Δ. Βίτσας: Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών

"Αν εξαιρέσει κανείς τον Απρίλιο που είχαμε μία αύξηση των ροών, όλους τους άλλους μήνες είχαμε πολύ μεγάλη μείωση των ροών στον Έβρο και μια μείωση -αν κι όχι αντίστοιχη- στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Αυτό είναι καλό. Συγχρόνως, κάνουμε προσπάθεια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου ώστε κι ο ίδιος ο αιτών να ξέρει τι θα συμβεί: αν θα πάρει το άσυλο, αν διαπιστωθεί ως ευάλωτος ή αν θα επιστραφεί είτε στη χώρα καταγωγής του είτε στην Τουρκία. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να δουλεύουμε", δήλωσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ ''Παραπολιτικά''.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι ''στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο και στη Σάμο. Είναι αναγκαίο οι διαδικασίες εκεί να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ο στόχος μας είναι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να φτάσουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τους 10.000".

Παράλληλα, αναφερόμενος στη δημιουργία νέων κέντρων στα νησιά, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι "υπάρχει μια περίεργη, κατά τη γνώμη μου υποκινούμενη, φημολογία ότι θα ανοίξουν καινούρια κέντρα στα νησιά. Αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα άλλο κέντρο στη Σάμο σε αντικατάσταση του υπάρχοντος. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και το υπάρχον θα αποδοθεί στον δήμο για αξιοποίηση, αν προσχωρήσει το σχέδιο".

"Δεν θα επιτρέψουμε ως κυβέρνηση, η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που προσπαθούν να επιβάλουν μία πολιτική αυταρχισμού, μία πολιτική της Ευρώπης- φρούριο . Οι κύριοι Κούρτς και Όρμπαν προσπαθούν να επιβάλουν μια φοβική ατζέντα. Αυτό δεν θα περάσει. Ο κ. Όρμπαν φτιάχνει μια αφήγηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν και του Σεμπάστιαν Κούρτς.

Για τα σημεία της συμφωνίας Ελλάδας- Γερμανίας- Ισπανίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: "Η Συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας - Ισπανίας περιλαμβάνει πέντε σημεία: πρώτον, ότι οι τρεις χώρες θα δουλέψουν μαζί, ώστε με ευρωπαϊκό τρόπο να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα. Δεύτερον, σε περιόδους κρίσης θα υπάρχει συνεργασία και βοήθεια από τη Γερμανία προς τις άλλες δύο χώρες. Τρίτον, θα συνδράμει η Γερμανία, ώστε να δοθεί επιπλέον βοήθεια οικονομική και σε υποδομές και προσωπικό στις άλλες δύο χώρες. Τέταρτον, στο μέλλον, οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στη Γερμανία και θα έχουν περάσει από την Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Ελλάδα. Το πέμπτο σημείο αφορά τις επανενώσεις οικογενειών στη Γερμανία. Έχουν γίνει ήδη δεκτά 2.000 αιτήματα ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα για επανένωση με την οικογένειά τους στη Γερμανία. Υπάρχουν επιπλέον 900 ανάλογα αιτήματα. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το τεχνικό μέρος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Από αυτούς που θα επαναπροωθηθούν από τη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος στα νησιά. Θα έρχονται στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό σε σχέση με τη Συμφωνία".

"Κάθε ένας άνθρωπος που έρχεται, είτε είναι πρόσφυγας είτε είναι παράτυπος είτε είναι οικονομικός μετανάστης, προστίθεται και με αυτή την έννοια πρέπει να λειτουργήσει κι η βοήθεια προς τις χώρες που γεννούν πολέμους ή γεννούν οικονομική μετανάστευση. Ακόμη πρέπει να τεθεί και το ζήτημα του τρόπου που με βάση τη συνθήκη της Γενεύης διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα στα σύνορά μας καθώς κι η αναγκαία κατανομή του βάρους σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει σε όλα αυτά τα επίπεδα να δουλέψουμε και συγχρόνως να υπάρχει μία ισορροπία δικαιωμάτων και των προσφύγων και μεταναστών και του ντόπιου πληθυσμού", κατέληξε λέγοντας ο κ. Βίτσας
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]