Απειλεί ανοιχτά ο Ερντογάν – «Πυρά» κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Πάμε σαν το 1922» – «Θα δυναμώνουμε την παρουσία μας στην περιοχή»

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκεται πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της είδησης ότι ο τηλεπικοινωνιακός «κολοσσός» της γείτονος, η Türk Telekom, τέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας, λόγω αδυναμίας στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 4,7 δισ. δολάρια.

Την ώρα που η οικονομία της χώρας του συρρικνώνεται ο Ταγίπ Ερντογάν «επενδύει» από τη μία στις εθνικές κορώνες προς τους ψηφοφόρους του και από την άλλη στις σχέσεις του με την Ευρώπη, δεδομένης της ρήξης του με τις ΗΠΑ.

Προετοιμάζει το έδαφος η Τουρκία για δημιουργία και συντήρηση κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο. Με κινήσεις και ενέργειες επιχειρεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να εδραιώσει τη δική της παρουσία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο και όπως έχουμε επισημάνει, θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς οι συνθήκες δεν είναι ευνοικές για τον ίδιο.

Ισως η επιδίωξη ενός θερμού επεισοδίου είτε στο Αιγαίο, είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ, να είναι στα άμεσα σχέδιά του.

«Το τουρκικό έθνος υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του όπως έκανε πριν από 96 χρόνια με την έμπνευση από χιλιάδες χρόνια ιστορικών αξιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ομιλία του για την 96η επέτειο του λεγόμενου «Πολέμου για την Ανεξαρτησία» με τη νίκη της Τουρκίας κατά της Ελλάδας στη Μικρά Ασία.

«Οι εντεινόμενες απειλές, παραβιάσεις και επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της χώρας μας δεν θα μας στερήσουν τα ιδανικά και τους στόχους μας… Το τουρκικό έθνος υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του όπως έκανε πριν από 96 χρόνια αντλώντας έμπνευση από τα χιλιάδες χρόνια των ιστορικών αξιών του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

H τουρκική οικονομία, δήλωσε, είναι ισχυρή αλλά έχουν δεκαπλασιαστεί οι πιέσεις στην Τουρκία συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Τουρκία θα είναι πάντα παρούσα σε περιοχές που έχουν προβλήματα από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο που ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας» διεμήνυσε δε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Ακολουθούμε μια ενεργητική πολιτική και ενδυναμώνουμε την παρουσία μας στην περιοχή. Εμείς την παρουσία μας σε περιοχές δεν την εννοούμε μόνο ως στρατιωτική παρουσία, πραγματοποιούμε και άλλες δράσεις που ανυψώνουν το όνομα της χώρα μας» σημείωσε.

Στροφή Ερντογάν προς την Ευρώπη

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για στήριξη της Αγκελα Μέρκελ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Μέρκελ με κάλεσε η ίδια άμεσα και έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της.

Μου είπε αν θέλετε να σας στείλω τώρα τον υπουργό μου. Οι πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών έκαναν δηλώσεις υπέρ μας και άλλοι έστειλαν ειδικούς συμβούλους τους.

Η στήριξή τους αυτή ήταν σημαντική και εμείς θα κάνουμε όσα είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Η Τουρκία θα επιδιώξει ξεκάθαρα να ακυρώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου είτε κάτω από την πίεση και τον εκφοβισμό να αποδεχθεί η Λευκωσία να εντάξει και την Άγκυρα σε αυτούς, είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων. Επί της ουσίας το ίδιο θα είναι. Συνεπώς, δύσκολο και έντονο θα είναι το φθινόπωρο με την Τουρκία να επιχειρεί να θερμάνει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

loading...

2 thoughts on “Απειλεί ανοιχτά ο Ερντογάν – «Πυρά» κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Πάμε σαν το 1922» – «Θα δυναμώνουμε την παρουσία μας στην περιοχή»

  1. Μπρε Ταίπ, τι βαθμό μπρε πήρες στην Ιστορία στο σχολειό σου; Μπρε ξέχασες τι σου μαθε η δασκάλα σου για εκείνους τους ΑγγλοΓαλλοΓερμανούς μπρε, μέχρι στρατηγούς σου είχαν στείλει. Ασε τους … "Αλλους" τους … "Προδότες" ντε, στην Ελλάδα, "τακίμι" με τα ξενάκια καμάριμ, γι΄αυτό μπρε άφησαν τον Ελληνικό Στρατό ξεβράκωτο, για να μουγγανίζεις εσύ μπρε σήμερα. Ταίπ, να προσέχεις μπρε μανάριμ το σκαλάκι, άιντε να σ΄έχει καλά ο Χριστός κι΄η Παναγιά.

  2. Από το τραυματισμένο και απελπισμένο σκύλο να φοβάστε

Comments are closed.