«Ταφόπλακα» στις ελληνικές ελπίδες για ποσοτική χαλάρωση και waiver έβαλε ο Ντράγκι

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν είναι εφικτή χωρίς το waiver, το οποίο λήγει με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ

«Ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες για διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λίγο πριν αυτό λήξει, έβαλε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «για την ένταξη των ελληνικών στην ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητο το waiver. Το waiver για τα ελληνικά ομόλογα λήγει μετά το τέλος του προγράμματος».

Όπως υπογραμμίζει το newmoney.gr, η λήξη του waiver μετά τις 20 Αυγούστου, πέρα από την οριστική απώλεια του QE, σημαίνει και ότι κατά πάσα πιθανότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να δανείζεται (κατά παρέκκλιση των κύριων κανόνων της ΕΚΤ) με τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωτράπεζας. Τραπεζικές πηγές έλεγαν πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αντλήσει με αυτό τον τρόπο χρηματοδότηση που φθάνει συνολικά τα 3,1 δισ ευρώ, η οποία θα πρέπει να αντισταθμιστεί πλέον από την διατραπεζική αγορά με αυξημένα επιτόκια. Σημειώνουν ωστόσο ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι μεγάλη.

Αλληλεγγύη για την τραγωδία

«Γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγικού δράματος τεραστίων διαστάσεων» στην Ελλάδα τόνισε ο κ. Ντράγκι. «Θα ήθελα να μεταφέρω την αλληλεγγύη του Συμβουλίου της ΕΚΤ προς τους Έλληνες» συμπλήρωσε στο τέλος της συνένετυξης Τύπου.

Κάπως έτσι, εν μέσω εθνικού πένθους, στη Φρανκφούρτη κρίθηκαν σήμερα με αρνητικό πρόσημο δύο σημαντικά θέματα για την ελληνική οικομομία. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της διατήρησης του waiver για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά τις 20 Αυγούστου (τότε ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο), καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί, έστω και στο τέλος, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Το τελευταίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς, ενώ από το Σεπτέμβριο και μετά θα μειωθούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ίδια στα 15 δισ. ευρώ.

loading...

2 thoughts on “«Ταφόπλακα» στις ελληνικές ελπίδες για ποσοτική χαλάρωση και waiver έβαλε ο Ντράγκι

  1. Το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας και της εξόντωσης του ελληνικού λαού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!
    Οι ντόπιοι λακέδες των Γερμανών που παριστάνουν την κυβέρνηση ακολουθούν κατά γράμμα το σχέδιο και πειθαρχούν χωρίς αντίρρηση στις εντολές των αφεντικών τους.

  2. ντραγκι ντραγκο ντρακο δρακο δρακουλα αντε και γαμησου δρακονιανε

Comments are closed.