Ρήξη με τη Ρωσία ή Ελληνορωσικοί δεσμοί φιλίας;

Γράφει η Δήμητρα Ν. Ρετσινά – Φωτεινίδου, Φιλόλογος –Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ., Πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Εντύπωση προκαλεί η  ένταση που υπάρχει στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας. Ιδιαίτερα μετά από τις απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών από την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας έπειτα από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών που υπηρετούσαν στην Αθήνα, κατόπιν εντολής του ελληνικού ΥΠΕΞ, η κατάσταση σοβαρεύει επικίνδυνα. Η Ρωσία είναι διαχρονικά φίλη χώρα και αυτό το τονίζουμε πάντοτε. 

Οι σχέσεις Ρωσίας- Ελλάδος ξεκινούν από την Βυζαντινή εποχή. Η Ρωσία του Κιέβου ή Παλαιά Ρωσία από την ίδρυσή της το 988μ.Χ. με τον γενάρχη της Βλαδίμηρο (979 – 1015) προσδέθηκε στο εκκλησιαστικό και πολιτικό άρμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

 Η λεγόμενη προμογγολική περίοδος, δηλαδή πριν την εισβολή της Χρυσής Ορδής των Τατάρων στα 1240, ήταν για τους Ρως της Ανατολής και τους άλλους Σλάβους του Νότου η εποχή του εκπολιτισμού τους, επειδή αποδέχθηκαν την Ορθοδοξία και το Βάπτισμα από τους Βυζαντινούς.

Ο Σλαβικός πολιτισμός αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση τον Βυζαντινό.Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Διαφωτιστές των Σλάβων τον 9ο αιώνα πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη αποστολή τους στην κεντρική Ευρώπη, μέσα στο ραγδαία αναπτυσσόμενο κράτος της Μεγάλης Μοραβίας (Τσεχία) και στη γειτονική Παννονία.

Προσφέροντας στους Σλάβους αλφάβητο και γραπτό λόγο, μετέφεραν σ’ αυτούς τα στοιχεία της βυζαντινής πνευματικής ζωής και τους εισήγαγαν στον κόσμο των πολιτισμένων κρατών. Στις ημέρες του Κυρίλλου και του Μεθοδίου και χάρη στο έργο τους η Μεγάλη Μοράβια έζησε την ακμή της ως κράτος της κεντρικής Ευρώπης.

Επί αιώνες οι μητροπολίτες της Ρωσίας ήταν Έλληνες και διορισμένοι από το Πατριαρχείο.Επί αιώνες τα μεγάλα πνευματικά κέντρα (όπου γινόταν αντιγραφή ή έλεγχος των Πατερικών και άλλων κειμένων στη σλαβονική γραφή) της Κωνσταντινούπολης (μονή Στουδίου), του Αγίου Όρους (Αγία Λαύρα), της Θεσσαλονίκης, της Παλαιστίνης, του Κιέβου κ.ά. λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση των Ελλήνων σοφών.

Μέσο πολιτικής επιρροής ήταν τα συνοικέσια της Βυζαντινής Αυλής με τους ηγεμόνες της Ρωσίας. Το 990 ο Βλαδίμηρος νυμφεύεται την πορφυρογέννητη Άννα, αδελφή του Βασιλείου Β’ και του Κωνσταντίνου Η’. Μάλιστα ο Βλαδίμηρος βοήθησε τα δύο αδέλφια με 6000 στρατιώτες για να καταστείλουν την εξέγερση των στρατηγών Βάρδα Σκληρού και Βάρδα Φωκά.

Οι αριστοκρατικοί γάμοι μεταξύ Ρώσων και Βυζαντινών- Ελλήνων συνεχίστηκαν. Απόγονος του Κωνσταντίνου Μονομάχου είναι ο  Βλαδίμηρος Μονομάχος (12ος αι.) Πολλά μέλη της δυναστείας των Αγγέλων (όπως και ο διάδοχος του Βυζαντινού θρόνου Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος) νυμφεύονται Ρωσίδες πριγκίπισες.

loading...

1 thought on “Ρήξη με τη Ρωσία ή Ελληνορωσικοί δεσμοί φιλίας;

Comments are closed.