  15. Σε μαρτύρησε η μάνα σου για της παρτούζες ρε?
   Χα..χα.. εγώ βασικά δεν την γάμησα γιατί βρωμούσε σκατίλα,
   πίπα της τον έδωσα αλλά με άρεσε, πολύ μαστόρησα και τα κατάπινε!

   Διαγραφή
  16. με τι να γαμησεις εσυ μωρη μωρη αναπηρη


   μεσ' το βολβο σε ξαπλωνω
   και απο πισω σου την χωνω


   Διαγραφή
  17. ααααααααααααχαχααχαχαχαχαχα η ατακα του αιωνα
   5,02 χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

   Διαγραφή
  18. Μωρη πλυστρα, πουστρα κι αρχικατιναρα σαν πόσες πουτσες άραγε
   να χωράς τις καθημερινές και σαν πόσες τις Κυριακές?
   Γγιαααα πες μας ρε νούμερο ?
   Για πες, αυτό καλό είναι?

   https://www.lifo.gr/uploads/image/1094409/penis38.jpg

   Διαγραφή
  19. ειπες το 'να ειπες τ'αλλο
   σκυψε τωρα να στον βαλω

   Διαγραφή
  20. χαχαχαχαχαχαχαχα
   ζαγκλαρα χαχαχαχαχα ρομπαααααααααααααααα

   Διαγραφή
 3. παραεγινε το πατερακης το ευταξιας μεγιστιας και λοιπες ανωμαλιες ηρθε ο ζαγκλαρας με τις συνηθειες του πατεροκωλαρακι να γραφει στα περασμενα συμπτωση
  θα μου πειτε ναι ναι γιατι ενω ο ευταξιας και οι λοιποι λεγανε υπερ του παγκοσμιου διοικητη αντιθετα ο ζαγκλαρας ουτε θελει να τον ακουει αλλαξε ο αισωπος και εγινε της χαλιμας τα παραμυθια
  οπως θα ελεγε και η πατρινια χα χα χα χα αλλαξε ο μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως χα χα χα χα χα ψευτοπατερακη ου ου ου ου ου χα χα χα χα χα

  ΑπάντησηΔιαγραφή