Βέρτιγκο στην κυβέρνηση λόγω Ρωσίας και Σκοπίων

Ο Κοτζιάς απελαύνει, ο Καμμένος βραβεύει και ο Πάιατ μποϊκοτάρει Ρώσους επενδυτές

Σε βέρτιγκο βρίσκονται όχι μόνο οι Ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και η κυβέρνηση, η οποία ενώ προσπαθεί να διατηρήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχει «μπατάρει» μονόπλευρα.Του Παντελή Ζήλου

Από την εποχή που ο κ. Τσίπρας με προάγγελο τον κ. Λαφαζάνη έτρεχαν στην Μόσχα και το Κρεμλίνο υποκλινόμενοι μπροστά στον τσάρο και εμμέσως πλην σαφώς ζητούσαν την εύνοια και τα ρούβλια του, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει περάσει στο άλλο άκρο αφού σε δηλώσεις του εκθειάζει τον κ. Τραμπ και όπως φαίνεται προσφέρει γη και ύδωρ.

Ενόχλησε την κυβέρνηση η αποστροφή των δηλώσεων της κ. Ζαχάροβα ότι η ενέργεια της Ελλάδος να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ήταν κατόπιν ξένης παρότρυνσης υπονοώντας φυσικά τις ΗΠΑ, για αυτό και ο κ. Κοτζιάς χθες έβγαλε μία οργισμένη ανακοίνωση απατώντας στη Μόσχα. Ωστόσο, χωρίς φωτιά δεν υπάρχει καπνός και προφανώς η Μόσχα κάτι περισσότερο θα ξέρει για να το λέει.

Την ώρα λοιπόν που το ΥΠΕΞ βγάζει πύρινες ανακοινώσεις ,ενώ έχει προηγηθεί και η διακοίνωση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, από την άλλη ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος θέλοντας να δείξει ότι δεν διαρρηγνύονται ολικά και οριστικά οι σχέσεις με τη Ρωσία, προσέφερε τιμητική πλακέτα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στέλνοντας όμως το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι συνολικά η διπλωματία της χώρας δεν έχει μπούσουλα.

Και μέσα σε όλα αυτά ξεκίνησαν από προχθές κάποια δημοσιεύματα όπου ενέπλεκαν μέσα στα σενάρια συνομωσίας και κατασκοπείας και επιχειρηματικά αντικρουόμενα συμφέροντα. Ανέφεραν τα δημοσιεύματα, ότι εντός της κατασκευαστικής Ελλάκτωρ και της θυγατρικής της Άκτωρ παιζόταν ένα παιχνίδι ισορροπιών ως προς την επικράτηση των δύο μετοχικών ομάδων – των αδελφών Καλιτσάντζη και των Κούτρα, Μπόμπολα – όπου όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, οι τελευταίοι ζητούσαν χρηματοδότηση από Αμερικανικό fund ενώ είχαν ήδη πλησιάσει και επενδυτές από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Αμερικανικό fund αρνήθηκε να συμμετέχει φοβούμενο την ρωσική επιρροή, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Δούρειο Ίππο για να εισέλθουν Ρώσοι επενδυτές σε διάφορες κρίσιμες υποδομές της Ελλάδος όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ,εκτοπίζοντας του Αμερικανούς που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Οι τίτλοι μάλιστα στα δημοσιεύματα αυτά είναι χαρακτηριστικοί. «Φωλιά κατασκόπων η Θεσσαλονίκη», «Ρώσοι κατάσκοποι στην κατασκευαστική Ελλάκτωρ;», όπου αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις Ελληνικές αρχές ασφαλείας η παράνομη ρωσική δραστηριότητα είχε επίκεντρο την «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση» στην οποία πρόεδρος στο ελληνικό τμήμα είναι ο κ. Σίμος Παναγιωτίδης, ο οποίος είναι παράλληλα διευθυντικό στέλεχος της Άκτωρ στη Σερβία και τη Ρωσία και στενός συνεργάτης του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Άκτωρ κ. Δ. Κούτρα, ενώ αντιπρόεδρος είναι ο Αλεξέι Ποπώφ πρώην πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ στο παρελθόν κατ’ επανάληψη είχε δηλώσει την δυσαρέσκεια του για την είσοδο επενδυτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με φιλορωσικά αισθήματα, καθώς στο επενδυτικό σχήμα μετέχει και ο κ. Σαββίδης.

Οι συχνές επισκέψεις μάλιστα του κ. Πάιατ στην Βόρειο Ελλάδα και τη Μακεδονία δείχνουν το ενδιαφέρον της Αμερικανικής πλευράς για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία των Ρώσων στην ακτογραμμή της Δυτικής Μακεδονίας προς τη Μεσόγειο. Να θυμηθούμε μάλιστα ότι το περίφημο σχέδιο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης με αγωγό ή με διώρυγα έχει θαφτεί σε πολύ βαθειά συρτάρια.

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει πάνω στο τραπέζι πάρα πολλά θέματα όπου μάλλον θα έχουν τον αντίθετο αντίκτυπο από αυτό που θα ήθελε. Και αυτό γιατί οι αντιδράσεις των εκατομμυρίων Ελλήνων έναντι της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων όπου υπάρχει η λέξη Μακεδονία, τα ηχηρά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι πιθανές νέες συγκεντρώσεις, που υποδηλώνουν τον εκλογικό καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό επίπεδο αλλά και ειδικά στην Μακεδονία, δεν μπορούν να αμαυρωθούν από σενάρια συνομωσίας και κατασκοπείας, εκτός εάν η κυβέρνηση δηλώσει ευθαρσώς ότι δυο-τρία εκατομμύρια Ελλήνων είναι πράκτορες ή χρηματοδοτούμενοι από τη Μόσχα.

loading...