Βάλαμε μόνοι μας τον «Mακεδονικό Στρατό» στο ΝΑΤΟ: Όλοι πλέον μπορούν να αρπάξουν κάτι από την Ελλάδα με λίγη… πίεση

Αυτά που συνέβησαν χθες με την προσφώνηση του Ζ.Ζάεφ προς τις ΕΔ των Σκοπίων ότι είναι ο «Μακεδονικός Στρατός» και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά να δικαιολογεί ο ίδιος τον Σκοπιανό πρωθπουργό
ότι ο λόγος για τον οποίο δεν υιοθετεί τα συμφωνηθέντα είναι ότι απλά αυτά δεν υφίστανται είναι πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά!

Έχουμε ένα ηγέτη κράτους να μην ακολουθεί ούτε καν την συμφωνία που μόλις υπέγραψε (άσχετα με το ότι είναι άκρως συμφέρουσα για την χώρα του αντίθετα άκρως ζημιογόνα για την Ελλάδα) και να αποκαλεί τις στρατιωτικές του δυνάμεις όπως θέλει ο ίδιος και την πολιτική ηγεσία της θιγείσας χώρας να προσποιείται ότι «δεν έγινε και τίποτα» απλά δεν τέθηκε ακόμα σε ισχύ η συμφψωνία οπότε μέχρι τότε ο καθένας λέει ότι θέλει!

Δεν είναι όμως έτσι διότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θεωρεί δεδομένη την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Άρα αφού την θεωρεί δεδομένη την είσοδο άρα θεωρεί και ότι η συμφωνία ισχύει συνεπώς θα έπρεπε και να την τηρεί.

Λένε λοιπόν στο ΥΠΕΞ ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμα επικυρωθεί και άρα η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν έχει επισήμως τεθεί σε ισχύ.

Λένε ότι στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας.

Μέχρι τότε δηλαδή ο Ζάεφ μπορεί να λέει ότι του «καπνίσει». Αλλά η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ βάση της συμφωνίας έχει γίνει…

Ας υποθέσουμε ότι η συμφωνία δεν ισχύει τότε γιατί ο Νίκος Κοτζιάς αποκαλεί την γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία από τώρα; Εκεί δεν έχει πρόβλημα ο ΥΠΕΞ;

Κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας στρατιωτών χθες στα Σκόπια δήλωσε σε εορταστικό τόνο: «Το να είστε στρατιώτες σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Είχαν τοποθετηθεί σημαίες των Σκοπίων με την απεικόνιση του «Ήλιου της Βεργίνας» και σημαίες του ΝΑΤΟ ενώ στις στολές των στρατιωτών, αναγραφόταν ο όρος «Македонија».

Τι να λέμε τώρα…

Η θέση του ΥΠΕΞ έγινε αντικείμενο σκωπτικών σχολίων από διπλωμάτες μεγάλων πρεσβειών στην Αθήνα.

Μάλιστα ένας εξ αυτών (μη χώρας του ΝΑΤΟ) τόνισε χαρακτηριστικά:  «Αφού  η Ελλάδα υπέγραψε και αποδέχθηκε ότι οι κάτοικοι της πΓΔΜ εφεξής θα λέγονται “Μακεδόνες”  άρα επόμενο είναι και ο Στρατός τους να λέγεται “Μακεδονικός”. Η Βόρεια Κορέα π.χ. έχει κατοίκους με διαβατήρια που λέγονται «Βορειοκορεάτες». Οι κάτοικοι της πΓΔΜ λέγονται “Μακεδόνες”, άρα ο Στρατός τους αποτελείται από Μακεδόνες. Δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει η Αθήνα»!

Για να μην κοροϊδευόμαστε. Έμαθαν όλοι πλέον ότι μόλις η Αθήνα πιεστεί, υποχωρεί. Όλοι πια ξέρουν ότι μπορούν να αρπάξουν κάτι από την Ελλάδα και ότι η χώρα δεν έχει διάθεση ούτε  και να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Όπως δήλωσε προχθές και ο Χ.Γιαλλουρίδης, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στην δημόσια συζήτηση της Κηφισιάς: «Δυστυχώς η ηγεσία της χώρας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών και έσπευσε να υπογράψει ένα κείμενο το οποίο, αν μη τι άλλο, είναι δεσμευτικό.

Παράγει αποτελέσματα τα οποία είναι άκρως αρνητικά για την Ελλάδα. Στέλνουμε μήνυμα διεθνώς ότι “συζητάμε τα πάντα” σε ότι αφορά τα ιστορικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα και κυρίως ότι υποχωρούμε στις πιέσεις, όποιος και αν είναι διακύβευμα. Ερχονται καταστάσεις δύσκολες».

loading...