Σουηδία: Σε ισχύ ο νόμος που αναγνωρίζει ως βιασμό το σεξ χωρίς συναίνεση

Το σκεπτικό του νόμου έγκειται στο δικαίωμα του ελεύθερου ανθρώπου να αποφασίζει και να συμμετέχει εθελοντικά στην ερωτική διαδικασία

Ο σουηδικός νόμος που αναγνωρίζει ως βιασμό το σεξ χωρίς συναίνεση τέθηκε σε ισχύ, την Κυριακή 1 Ιουλίου.

Οι ποινές του βιασμού μπορούν πια να εφαρμοστούν ακόμα και αν δεν υπάρχουν απειλές ή σωματική βία.

Η σουηδική κυβέρνηση, η οποία πρότεινε το νομοσχέδιο το 2017, εξηγεί ότι ο νόμος περί σεξουαλικής συναίνεσης βασίζεται στο προφανές γεγονός ότι το σεξ πρέπει να είναι συναινετικό και αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι παράνομο.

«Μια καταδίκη βιασμού δεν θα απαιτεί πλέον τη χρήση βίας ή απειλών από τον δράστη», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση.

Ο συγκεκριμένος νόμος κρίθηκε απαραίτητος, καθώς οι αλλαγές στην κοινωνία με την έλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων είναι αξιοσημείωτες, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση των υποθέσεων βιασμών και εξαναγκασμού σε γυναίκες ή και σε άντρες, δίχως ουσιαστική τιμωρία.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, η Σουηδία έγινε η 10η χώρα της Δύσης που διαθέτει κάλυψη για υποθέσεις που αφορούν τη διεξαγωγή ερωτικής πράξης δίχως την άδεια της γυναίκας ή και του άντρα.

Το σκεπτικό του νόμου έγκειται στο δικαίωμα του ελεύθερου ανθρώπου να αποφασίζει και να συμμετέχει εθελοντικά στην ερωτική διαδικασία, δίχως να υπόκειται σε σωματική η ψυχολογική βία.

Η Σουηδία προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω την σημασία της συγκατάθεσης στο σεξ και ελπίζει ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει σε δίωξη περισσότερων υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης.

loading...