Βάστα Τσιπ-Ρόμελ!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη …

«Τέρμα, λοιπόν, οι ευγένειες κ. Μέρκελ. Σας χρωστάμε; Σας χρωστάμε είναι αλήθεια. Μας χρωστάτε, όμως, κι εσείς. Ήρθε η ώρα για το λογαριασμό. Και τον λογαριασμό αυτόν δεν σας τον ζητάει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός». (Αλέξης Τσίπρας στην ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Σεπτεμβρίου 2013).

Δεν υπάρχει τίποτε πιο χαρακτηριστικό από αυτό το απόσπασμα. Τίποτε που να αποδεικνύει τον απύθμενο τυχοδιωκτισμό αυτού του ανθρώπου, που τώρα δεν προλαβαίνει να επιδαψιλεύει ευγένειες προς την κ. Μέρκελ – και ο ίδιος έχει πει πως δεν θα ήταν ευγενικό να της κατηγορήσει έναν υπουργό της. Τόσο πολύ… τέρμα οι ευγένειες!

Ο άνθρωπος που κατηγορούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι έλεγαν στην κ. Μέρκελ «ιδού η Ελλάδα σας» και «ιδού η αποικία σας», που μιλούσε για τα «αντίδωρα» που τάχα έδινε η κ. Μέρκελ, τώρα δεν χάνει ευκαιρία να μετατρέπει την χώρα σε αποικία και να παίρνει αντίδωρα.

Μέσα στις αβρότητες ήταν ο κ. Τσίπρας μιλώντας στις 28 Ιουνίου στους Financial Times – «δεν είναι σημαντικό αν υπάρξουν κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία», «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα», «για μας δεν είναι πρόβλημα» και άλλα τέτοια…

Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ο ίδιος άνθρωπος τα έδωσε όλα σ’ αυτήν που αποκαλούσε, μόλις στις 22 Μαΐου του 2014, από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Ομόνοια, «νέα Φρειδερίκη». Σ’ αυτήν που έλεγε πως ήταν «η πιο επικίνδυνη πολιτικός, για τους ευρωπαϊκούς λαούς» (Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη RAI 3, 6 Απριλίου 2014):  Υπερταμείο, Μακεδονία και επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία.

Γι’ αυτό και τον στηρίζουν με νύχια και με δόντια, σχεδόν αναφωνώντας: «Βάστα Τσιπ-Ρόμελ»!

Στις ευρωεκλογές του 2014, ο κ. Τσίπρας έλεγε πως «τέσσερα χρόνια τώρα σέρνουν την Ελλάδα ταπεινωμένη στην ποδιά της κυρίας Μέρκελ. Και της δηλώνουν υπερήφανοι: Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας!»

Δηλαδή, το «ιδού η Ελλάδα σας!» το έχει πει χίλιες φορές!

Ο άνθρωπος που από το πρωί ως το βράδυ έβριζε τους αντιπάλους του αποκαλώντας τους «μερκελιστές» – παρέα με τον συνεταίρο του Καμμένο, που στις 23 Ιανουαρίου 2015, από το Αιγάλεω, έλεγε πως «εμείς επαίτες και εξευτελίζοντας την Ελλάδα γονυπετείς στην Μέρκελ δεν θα πάμε ποτέ. Θα πάμε όρθιοι όπως πάνε οι Έλληνες» – τώρα δίνει μάχη για να διευκολύνει την καγκελάριο και τον κυβερνητικό της συνασπισμό, ο οποίος δοκιμάζεται από την μεταναστευτική κρίση.

Ο άνθρωπος που σε συνέντευξή του (29 Μαΐου 2012) στο γερμανικό περιοδικό «Στερν», δήλωνε ότι θα ακυρώσει το Μνημόνιο και δείχνοντας στον δημοσιογράφο την Ακρόπολη, η οποία διακρίνεται από το μπαλκόνι του γραφείου του, δήλωνε: «Ξέρετε; Αυτό είναι το πλεονέκτημά μου απέναντι στην κυρία Μέρκελ. Εγώ από το γραφείο μου έχω θέα σε 2.500 χρόνια ιστορίας της Δημοκρατίας κι εκείνη μόνο στο Ράιχσταγκ», τώρα φωτογραφίζεται ακριβώς στο σημείο με θέα το Ράιχσταγκ, με σκηνοθέτη τον κ. Τζανακόπουλο.

Έβριζε τον Σαμαρά που, όπως έλεγε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ (26 Ιουνίου 2014), «παρουσιάζεται στις Συνόδους Κορυφής μόνο για να στηρίξει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κκ Γιούνκερ και Μέρκελ». Και τώρα ο κ. Τσίπρας πάει στις συνόδους και λέει ναι σε όλα.

Προειδοποιούσε ο κ. Τσίπρας από την Τρίπολη, στις 7 Μαΐου 2014: «Κυρία Μέρκελ, κύριε Σαμαρά, κύριε Φούχτελ, κύριοι της τρόικας, κυρίες και κύριοι των μνημονίων, της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας: Οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι μετρημένες. Η παντοδυναμία σας στην Ελλάδα τελειώνει. Και ο ελληνικός λαός δεν γυρίζει απλώς σελίδα» (…) «Έχουν να εκτελέσουν συμβόλαια με την τρόικα, με την κυρία Μέρκελ, με τους δανειστές. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσει ο ίδιος ο λαός (…) «Γιατί το δίλημμα είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο: Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο; Πρώτη φορά με την Αριστερά, ή συνέχεια στη φθορά;». Και τώρα εκτελεί ένα – ένα τα συμβόλαια που κανείς πριν απ’ αυτόν δεν τόλμησε ποτέ να εκτελέσει.

Και όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε (Ομιλία στην Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2015) «εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Αυτοί έχουν το φόβο. Αυτοί έχουν το ψέμα. Αυτοί έχουν τη δύναμη του χρήματος, της εξουσίας και της διαπλοκής. Αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ. Να τη χαίρονται», έκρυβε με βροντώδη τρόπο ότι και στο πιλοτήριο θα καθόταν ο ίδιος και τη στήριξη του Βερολίνου θα επιζητούσε, προσφέροντας, κυριολεκτικά, γην και ύδωρ.

Κι’ όταν τον Μάιο του 2014, από το Βερολίνο, έλεγε πως «η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες μέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η Καγκελάριος και θα στεναχωρηθεί. Δε θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς», προφανώς εννοούσε ότι θα έτρεχε στο Βερολίνο για να σταθεί στο πλευρό της κ. Μέρκελ.

Κι’ όταν έλεγε πως «στις συνόδους οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ», το εννοούσε πραγματικά!

Κι’ όταν στην Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές (25 Απριλίου 2014), καλούσε τον λαό «να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού», εννοούσε ότι ο ίδιος θα τα πάει μια χαρά μαζί τους.

Προφανώς! Γι’ αυτό και στις 21 Οκτωβρίου 2016, όταν, μετά την  ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ερωτηθείς αν έθεσε στην Μέρκελ το θέμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παραπέμπει τη συζήτηση για το χρέος κάπου μετά το 2018, απάντησε: «Κοιτάξτε, όταν συνομιλεί ένας Πρωθυπουργός με μια Καγκελάριο δεν είναι ευγενικό να θέτει ζητήματα που αφορούν άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Όπως δεν θα ανεχόμουν κάποιος να μου κάνει παρατηρήσεις για τον Υπουργό των Οικονομικών μου, αλλά θα του ζητούσα να μου πει εγώ τι πρέπει να κάνω, έτσι κι εγώ δεν θέτω, όταν συναντιέμαι με την Καγκελάριο της Γερμανίας, ζητήματα που αφορούν μεμονωμένα άλλους Υπουργούς της. Ζητώ από την ίδια τη θέση της και τις απόψεις της».

Οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν ταυτόσημες με αυτές του Σόιμπλε!

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική της κας Μέρκελ. Η Ε.Ε. παραμένει η Ένωση των εθνών – κρατών όπως έβαλε την Ελλάδα ο Κ. Καραμανλής και ακόμα δεν έχει μεταβληθεί στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας», έλεγε ο κ. Καμμένος στις 21 Ιανουαρίου 2015 (συνέντευξη στη Ναυτεμπορική). Και από τότε, αυτό ακριβώς κάνει…

Κι’ όταν στις 17 Ιανουαρίου 2014, σε άρθρο του στην εφημερίδα Λε Μοντ ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε την κ. Μέρκελ «υπνοβάτη της λιτότητας» και έγραφε «τα ψέματα τελείωσαν και οι εκβιασμοί στέρεψαν», εννοούσε ότι θα συνεχίσει να λέει ψέματα υποκύπτοντας σε όλους τους εκβιασμούς.

Κι’ όταν στις 3 Απριλίου 2014 σε δήλωσή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» έλεγε πως «ο σιδηροδρομικός συρμός Μέρκελ είναι νεκρός», προφανώς εννοούσε ότι ο «συρμός Μέρκελ» τον περίμενε πώς και πώς για να επιβιβαστεί!

Κι’ όταν στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, από τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας έλεγε «Δεν θα αναγνωρίσω εγώ στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα», εννοούσε ότι θα παρέδιδε τα πάντα έναντι οίκτου με… ΦΠΑ!

Αλλά είχε ήδη αρχίσει τις επαφές του με την Μέρκελ και ήδη είχε καταλήξει πως είναι «ευγενικός άνθρωπος, δεν είναι τόσο αυστηρή, είναι πραγματίστρια». Και άλλα τέτοια…

Κι’ όταν ο Ν. Παππάς έλεγε (newsbeast.gr, 14 Ιανουαρίου 2015) ότι «καταρχήν η κ. Μέρκελ είναι μια από τους ηγέτες της ΕΕ. Δεν θα επιδιώξουμε καμιά διμερή διαπραγμάτευση», προφανώς εννοούσε ότι θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο – όπως η πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Κι’ όταν ο κ. Τσίπρας (Θεσσαλονίκη, 21 Μαΐου 2014), έλεγε πως πρέπει «να ανοίξει επιτέλους ένας άλλος δρόμος για την πατρίδα, που τέσσερα χρόνια τώρα τη σέρνουν ταπεινωμένη στην ποδιά της κυρίας Μέρκελ. Και της δηλώνουν υπερήφανοι: Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας!», προφανώς εννοούσε ότι θέλει να το κάνει ο ίδιος, μεταφέροντας όλη την δημόσια περιουσία στο υπερταμείο!

Γι’ αυτό και το βασικό ερώτημα – σύνθημα του κ. Τσίπρα στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν «Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα. Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ». Γιατί πολύ γρήγορα το διαζευκτικό ή θα γινόταν… «με την Μέρκελ και τον ΣΥΡΙΖΑ»!

«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα μνημόνια για άλλα σαράντα χρόνια. Ή με την Ευρώπη της αλληλεγγύης ή με την Ευρώπη της Μέρκελ», βροντοφώναζε ο Αλ. Τσίπρας από το Μενίδι, στις 30 Απριλίου 2014. Και… νάτα τα σαράντα και βάλε χρόνια!

«Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης»(…) «Θα αντισταθούμε ή θα υποκλιθούμε; Αλλαγή ή συνδιαλλαγή; Δημοκρατική ανατροπή, ή αντιδημοκρατική εκτροπή; Αριστερά ή ακροδεξιά; Ελλάδα ή Μέρκελ; ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ; Μάλιστα, εκεί συμπυκνώνονται τελικά όλα τα εκλογικά διλήμματα. ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ», φώναξε ο Τσίπρας από τη Μυτιλήνη, 2 Μαΐου 2014. Και έτρεξαν να τον ψηφίσουν για να καταστρέψει το νησί τους και μετά να πάρει ως αντίδωρο άλλη μια παράταση μειωμένου ΦΠΑ!

Κι’ όταν κατήγγελλε (Αλ. Τσίπρας, Συνέδριο Εκόνομιστ, 18 Φεβρουαρίου 2014) ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ, καλείται από τους εταίρους της να δεσμεύσει τη χώρα, σε ένα τρίτο διαδοχικό Μνημόνιο λιτότητας…», εννοούσε ότι με τον ίδιο το είχαν σίγουρο το τρίτο μνημόνιο…

Κι’ όταν, από την Πορτογαλία και τη συγκέντρωση του «Μπλόκο της Αριστεράς», στις 26 Απριλίου 2014, ο Τσίπρας έλεγε «είμαστε θεατές σ’ ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό “success story” της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν», προφανώς εννοούσε ότι ήθελε ο ίδιος να την βοηθάει στα δύσκολα.

Κι’ όταν, στις 7 Απριλίου 2014, από την Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας έλεγε «την απόφαση για το αν θα γίνουν και πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές δεν θα την πάρει ο Αντώνης Σαμαράς. Θα την πάρει η κ. Μέρκελ, που έρχεται να τον στηρίξει, τώρα που έχει προβλήματα. Έρχεται να στηρίξει τους μερκελιστές της. Και αναμένεται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να την καλωσορίσουν και να της πουν “κυρία καγκελάριε ιδού η αποικία σας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μέτρων που εσείς ζητάτε”», προφανώς εννοούσε πως ήθελε να έχει το προνόμιο να μετατρέψει ο ίδιος τη χώρα σε αποικία και να την παραδώσει στη Γερμανία.

Κι’ όταν από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (1 Φεβρουαρίου 2014) ο Τσίπρας έλεγε «δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μόνο τα χειρότερα από αυτή τη κυβέρνηση της υποτέλειας. Και το μόνο αντίδωρο αυτής της υποτέλειας, το πολύ –πολύ να είναι κάποια ψίχουλα επικοινωνιακής στήριξης των μερκελιστών της Ευρώπης, στους μερκελιστές της Ελλάδας», εννοούσε βέβαια πως ήθελε εκείνος να παίρνει τα αντίδωρα από την Μέρκελ.

Βρίζοντας τη Μέρκελ

Το βρίσιμο που έχουν ρίξει στη Μέρκελ Τσίπρας και Καμμένος, δεν περιγράφεται. Μόνο άνθρωποι που δεν έχουν ντροπή, μόνο τυχοδιώκτες και εξουσιομανείς μπορούν να αντικρίζουν και να χαριεντίζονται μ’ αυτούς που καθύβριζαν με τέτοιον τρόπο. Αλλά και τι να πει κανείς για τα «θύματα» (λέμε τώρα) των ύβρεών τους!

Αξίζει να θυμηθούμε:

«Στη δική μας κυβέρνηση δεν χωράει κανένας εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Αν θέλαμε να τα βρούμε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε θα τα βρίσκαμε μόνοι μας. Δεν θέλουμε να τα βρούμε μαζί τους, το δίκιο του λαού θέλουμε να βρούμε» (Αλ. Τσίπρας, 20 Ιανουαρίου 2015, Θεσσαλονίκη)

«Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων. Παλαιότερους ή και νεότερους. Αυτοί έχουν το φόβο. Αυτοί έχουν το ψέμα. Αυτοί έχουν τη δύναμη του χρήματος, της εξουσίας και της διαπλοκής. Αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ. Να τη χαίρονται». (Αλ. Τσίπρας, κεντρική ομιλία στην Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2015)

«Δεν αναγνωρίζω στην κα Μέρκελ το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους 28 Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τους 28 κι ως εκ τούτου δε βρίσκω κανένα λόγο να προτρέξω σε μία ιδιαίτερη συνάντηση μαζί της» (Αλ. Τσίπρας, Ζάππειο, Διακαναλική Συνέντευξη, 23 Ιανουαρίου 2015).

«Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της κυρίας Μέρκελ. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε την ψήφο σας γιατί ο λαός αποφάσισε στις περασμένες εκλογές να είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη Μακρόνησο του χρέους. Να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μνημόνια, τις τρόικες και τους επικυρίαρχους. Να στείλει τους πλασιέ της κυρίας Μέρκελ στο σπίτι τους, ή στο Βερολίνο. Όπου προτιμούν» (Αλ. Τσίπρας, Χαλκίδα, 16 Απριλίου 2014)

«Να τελειώνουμε με τα απολιθώματα της μεταπολίτευσης, με τις μούμιες ενός πολιτικού σκηνικού περασμένων εποχών, με τους εντολοδόχους της κυρίας Μέρκελ και τον αναδόχους του κυρίου Μπαρόζο» (…)Με την Ελλάδα ή με τη κα Μέρκελ;» (Αλ. Τσίπρας. Ηράκλειο, 23 Μαΐου 2014)

«Στη δική μας κυβέρνηση δεν χωράει κανένας εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Αν θέλαμε να τα βρούμε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε θα τα βρίσκαμε μόνοι μας. Δεν θέλουμε να τα βρούμε μαζί τους, το δίκιο του λαού θέλουμε να βρούμε» (Αλ. Τσίπρας, 20 Ιανουαρίου 2015, Θεσσαλονίκη)

«Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε μαζί τους ούτε με τη Άγκελα Μέρκελ. Εμείς δίνουμε λόγο και αναφορά μόνο στον ελληνικό λαό». (Αλ. Τσίπρας, Αγρίνιο, 17 Ιανουαρίου 2015)

«Δεν θα αναγνωρίσω εγώ στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα επιδιώξουμε συμμαχίες και με μια σειρά άλλους Πρωθυπουργούς εξίσου ισότιμους με την κυρία Μέρκελ. Αυτή είναι η διαφορά της φιλοσοφίας και της λογικής της δικής μας. Και αυτή είναι και η διαφορά, που μου λένε τι θα κάνεις με την τρόικα. Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα». (14 Σεπτεμβρίου 2014. Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»)

«Καλώ τους νεοδημοκράτες να ανατρέψουν τον Σαμαρά. Δεν έχει καμία σχέση αυτός, με τον κόσμο της ΝΔ, δεν έχει σχέση με τον Καραμανλή ούτε με την Ευρώπη των εθνών. Καλώ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει σχέση με εκείνον που πίστευε ότι οι Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Είναι υπάλληλοι της Μέρκελ και όχι αρχηγοί, και χρησιμοποιούν ως ταμπέλες τα κόμματά τους». (Καμμένος, 22 Μαΐου 2014, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

«Δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα της δημοκρατίας το ελληνικό λόμπι της κας Μέρκελ. Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα. Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ», (Αλ. Τσίπρας, 20 Μαΐου 2014)

«Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της κυρίας Μέρκελ. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε την ψήφο σας γιατί ο λαός αποφάσισε στις περασμένες εκλογές να είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη Μακρόνησο του χρέους. Να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μνημόνια, τις τρόικες και τους επικυρίαρχους. Να στείλει τους πλασιέ της κυρίας Μέρκελ στο σπίτι τους, ή στο Βερολίνο. Όπου προτιμούν» (Αλ. Τσίπρας, Χαλκίδα, 16 Απριλίου 2014)

«Για να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι Μερκελιστές «πρωθυπουργοί του Μπαρόζο» (Αλ. Τσίπρας, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, Ομόνοια, 22 Μαΐου 2014)

«Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ, καλείται από τους εταίρους της να δεσμεύσει τη χώρα, σε ένα τρίτο διαδοχικό Μνημόνιο λιτότητας…» (Αλ. Τσίπρας, Συνέδριο Εκόνομιστ, 18 Φεβρουαρίου 2014)

«Δεν σας νοιάζει αυτός ο τόπος. Δεν σας νοιάζουν οι επόμενες γενιές. Το μόνο που σας απασχολεί είναι να συνεχίσετε να είστε στις καρέκλες της εξουσίας και γι’ αυτό εκλιπαρείτε και πασχίζετε μόνο για τη στήριξη των δανειστών, της διαπλοκής και της κας Μέρκελ. Μόνο που στις εκλογές δεν ψηφίζουν αυτοί. Ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός που λεηλατείτε τόσο χρόνια και επιλογή του θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, 9 Μαΐου 2014)

«Σήμερα ο λαός καλείται να πληρώσει αυτό το χρέος που εσείς δημιουργήσατε. Μας κατηγορείτε ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Είστε Μερκελιστές!» (Αλ. Τσίπρας, 9 Ιουλίου 2012, Βουλή)

«Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους “μερκελιστές” της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη» (Αλ. Τσίπρας, δήλωση κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος κατά της επίσκεψης Μέρκελ, όπου παρευρέθηκε μαζί με τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ, 10 Οκτωβρίου 2012). Την προηγουμένη, κατά την ομιλία του εγκαίνια του παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα, αποκαλεί την επίσκεψη «μεγάλο πολιτικό φιάσκο».

«Δεν μας κυβερνούν ευρωπαϊστές, αλλά μερκελιστές, ο κ. Σαμαράς έχει μετατραπεί σε άφωνο προεκλογικό χειροκροτητή της Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, 4 Νοεμβρίου 2012)

«Αλλά δεν είστε ευρωπαϊστές, είστε Μερκελιστές. Σας ενοχλεί που το λέμε ξανά και ξανά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα διότι η πολιτική της κας Μέρκελ είναι αυτή που μας απομονώνει στην Ευρώπη, που μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ» (Αλ. Τσίπρας, Βουλή, 7 Νοεμβρίου 2011)

loading...

1 thought on “Βάστα Τσιπ-Ρόμελ!

  1. ..με βάση την πρακτική σας στις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ , ο Τσίπρας εάν ερχόταν στη ΝΔ θα τον κάνατε τουλάχιστον αντιπρόεδρο !
    Δείτε τι είπε ο Άδωνης για Καραμανλή, Μητσοτάκη,Σαμαρά, για Μειμαράκη , για ΝΔ κλπ

Comments are closed.