Μέρκελ – Λευκός Οίκος και ΕΕ πιέζουν για το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα στα Σκόπια – Τους βάζουν και στην ΕΕ!

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ήταν από τους κύριους αρχιτέκτονες τις συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα οι ΗΠΑ όπως αποκαλύψαμε χθες στο pronews  παραδέχτηκαν ανοιχτά όχι μόνο την ανάμειξή τους αλλά και τον πρωταρχικό ρόλο που έπαιξαν στη βλαπτική για τη χώρα μας συμφωνίας.

Τώρα όπως είναι φυσικό και με το δημοψήφισμα να πλησιάζει εκφράζουν ολο ένα και περισσότερο τη στήριξη τους για τη συμφωνία και το ΝΑΙ στο  σε μία καταφανή ανάμειξη στα εσωτερικά των Σκοπίων.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζόραν Ζάεφ στην οποία στήριξε για άλλη μία φορά την συμφωνία με την Ελλάδα και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι το δημοψήφισμα για τον λαό των Σκοπίων (σας θυμίζει κάτι;).Επιπλέον υποστήριξε την προσπάθεια για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στο χορό της υποστήριξης του δημοψηφίσματος μπήκε και ο Αυστριακός Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με το σχόλιο του για «αλλαγή συνόρων» μεταξύ Ελλάδας Αλβανίας.

Ο Χαν σε ποιο σκληρούς τόνους τόνισε πως η επιλογή του δημοψηφίσματος είναι ανάμεσα «στην ένταξη στην ΕΕ και την άνοδο του βιοτικού επίπεδου και στην απομόνωση»

Τέλος προχώρησε στην αποκάλυψη πως το Ευρωπαικό Συμβούλιο έχει ήδη δώσει εντολή στην Ευρωπαική Επιτροπή να αρχίσει την προετοιμασία για τις συζητήσεις ένταξης.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και το Λευκό Οίκο όπου συνομίλησε με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Αμερικανούς αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα συνάντησε την Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μίρα Ρικάρντελ,η οποία του έδωσε συγχαρητήρια,  για τη συμφωνία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας και για το θάρρος και την ωριμότητα που επέδειξε στην πολιτική  και διπλωματική διαδικασία.Επίσης υποστήριξε την διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως σύντομα θα έχει μία θέση ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας.

Ο Ντιμιτρόφ συνάντησε και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου όπου κι αυτά εξέφρασαν τη στήριξή τους για τη συμφωνία.

 «Το γεγονός ότι με τους φίλους μας από την Ελλάδα, δείξαμε ότι μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δεκαετιών, αυτό σημαίνει ότι τα Βαλκάνια ωριμάζουν  και προχωρούν.  Είμαι πεπεισμένος ότι οι ‘μακεδόνες’ πολίτες θα επωφεληθούν από αυτήν την ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Ντιμίτροφ.

Τέλος ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ εξπέφρασε τη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό «η εφαρμογή της οποίας θα επιτρέψει (σ.σ. στα Σκόπια) την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πομπέο συνεχάρη τον Ντιμιτρόφ για την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα».

Στη συνάντησή των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερν Νάουερτ «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της “Μακεδονίας”»

Όπως καταλαβαίνει κανείς με την έμπρακτη στήριξη κι ανάμειξη τόσο μεγάλων παικτών τα πράγματα δυσκολεύουν για την επικράτηση του «’Οχι» ώστε η χώρα μας να αποφύγει έστω και μ αυτό τον τρόπο την ταπεινωτική συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας.

loading...

2 thoughts on “Μέρκελ – Λευκός Οίκος και ΕΕ πιέζουν για το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα στα Σκόπια – Τους βάζουν και στην ΕΕ!

  1. ΓΚΟΥΤΣΟΥ ΓΚΟΥΤΣΟΥ ΤΑ ΧΑΙΔΕΜΕΒΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΛΟΠΙΑΣΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΦΤΟΙ ΜΕ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΟΙ ΠΙΟΝΕΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΗΠΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΚΟ ΤΟΥΣ

  2. Μην είστε χαζοί και ασχολήστε. ΄Ετσι κι αλλιώς και "όχι" να ψηφίσουν οι σκοπιανοί ο Ζάεφ θα πάρει μαθηματα απ' τον Τσίπρα πώς το ¨"όχι" γίνεται "ναι" και τα χάπατα το κάνουν γαργάρα.

Comments are closed.