Τόνοι ναρκωτικών από την Αλβανία κατακλύζουν την Ήπειρο

Κατακόρυφη αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, που άγγιξε το 232%, έχουμε τα τελευταία δύο έτη στην Ηπειρο
και παρά τις συνεχείς εξιχνιάσεις υποθέσεων όλων των ειδών και το καθημερινό κυνήγι κατά μήκος
των ελληνοαλβανικών συνόρων, υπάρχουν και πολλές ποσότητες που τελικά καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό και άρα δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα ναρκωτικά «πνίγουν» τα τελευταία χρόνια την Ηπειρο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτή η αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών στην περιοχή έχει οδηγήσει εδώ και καιρό την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στο συμπέρασμα ότι οι έμποροι ναρκωτικών της Αλβανίας διοχετεύουν στη χώρα μας τις μεγαλύτερες ποσότητες κάνναβης που παράγουν, προκειμένου από εμάς να κατευθυνθούν στα υπόλοιπα Βαλκάνια, την Ευρώπη, μέσω Ιταλίας ή ακόμη και στην Τουρκία.

Ενέδρες και ζώνες

Η «μάχη» που δίνουν οι αστυνομικοί της Ηπείρου είναι καθημερινή, 24ωρη και κάποιες φορές έξω από τα διοικητικά όρια της Ηπείρου, παίρνοντας «στο κυνήγι» τους υπόπτους και φθάνοντας μέχρι και την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί επιχειρούν σε μικρές, ευέλικτες ομάδες, βάσει πληροφοριών που έχουν και στήνουν ενέδρες ακόμη και στα πιο δύσβατα ορεινά σημεία. Αν οι ύποπτοι περάσουν την πρώτη ζώνη μπλόκων στον νομό Ιωαννίνων τότε υπάρχει κινητοποίηση στη δεύτερη ζώνη, αυτή της Αρτας ή της Θεσπρωτίας όπου μέσω μπλόκων γίνονται συλλήψεις.

Η προσπάθεια των αστυνομικών αρχών κατά της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, τα οποία φτάνουν στη χώρα μας με τα τσουβάλια αλλά και με κάθε πιθανό τρόπο, μιας και η φαντασία των διακινητών οργιάζει αφού μπορεί να έχουν κρύψει το «εμπόρευμα» στα πιο απίθανα σημεία, είναι ίσως η πιο σκληρή των τελευταίων δεκαετιών.

Επίσης, δεν είναι μόνο οι Αλβανοί μεταφορείς που με κάθε τρόπο επιχειρούν να περάσουν κυρίως χασίς από τα σύνορα και στη συνέχεια να το διοχετεύσουν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά υπάρχουν και οι Ελληνες καλλιεργητές και διακινητές που προσπαθούν ακόμη και στο σπίτι τους να παράγουν τη δική τους σοδειά και στη συνέχεια να την πουλήσουν. Σε αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να προστεθούν κι εκείνοι που εμπορεύονται σκληρά ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και ηρωίνη, τα οποία τους αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη.

Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, μόνο εάν φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα τα σύνορα με περισσότερο εξειδικευμένο εξοπλισμό, ίσως λιγόστευαν οι μεγάλες ποσότητες κάνναβης που εισάγονται στη χώρα, οπότε οι Αρχές θα επικεντρώνονταν περισσότερο στην καταπολέμηση των εγχώριων καλλιεργητών και διακινητών. Προς το παρόν, η μόνη ενίσχυση στην περιοχή είναι μια μικρή δύναμη του Frontex που επιχειρεί μαζί με τους Ελληνες αστυνομικούς κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων με ενδελεχείς ελέγχους και ενέδρες ακόμη και σε περάσματα στα βουνά ή μέσα σε ποτάμια.

Οι αριθμοί

Τα νούμερα που καταγράφουν τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αλλά και γενικότερα στους νομούς της Ηπείρου είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Σύμφωνα με αυτά, το 2017 οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου κατέσχεσαν 9 τόνους και 203 κιλά κάνναβης, όταν το 2016 οι κατασχεθείσες ποσότητες στην Ηπειρο ήταν 2 τόνοι και 772 κιλά κάνναβη, με την αύξηση να έχει υπολογιστεί σε 232%, ενώ μέσα στο 2018 και μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί 3 τόνοι και 213 κιλά.

Οι κατασχέσεις του επταμήνου του 2018 ανέρχονται στα Ιωάννινα σε 961 κιλά και στη Θεσπρωτία σε 300 κιλά, σε 208 υποθέσεις, ενώ έχουν γίνει και 306 συλλήψεις υπόπτων, κυρίως αλβανικής καταγωγής. Μεγάλη μείωση, που οφείλεται στις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοαλβανικά σύνορα τα δύο προηγούμενα χρόνια, διαπιστώνεται στα δενδρύλλια, αφού το 2016 είχαμε 5.100 δενδρύλλια, το 2017 είχαμε 471 δενδρύλλια και το 2018 μόλις 69. Τέλος, όσον αφορά την ηρωίνη, το 2017 κατασχέθηκαν 4 κιλά, ενώ μέσα στο 2018 (μέχρι σήμερα) 3,7 κιλά. Σε ό,τι αφορά τις κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, αυτές το 2017 ήταν 506 γραμμάρια, ενώ τη φετινή χρονιά 40 γραμμάρια.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΟΤΑΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ 600 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑ LAZARATI ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙΣ 8-10 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΝ 'ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗ'' ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΑΓΓΕΛΕΑΣ Η Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ ΚΑΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΡΜΟΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΓΙΑ 5-6 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΕΔΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ 11 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΗΜΕΡΗ ΤΩΡΑ ΔΕ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ - ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ 15ΘΗΜΕΡΗ ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΑΡΙΣΤΗΝ ΔΙΑΓΩΓΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΑΡΚΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗΝ 50 ΕΩΣ 60 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΚΥΡ'ΔΙΚΗΓΟΡΟ (ΤΟΣΟ ΕΙΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ) ΤΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΙΔΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑΝ ΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 5ΘΗΜΕΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ 7-8 ΩΡΕς ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΑΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ (ΛΑΘΡΑ ΦΥΣΙΚΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ!!! ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 600 ΚΙΛΑ ΧΙΛΙΑ ΚΙΛΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΤΣΙ? Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΥΦΕΚΙΣΜΟΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ? ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙς ΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΠΡΑΝΟ ΒΡΩΜΕΡΟ. ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΣΕ ΣΩΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΣΕ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]