Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια; Ποια ευχή έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα σε όλο τον κόσμο είναι το σβήσιμο των κεριών της τούρτας την ημέρα των γενεθλίων. Στις περισσότερες χώρες ακολουθείται η ίδια διαδικασία.


Πάνω στην τούρτα τοποθετούνται τόσα κεριά όσα τα χρόνια ζωής του εορτάζοντος. Φίλοι και συγγενείς λένε με μια φωνή το τραγούδι των γενεθλίων και στο τέλος ο εορτάζων σβήνει τα κεριά, κάνοντας μια ευχή.

Ποια είναι όμως, η προέλευση αυτού του εθίμου;

Σύμφωνα με μια θεωρία, το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες λέγεται ότι έφτιαχναν πίτες με μέλι, τις οποίες στόλιζαν με κεριά, προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος. Τα κεριά συμβόλιζαν τα αστέρια και το φεγγάρι.

Οι αρχαίοι έσβηναν τα κεριά γιατί πίστευαν ότι ο καπνός μεταφέρει τις ευχές τους στους θεούς.
Την ίδια τελετή έκαναν και στα γενέθλια των παιδιών τους γιατί θεωρούσαν ότι η θεά Άρτεμις ήταν προστάτιδα των παιδιών και έτσι θα τα προστάτευε από αρρώστιες και κάθε κακό.

Tο έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

«Ω κορυφαία Θεά των γεννήσεων, Ακραία Άρτεμη δέξου αυτόν τον σεμνό ύμνο και χάρισε την ευλογία σου σε αυτόν που γιορτάζει την ημέρα της γεννήσεως του στο υλαίο πεδίο της ύπαρξης....Σεμνή Θεά δώρισε την σπουδαιότητα και τον σεβασμό σε τούτη την ύπαρξη." έλεγε η αρχαία ελληνική ευχή για τα γενέθλια.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το σβήσιμο των κεριών προέρχεται από την Γερμανία του 18ου αιώνα. Οι Γερμανοί εμπλούτισαν λίγο τα κέικ που φτιάχνονταν μέχρι τότε και άρχισαν να φτιάχνουν τούρτες με ζαχαρόπαστα, τις οποίες στόλιζαν με κεριά. Συγκεκριμένα, το έθιμο καθιερώθηκε στο φεστιβάλ για παιδιά Kinderfeste. Συνήθως, έβαζαν πάνω στην τούρτα τόσα κεριά όσα ήταν τα χρόνια που ζούσε το παιδί, συν ακόμα ένα που συμβόλιζε την μακροζωία.

Για πολλούς τα αναμμένα κεριά συμβολίζουν «το φως της ζωής", ενώ άλλοι θεωρούν ότι διώχνουν μακριά το κακό.

Το έθιμο όμως, δεν αφορούσε μόνο τα παιδιά. Το 1746 ο Γερμανός κληρικός Nikolaus Ludwig von Zinzendorf γιόρτασε τα γενέθλιά του με μια τεράστια τούρτα γεμάτη κεριά.

Κρατήστε όποια από τις δύο εκδοχές θέλετε και διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ευχή των αρχαίων: «Ω κορυφαία Θεά των γεννήσεων, Ακραία Άρτεμη δέξου αυτόν τον σεμνό ύμνο και χάρισε την ευλογία σου σε αυτόν που γιορτάζει την ημέρα της γεννήσεως του στο υλαίο πεδίο της ύπαρξης.

Εσύ που δίνεις το τέλειο δώρο Ανυσιδώρα χάρισε δώρα υγίειας, ευδαιμονίας, πνευματικής και υλικής ανάπτυξης, χαράς, ευθυμίας, και κάθε άλλου ψυχικού ή υλικού δώρου που εσύ κρίνεις για την αρετοδρομία της υπάρξεως.

Στάσου Βοηθός της υπάρξεως τούτης και Ευπλόκαμος, στρώνοντας άριστους δρόμους αρετής που οδηγούν σε έπαθλα αιώνια ώστε η ψυχή να ομοιάζει την Ευστέφανη χάρη Σου.

Καθαρά Θεά, κράτα αμόλυντη την ψυχή από κάθε κακό.

Μεγαλώνυμη και Ολβιόμοιρη Θεά χάρισε την μέγιστη ευτυχία της μοίρας ως

Περασία βοήθησε την σκέψη να οδεύει ασφαλής από τις αναζητήσεις της.

Σαόφρων χάρισε υγιή σκέψη.

Σεμνή Θεά δώρισε την σπουδαιότητα και τον σεβασμό σε τούτη την ύπαρξη."
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Stergios Zaglaras24 Αυγούστου 2018 - 9:12 μ.μ.
  "...τους δαιμονικους θεους της αρχαιας θρησκειας και με τον χυδαιο-αγραμματο οχλο,..."

  Παπά, εσύ με πούτσα δεν βολευεσαι, εσύ θέλεις αλάδωτο μανουάλι να σε βγάλει
  όλο το κωλαντερο έξω, τόσο αισχρός είσαι ρε σατανισμένε και αισχρέ βρωμιάρη,
  γαμώ την εβραϊκή σου θρησκεία και όλο το σκυλολόει αγίων, πατέρων και
  το μουνί της μάνας τους, φίδι.

  ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΖΑΓΚΛΑΡΑΣ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η παραπληροφόρηση που υπάρχει στους τομείς αυτούς από Νεοπαγανιστικούς κύκλους, κάνει ανθρώπους να ρωτάνε για την πραγματικότητα. Και μια και έχουμε συγκεντρωμένα πλήθος στοιχείων, που αναιρούν τα ιστορικά και θρησκευτικά αυτά ψέματα τών παγανιστών, τα θέτουμε στη διάθεση κάθε ανθρώπου που ενδιαφέρεται για την αλήθεια, και όχι για μύθους.

  Ως Έλληνες, και μάλιστα Χριστιανοί Έλληνες, οφείλουμε να σεβαστούμε την αλήθεια στους παραπάνω τομείς, και να διαφυλλάξουμε την ιστορία μας και την πίστη μας από κάθε κακοπροαίρετη και ξενόφερτη προπαγάνδα. Οφείλουμε να δείξουμε την υπεροχή τού Χριστιανικού Ρωμαίικου πολιτισμού μας, που τόσο πονηρά όχι μόνο κρύβουν, αλλά και διασύρουν όσοι έχουν ύποπτα συμφέροντα.

  Αν και δεν θα θέλαμε να οδηγηθούμε σε συγκρίσεις τού Ελληνο – Χριστιανικού πολιτισμού μας με τον Ελληνο – ειδωλολατρικό πολιτισμό, εξ’ αιτίας τών Νεοπαγανιστικών παραποιήσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε και σε αυτή τη δυσάρεστη σύγκριση. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί εξωραϊζουν πονηρά κάθε προ Χριστού κατάσταση, και λασπώνουν με δολιότητα κάθε μετά Χριστόν στοιχείο τής Ελληνικής ιστορίας. Αυτό το κάνουν για να φανεί ότι δήθεν ο Χριστιανισμός σκότισε τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, και να καταστρέψουν την πίστη τών αμαθών και αστήρικτων.

  Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ, όσο και αν αυτό μας στεναχωρεί, να πούμε σε όλα την αλήθεια, ακόμα και σε θέματα που θίγουν την αρχαιοελληνική κοινωνία, και που έντεχνα μας τα αποκρύπτουν από τα σχολικά μας χρόνια για εθνικιστικούς λόγους. Εφόσον όμως αυτό χρησιμοποιείται με δόλιο τρόπο από τους Νεοπαγανιστές προς απώλεια συνανθρώπων μας, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι.

  Βεβαίως από την άλλη μεριά, θα φωτίσουμε την αλήθεια και για τον Ελληνο – Χριστιανικό πολιτισμό, και θα δείξουμε τη λαμπρότητά του, που τόσο δόλια σπηλώνεται από τους επιτήδιους, που ακολουθούν τα Δυτικά συμφέροντα κατά τής Ελληνικής μας κληρονομιάς.

  Δεν είναι λοιπόν ο ιστότοπός μας «ανθελληνικός”, όπως μας κατηγορούν οι θιγόμενοι από την αλήθεια Νεοπαγανιστές, (άλλωστε ήδη μας κατηγορούσαν προτού ασχοληθούμε μαζί τους). Ο ιστότοπος αυτός, είναι ΑΝΤΙΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΟΣ. Είναι ένας ιστότοπος που εξυψώνει όσα αξίζουν από τον Ελληνικό πολιτισμό, αλλά δεν διστάζει να παρουσιάσει την αλήθεια για θέματα που αμαύρωσαν τον πολιτισμό αυτό και τον σκότισαν, όπως είναι το πολυθεϊστικό ιερατείο που δίωξε Φιλοσόφους και Χριστιανούς.

  Σας καλούμε λοιπόν να ερευνήσετε οι ίδιοι τις αποδείξεις, όπως αυτές εκτίθενται καθαρά και τεκμηριωμένα στον παρόντα ιστότοπο. Θα εκπλαγείτε από το μέγεθος τού ψεύδους και τής παραπληροφόρησης που διαδίδεται από τους Νεοπαγανιστικούς κύκλους. Και θα καταλάβετε την άγνοια ή τον δόλο τών ανθρώπων αυτών, που επιβουλεύονται τη σωτηρία τών Χριστιανών με πρώτο θύμα την ιστορική αλήθεια.

  Αυτός ο ιστότοπος θα συμπληρώνεται διαρκώς, καθώς αμέτρητα είναι τα ψεύδη και τα εγκλήματα τής Ειδωλολατρείας στις χιλιετίες. Ελπίζουμε να συμβάλλουμε να ξεσκεπαστεί έστω και λίγο, το φονικό της ίχνος στην ιστορία τής ανθρωπότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]