Και ο Ερντογάν φοβέρα θέλει Γιατί βγήκε από τη φυλακή ο Αμερικανός πάστορας – Τι έκανε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τον Τούρκο ομόλογό του για να επιτύχει την αποφυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, αποκάλυψε ο γνωστός αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations, Στίβεν Κούκ.

Ο κ. Κουκ, είναι άριστος γνώστης του παρασκηνίου που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα για την υπόθεση των Αμερικανών πολιτών που έχει φυλακίσει ο Ερντογάν, αλλά και για τα άλλα σοβαρά θέματα, της αγοράς των ρωσικών S-400 και των μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Ο κ. Κουκ έγραψε τα εξής:

“Ακούω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε τον Ερντογάν, λέγοντάς του ότι η δράση του Κογκρέσου για το F-35 θα ήταν η λιγότερο από τις ανησυχίες του εάν ο Μπράνσον δεν είχε απελευθερωθεί”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το hellasjournal.com, ο Αμερικανός πλανητάρχης απείλησε με κυρώσεις τον Τούρκο πρόεδρο, μία κίνηση πρωτόγνωρη για χώρα που θεωρητικά είναι ακόμα σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική κυβέρνηση, σε ανώτατο επίπεδο, έχει αποφασίσει να οδηγήσει τις σχέσεις ακόμα και σε σύγκρουση για να επιτύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων και την ακύρωση της αγοράς των S-400.

Χθες το βράδυ επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Πάστορας Μπράνσον σύντομα θα αφεθεί ελεύθερος για να επιστρέψει στην Αμερική και στην οικογένειά του. Όμως, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο κ. Ερντογάν δεν είχε δώσει την απαραίτητη άδεια για να επιτραπεί στον Άντριου Μπράνσον να αναχωρήσει από την Τουρκία.

Πάντως, στην Ουάσιγκτον, ενώ θεωρούν μία καλή εξέλιξη τον κατ’ οίκον περιορισμό του Πάστορα, συνεχίζουν να απαιτούν την άρση των εναντίον του κατηγοριών, τις οποίες χαρακτηρίζουν ψεύτικες. Ο Μπράνσον κατηγορείται για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του κ. Ερντογάν και για συνεργασία με τους Κούρδους αντάρτες του PKK, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”.

Το βράδυ της Τετάρτης, και ενώ όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα απελευθέρωνε τον Αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον, τον οποίο υποστηρίζει με σθένος ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, ήρθε ένα tweet του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να ανατρέψει τα πάντα και να οδηγήσει ξανά τις σχέσεις με την Άγκυρα σε κρίση.

Μίλησε για μεγάλη ντροπή του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας, και μάλιστα στο tweet συμπεριέλαβε και τον προσωπικό λογαριασμό του ισλαμιστή προέδρου της χώρας. Απ’ εκεί και μετά ξεκίνησε ένα παιγνίδι εκβιασμού και πήραν «φωτιά» οι τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, φέρεται να τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και να του μετέφερε ένα τελεσίγραφο του κ. Τραμπ: Ή απελευθερώνετε τον πάστορα ή θα αντιδράσουμε με όσα πολιτικά και διπλωματικά μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, λέγεται ότι ανέφερε το μήνυμα.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:

Η κ. Κριστίνα Αριάγκα αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), δήλωσε ότι “είναι καλό ότι ο πάστορας Μπράνσον θα έχει κάποια ανακούφιση τώρα αφού κρατήθηκε σε τουρκική φυλακή για περισσότερες από 600 ημέρες. Αλλά δεν αρκεί “, τόνισε και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η USCIRF εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να θέσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Ο πάστορας Μπράνσον όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι Αμερικανός πολίτης και επικεφαλής μιας μικρής Προτεσταντικής χριστιανικής εκκλησίας στην Τουρκία, ο οποίος κρατείται αδίκως από τις 7 Οκτωβρίου 2016 με ψευδείς κατηγορίες.

Η Αντιπρόεδρος της USCIRF, παρέστη στην τρίτη ακροαματική διαδικασία στην Τουρκία στις 18 Ιουλίου 2018. Η USCIRF καταδίκασε τις κατηγορίες εναντίον του πάστορα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

“Είναι ευπρόσδεκτα νέα”, δήλωσε η Αντιπρόεδρος Αριάγκα. “Είναι καλό ότι ο πάστορας Μπράνσον θα έχει κάποια ανακούφιση αφού κρατήθηκε σε Τουρκική φυλακή για περισσότερες από 600 ημέρες. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η τουρκική κυβέρνηση έχει στερήσει σε αυτόν τον αθώο άνθρωπο τα δικαιώματά και την ελευθερία για πολύ καιρό και πρέπει να τον απελευθερώσει πλήρως. Εάν δεν το κάνει αυτό, η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο πρέπει να απαντήσουν έντονα και γρήγορα με στοχευμένες κυρώσεις . “
Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ , αναφέρει η ανακοίνωση όσο και ο Αντιπροέδρος Μάικ Πενς, ζήτησαν την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε πρόσφατα για την συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του πάστορα Μπράνσον, στην Τουρκία.

Στις 5 Οκτωβρίου 2017, η Αντιπρόεδρος της USCIRF και η τότε Αντιπρόεδρος της USCIRF Sandra Jolley είχαν πρόσβαση στην φυλακή Kiriklar στη Σμύρνη της Τουρκίας και τους επέτρεψαν να επισκεφτούν τον Πάστορα. Ήταν οι πρώτοι επισκέπτες του εκτός της οικογένειας, των νομικών συμβούλων του και των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας. Περιέγραψαν την επίσκεψή τους σε συνέντευξη στην υπηρεσία ειδήσεων Religion. Η αντιπρόεδρος Arriaga περιέγραψε τα όσα είδε και σε ακρόαση την 18η Ιουλίου και σε ένα άρθρο στην Wall Street Journal.

Το 2018, η USCIRF έθεσε την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που παραβίασε τις θρησκευτικές ελευθερίες και άρχισε να υποστηρίζει τον Πάστορα Μπράνσον ως μέρος του Προγράμματος θρησκευτικών κρατουμένων συνείδησης.

Αχτίδα ελπίδας αποτελεί αυτό για τους 2 στρατιωτικούς, το ζητούμενο είναι το πως η Ελλάδα μπορεί να πιέσει ή να εκβιάσει τον Ερντογάν.

Πηγή: hellasjournal.com

loading...