Χανιά, Πολεμικό Μουσείο: Είχε συναγερμό αλλά όχι ρεύμα.

ΣΧΟΛΙΟ “ΚΟΥΡΗΤΗΣ”: ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ 6.000.000 ευρώ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΑΛΛΟΥ, ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Ε.Δ. ΑΧΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΦΟΥ… “ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ” ΑΥΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΑΣ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΣΙΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΠΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥΣ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΝ. ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΑΚΟΥΣΑΝ 6.000.000 ευρώ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΠΕΣΟΥΝ ΩΣΑΝ ΚΟΡΑΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΟΚΑΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ.
ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ (ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΑΝ) ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΩΣΤΕ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΝΑ ΠΙΕΣΤΕΙ ΤΟ ΥΠΕΘΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΟΛΟΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.
ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ Η ΗΛΙΑΔΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ  “έπεσε θύμα των περικοπών που γίνονται στις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, μάλλον χωρίς πρόγραμμα και χωρίς λογική.” ΕΝΩ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΛΕΣ, ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΑΥΤΗ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΕΙ… ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ… ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΕΒΛΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ.

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας και υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν έπεσε “θύμα” των περικοπών που γίνονται στις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, μάλλον χωρίς πρόγραμμα και χωρίς λογική. Το κτίριο διέθετε συναγερμό και προβολείς περιμετρικά ώστε να αποτρέπει την είσοδο εισβολέων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, επειδή το Μουσείο ήταν κλειστό, το 2016 θεώρησαν καλό να κόψουν το ρεύμα. Το ρεύμα το πλήρωνε το Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο προφανώς έκρινε σκόπιμο να το κόψει αφού το κτίριο δεν λειτουργούσε. Δεν έκοψαν όμως το τηλέφωνο το οποίο συνέχιζε να λειτουργεί. Το δε νερό, που το πλήρωνε η 5η Μεραρχία, συνέχιζε να πληρώνεται κανονικά.. Ουσιαστικά το κτίριο είχε αφεθεί στην τύχη του. Η διακοπή του ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν και οι προβολείς που φώτιζαν περιμετρικά το κτίριο και λειτουργούσαν με φωτοκύταρο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα άτομα να κάνουν λαθραία χρήση του χώρου, αφού δεν υπήρχε ούτε φρούρηση ενώ είχε στην πράξη καταλυθεί το οποιοδήποτε μέτρο προστασίας.

Το κτίριο κατελάμβανε έκταση 2.386 τμ. και είναι κτισμένο το 1870 με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο. Στο μουσείο υπήρχαν κειμήλια και φωτογραφικό υλικό που παρουσλιαζαν τους απελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών εντός και εκτός των ορίων της Κρήτης. Υπήρχε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903-1908) στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), ως και τον Βορειοηπειρωτικό πόλεμο (1914).Επίσης υπήρχαν κειμήλια από την συμμετοχή των Κρητών στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, στον Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο καθώς επίσης και στους Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

https://isxys.blogspot.com/

loading...