Επίδαυρος: Στερνό αντίο στην Χρύσα Σπηλιώτη (Vid)

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αφιέρωσε τις Θεσμοφοριάζουσες στην ηθοποιό και σε όσους ακόμα έχασαν τη ζωή της στη φωτιά

Ρίγη συγκίνησης το βράδυ της Παρασκευής στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Στη γνωστή ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, που έχασε άδικα τη ζωή της στην φωτιά της Αττικής, αλλά και σε όλα τα θύματα της πύρινης λαίλαπας, αφιέρωσε τις Θεσμοφοριάζουσες, ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Στο τέλος της παράστασης εν μέσω χειροκροτημάτων ο κος Θεοδωρόπουλος είπε:
-«Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καμένους ανθρώπους είναι και μία φίλη, συνάδερφος. Μια πολύ ευαίσθητη γυναίκα. Μία ψυχούλα. Η Χρύσα Σπηλιώτη.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς τους…”

Η Χρύσα Σπηλιώτη εργάστηκε για χρόνια ως ηθοποιός. Συνεργάστηκε με πολλά θεατρικά σχήματα, το Εθνικό θέατρο και ερμήνευσε αρκετούς σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου (σε σκηνοθεσίες Γ. Σεβαστίκογλου, Μ. Βολανάκη, Γ. Χουβαρδά, Β. Θεοδωρόπουλου, Γ. Μιχαηλίδη, Γ. Μαργαρίτη, Ν. Κοντούρη κ.α.). Ως συγγραφέας παρουσίασε μια συλλογή διηγημάτων και θεατρικά έργα σε ελληνικές σκηνές και στο εξωτερικό.

Το πρώτο της έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» μεταφρασμένο σε έξη γλώσσες έχει παιχτεί στη Ν. Υόρκη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Κροατία (Φεστιβάλ Μότοβουν) και εκδοθεί στα πολωνικά.
Το έργο της «Φωτιά και Νερό» έχει παρουσιαστεί στο Λονδίνο (Tristan Bates Theatre).

Τα έργα της κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις «Δωδώνη», «Καστανιώτης», «Σοκόλη», ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Χαμένο δίκιο» απ’ τις εκδόσεις «Κέδρος».
Στην τηλεόραση έχει παίξει σε γνωστές σειρές κι έχει γράψει σενάρια.
Δίδαξε πολλά χρόνια θεατρική γραφή υπό τη μορφή σεμιναρίων στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) από το 2011 έως το 2013 και μέλος του Δ.Σ. στο ΚΘΒΕ.

loading...