ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 19η Ιουλίου 2018
Έχει την παραμικρή σχέση η αρχαιοελληνική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη με την επίσης αρχαιοελληνική πολυποίκιλη θρησκευτική παράδοση; Ασφαλώς όχι! Δεν το λέμε εμείς αλλά η ίδια η ιστορία, όπως θα δούμε, εν συντομία, στη συνέχεια της ανακοίνωσής μας.
Μόνο που δεν συμμερίζονται τα διδάγματα της ιστορίας και την κοινή λογική, κάποιοι σύγχρονοι «σούπερ-έλληνες», οι οποίοι, προσβλέποντες στην «σωτηρία», η οποία, κατ’ αυτούς, θα έλθει από την αρχαία Ελλάδα, την αποθεώνουν. Πιστεύουν πως η λύτρωση της Ελλάδος και η αναγέννησή της «περνά» μέσα από την επιστροφή στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και γενικά την αρχαιοελληνική παράδοση. Μόνο που ως «αρχαιοελληνικό πολιτισμό» θεωρούν συλλήβδην άκριτα ολόκληρη την αρχαιοελληνική παράδοση, μαζί με όλα τα πολλά θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία!
      Ένα δε από τα αρνητικά στοιχεία της αρχαιοελληνικής παράδοσης είναι αναμφίβολα η πολυποίκιλη και ακαθορίστων ορίων, αρχαιοελληνική θρησκευτική παράδοση, την οποία λανσάρουν σύγχρονοι νεοέλληνες λάτρεις της, ως «την πιο εξευγενισμένη θρησκεία της ανθρωπότητας», όπως υποστηρίζουν και η οποία «γέννησε το αρχαιοελληνικό πολιτιστικό θαύμα» και γι’ αυτό την αναβίωσαν, την ακολουθούν οι ίδιοι και θέλουν να την επιβάλλουν σε όλους τους Έλληνες, ως δήθεν «αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνισμού», ότι δήθεν «δεν νοείται Έλληνας που να μην ακολουθεί την αρχαιοελληνική θρησκευτική παράδοση», «δεν νοείται ελληνισμός χωρίς την λατρεία των αρχαίων Ελλήνων»! Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σαφώς όχι! 
      Αφορμή για την παρούσα ανακοίνωσή μας πήραμε από την πρόσφατη, κατ’ έτος, συνάντηση των «αρχαιοθρήσκων» στο Λιτόχωρο Πιερίας, στις πρόποδες του Ολύμπου, του «βουνού των θεών» τους. Όπως είναι γνωστό, καθιερώθηκε κάθε καλοκαίρι, μετά το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου), να συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο χώρο, για να συμμετάσχουν στην εορτή των «Προμηθείων», Ήτοι: να κάνουν αναπαράσταση της προμήθειας της φωτιάς από τον μυθικό Τιτάνα Προμηθέα, ο οποίος την έκλεψε, σύμφωνα με το μύθο από τους «θεούς» και την πρόσφερε στους ανθρώπους. Και βέβαια, για την φιλάνθρωπο αυτή πράξη του οι μισάνθρωποι «θεοί», αυτοί που μισούσαν τους ανθρώπους και τους στερούσαν το αγαθό της φωτιάς, κάρφωσαν τον Προμηθέα στον Καύκασο, να τυραννιέται αιωνίως, ώσπου ένας άνθρωπος, ο Ηρακλής, θα τον απελευθερώσει από τα βάσανά του!
     Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος φρόντισε να δώσει αρκετά ευρεία δημοσιότητα στο «μεγάλο γεγονός» των αρχαιοθρήσκων. Άλλοι εκθείασαν το «μεγάλο γεγονός» και άλλοι το παρουσίασαν με σκωπτικό τρόπο. H  εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (9-7-2018) παρουσίασε με κριτική διάθεση το γεγονός, με τον τίτλο: «Πιερία: Το γραφικό σόου της “παρέλασης” από τους δωδεκαθεϊστές στο Λιτόχωρο», έγραψε τα εξής χαρακτηριστικά: «Από χλαμύδες, σανδάλια και… αναμμένους πυρσούς πλημμύρισαν οι δρόμοι στο Λιτόχωρο Πιερίας το βράδυ της Παρασκευής, αφού δεκάδες δωδεκαθεϊστές προχώρησαν σε ακόμη ένα γραφικό σόου, στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής των “Προμηθείων”.  Στις πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, που συμπληρώνουν φέτος 23 χρόνια, οι οπαδοί των θεών του Ολύμπου έδωσαν για ακόμη μία φορά το δικό τους… στίγμα, προκαλώντας αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια για την παρέλασή τους έξω από ορθόδοξους ναούς με αρχαιοελληνικές περιβολές, αλλά και για τις ευφάνταστες τελετουργίες στις οποίες συμμετείχαν για να τιμήσουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Μεταξύ άλλων, οι δαφνοστεφανωμένοι λάτρεις του δωδεκαθεϊσμού πραγματοποίησαν πομπή στο κέντρο του Λιτόχωρου, αφήνοντας άφωνους τους ντόπιους και τους τουρίστες. Την παράσταση έκλεψαν οι αρχαιοελληνικές χλαμύδες σε λευκές και μπορντό αποχρώσεις, με τις οποίες είχαν εφοδιαστεί οι συμμετέχοντες για να αποδώσουν φόρο τιμής στους θεούς του Ολύμπου… Μάλιστα, το δρώμενο πραγματοποιήθηκε υπό την αρωγή του Δήμου Δίου / Ολύμπου και των τοπικών Αρχών. Πάντως, οι έντονες κριτικές που έχουν δεχτεί στο παρελθόν περί… γραφικότητας δεν φαίνεται ότι πτοούν τους οπαδούς των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των “Προμηθείων”, οι εορταστικές εκδηλώσεις προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες (!) θεατές λόγω της υποβλητικής ατμόσφαιρας, της κατάνυξης και της έντονης συγκίνησης που προκαλούν…».
      Εμείς δεν θα κάμουμε σκωπτικά σχόλια και ούτε θα χαρακτηρίσουμε την «εκδήλωση» αυτή των αρχαιοθρήσκων ως «σόου», διότι, η πίστη μας μας υπαγορεύει να σεβόμαστε τα πιστεύω των άλλων, όποια και αν είναι αυτά. Να σεβόμαστε την ελευθερία όλων, αφού πρώτος τη σέβεται ο αληθινός Τριαδικός Θεός μας, ο Οποίος μας δίνει το δικαίωμα, ακόμα και να Τον αμφισβητούμε, ακόμα και να Τον υβρίζουμε και να Τον λοιδορούμε. Άλλωστε και οι νόμοι δίνουν το αναφαίρετο δικαίωμα στον καθένα να έχει την πίστη της αρεσκείας του. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τους προγόνους των συγχρόνων πολυθεϊστών, οι οποίοι, για αιώνες, στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, μακέλεψαν τους δικούς μας προγόνους στην πίστη, με τα έντεκα εκατομμύρια Μάρτυρες. Ζώντας όμως σε δημοκρατική χώρα, έχουμε το δικαίωμα της κριτικής, διότι ότι λέγεται και πράττεται δημοσίως, υπόκειται σε δημόσια κριτική.
     Θα ρωτούσαμε λοιπόν τους μονίμως «επαναστατημένους» και «οργισμένους» κατά ημών των Χριστιανών, αρχαιοθρήσκους, λάτρεις των αρχαίων «θεών»: πως είναι δυνατόν να τιμούν, κάθε χρόνο και να αναγάγουν σε λατρεία προς τους «θεούς» τους (διότι τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για λατρευτικές εκδηλώσεις) τα «Προμήθεια», τη στιγμή, που σύμφωνα με την μυθολογία ο Τιτάνας Προμηθέας υπήρξε «αντάρτης των θεών»; Πως είναι δυνατόν να τιμούν τους «θεούς» τους και ταυτόχρονα τον εχθρό τους, τον οποίο καταδίκασαν να τυραννιέται αιώνια στον Καύκασο; Έχουν άραγε υπόψη τους, ότι το μυθικό πρόσωπο του Προμηθέα είναι το σύμβολο της ανθρώπινης ανταρσίας κατά του θείου; Γνωρίζουν ότι στους αποκρυφιστικούς κύκλους ο Προμηθέας ταυτίζεται με το πρόσωπο του Εωσφόρου, ο οποίος, εναντιώθηκε κατά του Θεού; Γνωρίζουν ότι ο Προμηθέας είναι το σύμβολο των αθεϊστών, ο οποίος συμβολίζει την ανθρώπινη ανταρσία κατά του Θεού; Πως συμβιβάζεται αυτή η αντίφαση και μάλιστα δίνεται τέτοια δημοσιότητα στις «εορτές» αυτές; Ποια σχέση μπορεί να έχει ο φιλάνθρωπος Προμηθέας με τον μισάνθρωπο Δία;
      Σύμφωνα, επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση των «Προμηθείων 2018», καλούνται οι επισκέπτες «Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας». Ρωτάμε και πάλι τους αρχαιοθρήσκους: Γνωρίζουν άραγε καλά τι ήταν στην  ουσία οι πολυποίκιλες μορφές της αρχαιοελληνικής θρησκευτικής παράδοσης και πόση σχέση είχαν με τους μορφωμένους αρχαίους σοφούς και επιστήμονες προγόνους μας; Γνωρίζουν τη στάση των σκοταδιστικών ιερατείων απέναντι σε κάθε νέα ιδέα και πρόοδο; Γνωρίζουν τη στάση των σοφών, των φιλοσόφων και των επιστημόνων, απέναντι στους παιδαριώδεις μύθους, οι οποίοι και αποτελούσαν το «πιστεύω» του αμαθούς όχλου, τους οποίους ποδηγετούσε το ιερατείο; Γνωρίζουν για τις μεγάλες διώξεις και δίκες των σοφών και των επιστημόνων στην Αθήνα του 5ου αιώνος (όπως και των κατοπινών αιώνων), περί αθεΐας, τις οποίες απαίτησε το ιερατείο, με επικεφαλής τον διαβόητο ιερέα και μάντη Διοπείθη, το 431 π, Χ.; Γνωρίζουν ότι σε αυτές τις διώξεις καταδιώχτηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι δημιούργησαν το πολιτισμικό θαύμα της κλασικής Αθήνας (Σωκράτης, Θεόδωρος Κυρηναίος, Περικλής, Ασπασία, Αριστοτέλης, Πλάτων, Πρωταγόρας, Αλκιβιάδης, Αισχύλος, Ευριπίδης, Αναξαγόρας, Φειδίας, και τόσοι άλλοι); Η σύγχρονη έρευνα κατονόμασε τουλάχιστον  πεντακόσιους, από τους κορυφαίους σοφούς, οι οποίοι διώχτηκαν, μόνο στην Αθήνα, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχουμε στοιχεία, όπου ασφαλώς η αρχαία θρησκεία έκανε τις διώξεις της και ίσως πολύ χειρότερα από την Αθήνα. 
      Διερωτόμαστε αν έχουν διαβάσει, με τη δέουσα προσοχή, τους αρχαίους συγγραφείς για την ανθελληνική, την αντικοινωνική και σκοταδιστική δράση των παραγόντων της αρχαίας θρησκείας. Αν έχουν διαβάσει τους ιστορικούς των περσικών πολέμων, όπου το κέντρο της αρχαιοελληνικής θρησκείας, οι Δελφοί, υπήρξε το πλέον ανθελληνικό κέντρο, το οποίο συντάχτηκε με τους Πέρσες και έδινε ψευδείς χρησμούς (άλλωστε όλοι ψεύτικοι ήταν), προς τις ελληνικές πόλεις να παραδοθούν στους Πέρσες, ως θέλημα των «θεών»! Έχουν ακούσει μήπως για τους τέσσερις φονικότατους «Ιερούς Πολέμους» (595-332 π. Χ.), οι οποίοι έγιναν για να υπερασπιστούν οι ιερείς τα συμφέροντα του μαντείου των Δελφών και αποδεκάτισαν έτσι τους Έλληνες και έφεραν πιο κοντά την παρακμή της Ελλάδος; Γνωρίζουν άραγε ότι το σκοταδιστικό θρησκευτικό αυτό κέντρο, της δεισιδαιμονίας και του ανθελληνισμού, υπήρξε ο ολετήρας της αρχαίας Ελλάδος και το κύριο αίτιο της παρακμής της, διότι ευθύνεται για την υποδαύλιση του αδελφοκτόνου πελοποννησιακού πολέμου, δίνοντας ψευδοχρησμούς στις αντιτιθέμενες παρατάξεις (Σπαρτιατών – Αθηναίων), για νίκη τους κατά των αντιπάλων; Γνωρίζουν για τη στάση των αρχαιοελληνικών «ιερών» κατά την ρωμαιοκρατία, των οποίων οι ιερείς υποδέχτηκαν τους κατακτητές ως σωτήρες; Γνωρίζουν μήπως ότι ουδέποτε οι σοβαροί αρχαίοι μας πρόγονοι διανοήθηκαν να μιμηθούν τους «θεούς» της αρχαίας θρησκείας; Γνωρίζουν μήπως, πως όταν οι Αθηναίοι κατέστρεψαν τους Μηλίους το 416 π. Χ. πρόβαλαν τον ισχυρισμό: ότι αυτά κάνουν και οι «θεοί» (Θουκ. Ε΄ Βιβλίο, 85-116); Γνωρίζουν τη μεγαλειώδη διακήρυξη του Ξενοφάνη (570-480 π. Χ.) ότι οι ποιητές – μυθογράφοι Όμηρος και Ησίοδος «ως πλείστα εφθέγξαντο θεών αθεμίστια έργα, κλέπτειν μοιχεύειν τε και αλλήλους απατεύειν» (Β12) («τραγούδησαν πολυάριθμες παράνομες πράξεις των θεών: πως κλέβουν, πως μοιχεύουν και εξαπατά ο ένας τον άλλον»;
       Γνωρίζουν επίσης, αν έχει την παραμικρή σχέση ο ορθός λόγος των σοφών και των επιστημόνων με τους γραώδεις, παράλογους και ανήθικους μύθους, οι οποίοι συνέθεταν την «θεολογία» των διαφόρων μορφών της αρχαιοελληνικής θρησκείας; Αναρωτήθηκαν ποια σχέση μπορεί να έχει λ.χ. η οντολογία του Πλάτωνα, ο θετικισμός του Αριστοτέλη, τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, η ιατρική του Ιπποκράτη, η αστρονομία του Αναξαγόρα και του Ιππάρχου, η Γεωμετρία του Αρχιμήδη και του Ευκλείδη, με τις απίστευτες και απίστευτες πρακτικές της μαντικής, της μαγείας, τις θυσίες, το φόβο των «διοσημειών», τη δράση των διαβόητων πυθαϊστών (πρακτόρων των Δελφών σε κάθε πόλη), τους ορφεοτελεστές, τους καθαρτές μιασμάτων, τους ψευδοθεραπευτές, τα ασκληπιεία των τσαρλατάνων ιεροθεραπευτών, και πάμπολλες άλλες πρακτικές της θρησκείας; Μπορούν να μας υποδείξουν πολλούς ιερείς και μάντεις, οι οποίοι υπήρξαν σοφοί και επιστήμονες; Ποια σχέση μπορεί να έχει η φιλοσοφία με την «Ιερή Πορνεία», τους κανιβαλισμούς των Μαινάδων, τους βακχισμούς, και δυστυχώς την φρίκη των ανθρωποθυσιών (φαρμακούς, κλπ), οι οποίες, σύμφωνα με σαφέστατες μαρτυρίες, του περιηγητή Παυσανία (110-180 μ. Χ.), του νεοπλατωνικού Πορφύριου (234-305 μ. Χ.), και του ρήτορα Λιβάνιου (314-392 μ. Χ.), τελούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, και τουλάχιστον έως και τον 4ο μ. Χ. αιώνα; 
     Ο αείμνηστος διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Β. Ιωαννίδης είχε αναφέρει τα εξής διαφωτιστικά για την διάσταση φιλοσοφίας και αρχαιοελληνικής θρησκείας: «οι διανοούμενοι και οι φιλόσοφοι εθνικοί ουδεμίαν πίστιν έτρεφον προς τους θεούς της μυθολογίας και κατεπολέμουν παντιοτρόπως την πίστιν του λαού εις αυτούς, δι’ επιχειρημάτων … οι Κυνικοί και οι Στωικοί φιλόσοφοι εχλεύαζον την πίστιν των πολλών ότι δια θυσιών και προσφορών εξηυμενίζοντο οι θεοί, ενώ κατ’ αυτούς η εσωτερική κάθαρσις μόνον δέον να διακρίνη τον αληθώς ευσεβή» (Β. Ιωαννίδη, Ο μυστικισμός του Απ. Παύλου, σελ.80). Επίσης ο μεγάλος μελετητής της αρχαίας Ελλάδος, Σουηδός καθηγητής Μ. Nilsson, τόνισε πως «Η πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδος έφερε στο φως τα ελαττώματα των θεών της και της θρησκείας της» (M.Nilsson Ιστορία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, σελ. 277). Και ο καθηγητής Ευάγγελος Θεοδώρου επισήμανε πως «οι φιλόσοφοι εκλόνισαν εκ θεμελίων την λαϊκήν πολυθεϊστικήν πίστιν» (Θ.Η.Ε.,τομ.9,στ.66). Τέλος ο καθηγητής Πανεπιστημίου Π. Παναγιώτου έγραψε πως: «Αυτοί (οι φιλόσοφοι) βάλθηκαν ν’ ακουμπήσουν με τρόπο ότι γινόταν θετικότερο, τα μεγάλα αινίγματα του κόσμου: Ποια είναι η προέλευσή του, ποια είναι η ουσία και το νόημά του, ποιος είναι ο σκοπός και ποιο το παρελθόν και το μέλλον του. Και αφήνοντας τους θεούς στη μακαριότητα ή τις αυθαίρετες επιδιώξεις των, προσπαθώντας ακόμη, να εξοστρακίσουν, όσο γινόταν, τους παραλογισμούς τις αδικαίωτες πίστεις και τις μαγικές πράξεις που επηρεάζουν την πορεία των γεγονότων, και τις σχετικές ανακοπτικές κάθε προόδου φοβίες, έδωσαν ο καθένας των ή τουλάχιστον, προσπάθησαν να διαμορφώσουν κοσμολογικές θεωρίες, που αποτέλεσαν πηγές επιστημονικών ρευμάτων και προσανατολισμών για αιώνες κατόπιν» (Π. Παναγιώτου, Εισαγωγή στο Περί Ουρανού του Αριστοτέλη, εκδ. Νέα Σύνορα, Αθήνα 1989, σελ.59).
     Μπορούν να μας πουν τι σχέση έχουν οι μύθοι της αρχαίας θρησκείας, ήτοι η «θεολογία» της, με την πίστη του Αναξαγόρα για το Θεό: «Νούς δε εστίν άπειρον  και αυτοκρατές και μέμεικται ουδενί χρήματι, αλλά μόνος αυτός αφ’ εαυτού εστίν» (απ.12); Με την πίστη του Αριστοτέλη: «αΐδιον και ουσία και ενέργεια ούσα. Κινεί δε ώδε το ορεκτόν και το νοητόν» (Μεταφ.1072Β3); Με το «θείον αθάνατον και ανόλεθρον» του Αναξιμάνδρου; Με το «Πολλούς μεν θεούς λατρεύουσι τα έθνη, αλλ’ η φύσις ένα και μόνον Θεόν ενδείκνυσι» (Φιλοδ.Περί Ευσεβ.21), του Αντισθένη; Το «το θείον ουχί ανθρωπόμορφον, αλλ’ αποκλειστικώς πνεύμα» του Εμπεδοκλή; Με το «ει οι θεοί εισί κακοί, ουκ εισί θεοί» (Ηρακλ. Μαινομ.) του Ευριπίδη; Με τη θεώρηση του θείου, ότι, «1)ουκ έστιν γινόμενον», 2) «έστιν άπειρον», 3) «έστιν έν», 4) «έστιν ακίνητον και απαθές» και 5) «έστιν άυλον» ((ΜΕΕ,τομ.Θ΄,σελ.920) του Μέλισσου τα Σάμιου; 
     Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του μέγιστου των ιστορικών του 20ου αιώνος Άρνολντ  Τόυμπη: Ότι οι ψυχές των Ελλήνων βρισκόταν «απελπιστικώς χαμέναι μέσα εις μίαν πνευματικήν ερημίαν  … (γι’ αυτό) προχωρούσαν διαρκώς περαιτέρω εις την οδόν του σκεπτικισμού»  (Σπουδή της Ιστορίας, μετ. Ν. Παπαρρόδου, Αθήναι 1962,σελ.455).  Και αλλού επισημαίνει πως, οι φιλόσοφοι έθεσαν τον Δία «εντός κλουβιού (ο οποίος πια) ήταν ανίκανος να υποφέρει μιαν αιωνιότητα αναγκαστικής ευπρεπείας, ως ανώτερος τρόφιμος ενός στωικού αναμορφωτηρίου» (Άρνολντ Τόυμπη Σπουδή της Ιστορίας, μετ. Ν. Παπαρρόδου, Αθήναι 1962,σελ.473). Για όσους μελετούν σοβαρά και αντικειμενικά την ιστορία δεν έχουν παρά να διαπιστώσουν ότι η ακαθορίστων ορίων αρχαιοελληνική θρησκεία υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες παρακμής της αρχαίας Ελλάδος. Στα πρωτοβυζαντινά χρόνια αμφότερες έρεγχαν το επιθανάτιο ρόγχο τους, καθότι η θρησκεία είχε συμπαρασύρει την Ελλάδα στον τάφο της. Αν δεν βρισκόταν ο εύρωστος Χριστιανισμός για να σώσει, ό, τι καλό υπήρχε στην πολιτισμική της παράδοση, θα είχε την τύχη της αρχαίας θρησκείας! Ό, τι διέσωσε ο Χριστιανισμός αυτό αποτελεί την πραγματική αξία της αρχαίας Ελλάδος!
      Όλα αυτά τα αγνοούν οι διοργανωτές των «Προμηθείων»; Αδυνατούμε να το πιστέψουμε. Δεν τα αγνοούν, απλώς τα προσπερνούν, διότι πραγματικός τους στόχος δεν είναι η ανάδειξη του καθαρού και πραγματικού αρχαιοελληνικού κλέους, αλλά η προώθηση της αρχαιοελληνικής θρησκείας, στην οποία θέλουν να δώσουν επίφαση «επιστημονική», «φιλοσοφική» και «πολιτισμική», για να την στρέψουν κατά της χριστιανικής μας πίστεως! Αυτός είναι ο πραγματικός τους σκοπός. Τα περί «επανελλλήνισης» και «λατρεία της αρχαίας Ελλάδος» και οι πομπώδεις φολκλορισμοί, είναι και γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων!
       Κλείνοντας την ανακοίνωσή μας θα θέλαμε για πολλοστή φορά να επισημάνουμε στους πιστούς μας, ότι το καινοφανές παγκόσμιο κίνημα της στροφής προς τον πολυθεϊσμό, δεν είναι τίποτε άλλο από μια σύγχρονη μορφή και τακτική αντιχριστιανισμού. Δεν είναι στην ουσία κάτι νέο, αλλά παλιό, το οποίο έχει τις ρίζες του στον «ευρωπαϊκό διαφωτισμό» του 18ου και 19ου αιώνα, ο οποίος ανέσυρε από τα αραχνιασμένα ντουλάπια της ιστορίας κάθε σαθρότητα του προχριστιανικού παρελθόντος, την οποία είχε απορρίψει η ιστορία και την οποία έριξε στον αγώνα κατά του παραφθαρμένου Χριστιανισμού της Δύσεως. Ο «κλασικισμός» προσπάθησε να περιθωριοποιήσει τον «σκοταδιστικό» Χριστιανισμό στη Δύση, κάτι που δε μπορεί να πετύχει στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας. Οποιοδήποτε «αντίπαλο δέος» ενάντια στην γνήσια Ορθόδοξη Πίστη μας, αποδεικνύεται μηδαμινό και απόλυτα αναποτελεσματικό. Αυτό φάνηκε και  στα φετινά «Προμήθεια», όπου, μερικές δεκάδες αρχαιόθρησκοι, προσπάθησαν να «συνδέσουν» τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και την επιστήμη με την αρχαιοελληνική θρησκεία, με την απόδοση τιμών στον «αντάρτη των θεών» μυθικό τιτάνα Προμηθέα! Που όμως η ίδια η φύση της «εορτής» αναιρεί πανηγυρικά την οποιαδήποτε σχέση αρχαιοελληνικής θρησκείας και αρχαιοελληνικού πολιτισμού!
     Εμείς δεν θα συμμεριστούμε την άποψη κάποιου ιστολογίου, ότι «Με αυτά και με αυτά, το Λιτόχωρο πλέον είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που κατάφερε να έχει δυο φορές τον χρόνο καρναβάλι» (https://luben.tv/stream/121564), αλλά θα κλείσουμε το πόνημά μας με έναν καταπληκτικό διδακτικό λόγο του Ισαάκ του Σύρου: «Πρέπει να ονομάζει κάποιος την σύγχυση όχημα του διαβόλου, καθότι ο σατανάς κατά την ομοίωση του ηνιόχου συνηθίζει να επιβαίνει στο νου, αφού λάβει μαζί του όλα τα πάθη, και εισέρχεται στην ταλαίπωρο ψυχή, την  οποία καταποντίζει δια της συγχύσεως»:  (Ισαάκ του Σύρου, Λογ. ΛΓ ‘, εκδ. Αστέρος, Αθήναι 1961, σελ. 125). Διότι, τέτοια φαινόμενα, μόνο ως πνευματική σύγχυση μπορούν να λογισθούν!

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών

loading...

20 thoughts on “ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;

  1. Να μας μιλανε και οι χριστιανοι για ψεμματα ειναι το λιγοτερο γελοιο…
    μας μιλαει ο εβραιοχριστιανος για θυσιεσ και καταστοροφες η για εμφυλιους πολεμους??
    ελα μουνι στον τοπο σου….
    αυτοι σκοτωσαν ολο τον αρχαιο κοσμο μαζι με τα καλα του και τα κακα του για καποιον που επιστημονικα αποδεδειγμενα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ!!και τι κατα φεραν?1500 χρονια σκοταδισμου σφαγες και ψεμματα…καθε σοβαρος ανθρωπος θελει τις αξιεσ του αρχαιου κοσμου και αιωνες τωρα απεναντι βρισκει τους μαυροφορεμενους ψυχασθενεις να κανουν πλυση εγκεφαλου σε ανοητους για μια θρησκεια μισους και μισανθρωπιας,εχουν παραχαραξει ολη την ιστορια και αυτο εχει αποδηχθη πολακις!μια συχνωμη για τα εγκληματα κατα της ανθρωποτητας η θρησκεια της αγαπης ποτε δεν εδωσε!…αντι να ευχαριστουν την Ελλαδα που τους εκανε ανθρωπους απο τσοπανιδες τις ασιας!!…πιστεψτε οσο θελετε σε ενα ψεμμα μερικων αμορφωτων ιουδαιων αλλα την Ελλαδα ποτε δεν θα την ξεγραψετε αβουλα προβατα!

  2. ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΖΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΛΥΚΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  3. Πολεμική αεροπορία
    «Με έσωσε ο προφήτης Ηλίας-Πάλευα επί 6 ώρες με κύματα λόγω των 7 μποφόρ»: Η ανατριχιαστική ανάρτηση απόστρατου πιλότου της ΠΑ

    Βράδυ της 19ης Ιουλίου 1984. Ένα ζευγάρι F-4 απογειώνεται από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Η εντολή που λαμβάνουν από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου είναι να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιταλίας.

    Νούμερο 2 του σχηματισμού ο τότε 30χρονος σμηναγός Κώστας Ιατρίδης.Αφού ολοκληρώνουν την αποστολή τους, συνεχίζουν έχοντας ως εκπαιδευτικό σενάριο χαμηλές αναχαιτίσεις. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ και ενώ πετούσαν δυτικά της Κεφαλονιάς, ο κινητήρας του Φάντομ αναφλέγεται.

    Ο σμηναγός Ιατρίδης, θα χρησιμοποιήσει με επιτυχία το εκτινασσόμενο κάθισμα και θα πέσει στα παγωμένα νερά του Ιονίου.

    Πέρασαν 34 χρόνια και με μια συγκινητική ανάρτηση του ο επίτιμος Διοικητής της ΔΑΥ θυμάται:

    Το να είσαι πιλότος σε μαχητικά Αεροσκάφη είναι ένα πολύ ωραίο «επάγγελμα» , αλλά με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και η επιλογή του απαιτεί περισσό θάρρος ,αντοχή, ψυχή , ,αφοσίωση στο καθήκον, επαγγελματισμό, γενναιοψυχία, αυταπάρνηση, τεράστια συναίσθηση της ευθύνης και αστείρευτα αποθέματα αυτοσυγκράτησης και ευθύνης.

    Η ζωή του πιλότου όμως είναι αναμφίβολα συνδεδεμένη και με το ατύχημα. Και αυτό είναι γνωστό σε μας τους πιλότους από τη στιγμή που υπογράφουμε την αίτηση καταταγής στο σώμα. Όλοι όμως τρέφουμε την ελπίδα, ή πιστεύουμε αν θέλετε ότι δεν θα συμβεί σε μας το κακό…. Το ίδιο πίστευα και εγώ, ότι δεν θα συμβεί σε εμένα.

  4. Και όμως μου συνέβη.

    Άλλωστε ένας αριθμός από τους πιλότους που κάθε χρόνο αποφοιτά από τη Σχολή Ικάρων είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι δεν θα συνταξιοδοτηθεί και δεν θα απολαύσει για πολύ τις ομορφιές της ζωής.

    Το 1984 19 Ιουλίου, ξημερώνοντας του Προφήτη Ηλία , μέσα στην ατυχία μου ,είχα την «τύχη» να εγκαταλείψω και να επιζήσω αντιμετωπίζοντας επιτυχώς μια βλάβη ( φωτιά ) που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης.

    Έμεινα στη θάλασσα νύχτα 6 ώρες περίπου παλεύοντας με τα κύματα λόγω των 7 μποφόρ……

    Ο Προφήτης Ηλίας έκανε το θαύμα του!! Σώθηκα.

    Ήταν πράγματι μια μοναδική εμπειρία που σε φέρνει κυριολεκτικά στις πύλες της άλλης ζωής.

    Αισθάνεσαι ότι ξαφνικά φεύγεις από τον εφήμερο αυτό κόσμο και δεν έχεις το χρόνο, ούτε καν να λυπηθείς γι αυτό και στη συνέχεια ξαναγεννιέσαι και προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις να κρατηθείς ζωντανός ,παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης.

    Η ζωή του πιλότου αναμφίβολα είναι γεμάτη και με αναμνήσεις.

    Γεγονότα δυσάρεστα, ευχάριστα, παράξενα, τυχερά, θαυματουργά. Όλα μαζί συσσωρεύονται και τον κάνουν περισσότερο ευαίσθητο, πιο φιλοσοφημένο και σίγουρα πιο δυνατό.

    Είναι όμως απόλυτα σίγουρο ότι πίσω από ένα καλό πιλότο συνταξιούχο, κρύβεται μια θαυμάσια γυναικεία ύπαρξη ,που η Αεροπορία της οφείλει πολύ περισσότερα από όσα στον άνδρα της. Αυτή την αλήθεια την κατανοούν απόλυτα μόνον όσοι έχουν διατελέσει αεροπόροι. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

  5. ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Ο ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ;

    ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ!

    ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΘΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ…

    ΛΟΓΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821…

    << Όταν ήρχισεν ο απελευθερωτικός αγών τής ανεξαρτησίας,δεν ήτο απορίας άξιον ότι ο κλήρος ού μόνον δεν παρηκολούθησε τας ορμητικάς εξάρσεις τού πατριωτισμού,αλλά και ΗΓΩΝΙΣΘΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟΝ ΤΟΥ…Ο ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΕΙΧΟΝ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ…εις την κρίσιμον ταύτην στιγμήν τής εθνικής αποφασιστικότητος ο κλήρος ετάχθη κατά το πλείστον υπέρ τής διατηρήσεως τής κρατούσης τάξεως πραγμάτων και κατ΄αναγκαίαν τών πραγμάτων ακολουθίαν, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ >>!!! (Π.Πιπινέλης "Πολιτική Ιστορία τής Ελληνικής Επαναστάσεως")

    ΥΓ: ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ! ΒΓΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ!!!

  6. "Οι Αρχαίοι Έλληνες βρήκαν τα πάντα, εκτός από την…θρησκεία".

    Την οποία θρησκεία πήραμε από το Ισραήλ, αυτό το τελευταίο το αποκρύπτουν.
    Δηλαδή εμείς ανακαλύψαμε δημοκρατία (διάλογο), θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, αλφάβητο, μαθηματικά, ιατρική, αστρονομία, φιλοσοφία, αθλητισμό και τόσα άλλα αγαθά του πολιτισμού. Αλλά κάναμε λάθος στο θέμα της θρησκείας. Και οι αρχαίοι Εβραίοι που δεν πρόσφεραν κάτι αξιόλογο στον πολιτισμό, καθότι νομάδες τσοπάνηδες, ανακάλυψαν την αληθινή θρησκεία!
    Υπάρχει μεγαλύτερος παραλογισμός; Μπορεί να το αποδεχθεί αυτό Έλληνας;

    Ολόκληρη η επιγραφή περί αγνώστου θεού που τάχα ανακάλυψε ο Σαούλ-Παύλος στην Αθήνα λέει:
    «ΤΟΙΣ ΘΕΟΙΣ, Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής, ΘΕΟΙΣ αγνώστοις και ξένοις».
    Αρα ούτε μιλά για έναν θεό ούτε έχει το νόημα που δίνει ο Σαούλ.

    Υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του ελληνικού κόσμου και του χριστιανισμού, πρόκειται για ασύμβατες και ασυμβίβαστες αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές.
    Δεν είναι απλώς μόνο δύο διαφορετικοί κόσμοι, αλλά συνιστούν εντελώς άλλη νοηματοδότηση του βίου, άλλη σύλληψη του κόσμου, στηριζόμενοι σε άλλο ανθρωπολογικό τύπο.

    Ο ελληνικός κόσμος είναι ο πολιτισμός της ελευθερίας, δημοκρατίας, τ ισότητας, πολιτικής συμμετοχής, εκκλησίας του δήμου. Ενώ ο χριστιανισμός εκπροσωπεί την ανελευθερία, αυταρχική μοναρχία, την ανισότητα, την τυφλή υπακοή και πίστη στο εξ αποκαλύψεως μοναδικό δόγμα, την Εκκλησία των παθητικών πιστών.

    Τα στοιχεία που συνθέτουν το πολιτισμό ενός λαού είναι επιστήμες, φιλοσοφία, τέχνες, γράμματα, οικονομία, αθλητισμός, πολιτική.
    Το σημαντικότερο όμως είναι οι περί του θείου αντιλήψεις. Ο ελληνισμός ανέπτυξε
    έναν ανεπανάληπτο πολιτισμό, ο οποίος διαμόρφωσε τον σημερινό κόσμο.
    Κορωνίδα όλων είναι ο Ανθρωπισμός (ο ουμανισμός όπως τον ονόμασαν οι Δυτικοί). Το σύνολο των περί του θείου και του κόσμου αντιλήψεων, θεωρήσεων και ο Ανθρωπισμός, περιλαμβάνονται σ αυτό που λέμε Ελληνική Κοσμοθέαση.

    Τα στοιχεία που συνθέτουν το πολιτισμό ενός λαού είναι οι επιστήμες, η φιλοσοφία, οι τέχνες, τα γράμματα, η οικονομία, ο αθλητισμός, η πολιτική.
    Το σημαντικότερο όμως είναι οι περί του θείου αντιλήψεις. Ο ελληνισμός ανέπτυξε
    έναν ανεπανάληπτο πολιτισμό, ο οποίος διαμόρφωσε τον σημερινό κόσμο.
    Κορωνίδα όλων είναι ο Ανθρωπισμός (ο ουμανισμός όπως τον ονόμασαν οι Δυτικοί). Το σύνολο των περί του θείου και του κόσμου αντιλήψεων, θεωρήσεων και ο Ανθρωπισμός, περιλαμβάνονται σ αυτό που λέμε Ελληνική Κοσμοθέαση.

    Το Δωδεκάθεο δεν είναι ακριβώς θρησκεία, όπως την εννοεί ο ιουδαϊσμός, αλλά μία Κοσμοαντίληψη. Το Δωδεκάθεο είναι "φυσική" και όχι όπως ο ιουδαϊσμός "εξ αποκαλύψεως", είναι συνέχεια του
    Ορφισμού και των πανάρχαιων Μυστηρίων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου και χάνεται στην εποχή των πρώτων χρόνων του ανθρώπου.

    Το Αιγαίο θεωρείται τόπος ανθρωπογέννεσης και πολιτισμογέννεσης. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν τα φύλα, εκείνα από τα οποία προήλθαν οι Προέλληνες και απ αυτά οι Έλληνες.

    Όντα Πνευματικά Τελειωμένα, που συνδέθηκαν με την περιοχή μας, αποτέλεσαν το Πάνθεον των Ελλήνων. Ο ελληνισμός ανέπτυξε μία εντελώς διαφορετική αντίληψη. Δεν δέχεται τον εξωκόσμιο Θεό των Εβραίων. Το Σύν-παν που απεκάλεσε Κόσμο (κόσμημα) για να δείξει την Ομορφιά του, περιλαμβάνει και τα Όντα που ονομάζουμε θεούς.

    Η ελληνική Κοσμοθέαση ανυψώνει τον Άνθρωπο (Ανθρωπισμός), ενώνει το θρησκευτή με την Ομορφιά, τον θέλει όρθιο με το βλέμμα ψηλά, ενεργό συμμέτοχο μέσα από μουσική, τραγούδι, χορό, διάφορα δρώμενα.
    Γι αυτό και η κυοφορούσα γυναίκα είναι σε κατάσταση "εν(α)-ΔΙΑ-φέρουσα!! Εν δυνάμει το κυοφορούμενο μπορεί να εξελιχθεί σε ΘΕΟ!!!
    Πώς θα εξελιχθεί ο άνθρωπος; Μέσα από την απεριόριστη ανάπτυξη τ φιλοσοφίας, επιστημών, τεχνών και γραμμάτων, πολιτικής (δημοκρατία!), αθλητισμού, την ανάπτυξη του Ανθρωπισμού. Να γιατί η Ελλάδα επρώτευσε.

  7. ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΠΣΩΡΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Ν Τ Π ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  8. Άβυσσος η κακιά ψυχή μιας τρελλής, δηλαδή μιάς ψυχικά άρρωστης διχασμένης προσωπικότητας, που δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει, Κάθε ημέρα αλλάζει προφίλ
    και ονόματα ,έτσι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια
    γραμμή για το τρελοκομείο, το παραπάνω για το τη συνεργατιδά μου elen manesi " Ευταξία "!

    απόσπασμα απο το ακυβέρνητο καράβι

    Ε.ΣΥ Αρτέμης Σώρρας

    https://www.youtube.com/watch?v=Hon7crP6mpc

  9. Ο…"ΑΡΧΙΡΑΒΙΝΟΣ" 1.45μ.μ.,

    …"ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ" ΣΤΟΝ "ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ" 12.59μ.μ.,…"ΕΒΑΛΕ" ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ…"ΕΥΤΑΞΙΑΣ"…

    ΠΕΙΤΕ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ…"ΜΟΥΝΟΥΧΙ" (1.45μ.μ.) ΟΤΙ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ…"ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΣΜΕΝΗ" ΠΟΥΤΑΝΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ…

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  10. καυλ καυλ εκανε η σου φρα της ευταξιας αχχχ

  11. ΟΥΣΤ !!! ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΕ

    Η προσφορά της Εκκλησίας όπως την είδαν οι αγωνιστές του 1821

    Στρατηγός Μακρυγιάννης

    «…και βρίζουν, οι πουλημένοι εις τους ξένους, και τους παπάδες μας, οπού τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τούς είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον διά να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας ωσάν λεοντάρια. Ντροπή, Έλληνες!».

    Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

    «Σαν μια βροχή ήρθε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι γραμματισμένοι και οι έμποροι, όλοι συμφωνήσαμε στον ίδιο σκοπό και κάναμε την επανάσταση… Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν από όσας γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών τους είναι εμφύλιος πόλεμος· ο εδικός μας πόλεμος ήτο πλέον δίκαιος. Ήτον έθνος με άλλον έθνος».

    Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γαζής

    «Η ημέρα (της Επανάστασης), την οποίαν επιθυμούσιν οι πατέρες μας να την ιδούν, έφθασε … διά να λάμψη πάλιν ο Σταυρός και να λάβη πάλιν η Ελλάς … την ελευθερίαν της… Ό,τι και αν εκάμαμεν ήτο έμπνευσις και έργον της Θείας Προνοίας».

    Εμμανουήλ Ξάνθος

    «Την επανάστασιν εκίνησαν και ενεψύχωσαν οι κληρικοί … άνευ των οποίων ο λαός δεν ήθελε κινηθή…».

    Αλέξανδρος Υψηλάντης,

    «Είναι καιρός … να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον και να υψώσωμεν το σημείον, δι᾿ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την πατρίδα και την Ορθόδοξον ημών πίστιν από την ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν».

    Αδαμάντιος Κοραής

    «Μόνον του Ευαγγελίου η διδαχή εμπορεί να σώση την αυτονομίαν του Γένους. Οι Έλληνες πολέμησαν όχι μόνο υπέρ πατρίδος, αλλά και υπέρ πίστεως».

    Ντομένικο Οριγκόνο, πρόξενος Ολλανδίας

    «Οι Τούρκοι στην Αθήνα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν παπάδες, γιατί, όπως διαδίδεται, οι παπάδες είναι αρχηγοί των

    ιότι έγινε κινητήρια δύναμη για το αγωνιζόμενο Έθνος (π. Γεώργ. Μεταλληνός).

    Ο πρώτος Πατριάρχης της Ρωμιοσύνης εκτελέσθηκε ως «προδότης» του σουλτάνου και όχι των Ρωμιών

    Τη συμμετοχή κληρικών στη Φιλική Εταιρεία επισημαίνει ακόμα και ο Γ. Κορδάτος: «Οι Φιλικοί επεδίωξαν να δώσουν χαρακτήρα πανεθνικόν εις την οργανωμένην επανάστασιν και δι’ αυτό προσηλύτισαν και μερικούς Φαναριώτας και ανωτέρους κληρικούς».

    Από το 1818 μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία σχεδόν όλοι οι αρχιερείς της Πελοποννήσου, κάτι που αναγκάζεται να παραδεχθεί ο Σκαρίμπας: «Η Φιλική Εταιρεία στο κόλπο είχε μυήσει όλους σχεδόν τους Παλαιοελλαδίτες κοτσαμπάσηδες και προπαντός τους δεσποτάδες» («Το Εικοσιένα και η αλήθεια», τ. Α’, σ. 59, και Β’, σ. 93).

    Ένα από τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας ήταν, κατά τον Σπηλιάδη, ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δίκαιος, ο γνωστός Παπαφλέσσας («Απομν. Σπηλιάδου», Τόμος Α’, Αθήνησι 1851, σελ. 4). Κοντά στα γεγονότα, ο Σπηλιάδης αναφέρει μάλιστα ότι «συγκαταλέγοντο ήδη μεταξύ αυτών (Φιλικών) και Πατριάρχαι και Αρχιερείς και προεστώτες πολιτικοί των επαρχιών και πολεμικοί αρχηγοί» (αυτ.).

    Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε δύο εκ των εκατοντάδων Εθνομαρτύρων Κληρικών, που προσέφεραν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδος. Πρόκειται για τον Επίσκοπο Σαλώνων (Άμφισσας) Ησαΐα, ο οποίος ήταν αδελφός της Ι.Μ. Οσίου Λουκά και σκοτώθηκε πολεμώντας στη μάχη της Χαλκομάτας μαζί με τον αδελφό του, παπα-Γιάννη, έγγαμο κληρικό και πατέρα πολλών τέκνων, καθώς και για τον Αθανάσιο Διάκο, ο οποίος ήταν διάκονος. Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λιβαδειάς σώζεται ο σταυρός στον οποίο ορκίστηκε για «του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

    Στις πηγές αναφέρονται επώνυμα 73 αρχιερείς που έλαβαν ενεργό μέρος στον Εθνικό Αγώνα. Σαράντα δύο αρχιερείς υπέστησαν ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, φυλακίσεις, διώξεις κάθε είδους, βασανιστήρια, εξορίες κ.λπ. Δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες (ο Γρηγόριος Ε’ και ο Κύριλλος ΣΤ’) και 45 αρχιερείς (μητροπολίτες) εκτελέστηκαν ή έπεσαν σε μάχες. Κατά τον Γάλλο πρόξενο Πουκεβίλ, οι κληρικοί που σκοτώθηκαν στον Αγώνα ανέρχονται συνολικά σε 6.000

  12. Η δράση των κληρικών

    Η δράση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας άλλοτε επαινέθηκε και άλλοτε επικρίθηκε. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Κλήρος -όλων των βαθμίδων- συνέβαλε τα μέγιστα για να διατηρηθούν η πίστη, η γλώσσα και οι παραδόσεις του λαού. Πολλοί αρχιερείς συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση του 1821, ενώ και καθ’ όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς οργάνωσαν πολλά κινήματα κατά των Τούρκων, τα οποία μπορεί να μην πέτυχαν, κράτησαν όμως ζωντανή την ελπίδα για το «μεγάλο βήμα του Γένους».

    – Το 1575 κήρυξε επανάσταση στη Μάνη ο Αρχιεπίσκοπος Επιδαύρου Μακάριος Μελισίδης.

    – Το 1600 και το 1609 ο Μητροπολίτης Τρικάλων Διονύσιος Φιλόσοφος ή Σκυλόσοφος επαναστάτησε κατά των Τούρκων, για να συλληφθεί και να βρει μαρτυρικό θάνατο στα Γιάννινα το 1611.

    – Το 1684 ο Μητροπολίτης Άμφισσας Φιλόθεος σήκωσε τα όπλα κατά των Τούρκων στην Κόρινθο, με ένοπλο σώμα που συγκρότησε ο ίδιος. Στη μάχη που ακολούθησε τραυματίστηκε θανάσιμα.

    – Την ίδια χρονιά, ο Μητροπολίτης Κεφαλλη­νίας Τιμόθεος Τυπάλδος συγκρότησε επίσης επανα­στατικό σώμα με 150 κληρικούς και πήρε μέρος σε όλες τις απελευθερωτικές προσπάθειες που γίνονταν εκείνη την περίοδο στο νησί.

    – Το 1770 ο Μητροπολίτης Πατρών Παρθένιος στο Αίγιο και ο Μητροπολίτης Μακάριος Νοταράς στην Κόρινθο ανέλαβαν αντιστασιακή δράση κατά των Τούρκων.

    – Το 1793, ο Άνθιμος Αργυρόπουλος ίδρυσε στο ορεινό, απροσπέλαστο χωριό των Θεοδώριανων, στην Άρτα, ένα μοναστήρι και σχολείο, για να μορφώνονται τα παιδιά. Όταν ο Αλή πασάς κατάφερε μετά από αλλεπάλληλες πολιορκίες, αλλά και προδοσία, να υποτάξει το ηρωικό Σούλι, πολλοί αγωνιστές έφυγαν κυνηγημένοι στα γύρω χωριά. Τότε οι Μποτσαραίοι βρήκαν καταφύγιο στη μονή του Αργυρόπουλου, ο οποίος τους περιέθαλψε.

    Όταν ο Αλή πασάς έμαθε για τις δραστηριότητες του ιερομόναχου, τον συνέλαβε, τον αλυσόδεσε και τον έκλεισε για 18 χρόνια, όπως λέγεται, σε σκοτεινό μπουντρούμι, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την όρασή του. Μετά από θερμές παρακλήσεις ισχυρών οπλαρχηγών, ο Αργυρόπουλος απελευθερώθηκε και πήγε στην Κέρκυρα, όπου γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στη συνέχεια, πήγε στη Ζάκυνθο ως εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εκεί ορκίστηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Αναγνωσταρά, τον υπεύθυνο της Αόρατης Αρχής. Από τότε άρχισε συστηματικά να στρατολογεί και να ορκίζει τους οπλαρχηγούς της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος είχε καταφύγει στη Ζάκυνθο, κυνηγημένος από τους Τούρκους. Όρκισε ακόμη τον Διονύσιο Σολωμό, καθώς και άλλους αγωνιστές της Επανάστασης, όπως τον Νικηταρά και τον Πετμεζά.

    Στο βιβλίο «Μνήμη του Σουλίου», ο Βασίλης Κραψίτης γράφει: «Ο Διονύσιος Σολωμός έδωκε τον όρκο του Φιλικού μπροστά στον θρυλικό μονόφθαλμο Ηπειρώτη Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Αργυρόπουλο, εφημέριο τότε του ναού, που είχε ορκίσει όλους σχεδόν τους Φιλικούς που μυήθηκαν στη Ζάκυνθο, ντόπιους και ξένους, που ζούσαν τότε εκεί…». Ο Αργυρόπουλος πέθανε τυφλός στη Ζάκυνθο, στις 20 Ιανουαρίου 1847, χωρίς να προλάβει να δει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άρτα, ελεύθερη, καθώς απελευθερώθηκε το 1881.

    Εκτός αυτών των περιστατικών, που αποτέλεσαν το προοίμιο όλων των απελευθερωτικών προσπαθειών που ακολούθησαν, οι Μητροπολίτες Σαλώνων Τιμόθεος, Θη­βών Ιερόθεος, Λάρισας Μακάριος και Εύβοιας Αμβρόσιος συντηρούσαν οι ίδιοι ένοπλα σώματα, των οποίων ήταν οπλαρχηγοί. Οπλαρχηγός και επικεφαλής των αρματολών των Χασίων ήταν και ο θρυλικός Παπαβλαχάχας, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον Αλή πασά των Ιωαννίνων.

    Ειδική αναφορά γίνεται από τους ιστορικούς στον νεαρό διάκο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, Νικηφόρο Ρωμανίδη, ο οποίος, αφού χειροτονήθη­κε ιερέας, υπηρέτησε την Επανάσταση υπό τις διαταγές του Ανδρέα Μιαούλη.

  13. Το ράσο στη μάχη

    Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, πολλοί αρχιερείς και ιερείς συμμετείχαν ενεργά σε ένοπλα σώματα, ενώ πολλά μοναστήρια εξελίχθηκαν σε κέντρα εξορμήσεων κατά των Τούρκων:

    – Ο Ιερομόναχος Σεραφείμ, από το Φανάρι Θεσσαλίας, ηγήθηκε της επανάστασης των Αγραφιωτών.

    – Ο Μητροπολίτης Σαλώνων Ησαΐας ήταν αυτός που κήρυξε την επανά­σταση στις 27/3/1821 στην περιφέρειά του, μέσα στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά Βοιω­τίας.

    – Η Μονή του Οσίου Λουκά, μετά τη σύ­σκεψη του Δεσπότη Σαλώνων, στα μέσα Μαρτίου του 1821, με τους οπλαρχηγούς της περιφέρειας, Αθ. Διάκο κ.ά., έγινε επαναστατικό κέντρο και χώρος κατασκευής φυσεκιών.

    – Στην ίδια περιοχή και στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Πέτρας είχε στήσει το στρατηγείο του ο Δημήτριος.

    – Λίγο πιο δυτικά, ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης Γεώργιος Καραϊ­σκάκης είχε ως ορμητήριό του τη Μονή Προυσού της Ευρυτανίας.

    – Το Μοναστήρι του Ομπλού Πατρών ήταν στρατηγείο των επαναστατών της περιοχής.

    – Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα του από την εκκλησία. Μέσα στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου έλαβε το πολεμικό ξίφος από τον Μητροπολίτη Μολδαβίας Βενιαμίν Κωστάκη, ο οποίος ευλόγησε και τη σημαία του αγώνα του.

    – Ο Χρύσανθος Πηγάς, Μητροπολίτης Μο­νεμβασίας και Καλαμάτας, το 1819 μπήκε στη Φιλική Εταιρεία και εργάστηκε εντατικά για την προετοιμασία της Επανάστασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του από τους Τούρκους και τον εγκλεισμό του στις Φυλακές της Τρίπολης, όπου μαζί με άλλους μητροπολίτες πέθανε από τις κακου­χίες.

  14. Πιο συγκεκριμένα, ενεργό μέρος στον Αγώνα αναφέρονται ότι έλαβαν:

    Από τους αρχιερείς της Πελοποννήσου οι: Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ρέοντος και Πραστού Διονύσιος, Δαμαλών Ιωνάς, Έλους Άνθιμος, Κερνίτσης Προκόπιος, Κορίνθου Κύριλλος, Ανδρούσης Ιωσήφ, Τριπολιτζάς Δανιήλ, Βρεσθένης Θεοδώρητος, Λακεδαιμονίας Χρύσανθος, πρ. Τριπολιτσάς Διονύσιος, Μαΐνης Νεόφυτος, Μαΐνης Ιωσήφ, Μαλτζίνης Ιωακείμ, Χαριουπόλεως Βησσαρίων, Ζαρνάτας Γαβριήλ, Ανδρουβίτσας Θεόκλητος, Πλάτζης Ιερεμίας, Καρυουπόλεως Κύριλλος, Μηλέας Ιωσήφ. Από τους αρχιερείς της Στερεάς Ελλάδας οι: Αθηνών Διονύσιος, Ταλαντίου Νεόφυτος, Λιτζάς και Αγράφων Δοσίθεος, Θηβών Παΐσιος, Λιδωρικίου Ιωαννίκιος, Μενδενίτσης, Γρηγόριος, Μενδενίτσης Διονύσιος. Από τους αρχιερείς των νήσων Αιγαίου Πελάγους οι: Καρύστου Νεόφυτος, Παροναξίας Ιερόθεος, Σάμου Κύριλλος, Χίου Δανιήλ, Σκιάθου και Σκοπέλου Ευγένιος, Σκύρου Γρηγόριος, Αιγίνης, Πόρου και Ύδρας Γεράσιμος, Άνδρου Διονύσιος,Τζιας και Θερμίων Νικόδημος.

    Για τους παραπάνω αρχιερείς όμως ο δύσπιστος επικριτής θα μπορούσε να αντιτείνει ότι όλοι αυτοί ή, έστω, οι περισσότεροι ξεσηκώθηκαν και συμμετείχαν στην Επανά­σταση κάτω από το «ζορμπαλίκι» των ελληνικών γιαταγανιών. Αν είναι δυνατόν! Αλλά και εάν υποτεθεί ότι αυτή είναι η αλήθεια, τι θα μπορούσε να ισχυρισθεί για έναν άλλο αριθμό αρχιερέων, οι οποίοι, επειδή στις επαρχίες τους δεν είχε εκδηλω­θεί ή δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει η επανάσταση, δεν δίστασαν να εγκαταλείψουν τους θρόνους και τις τιμές τους, για να σπεύσουν, αυτόκλητοι, όπου υπήρχαν επαναστατικές εστίες και μάλιστα προς την αγωνιζόμενη Νότια Ελλάδα, για να συμμε­τάσχουν στον αγώνα αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού;

    Έτσι, βλέπουμε να σπεύδουν προς τις επαναστατημένες περιοχές αρχιερείς από διάφορα μέρη και με κάθε τρόπο να συμπράττουν για τον κοινό σκοπό. Πιο συγκεκριμένα: Από τη Θεσσαλία οι: Πρ. Λαρίσης Κύριλλος, Δημητριάδος Αθανάσιος, Δημητριάδος Παρθένιος, Σταγών Αμβρόσιος, Φαναριοφαρσάλων Γεράσιμος. Από την Ήπειρο οι: Πρ. Άρτης και Ναυπάκτου Πορφύριος, πρ. Παραμυθιάς Προκόπιος, πρ. Παραμυθιάς Αμβρόσιος, Περιστεράς Λεόντιος, πρ. Ρωγών Μακάριος. Από τη Μακεδονία οι: Αρδαμερίου Ιγνάτιος, Ειρηνουπόλεως και Βατοπαιδίου Γρηγόριος, Σιατίστης Ιωαννίκιος. Από τη Θράκη οι: Μετρών Μελέτιος, Σηλυβρίας Μακάριος, Παμφίλου Κύριλλος, Θεοδωρουπόλεως Άνθιμος. Από τη Μικρά Ασία οι: Μοσχονησίων Βαρθολομαίος, πρ. Αγκύρας Αγαθάγγελος, Μυρρίνης Σωφρόνιος, Ελαίας Παΐσιος, Κομάνων Αγαθάγγελος.

  15. Τέλος, για να κλείσει όλο αυτό το «νέφος» των γνωστών αγωνιστών ιεραρχών, θα πρέπει να περιληφθούν ακόμα οι: Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος, Μολδοβλαχίας Βενιαμίν, Μεθώνης Γρηγόριος, Σαλώνων Ησαΐας, Ρωγών Ιωσήφ, Ιερισσού και Αγίου Όρους Ιγνάτιος, Πλαταμώνος Γεράσιμος, Μαρώνειας Κωνστάντιος και Σωζοπόλεως Παΐσιος, Αδριανουπόλεως Γεράσιμος, Βιζύης Ιωάσαφ, Αγαθουπόλεως Ιωσήφ, Βάρνας Φιλόθεος και Ευδοκιάδος Γρηγόριος.

    Εκτός των αρχιερέων που έδρασαν στην ελληνική επικράτεια, σημαντική ήταν η δράση και πολλών που ζούσαν «κάτω από τη μύτη του σουλτάνου»: Οι Πατριάρχες: Ευγένιος, Άνθιμος, Χρύσανθος και Αγαθάγγελος, οι Αρχιερείς Χαλκηδόνος Άνθιμος, Νικομήδειας Πανάρετος, Δέρκων Ιερεμίας, Θεσσαλονίκης Ματθαίος, Μυτιλήνης Καλλίνικος, Σμύρνης Παΐσιος, Εφέσου Μακάριος, Δέρκων Νικηφόρος, Προύσης Νικόδημος, Σβορνικίου Γαβριήλ, Αδριανουπόλεως Γεράσιμος, Ηρακλείας Ιγνάτιος, Τορνόβου Ιλαρίων, Ρασκοπρεσρένης Ζαχαρίας, Βιζύης Ιωάσαφ, Φιλιππουπόλεως Σαμουήλ, Χαλκηδόνος Αγαθάγγελος, Αγαθουπόλεως Ιωσήφ, Βάρνας Φιλόθεος, Ρόδου Αγάπιος, Ιωαννίνων Γαβριήλ, Άρτης Άνθιμος, Ευδοκιάδος Γρηγόριος, πρ. Ελασσόνος Σαμουήλ, Ρέοντος και Πραστού Διονύσιος, Βρεσθένης Θεοδώρητος, Ευρίπου Γρηγόριος, Σερρών Χρύσανθος, Τριπολιτσάς Δανιήλ, Ανδρούσης Ιωσήφ, Κορίνθου Κύριλλος, Βιδύνης Γερμανός, Λαρίσης Μελέτιος, Αρκαδίας (Κρήτης) Νεόφυτος, Διδυμοτείχου Καλλίνικος, Μυριοφύτου Σεραφείμ, Νύσσης Ιωσήφ και πρ. Μήλου Διονύσιος.

    Μεγάλος είναι ο αριθμός των ηγετών της Εκκλησίας που θυσιάστηκαν για τον Αγώνα: Οι Πατριάρχες Γρηγόριος Ε’ και Κύριλλος ΣΤ’. Οι Αρχιερείς: Εφέσου Διονύσιος, Αγχιάλου Ευγένιος, Νικομηδείας Αθανάσιος, Τορνόβου Ιωαννίκιος, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, Δέρκων Γρηγόριος, Σωζοπόλεως Παΐσιος, Μαρωνείας Κωνστάντιος, Γάνου και Χώρας Γεράσιμος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Νεόφυτος, Σαμμακοβίου Ιγνάτιος, Μονεμβασίας Χρύσανθος, Χριστιανουπόλεως Γερμανός, Άργους και Ναυπλίου Γρηγόριος, Ωλένης Φιλάρετος, Δημητσάνης Φιλόθεος, Κορώνης Γρηγόριος, Μεθώνης Γρηγόριος, Σαλώνων Ησαΐας, Ρωγών Ιωσήφ, Λαρίσης Πολύκαρπος, Λαρίσης Κύριλλος, Γηρομερίου Αγαθάγγελος, Κίτρους Μελέτιος, Ιερισσού και Αγ. Όρους Ιγνάτιος, Πλαταμώνος Γεράσιμος, Χίου Πλάτων, Κύπρου Κυπριανός, Πάφου Χρύσανθος, Κιτίου Μελέτιος, Κυρηνείας Λαυρέντιος, Κρήτης Γεράσιμος, Κνωσού Νεόφυτος, Χερσονήσου Ιωακείμ, Ρεθύμνης Γεράσιμος, Κυδωνίας Καλλίνικος, Λάμπης Ιερόθεος, Πέτρας Ιωακείμ, Σητείας Ζαχαρίας, Κισσάμου Μελχισεδέκ, Διουπόλεως Καλλίνικος.

    Από τους 200 αρχιερείς που υπήρχαν σε ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατο­ρία, ενεργό μέρος στον Αγώνα, επώνυμα και αδιαμφισβήτητα, μαρτυρούνται να έλαβαν 73 ιεράρχες, δηλαδή ποσοστό 36,5%. Επίσης, δοκιμάστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν 42 αρχιερείς, δηλαδή ποσοστό 21,0%, και μαρτυρείται ότι θυσιάστηκαν για την ελευθερία, είτε με βασανιστήρια και θανάτωση από τους Τούρκους είτε στις πολεμικές συρράξεις, 45 αρχιερείς, δηλαδή ποσοστό 22,5%. Συγκεντρωτικά, λοιπόν, έχουμε: α) Ποσοστό αγωνιστών ιεραρχών 36,5%. β) Ποσοστό μαρτύρων ιεραρχών 21,0%. γ) Ποσοστό θυμάτων ιεραρχών 22,5%.

    http://ikivotos.gr/post/1803/o-klhros-sthn-epanastash-toy-1821

  16. ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

    ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΛΕΞΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ…ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΑ…ΕΒΡΑΙΚΑ "ΜΟΥΝΟΥΧΙΑ", ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΑΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ "ΑΡΘΡΟ"…

    …ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΙΧΑΜΕΝΑ…"ΣΧΟΛΙΑ" ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ…"ΜΟΥΝΟΥΧΙΑ", ΑΠΛΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο "ΛΟΓΟΣ" ΠΟΥ "ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ" ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΝ… "ΑΝΩΝΥΜΟΙ", ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΥΡΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ…

    ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ, ΤΙ "ΤΡΟΠΟΥΣ" ΚΑΙ "ΜΕΘΟΔΟΥΣ" ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Η…"5η ΦΑΛΑΓΓΑ" ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ…"ΣΚΟΠΟΥΣ" ΤΗΣ…

    ΠΟΙΟΣ "ΑΠΛΟΣ" ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΛΟΓΙΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ "ΚΟΙΝΑ", ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, …"ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ" κ.α., ΘΑ ΚΑΤΕΦΕΥΓΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ…"ΜΟΥΝΟΥΧΙΑ"…?

    …ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΚΑΔΕΣ…"ΛΕΠΡΙΑΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ", ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ", ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΣΥΝΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΥΛΑ ΤΟΥΣ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ "ΣΧΟΛΙΩΝ" ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ "ΑΠΟΨΗ" ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ΑΝΑΡΤΟΥΝ…"ΣΧΟΛΙΑ" ΜΕ ΟΤΙ…"ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΑ" ΧΥΔΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΤΟΠΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ, ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ "ΘΕΣΗ" ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ", ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΤΡΟΠΟ" ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ" ΜΑΣ, ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο "ΛΟΓΟΣ", ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ…"ΜΟΥΝΟΥΧΙΑ", ΔΕΝ "ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ" ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ "ΑΛΛΟ", ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΝΑ…"ΛΟΙΔΩΡΗΣΟΥΝ", ΝΑ…"ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΟΥΝ" ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ…"ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ…"ΛΑΘΟΣ" ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ….. "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ" ΑΥΤΟΝ "ΧΩΡΟ" ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ…"ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"…

    ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ, ΟΙ…"ΣΥΜΜΑΧΟΙ" ΤΟΥΣ ΤΑ…"ΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ", ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΚΑΙΡΟ, ΕΧΟΥΝ … "ΛΟΥΦΑΞΕΙ" ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ…"ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ" ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ", ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ, ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ…"ΦΑΕΙ" ΚΑΤΙ …ΧΙΛΙΑΔΕΣ "ΑΓΩΓΕΣ" ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΉ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ, ΠΟΥ ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ.

    …ΤΑ…"ΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ" ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ…"ΕΠΩΝΥΜΑ" ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΤΟΥΣ…"ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ" ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ "ΑΔΙΚΗΜΑ" ΤΗΣ…"ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ" ΚΑΙ ΟΣΟΙ "ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ", ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ …"ΕΙΔΟΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ…"ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ"…

    …ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΑ…"ΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ", ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ…"ΠΑΙΞΟΥΝ" ΟΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, …"ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΨΑΝ" ΑΥΤΑ ΤΑ…"ΑΝΩΝΥΜΑ ΜΟΥΝΟΥΧΙΑ" ΕΠΙ…"ΜΙΣΘΩ", ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ…"ΕΡΓΟ" ΤΗΣ ΣΠΙΛΩΣΗΣ…

    …ΤΟ ΠΟΣΟ…"ΑΝΩΝΥΜΑ" ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ…"ΜΟΥΝΟΥΧΙΑ", ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΓΙΑ …"ΕΚΠΛΗΞΗ".

    …ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ…"ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΤΩ" ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ "ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ" ΜΕΣΩ ΤΟΥ "ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ" ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, ΘΑ "Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Ι" ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ "ΓΡΑΜΜΗ", ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ "ΥΠΑΡΞΗΣ" ΜΑΣ.

    …ΟΤΙ…"ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ", ΘΑ ΤΟ "ΠΡΑΞΟΥΜΕ", ΕΙΤΕ ΤΟΥΣ…"ΑΡΕΣΕΙ", ΕΙΤΕ…"ΟΧΙ"…

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  17. ΕΑΝ ΟΙ…"ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ" ΔΕΝ…"ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ" ΤΟΥΣ, ΘΑ…ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ…"ΠΛΑΚΩΣΕΙ"…

    …"ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ" ΤΑ…ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ …"ΑΡΧΑΙΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΥΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ…"ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ…"ΚΑΙΡΟ ΕΚΕΙΝΟΝ" ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ…ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΩΣ… "ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ", ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ…"2%" ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ"…

    …ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ…"98%", ΔΕΝ ΤΟ…"ΒΡΗΚΕ" Ο…"ΑΓΙΟΣ" ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ… "ΣΦΑΙΡΙΚΗ" ΑΠΟΨΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΤΟΝ…"ΚΑΙΡΟ ΕΚΕΙΝΟ" ?

    …ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο…"ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ" ΤΟΥ…"ΘΕΟΥ" ΟΤΙ, ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ… "ΣΟΛΩΝΑ" Η "ΕΛΛΑΔΑ" ΕΙΧΕ…"ΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ" ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ…"ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ" ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ "ΧΡΗΜΑΤΟΣ", ΤΗΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΡΚΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ "ΗΘΩΝ", ΑΡΧΩΝ, ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ?

    …ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ…"ΑΓΙΟ ΠΟΙΜΕΝΑ" ΟΤΙ, Ο…"ΠΕΡΙΚΛΗΣ" ΚΑΙ Ο…"ΧΡΥΣΟΥΣ" ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ "ΕΡΓΟ" ΤΩΝ…"ΓΕΦΥΡΑΙΩΝ", ΠΕΙΘΩΝΤΑΣ ΕΜΑΣ ΝΑ…"ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ, ΣΑΝ ΓΥΦΤΙΚΑ ΣΚΕΠΑΡΝΙΑ ?

    …Ο "ΣΟΛΩΝΑΣ" ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 560π.χ., ΘΕΣΠΙΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ…"ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ".

    ΣΕ ΠΟΙΟΝ…ΔΙΑΟΛΟ "ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ" ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ "ΑΘΗΝΑΙΟΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ Ο "ΣΟΛΩΝΑΣ" ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ?

    …ΠΟΙΟΣ ΜΟΥΛΟΣ "ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ", ΕΒΑΖΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ…"ΛΟΓΙΑ", ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ…"ΒΟΥΛΑ" ΤΟΥ…"ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ" ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο…"ΟΣΙΟΣ" ΠΕΙΡΑΙΩΣ…?

    ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ… "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Α.Ε." ΚΑΙ ΤΩΝ…ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ…"ΘΕΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ… "ΑΠΟΨΗΣ" ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ…"ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ" ΠΕΡΙ ΤΗΣ…"ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ … ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ"…

    …ΠΩΣ ΝΑ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ" ΤΟΝ…"ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΝ" ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΠΩΣ Ο "Ε Λ Λ Η Ν" ΠΟΛΙΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ…"ΘΡΗΣΚΕΙΑ" ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΟΓΜΑ, ΚΑΘ' ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ,…"ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ" ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ, ΑΡΑ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ…"Θ Ε Ο Σ"…

    ΚΑΙ ΑΠ' ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΚΑΝΕΝΑΣ "ΘΕΟΣ" ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ…"ΔΟΥΛΟΣ", ΚΑΝΕΝΟΣ…"ΘΕΟΥ"…

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

Comments are closed.