Η απελευθέρωση των Στρατιωτικών και τα επικοινωνιακά παίγνια των Κυβερνώντων!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Αναντίρρητα ήταν πολύ μεγάλη η χαρά και συνάμα η συγκίνηση που νιώσαμε όλοι μας όταν προχθές το απόγευμα μάθαμε την αιφνιδιαστική απόφαση Ερντογάν
(και όχι της κατ’ επίφαση ελεγχόμενης τουρκικής δικαιοσύνης) για την άμεση απελευθέρωση των 2 Στρατιωτικών μας μετά από 167 ημέρες ουσιαστικής ομηρείας.

Το κύριο μέλημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΈΛ μετά τον μετάμεσημβρινό απόλυτο αιφνιδιασμό της 14 Αυγούστου που προκλήθηκε από το τηλεφώνημα της Τουρκικής Προεδρίας φαίνεται ότι ήταν η μεγίστη δυνατή εκμετάλλευση της θετικής αυτής είδησης. Μιας θετικής είδησης για ένα ζήτημα που απασχόλησε σημαντικά από την 2 Μαρτίου (όταν μετά από 20 ώρες κυβερνητικής σιωπής το μάθαμε) την ελληνική κοινή γνώμη και ταυτόχρονα δημιούργησε σοβαρές πολιτικές και διπλωματικές περιπλοκές.

Για το πώς και το γιατί ο πανταχόθεν πιεζόμενος Ερντογάν αποφάσισε να κάνει έναν τακτικό ελιγμό και να τους απελευθερώσει, υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις που θα επαληθευτούν ή θα απορριφθούν στις επόμενες ημέρες.

Όμως οι διεθνείς σχέσεις και τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία είναι αρκετά περίπλοκα για να “εξηγούνται” με υπεραπλουστεύσεις.

Ήταν και είναι ακόμα πολλά τα ανοικτά μεγάλα ή μικρά μέτωπα που έχει μπροστά του ο απόλυτος Άρχων της Τουρκίας και πρέπει να κλείσει. Θα πρέπει όμως η μεγαλοθυμία του Πατισάχ κάπως να…”εξαργυρωθεί”. Άγνωστα λοιπόν είναι και τα ανταλλάγματα, που περισσότερο από βέβαιο είναι ότι θα απαιτήσει (αν δεν έχει ήδη απαιτήσει) από την Ελλάδα. Ίσως ακόμα μια νέα…”Μαδρίτη” σαν αυτή του Σημίτη τον Ιούλιο 1997 όπως υπονοούν κάποιες κυβερνητικές διαρροές να βρίσκεται μπροστά μας.

Ο κ. Κοτζιάς όμως θα δικαιούταν να πανηγυρίζει για την Ελληνική Διπλωματία υπό την “φωτεινή” του καθοδήγηση του μόνο αν επιτυγχανόταν η απελευθέρωση των “2” λίγες ημέρες ή έστω 3-4 εβδομάδες μετά την σύλληψη τους. Όχι 167 ημέρες μετά. Πολύ απλά η “λαοπρόβλητη” κυβέρνηση μας είχε χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια έτσι που κάθε μέρα έλεγε και κάτι διαφορετικό. Χτυπητό παράδειγμα το τι έλεγε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καμμένος.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά χάθηκε το μέτρο με όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση των 2 Στρατιωτικών κάτι που όμως είναι αναμφίβολα ανεξάρτητο από την ευφορία που μας διακατέχει.

Είδαμε λαϊκιστικές υπερβολές τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο! Υπερβολές που ευλόγως δημιουργούν προβληματισμό και σοβαρά ερωτήματα και δυστυχώς πρωτίστως εκθέτουν την Στρατιωτική Ηγεσία μιας και από την πολιτική δεν περιμέναμε κατι σοβαρότερο.

-Γιατί δεν επέστρεψαν στις Καστανιές και στο Φυλάκιο (10 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη) από όπου έφυγαν για να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον εκείνο το μεσημέρι της 1 Μαρτίου;

-Γιατί απλά δεν παρουσιάστηκαν μετά την αποφυλάκιση τους στον Διοικητή τους και στους Ιεραρχικά προϊστάμενους τους στην Μεραρχία που ανήκουν;

-Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από που απογειώθηκε μιας και η Αδριανούπολη δεν διαθέτει κατάλληλο και ασφαλές αεροδρόμιο; Για ποιόν λόγο έπρεπε να γίνει αυτή η…”τελετή” και μάλιστα στην Θεσσαλονίκη;

– Ποιος είχε αυτή την τραγική ιδέα να αποδοθούν τιμές από άγημα Στρατονόμων κάτι που συνιστά παραβίαση της Στρατιωτικής Τάξης και Δεοντολογίας.

Και κάτι τελευταίο! Αναφερόμαστε σε επαγγελματίες Στρατιωτικούς με ότι αυτό σημαίνει για το πως προσφωνούνται αλλά κυρίως για το τι προβλέπεται να γίνει από εδώ και πέρα.





Πρόκειται για τον Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη που συνελήφθησαν από τους Τούρκους κατά την εκτέλεση υπηρεσίας επιτήρησης της μεθορίου.

Η Ανάκριση που προβλέπεται και επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα, θα εντοπίσει αιτίες, συνθήκες και ευθύνες σε όλα μα όλα τα διοικητικά επίπεδα και μάλλον παρά τις παράτες είναι πολλές.

Όπως προειπώθηκε στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι βέβαιο ότι θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Ούτε η Τουρκική Δικαιοσύνη έγινε ξαφνικά …Δικαιοσύνη, ούτε βελτιώνονται ταυτόχρονα οι Ε/Τ σχέσεις βελτιώνονται επειδή η Τουρκία αποφυλάκισε τους παρανόμως φυλακισθέντες δύο Έλληνες Στρατιωτικούς όπως προσπαθούν να μας πείσουν από την Κυβέρνηση.

Οι παράτες και η επικοινωνιακή διαχείριση κανένα πλεονέκτημα δεν θα προσδώσει για την αντιστροφή του γενικού σε βάρος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλίματος. Θα την συμβουλεύαμε να κρατήσει αυτή την υπόθεση μακριά από οποιαδήποτε περαιτέρω κομματική εκμετάλλευση και να μας ενημερώσει για το αν και τι ανταλλάγματα απαίτησε ο …πολύς Ερντογάν!

liberal.gr

loading...