Το συστατικό ζιζανιοκτόνου που προκάλεσε καρκίνο σε έναν Αμερικανό, ο οποίος έλαβε αποζημίωση 226εκ. λιρών, βρέθηκε σε ψωμί και δημητριακά.

Ίχνη του συστατικού glyphosate βρέθηκαν σε δυο στα τρία καρβέλια ψωμιού ολικής αλέσεως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με επίσημες έρευνες. Η ουσία αυτή βρέθηκε επίσης στα Cheerios, στα Kellogg’s Corn Flakes, στα Doritos και στα Ritz κράκερ στην Αμερική.Το συγκεκριμένο χημικό είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως και η χρήση του από Βρεττανούς αγρότες έχει αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία 20 χρόνια.

Παρά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι πρόκειται για ένα «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» στοιχείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανέωσε την άδεια χρήσης του τον περασμένο Νοέμβριο για ακόμη 5 χρόνια.

Σήμερα, μια δικαστική υπόθεση – ορόσημο που ξεκίνησε από μήνυση του Dewayne Johnson στην Καλιφόρνια, απεφάνθη ότι η μακροχρόνια χρήση του Roundup ευθύνεται για το λέμφωμα non-Hodgkin τελικού σταδίου από το οποίο πάσχει. Οι γιατροί λένε ότι ο πρώην σχολικός φύλακας ετών 46, έχει μόνο μερικούς μήνες ζωής. Ένα σώμα ενόρκων στην Αμερική επιδίκασε στον Johnson το ποσό των 226εκ. λιρών μετά από μια δίκη που κράτησε 8 εβδομάδες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup ευθύνεται για τον καρκίνο τελικού σταδίου και ότι η Monsanto -η κατασκευάστρια εταιρεία- απέτυχε να ενημερώσει για τον κίνδυνο υγείας από την έκθεση στο προϊόν της.

Η Monsanto επιμένει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και θα ασκήσει έφεση. Παρ’ όλ’αυτά, η απόφαση εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την χρήση του χημικού συστατικού στις καλλιέργειες. Ίχνη βρέθηκαν και στο παγωτό Ben & Jerry’s σύμφωνα με μια έρευνα του 2017.

Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των καλλιεργειών σιτηρών του Ην. Βασιλείου, ψεκάζεται συστηματικά με glyphosate. Χρησιμοποιείται για να σκοτώνει παράσιτα και ως παράγων ξηρότητας των φυτών για να είναι πιο εύκολη η συγκομιδή τους.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Εργατικών Tom Watson, ανέφερε:

«Αμερικανοί ένορκοι έκριναν ότι το glyphosate προκαλεί καρκίνο. Είναι το πιο διαδεδομένο χημικό στην αγροτική παραγωγή. Αυτή η απόφαση έχει τεράστιες επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα». Η υπεύθυνη του Soil Association, ενός κοινωνικού οργανισμού της γεωργίας και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων περιέγραψε την δικαστική απόφαση ως «σημαντικό πλήγμα» στην βιομηχανία παρασιτοκτόνων. Είπε: «Πρέπει άμεσα να αλλάξουμε το σύστημα ελέγχου των παρασίτων και να σταματήσουμε να βασιζόμαστε στα ζιζανιοκτόνα».

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Εθνικός Σύνδεσμος Αγροτών (NFU) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για επανεξέταση της χρήσεως χημικών στην αγροτική παραγωγή. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Guy Smith, κτηνοτρόφος και αγρότης ο ίδιος, είπε ότι έχει ήδη κριθεί ως ασφαλής η χρήση του προϊόντος και πως η «γνώμη κάποιων ενόρκων στην Καλιφόρνια» δεν θα το αλλάξει.

Ο αντιπρόεδρος της Monsanto Scott Partridge, ανέφερε ότι εκατοντάδες έρευνες αποδεικνύουν ότι το glyphosate δεν προκαλεί καρκίνο.

loading...