Στην Κρήτη το 7.000 π.Χ. εφευρέθηκαν τα πρώτα καλοριφέρ!

Μία πό τις αρχαιότερες εφευρέσεις είναι το καλοριφέρ.Χρονολογείται το 7.000 π.Χ στην Κρήτη!


Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα.Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία. Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση εφευρέθηκε πριν από το καλοριφέρ.

Η πρώτη είναι ανακάλυψη των Μινωιτών, το δεύτερο των Ρωμαίων….Στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.Την πανάρχαια πόλη ξέθαψε στα 1900 ο Εβανς κι αυτό σημαίνει ότι δεν ήξερε τις εκεί επιδόσεις ο Σουηδός Μ. Τρίβαλντ, που το 1716 λάνσαρε την ενδοδαπέδια θέρμανση, σε μορφή περίπου όπως είναι σήμερα.

Οι Ρωμαίοι

Ούτε οι πλούσιοι Ρωμαίοι γνώριζαν την ενδοδαπέδια θέρμανση. Αυτοί χρησιμοποιούσαν το «υπόκαυστον»:Άναβαν στα υπόγειά τους φωτιά και με ανοιχτούς αγωγούς που περνούσαν μέσα από τους τοίχους, έστελναν ζεστό αέρα και θέρμαιναν τους χώρους.Οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν τα «πυριατήρια», για να θερμαίνουν τα λουτρά των παλατιών τους.

Η σύγχρονη κεντρική θέρμανση έπρεπε να περιμένει ως τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πια το πετρέλαιο και ο ηλεκτρισμός βρίσκονταν σε κοινή χρήση.Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για πετρελαιοκαυστήρα δόθηκε μόλις το 1885 αλλά η βασισμένη στο πετρέλαιο κεντρική θέρμανση ξεκίνησε να υιοθετείται από το 1930 κι έπειτα. Είχε προηγηθεί η εφεύρεση του θερμοστάτη. Νωρίτερα, τα σπίτια θερμαίνονταν με την ηλεκτρική θερμάστρα, εφεύρεση του Αμερικανού Γουίλ Χανταγουέι.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ !7000 πχ , 19ος αιώνας κλπ. Ρε αρθογράφε δεν είμαστε όλλοι μαλάκες σαν και του λόγου σου .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΕ ΤΟ 16000 πχ οταν έκλασε ο προπαπος του αρθογράφου στη μούρη της γιαγιάς του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. βεβαιως ειχαν καλοριφερ οι αρχαιοι
  τους ειχε φερει τη τεχνολογια ο παγκοσμιος εξωκοσμικος γυφτος απο το σειριο
  καλα ρε αμορφωτοι 5,5 5,10 δεν γνωριζεται τη
  τεχνολογια του αορατομπεσαλη μπι μπι
  τι να σας πω αλλα δεν φταιτε εσεις φταει
  η εληνικη παιδεια που δεν δας διδαξε
  την ΕΥΤΑΞΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΟΚΕΡΑΤΙΑΔΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εισαστε ολοι παρε τον ενα βαρα τον αλλο .... εδω θα μαθετε ποιοι εισαστε.... απο που προερχοσαστε και που πατε....https://plus.google.com/115895072974590466416

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...