Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες - Αυστηρότερο πλαίσιο για τα δικηγορικά γραφεία

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με σκοπό
να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις». Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ήδη, ενώ η επόμενη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η ομάδα δουλεύει σε πέντε βασικές ενότητες. Ειδικότερα: 1) Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR): Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 2) Δικηγορικές εταιρείες 3) Πεδίο εφαρμογής του ν. 3789/2009 4) Διάφορα θέματα όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α. και 5) Νομοτεχνική βελτίωση του νόμου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες). Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων και σε δικηγόρους - δικηγορικές εταιρίες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν ακραίες συμπεριφορές εις βάρος των οφειλετών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018. Συνολικά έχουν επιβληθεί 21 διοικητικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, που κυρίως αφορούν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών -καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους-, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Οτι και να γινει οι τραπεζες την βγαζουν καθαρη!!!Μη τρωμε αμασητο το παραμυθι των τραπεζων και των Νεοταξιτων.Η πρωταρχικη ευθυνη της οχλησης (δικαιης η καταχρηστικης) ανηκει στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ που ειναι οι εντολεις.Οι τελευταιες συνηθως εχουν εξουσιοδοτηθει σχετικα απο τους δανειοληπτες.Αν καταχρηστικα και αντισυμβατικα οχλουνται οι δανειοληπτες ευθυνεται σε δευτερο βαθμο εν προκειμενω η εισπρακτικη η η δικηγορικη εταιρεια για το γεγονος αυτο.ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ευθυνεται η τραπεζα που καταχραται την συμβαση δανειου με τους δανειοληπτες.Ευθυνεται ο εργολαβος οχι ο υπεργολαβος του εργου.Η ευθυνη των υπεργολαβων εν προκειμενω ειναι αν εκαναν σωστα την δουλεια που τους ανατεθηκε απο τις τραπεζες.Οι τελευταιες θα επρεπε να διαφυλαξουν την σχεση τους με τους δανειοληπτες συμβαλομενες νομιμως με τις υπεργολαβικες εταιρειες και δινοντας σε αυτες τις καταλληλες ΟΔΗΓΙΕΣ.....Αν το σπιτι παραδοθηκε στον αγοραστη με σοβαρα κατασκευαστικα ελαττωματα ο τελευταιος θα εναγει και θα καταγγειλει τον εργολαβο και οχι τον σοβατζη η τον υδραυλικο αυτο θελω να πω.Αυτο που βλεπουμε απο την ενορχηστρωμενη δημοσιογραφικη παρουσιαση του θεματος στον ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ κυριως τυπο ειναι η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ των τραπεζων και η μεταθεση των ευθυνων στους δευτεροαγωνιστες και στους κομπαρσους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ σχολιαστή, συγνώμη αλλά τι περίμενες ???
   ότι η κόκκινη χούντα που μας εχει κατσικωθεί στο σβέρκο, θα στρεφόταν κατά αυτων που την ταίζουν και τους χαρίζουν για αντάλλαγμα δις με τις λεγόμενες "ανακεφαλαιοποιήσεις" που πληρώνουμε εμείς ??
   ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
   Ο καρχαρίας πιάνεται δύσκολα και κόβει άσχημες δαγκωνιές, η μαριδούλα πιάνεται με ένα απλό διχτάκι και δεν λέει και τίποτε...

   Διαγραφή
 2. ΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΛΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 70 - 80 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΨΑΛΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΖΕΩΝ ΤΟΥΣ...ΑΥΤΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...