Αντάμωσαν και έδωσαν ζωή με τη δύναμη της μνήμης στον παλιό οικισμό Σκαμνία. (Ευρυτανία)

Στον παλιό οικισμό Σκαμνία, στο Κρέντη Ευρυτανίας,  συγγενείς και συγχωριανοί αντάμωσαν  το διήμερο της 30ης Ιουνίου-1ης Ιουλίου, άνοιξαν παλιά «σεντούκια» και συνάμα την καρδιά τους, για να ανασύρουν μνήμες, εικόνες  που «φωτίζουν» πτυχές της καθημερινής ζωής του οικισμού. 

Διοργάνωσαν διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις   αντάξιες της ιστορίας του  χωρίου. Πρόκειται για μια κατά κυριολεξία ζωοφόρο ιδέα  για την εξόφληση ενός “χρέους τιμής” προς τον τόπο τους.

Συγχωριανοί, δεμένοι μαζί του, μέρος της ιστορίας και μέρος του παρόντος, έδωσαν ζωή με τη δύναμη της μνήμης .

Σημείο αναφοράς το ιστορικό Αντάμωμα που προηγήθηκε την παραμονή στο «Κλούρ» .
Στην πολύ ευλογημένη αυτή σύναξη που έγινε κάτω από το υπέροχο φως του φεγγαριού, σε ένα μοναδικό τοπίο, παραβρέθηκαν αρκετοί συγγενείς και συγχωριανοί, περνώντας υπέροχες στιγμές, με θύμισες από τα παλιά, φαγοπότι και γλέντι με ζωντανή μουσική μέχρι το πρωί.

Εντυπωσιακό ότι ανήμερα της εορτής, οι μαθητές εκείνης εποχής (δεκαετία 60) που πήγαιναν Σχολείο στη Σκαμνία  άνοιξαν την σχολική αίθουσα  μέσα σε φορτισμένο με νοσταλγία και συγκίνηση κλίμα.

Στην συνέχεια προσήλθαν στο Ναό, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας στο πανηγυρίζοντα ξωκλήσι – Άγιοι Ανάργυροι   και ακολούθησε πανηγύρι του παλιού καλού καιρού που κράτησε μέχρι το απόγευμα.

loading...