Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ...ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 

ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ;  


Γράφει η Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Όλοι όσοι έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει σε μεγαλουπόλεις έχουμε παρατηρήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεσθεί σε αυτές ...
κατά τη διάρκεια των χρόνων. Αλλαγές άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές.

Στο ενδιαφέρον βιβλίο τους «Τα νέα αστικά τοπία και η ελληνική πόλη» η Ασπα Γοσποδίνη και ο Ηλίας Μπεριάτος, επισημαίνουν πολλά και ενδιαφέροντα, άγνωστα στους πολλούς. 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι σύγχρονες πόλεις, πέραν των μεγάλων παγκοσμιουπόλεων που έχουν τη δύναμη να επιβληθούν στην κινητικότητα του κεφαλαίου (βλ. Νέα Υόρκη, Λονδίνο κτλ.), πασχίζουν να προσελκύσουν το κεφάλαιο και να γίνουν οικονομικά ελκυστικές. 

Αυτό γίνεται μέσω των μειώσεων φόρων και των παροχών μεταφορικών υποδομών υψηλής ποιότητας (στην Αθήνα δεν μειώνονται οι φόροι αλλά οι μεταφορικές υποδομές έχουν όντως βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν χωρίς όμως να μπορούμε να αποκαλέσουμε το μεταφορικό δίκτυο υψηλής ποιότητας ).  

 Γίνεται  επίσης και μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αστικού χώρου με τη δημιουργία πολιτιστικών πόλων έλξης και την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μέσω μετασχηματισμών του τοπίου. 

Στην Αθήνα έχουν δημιουργηθεί πλήθος μουσείων ωστόσο η εικόνα της πόλης μέσω μετασχηματισμών του τοπίου έχει συντελεσθεί στην παραλιακή οδό και όχι (ακόμα;) στο κέντρο της πόλης που είναι άκρως υποβαθμισμένο.

 Γενικότερα όμως ο κύριος στόχος της βελτίωσης της εικόνας της πόλης είναι να γίνει ένας οικονομικά ελκυστικά πόλος. 

Η πόλη λόγω της παγκοσμιοποίησης και της μαζικής μετανάστευσης χάνει την ταυτότητά της παρόλο που η ταυτότητα είναι αυτή που την κάνει τουριστικά ελκυστική. 


Οι μεγάλες πόλεις πλέον μοιάζουν η μία με την άλλη. Ηπροστασία της πολιτισμικής τους κληρονομιάς είναι ένας τρόπος διαφοροποίησης.

 Δυστυχώς, στην Ελλάδα, λόγω ιδεολογικών κυρίως αγκυλώσεων που στρέφονται εναντίον της ιστορικής ταυτότητάς της αλλά πιθανόν και λόγω πλήρους άγνοιας, η πολιτιστική κληρονομιά δεν τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού και προβολής ακόμα και εάν αυτή είναι για αυστηρά οικονομικούς λόγους όπως είναι η ανάπτυξη του αστικού τουρισμού.

 Η Αθήνα, δεν αποτελεί ακόμα προορισμό αστικού τουρισμού, παρά τις πολλές εξαγγελίες, γιατί ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων τουριστών σε αυτή είναι μία με δύο. 


Πιθανόν ο λόγος είναι η έλλειψη της ξεχωριστής επωνυμίας και ταυτότητας παρά τα παγκοσμίου βεληνεκούς ιστορικά της μνημεία όπως είναι η Ακρόπολη. 

Παρατηρούμε ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική της ακόμα και τα έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως αυτά που γίνονται στην παραλιακή οδό είναι απλές απομιμήσεις έργων που γίνονται σε άλλες μεγαλουπόλεις χωρίς να προτείνουν και να αναδεικνύουν τον τοπικό χαρακτήρα μιας πόλης που άλλοτε ήταν «διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι». 

Η Γασποδίνη και Μπεριάτος εύστοχα αναφέρουν ότι το νέο αστικό τοπίο είναι διεθνο-τοπικοποιημένο δηλαδή έχει δύο ακραίες μορφολογίες μία τοπική και μία παγκόσμια. 

Στην Αθήνα τα όποια έργα είναι έργα βιτρίνας χωρίς να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ελάχιστοι χώροι πράσινου, έντονη οικιστική ανάπτυξη, πεζοδρόμια και δρόμοι κατεστραμμένοι, μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού. 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

3 σχόλια :

 1. και εμείς σήμερα ,είμεθα σκυθρωποί διότι η ευταξίας
  η φίλη μας ,δεν εμφανίσθει και λυπούμεθα αφάνταστα

  θα της αφιερώσουμε καθότι πανεπιστημιακός η ευταξίας μας ,κάτι που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες:

  Οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή.
  Και εξηγούσαν ότι η ψυχική και πνευματική ωραιότητα ,είναι ανάλογη με τη μορφή κάποιου.

  Και αν έβλεπαν τη μορφή σου εδω μέσα Ευταξία μας, θα τρέχανε με το διαστημόπλοιο του παγκόσμιου διοικητή, στο άπειρο χωρίς γυρισμό

  υ.γ όποτε δεν γράφει ο ψευτοπατεράκης
  δεν γράφει και η ευταξία μας,
  ζευγάρι είναι; χα χα χα χα χα χα
  λέτε τώρα που λείπει ο αορατομπεσαλής
  να μπαίνει απο τη πίσω πόρτα η μπι μπι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νέα Αθήνα = Δυτικό Ισλαμαμπάντ!..............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. The black man is ugly and obnoxious!.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή