Ολοκληρώθηκε η γκάφα Τσιπρα με τον Ερντογάν! Μπήκε σε διμερής διαπραγμάτευση για ανταλλαγή

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ  ενώ ο κ. Ερντογάν έθεσε από την πλευρά του το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Έτσι ξεκίνησε  με τον πιο επισημο τρόπο μια απευθείας  διαπραγμάτευση (σ.σ. τουρκικό Παζάρι)  που ήταν πάγιος στόχος της Τουρκικής πλευράς και έχει στόχο την ανταλλαγή των δυο Ελλήνων με τους 8 Τούρκους.

Η Τουρκική πλευρά οδηγώντας σε απευθείας  συνάντηση ακύρωσε την όποια προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος

Η Κυβέρνηση Τσιπρα -αυτοσχεδιάζοντας  ως συνήθως- απέτυχε  να διεθνοποιήσει το θέμα σε επίπεδο συμμαχίας και κατέληξε να διαπραγματευτεί  απευθείας με την τουρκική πλευρά.

Ο κ Τσιπρας σε συνέντευξη του ειπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Όπως είπε απαντώντας σε δημοσιογράφους, βγαίνοντας από τη συνάντηση  ο κ Τσιπρας έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση. Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ένα ευχάριστο απόγευμα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ

https://papaioannou-j.gr/archives/232596

loading...