Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη ελεύθερης τροχιάς με απίστευτο μαγνητισμό

Ένα νέο πλανήτη υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά από τον ήλιο και είναι 12 φορές πιο μεγάλος από τον Δία, ενώ δεν διαθέτει προκαθορισμένη τροχιά.

O νέος, γιγαντιαίος πλανήτης, σύμφωνα με τους εν λόγω επιστήμονες, χαρακτηρίζεται από ισχυρότατα μαγνητικά πεδία και βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal.

Το εξωγήινο εύρημα εντοπίστηκε περίπου 20 έτη φωτός μακριά από τον ήλιο και το μέγεθός του είναι 12 φορές μεγαλύτερο του πλανήτη Δία. Παράλληλα, εκτιμάται πως είναι περίπου 200 εκατ. χρόνια γηραιότερο.

Ο νέος πλανήτης, ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία «SIMP J01365663+0933473», κατατάχθηκε στους λεγόμενους «άγριους πλανήτες», καθώς φαίνεται πως δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα, έχοντας μη καθορισμένη τροχιά.

Εκτιμάται πως η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι 825 βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα των Melodie M. Kao, Gregg Hallinan, J. Sebastian Pineda, David Stevenson, και Adam Burgasser εκτιμά πως στον πλανήτη σχηματίζονται τεράστια ουράνια φαινόμενα σαν το δικό μας Σέλας.

Ο γιγάντιος «περιπλανητής» έχει ένα εκπληκτικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει νέες γνώσεις στην επιστημονική κοινότητα για τις μαγνητικές διαδικασίες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να «ανοίξει» τον δρόμο με τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίων για την ανακάλυψη και νέων εξω-πλανητών, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, δίνοντας στους αστρονόμους τη δυνατότητα να μελετήσουν περισσότερους τρόπους χαρτογράφησης και παρατήρησης.

Με πληροφορίες από astronomy.com

loading...

1 thought on “Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη ελεύθερης τροχιάς με απίστευτο μαγνητισμό

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

Comments are closed.