Αποκρυφισμός και νέες αιρέσεις: Σε έξαρση ένα φαινόμενο που είχε εξαφανιστεί

Μεγάλη η έξαρση του αποκρυφιστικού φαινομένου στην εποχή μας.  Απασχολεί όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο και βέβαια ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος.
Στην Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα, κατατέθηκαν σοβαρές και επίσημες τεκμηριωμένες θέσεις, για το τι είναι ο Αποκρυφισμός και πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί.

Αποκρυφισμός είναι η πίστη σε απόκρυφες πραγματικότητες, οντότητες και δυνάμεις, οι οποίες προσεγγίζονται με απόκρυφες τεχνικές.

Ο σύγχρονος Αποκρυφισμός εμφανίζεται με τις μορφές του Νεοσατανισμού, της πολυειδούς Μαγείας, του Πνευματισμού, του Channelling, του Εσωτερισμού, της Καμπάλα, της Μαντικής (Νεκρομαντεία, Καφεμαντεία, Οιωνοσκοπία, Ονειρομαντεία, Κλυδωνισμός, Κάρτες Ταρώ), της Αστρολογίας, του Σαμανισμού, της Ψευδοαγγελολογίας, της Αγγελοθεραπείας, του Ρεiκι, του Νεοπαγανισμού, της Αριθμοσοφίας, του κινήματος Ντάνωφ, της Ψευδοπροφητείας, της Ουφολογίας και με πολλές άλλες μορφές Αποκρυφισμού, οι οποίες εντάσσονται στο γενικώτερο ρεύμα της «Νέας Εποχής».

Περισσότερο ευάλωτοι από την επίδραση του Αποκρυφισμού είναι οι νέοι.

Οι κυριότεροι λόγοι επηρεασμού των νέων από τις διάφορες μορφές του Αποκρυφισμού είναι: τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νεανικής και κυρίως της εφηβικής ηλικίας, η ελλιπής Ορθόδοξη κατήχηση, η ανεπάρκεια και η κρίση της οικογένειας, η λανθασμένη στόχευση και αποχριστιανοποίηση της παιδείας, η απουσία νοήματος ζωής και η αναζήτησή του σε επικίνδυνους πνευματικά χώρους, η συστηματική πλύση εγκεφάλου από έντυπα, παιχνίδια και ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως (τηλεόραση, διαδίκτυο κ.α.) και η ανησυχητική εξάρτηση από αυτά. Το φαινόμενο «Χάρυ Πότερ» αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση διείσδυσης του Αποκρυφισμού στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Μία ευρύτατα διαδεδομένη μορφή Αποκρυφισμού είναι η Αστρολογία, η οποία θέλει να προβάλλεται ως επιστήμη και ασκεί εντυπωσιακή γοητεία στον σύγχρονο εκκοσμικευμένο άνθρωπο. Τον αποκόπτει από την Πρόνοια του Θεού, τον προσδένει σε μοιρολατρικές αντιλήψεις με ψευδείς προβλέψεις, αιχμαλωτίζοντάς τον σε απατηλές «αστρικές δυνάμεις», στην πραγματικότητα δαιμονικές. Η σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας έχει διαχωρίσει πλήρως την θέση της από την Αστρολογία και την θεωρεί ψευδοεπιστήμη.

Ο Νεοπαγανισμός είναι ένας από τους πιο εύρωστους διαύλους του νεοεποχίτικου Αποκρυφισμού, προβάλλοντας και εδραιώνοντας τις δοξασίες του με την υποτιθέμενη επιστροφή στο κλέος της προχριστιανικής αρχαιότητας. Πρόκειται όμως για σύγχρονα θρησκευτικά σχήματα του νεοεποχίτικου αποκρυφιστικού πλεγματος, δομημένα με στοιχεία της αρχαίας ειδωλολατρίας.

Η σύγχρονη Ψευδοαγγελολογία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εκκλησιαστική διδασκαλία περί των αγίων Αγγέλων. Τόσο ως προς τις προϋποθέσεις της, όσο και ως προς το περιεχόμενο της έχει σαφώς αντιχριστιανικό, συγκρητιστικό και αποκρυφιστικό περιεχόμενο. Συνδυάζει μία σειρά εξωχριστιανικών, χριστιανικών, εσωτεριστικών, ιουδαικών και ισλαμικών στοιχείων, που σε αρκετά σημεία θυμίζει έντονα χαρακτηριστικά του αρχαίου Γνωστικισμού, με έκδηλη την νεοεποχίτικη σφραγίδα.

Χαρακτηριστική μορφή του Αποκρυφισμού είναι το Channelling (Διαυλισμός), μία καθαρά νεοεποχίτικη πρακτική, η οποία μετατρέπει τον άνθρωπο που ασχολείται μ’ αυτή σε «κανάλι», το οποίο – κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων του – συντονίζεται «ενεργειακά» με πνεύματα, ώστε να δέχεται και να «διοχετεύει» μηνύματα και οδηγίες από υποτιθέμενες «φωτεινές οντότητες» (αγγέλους, δασκάλους, εξωγήινους κ.α.).

Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται αυτή η τεχνική μας βεβαιώνει ότι πρόκειται περί επικίνδυνης αποκρυφιστικής πρακτικής, που «ανοίγει» επικοινωνία με ακάθαρτα πνεύματα. Άλλωστε, στην Ορθόδοξη Παράδοση δεν υπάρχουν «τεχνικές» για την επικοινωνία με τον Τριαδικό Θεό, τους Αγγέλους και τους Αγίους Του.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι απόκρυφες πραγματικότητες και δυνάμεις, στις οποίες αναφέρεται ο Αποκρυφισμός σε όλες τις μορφές του, είναι σαφώς δαιμονικές, όπως και οι τεχνικές του.

Οι συνέπειες από την ενασχόληση με τον Αποκρυφισμό είναι απρόβλεπτες και πολύ σοβαρές, τόσο για την ψυχική και πνευματική υγεία των εμπλεκομένων, όσο και για την σωματική, καθόσον τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε «θεραπευτικές μεθόδους» των λεγομένων «εναλλακτικών-ενεργειακών θεραπειών», αλλά και προσπαθεί να διεισδύσει σε τομείς της κλασσικής ιατρικής και ψυχικής υγείας.

Συνεπώς, όποιος σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τέτοιες απόκρυφες πραγματικότητες, δυνάμεις και τεχνικές, αποκόπτεται εθελούσια από το Σώμα της Εκκλησίας και υποδουλώνεται σε δαιμονικές δυνάμεις.

Παρόμοια φαινόμενα απαντώνται δυστυχώς και σε μεμονωμένα πρόσωπα και ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ορθοδοξίας, όπως οι λεγόμενες «φωτισμένες» και οι «οραματίστριες». Επίσης απαντώνται στις διάφορες παρατάξεις των σχισματικών Παλαιοημερολογιτών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, πρακτικές οι οποίες αποκλίνουν σοβαρά από την Ορθόδοξη Παράδοση.

Ως εκ τούτου, απαιτείται επαγρύπνηση και διαφώτιση του πιστού λαού με όλα τα μέσα που διαθέτει η Εκκλησία, καθότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια νοθεύσεως του Ορθοδόξου φρονήματος.

Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί, ο Αποκρυφισμός και οι νεοφανείς αιρέσεις δεν στοχεύουν τόσο στο να εξέρχονται οι πιστοί από την Εκκλησία, όσο στο να παραμένουν εντός Αυτής με αλλοιωμένο το Ορθόδοξο φρόνημα.

loading...

6 thoughts on “Αποκρυφισμός και νέες αιρέσεις: Σε έξαρση ένα φαινόμενο που είχε εξαφανιστεί

  1. Η…..ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ……..ΣΗΡΙΑΛ……ΤΡΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  2. Αραίσεις ,Παγανισμός, Αθεϊα, η μάστιγα που εκμεταλεύεται τους ηλικιωμένους και τους τρώνε τις περιουσίες και τις συντάξεις τους.

  3. Την άλλη μάστιγα που λεγόταν Αγία Αθανασία του Αιγάλεω την ήξερες;Υπήρξαν πολλοί αφελείς πιστοί που δώρισαν σπίτια και περιουσίες στην εν λόγω κυρία.
    Η άλλη τρανταχτή υπόθεση ήταν ο Μητροπολίτης Παντελεήμων που είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2008 σε εξαετή κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση ποσού 66,5 εκατ. δρχ. την περίοδο 1995-1998 από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
    Δωρέες και ακίνητες περιουσίες έχουν γίνει κατά χιλιάδες σε ναούς και μοναστήρια χωρίς να υπάρχει πλαίσιο διαφάνειας,αφού το υπουργείο οικονομικών της χώρας δεν…μπορεί να εμπλακεί στα οικονομικά της εκκλησίας.Να τα λέτε όλα κύριοι σχολιαστές γιατί ζούμε δύσκολους καιρούς και δεν δικαιολογείται πλέον καμμία ατασθαλία και απο κανένα.

  4. "ΟΡΘΟ"-ΔΟΞΟΙ ΛΟΙΠΟΝ!
    ΔΗΛ. 150 ΕΚΑΤ. Η ΤΟ 2,3% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ.

    ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ 6,5 ΔΙΣΕΚΑΤ., ΤΟ 97,7%, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟ-ΔΟΞΟΙ!

    ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ ΣΑΣ.

    ΣΕ ΣΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΕΘΕΣΕ ΚΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ.

    ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ!

  5. Τὸ Ὅμαιμον, τὸ Ὁμόγλωσσον, τὸ Ὁμόθρησκον καὶ τὸ Ὁμότροπον χαρακτηριζουν την ταυτότητα ενός Έθνος.
    Και το Ελληνικο Εθνος ειναι Εθνος Ορθοδοξων Χριστιανων.

    Και αφου αισθανεσαι ντροπη για την θρησκεια του 92% των Ελληνων, καλυτερα να μας αδειαζεις την γωνια και να πας οπου νομιζεις οτι θα νιωθεις υπερηφανος.

    Και εκτος απο αλλοθρησκος εισαι και ψευτακος

    260 εκατ ειναι οι Ορθοδοξοι Χριστιανοι

  6. Θα σου έλεγα να ντρέπεσαι με τα χάλια σου και την οικογενειά σου αλλά τι να πεί κάποιος σε αστοιχείωτες μαριονέτες ενός πίθηκα όπως είσαι Ε ΣΥ 10:23

    Ο Χριστός οι πατέρες τις εκκλησίας και'μεις οι απλοί πιστοί δεν έχουμε καμία ανάγκη απο κάτι σατανολάτρες σαν εσένα Άλλωστε είμαστε 3 δισεκατομμύρια πιστοί για σκέψου το λιγο
    ΤΡΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ασύλληπτα τεράστιο νούμερο !!!! και κατι σαν εσένα είσαστε ΑΠΛΆ τα νούμερα που δίνεται παραστάσεις στο τσίρκο που εκπροσωπείτε καθημερινά στο γνωστό χαμαιτυπείο που ανήκεται και τρώγατε μέχρι πρότινος τα χρήματα του κοσμάκη αλλά πλεόν τρομάρα σας κανείς δεν σας πιστεύει
    πια γι αυτό λυσσάτε κάθε μέρα εδω μέσα επειδή απο αλλού σας έχουν διώξει κλωτσηδόν…….χα!χα!χα!

Comments are closed.