Εγκεφαλικό: Οι 3 βασικές ενδείξεις που πρέπει να σας κινητοποιήσουν

Τα εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη βασική αιτία θανάτου στη Δύση μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο, ενώ σε εκατομμύρια ανθρώπους αφήνουν κάποια μορφή αναπηρίας.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού αποτελεί το κλειδί για τη θεραπεία, καθώς όσο γρηγορότερα φτάσει ο πάσχων στο νοσοκομείο και λάβει θρομβολυτική θεραπεία, τόσο πιθανότερο είναι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος στο πληγέν τμήμα του εγκεφάλου.

Περίπου 75% των εγκεφαλικών είναι ισχαιμικά και οφείλονται σε θρόμβους που αποφράσσουν κάποια αρτηρία, η οποία τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια λέγονται επίσης θρομβοεμβολικά.

Οι άλλες περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε ρήξη κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο και αποκαλούνται αιμορραγικά.

Αν υποψιάζεστε πως εσείς ή κάποιος δικός σας παθαίνει εγκεφαλικό, όσο μικρό και να φαίνεται, πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο.

Οι ενδείξεις κινδύνου

Αν δεν είστε βέβαιοι για το τι συμβαίνει, ελέγξτε για τα εξής:

Πρόσωπο

Μπορεί ο πάσχων να χαμογελάσει φυσιολογικά ή έχει στραβώσει το στόμα του;

Χέρια

Μπορεί να σηκώσει και τα δύο χέρια του;

Ομιλία

Μπορεί να μιλήσει καθαρά και να καταλάβει τι του λένε οι γύρω του;

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

loading...

1 thought on “Εγκεφαλικό: Οι 3 βασικές ενδείξεις που πρέπει να σας κινητοποιήσουν

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ……ΠΡΟΣΟΧΗ…….ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ 100 ΠΕΙΡΑΙΑ……..ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Κ…..ΓΡΑΦΕΙ ΑΜΑΞΙΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ….ΤΟΙΧΟ……ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΙΝΕΙ ΣΤΟ….ΣΚΑΦΑΚΗ….ΟΙ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ.

Comments are closed.