Πώς οι Άγιοι Ανάργυροι έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο

Ο κ. Βασίλειος Κέκης, καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής χειρουργός του “Ιατρικού Κέντρου Αθηνών”, έζησε στη Βοστόνη Αμερικής το 1962, μια έντονη θρησκευτική εμπειρία, σε σχέση με θαυμαστές θεραπείες των Αγίων Αναργύρων, τις οποίες αναφέρουμε στη συνέχεια, όπως τις κατέγραψε ο ίδιος, προς δόξαν του Θεού και τιμή των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.


Τον Μάιο του 1962 μετεφέρετο επειγόντως στο τμήμα ατυχημάτων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης (Mass. General Hospital) στη Βοστόνη Αμερικής, ένα μικρό αγόρι ηλικίας δώδεκα ετών, στο οποίο είχε αποκοπεί το δεξί του χέρι κατόπιν τροχαίου ατυχήματος. Μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση επιτεύχθει η ανασυγκόλληση του άκρου και μετά από λίγο καιρό ο μικρός μαθητής επανήλθε στην ομάδα μπέιζ-μπολ του σχολείου του!

Μετά την επιτυχία αυτή ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος της Αμερικής θέλησε να λάβει λεπτομέρειες για το γεγονός και γι΄ αυτό από το Νοσοκομείο οργανώθηκε Press conferences μετά των ιατρών χειρουργών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εγχείρηση αυτή. Κατ΄ αρχήν ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε εάν το Mass. General Hospital διεκδικούσε την προτεραιότητα για ένα τέτοιο είδος χειρουργικής επέμβασης.

Τότε προς έκπληξη όλων, ο διευθυντής του Νοσοκομείου, χειρούργος E. D. Churchill απάντησε ως εξής: “Όχι, δεν διεκδικούμε τέτοια προτεραιότητα, διότι μια άλλη ομάδα γιατρών, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, περί το 400 μ.Χ. ακρωτηρίασε ενός άνδρα το κάτω άκρο, το οποίο έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησε με ενός άλλου υγιούς από έναν Άραβα, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει”!

Το περιοδικό του M. G. H. δημοσίευσε τότε ένα ζωγραφικό πίνακα του 14ου αιώνα με θέμα “Το θαύμα του Μαύρου Ποδιού”, των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Το ιατρικό περιοδικό Spectrum της εταιρείας “Pfizer”, θέλοντας να δημοσιεύσει έναν έγχρωμο πίνακα με το θαύμα, ανακάλυψε ότι υπάρχουν πλέον των 1500 ζωγραφικών πινάκων της εποχής της Αναγέννησης στα διάφορα μουσεία και Εκκλησίες της Ευρώπης, οι οποίοι απεικονίζουν το γεγονός της μεταμόσχευσης του μέλους από τους αγίους Κοσμά και Δαμιανό.

Τους πίνακες αυτούς τους βρίσκει σήμερα ο επισκέπτης στο Μουσείο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία της Ιταλίας. Πλείστοι άλλοι υπάρχουν στην Πινακοθήκη του Μονάχου, την Ακαδημία της Φλωρεντίας, το Λούβρο των Παρισίων και σε διάφορες Εκκλησίες της Ευρώπης. Και στην Ελλάδα, στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Βέροιας βρίσκεται μια αγιογραφία-τοιχογραφία που απεικονίζει το θαύμα του “Μαύρου ποδιού”.

Σήμερα εικόνες του θαύματος του “Μαύρου ποδιού” μπορούμε να βρούμε στις πρώτες σελίδες των περισσοτέρων κλασσικών βιβλίων που αφορούν στη μεταμόσχευση με σχόλια σχετικά για την πρώτη γνωστή και επιτυχή μεταμόσχευση έστω και υπό την αναφορά ενός θαύματος.

Οι δίδυμοι αδελφοί Κοσμάς και Δαμιανός γεννήθηκαν τον 3ο μ.Χ. αιώνα από γονείς Χριστιανούς και έζησαν στην περιοχή της Κιλικίας-Μικράς Ασίας. Σπούδασαν ιατρική και άσκησαν το ιατρικό επάγγελμα ταξιδεύοντας ανά την χώρα κηρύττοντας συγχρόνως τον Χριστιανισμό. Δεν έπαιρναν αμοιβή -αργύρια- κατά την άσκηση του επαγγέλματος γι΄ αυτό έλαβαν και την προσωνυμία Ανάργυροι.

Ταχύτατα η φήμη τους διαδόθηκε σε όλη την Μ. Ασία κυρίως από τις θαυματουργικές θεραπείες τις οποίες πραγματοποιούσαν. Από φόβο μήπως και κερδίσουν Χριστιανούς μεταξύ των υπηκόων του, ο Ρωμαίος Διοικητής της περιοχής Λυσίας, επί αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού, τους κάλεσε όπως προσφέρουν δημόσια θυσίες στους Ρωμαϊκούς θεούς. Επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν στη διαταγή του Λυσία, θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό.

Πολύ λίγα είναι γνωστά γι΄ αυτούς. Ακόμα και τα λίγα γνωστά γεγονότα είναι συνυφασμένα με πολλά θαύματα τα οποία ακολούθησαν μετά τον αποκεφαλισμό τους. Πολύ νωρίς από το θάνατό τους κυκλοφόρησε η φήμη θαυμάτων θεραπείας που έγιναν στον τάφο τους στην Cyrus της Βορείου Συρίας πλησίον του περίφημου ναού του Ασκληπιού.

Ασθενείς -Χριστιανοί και άπιστοι ανεξαρτήτως- πραγματοποιούσαν ταξίδια για να επισκεφθούν τον τάφο των Αγίων και να κοιμηθούν σε αυτόν ελπίζοντας σε ίασα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δύο αιώνες αργότερα, ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανού διεκήρυττε ότι ο ίδιος είχε θεραπευτεί από θαύμα των Αγίων, μετέφερε τα λείψανά τους από την Cyrus στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό τον οποίο έκτισε γι΄ αυτούς. Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός θεωρούνται προστάτες Άγιοι των ιατρών και των φαρμακοποιών, η δε Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη αυτών την 1η Νοεμβρίου και την 1η Ιουλίου.

*Από το Περιοδικό “Τα κρίνα”,
Τεύχος Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου 2005

iellada.gr
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

17 σχόλια :

 1. ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ,ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ,ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ,ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ,ΤΟΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ,ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ,ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΧΙΛ.ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΣΙΚΙΡΙΚΙΤΖΗΔΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ηρεμησε bozo Ηρεμησε....εχεις ακομα πολυ χρονο μεχρι να τελειωσει η βαρδια σου.
   Τσαπελες εχεις τουλαχισμον διπλα σου να μασουλας? Τωρα δροσισε καπως θα περασει η ημερα σου καλλυτερα και για να την διανθισεις με πιο πολυ ευχαριστηση ανοιξε ενα κουτακι vics vaporap θεσε αρκετην ποσοτητα επι του μεσου παραμεσου της δεξιας η υης αριστερας σου χειρας σου αναλογα ποια σε βολευει καλλυτερα και αρχισε σιγα σιγα να τον θετεις εντυοσ του πρωκτου σου με αργες αργες κινησει αναπληρωνοιντας παντα την αλοιφη που εναπομενει εντοσ της πρωκτικης σου διοδου και ετσι σιγα σιγα στον ρυθμο του χλουτσου χλουτσου κανε ενα απαλο μασαζ μεχρι μεσα βαθεια στα ενδοψυχα του ορθου σου θα αισθανθεισ πολυ καλλυτερα και μην ξεχνας τσαπελα θαχεις διπλα σου τσαπλες και θα μασουλασ συνεχεια μεχρι να ελεθι ο πουστογερος με την καθημαγμενη κωλοτρυπιδα Πατετρακησ ο χαρακτηρισμενος και ως κλοτρυπιδοκαθαριστης τησ σκατωμενης γυφτικιας κουραδοδιοδου του εγκλειστου πλεον Μπατιρογυφτου εις τας φυλακας Κορυδαλλου. Αντε γεια σου και καλο κατακαψιμο στα περικλανιδια σου !!

   Διαγραφή
  2. ****************************************
   Αν ήξερες ποιους θεωρεί Αγίους η Ορθοδοξία, δεν θα αμολούσες τα παραπάνω.

   Η Ορθοδοξία τιμά όσους ευεργέτησαν με το ήθος τους και την αυταπάρνησή τους την Πατρίδα μας. Π.χ. στις 25 Μαρτίου γίνεται πανηγυρική λειτουργία για τους αγωνιστές του 1821. Εσύ φαίνεται πως ζεις σε άλλο τόπο.
   *****************************************

   Διαγραφή
  3. Από όσους ανέφερες ίσως ο Καποδίστριας να πλησίαζε λίγο την αγιοσύνη αλλά όντας πολιτικός δύσκολα θα έμπαινε στον Παράδεισο.
   Οι πρώτοι 4 που ανέφερες δε θα μπορούσαν να γίνουν άγιοι εφόσον έζησαν προ Χριστού και δεν προφήτευσαν και δεν λάτρευαν τον ένα Θεό, αλλά θυσίαζαν σε είδωλα.
   Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν απεσταλμένος του Θεού (του ενός του δικού μας) και μάλιστα με εντολή του Θεού έκλεισε τα ρυπαρά έθνη σε τρύπες στην ήπειρο της Ασίας. Όταν έφτασε στα Ιεροσόλυμα είχε εντολή να μην πειράξει την πόλη. Ο ιερέας της περιοχής είδε όνειρο να τον δεχθεί και να του δώσει το κλειδί της πόλης γιατί ήταν απεσταλμένος του Θεού.

   Ο Κολοκοτρώνης ήταν και λίγο αγρίμι εκτός από πατριώτης και τουρκοφάγος. Άρα και μόνο γι' αυτούς τους λόγους χάνει την αγιοσύνη.

   Τέλος, άγιος γίνεται όποιος πληροί κάποια κριτήρια κι όχι όποιος κάνει καλό στον τόπο του και στον πολιτισμό.

   Άλλο καλός άνθρωπος κι άλλο καλός χριστιανός. Άλλο ήρωας κι άλλο άγιος.

   Διαγραφή
 2. ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΟΕΜΟ ΧΩΡΙΣ ΦΡΑΓΚΟ
  ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙΣ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΕΧΕΙΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΑΓΙΟΥΣ 'ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ'ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΥΟΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΛΟΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΤΙ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ 9.19 ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΗ ΜΑΜΑΚΑ ΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ

   Οι πλουσιότεροι όλων είναι οι Rothschild
   και οι Rockefeller

   Jeff Bezos,Bill Gates,Warren Buffet,

   Bernard Arnault,Mark Zuckerberg,

   Amancio Ortega, Larry Ellison, Carlos Slim

   Helu , Charles Koch, David Koch,Ma Huateng,
   Ντόναλντ Τραμπ .

   Λάτσης ,Νιάρχος,Βαρδινογιάννης,Μυστακίδης

   ΑΛΛΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΖΑΠΛΟΥΤΟΣ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε
   ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ

   Διαγραφή
  2. bOzos Μετα τη πιπα και το κωλοτρυπιδογλυψιμο της σουφρας του μαυριδερου καρτουμενου γυφτου τρωε καμια τσαπελα να παει το σπερμα κατω!!

   Διαγραφή
 4. Αυτονόητα said

  Ιουλίου 16, 2018 στις 8:42 μμ
  Ο καθυστερημένος βλαξ ντογκ ακόμα αναρωτιέται είναι δεν είναι ο Πύκτης = Begar2 ??

  Και μιας και μιλάς για ψευδώνυμα εσύ και το παρεάκι σου σχολιάζατε με πολλά ψευδώνυμα και τρολάρατε όλους εμάς το ξέχασες ?

  Μήπως ξέχασες που σχολίαζες με το ψευδώνυμο Χριστίνα η Βουλγαρα ?

  Και πόσα άλλα.

  Ε κάπως έπρεπε να αντιδράσουμε και εμείς απέναντι στην αλητεία σας.

  Μου αρέσει!


  Mad Dog said

  Ιουλίου 16, 2018 στις 9:01 μμ
  Εσύ μαίρη είσαι μια τρίχα από τα τουμπερλέκια του Mad Dog και το ξέρεις, ΠΟΤΈ δεν έγραψα με άλλο όνομα,
  όταν έγραψα σχόλιο σαν Χριστίνα η βουλγάρα, έβαλα και την φωτογραφία του χρήστου βούλγαρη για να του
  κλείσω το βρωμόστομα του, πράγμα που έγινε, αλλά όλοι οι φίλοι μου με απαντούσαν σαν «Ζάγκλο»
  και το ξέρεις αλβανίδας πρωκτογενημα, δεν κρύφτηκα, ποτέ ΔΕΝ έγραψα με άλλο όνομα,
  είμαι περήφανος για τίς θέσεις μου, δεν κρύβομαι, βρίζω στα ίσια σε όσους το αξίζουν,
  ερμαφρόδυτο φρικιό.

  Μου αρέσει!


  Αυτονόητα said

  Ιουλίου 16, 2018 στις 9:10 μμ
  Να σου θυμίσω τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσες

  Χριστίνα η Βουλγάρα

  Μαίρη

  Αγαμέμνονας

  Mad Dog

  Zaglos κτλ.κτλ

  Και το κλείνω γιατί με ναζιστές και φασιστοειδή και με σκατά όπως εσύ δεν κάνω διάλογο.

  Αυτά σε αυτούς που δεν σε ξέρουν εγώ σε ξέρω από παντού έφαγες κλωτσιές.

  Ότι και να πεις δεν θα απαντήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λίγο ακόμη και θα ξαναβρεθούμε στον μεσαίωνα !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω.

   Διαγραφή
 6. σωρ σωρ σωρ ο μποντυμπιλντερ βαψωμαλλιαs το μπιρμπιλοματικο καταδικασμενο χλατσα χλουτσα χλατσα χλουτσα στο πουλι το κανανε λουτσα..ολημεριs το μαντντογκ επικαθημενοs στου δια το π@π@ρι τον παρακαλει στον π@υτσο του να ανεβει να τον παει στο φεγγαρι

  ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ,ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ,ΕΥΘΥΜΗΣΑΜΕ ΠΑΛΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟ ΝΑΡΚΩΣΗ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΘΕΟΙ-ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ.
  ΑΙΣΧΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ...ΑΓΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ, ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΟΥ Η ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...