ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΦΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ….

*Γράφει ο Χρήστος Κ. Μακρίδης.

Σε μια εποχή που το διακύβευμα είναι η ελευθερία και η συνοχή της σκέψης, ο δημόσιος λόγος πρέπει να διατυπώνεται με θάρρος, δίχως αιρέσεις, εξαρτήσεις και εκπτώσεις. Ήτοι όπως προτρέπει ο ποιητής, “Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις.
Να μην τις παίρνει ο άνεμος”. Διαφορετικά, το κριτήριο της πραγματικότητας εκπίπτει σε αυταπάτη, ο λόγος ισοδυναμεί με ασυλία στην πολιτική ασχήμια και την μιζέρια των ημερών, άλλοθι στον ιδεολογικό δογματισμό και τον επώδυνο πολιτικό συμβιβασμό. Για να συνεχίσουμε, λοιπόν, την συντεταγμένη μας πορεία στον ιστορικό χωροχρόνο, επιβάλλεται φρονώ ένα νέο συλλογικό όραμα με κοινωνική και πολιτική συνοχή, ενότητα και εθνική προοπτική. Έχουμε ανάγκη από μια στιβαρή πολιτική ηγεσία με σύγχρονο ενωτικό λόγο και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Μια ηγεσία με πυξίδα πορείας τα ακατάλυτα ιδεώδη του ελληνισμού, και φωτεινό φάρο, για την ιστορική και εθνική συνέχεια του ελληνισμού, τις αιώνιες παρακαταθήκες του χθες.
Ζούμε στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας, την χώρα που άφησε βαθιά το αποτύπωμά της στην ιστορία και στο χρόνο. Στην χώρα όπου η έννοια της Δημοκρατίας, η ιερή ιδιότητα του πολίτη και ο σεβασμός της έννοιας της κοινωνίας του δικαίου συνέπεσαν με μοναδική αρμονία και συνέπεια. Εδώ που η έννοια της Δημοκρατίας απέκτησε πολιτική υπόσταση, έγινε πρόταση ζωής και σημείο αναφοράς του πολίτη. Εδώ που γεννήθηκε η ορθολογική σκέψη, ο λόγος και το μέτρο, αναδείχθηκε η γνώση και μπήκαν οι βάσεις της επιστημονικής σκέψης. Παρ΄ όλα αυτά, όμως, η ενότητα επί της ουσίας παραμένει ζητούμενο και “γράμμα κενό περιεχομένου”. Μιλάμε όλοι για την ανάγκη ενιαίας εθνικής γραμμής, δίχως, όμως, να βρούμε το θάρρος να τη χαράξουμε. Στο σύγχρονο, αβέβαιο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε, ήτοι την αινιγματική εποχή με τις ραγδαίες μεταβολές και τις ευρύτατες γεωπολιτικές ανατροπές, ανακατατάξεις στο διεθνοπολιτικό σύστημα, αυτό που προέχει είναι η συνάθροιση όλων των δυνάμεων και η οικοδόμηση του αρραγούς εθνικού μετώπου…..
***Πολιτικός Επιστήμων – Τεχ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός

loading...