Για χάρη του ΑΛΛΑΧ

Στο Ισλάμ ακόμη και η εκτέλεση των καθηκόντων θεωρείται λατρεία. Οτιδήποτε γίνεται για χάρη του ΑΛΛΑΧ, οποιαδήποτε καλή πράξη, θεωρείται λατρεία. Ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ) διευκρίνισε ότι ακόμα και τα έξοδα που πληρώνει κανείς για τη συντήρηση της
οικογένειας του, είναι φιλανθρωπία που αμείβεται από το Θεό, εφόσον έχουν αποκτηθεί με έντιμα μέσα. Η ευσπλαχνία για τα μέλη της οικογένειας είναι μια πράξη λατρείας, όπως για παράδειγμα, όταν ο άνδρας βάζει ένα κομμάτι φαγητού στο στόμα της γυναίκας του. Διαβάζοντας και μελετώντας το Κοράνι, αντιλαμβανόμαστε ακριβώς αυτό, ότι όταν αναφέρεται κάτι που αφορά τις εξωτερικές πράξεις/καθήκοντα των πιστών, την ίδια στιγμή αναφέρεται και το εσωτερικό τους νόημα που είναι η πρόθεση για την οποία γίνεται η πράξη’ είναι η ειλικρίνεια, είναι η ευσέβεια, είναι ότι το κάθετι πρέπει να γίνεται για χάρη του Υψίστου και μόνο. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Ο Ύψιστος λέει «…να τηρείς (τακτική) προσευχή για να Με θυμάσαι» (20:14) και «Οι Πιστοί θα φτάσουν οπωσδήποτε στην επιτυχία, είναι εκείνοι που ταπεινώνουν τον εαυτό τους όταν προσεύχονται» (23:1-2), δείχνοντας έτσι ότι ο απότερος σκοπός της προσευχής δεν είναι μόνο οι εξωτερικοί τύποι (οι οποίοι ωστόσο πρέπει να τηρούνται) αλλά να Τον θυμόμαστε και να Τον υπακούμε με ταπεινή καρδιά.

Αυτοί οι οποίοι δείχνουν ταπείνωση κατά τη διάρκεια της προσευχής, αυτοί που έχουν ειλικρίνεια, αυτοί που μένουν προσηλωμένοι στην προσευχή τους, αυτοί που δεν κοιτούν δεξιά και αριστερά.

Όπως είπε και ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ), ο Σατανάς προσπαθεί να τραβήξει τον άνθρωπο από την προσευχή, να στρέψει αλλού το μυαλό και τον νου του. (Sahih Bukhari; & Sahih Muslim;)

Για τη νηστεία ο ΑΛΛΑΧ Σουμπχάνα ουά Ταάλα λέει: «Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως έχει επιβληθεί στους προγόνους σας, μήπως και απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα.» (2:183)

Η νηστεία σπάει τη λαγνεία, νικάει τις επιθυμίες του εαυτού, εμποδίζει τον άνθρωπο απ’ το να παραφέρεται. Η νηστεία είναι αυτή που μειώνει τις απολαύσεις αυτού του κόσμου, είναι αυτή που κάνει τις θέσεις και τα υψηλά αξιώματα να φαίνονται μικρά, μειώνει τη σημασία όλων αυτών μπροστά στον Ύψιστο. Η νηστεία δένει την καρδιά του πιστού με τον Ύψιστο.

Ο Άμιρ ιμπν Σάσαα είπε ότι ο Προφήτης είπε: «Η νηστεία είναι σαν μια ασπίδα που σας προστατεύει απ’ τους κινδύνους του πολέμου.» (Sahih Muslim; & Sahih Bukhari;)

Για τη θυσία ζώων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος λέει: «Δεν είναι ούτε το κρέας τους ούτε το αίμα τους που φτάνει μέχρι τον ΑΛΛΑΧ για να τα πάρει, αλλά η ευσέβεια σας είναι που Τον φτάνει.» (22:37)

Αυτό που τραβάει και μαλακώνει τις καρδιές σας, αυτό που σας κάνει να τηρείτε τις εντολές του ΑΛΛΑΧ και να είστε ταπεινοί απέναντι Του, αυτό που σας προσκαλεί στον ΑΛΛΑΧ με ειλικρίνεια, είναι η ευσέβεια!

Σχετικά με τον γάμο λέει: «Κι από τα σημάδια Του (του ΑΛΛΑΧ), είναι ότι έπλασε για σας συζύγους από τον ίδιο σας τον εαυτό για να συγκατοικείτε, ορίζοντας ανάμεσά σας αγάπη και στοργή. Βέβαια σε όλα αυτά υπάρχουν σημάδια για αυτούς που σκέπτονται.» (30:21)

Για τους πιστούς που δίνουν ελεημοσύνη προς τους φτωχούς λέει: «Και τρέφουν τον φτωχό, τον ορφανό και τον αιχμάλωτο, λέγοντας: Σας τρέφουμε για τη χάρη του ΑΛΛΑΧ μονάχα. Δεν επιθυμούμε αμοιβή από σας ούτε ευχαριστίες.» (76:8-9)

‘Λι ουάτζχιλλάχ‘ όπως λέει το Κοράνι! Για χάρη του ΑΛΛΑΧ!

https://alialyunani.wordpress.com/

loading...