Έρχονται δύσκολες μέρες για την απασχόληση στις τράπεζες

Το κεφάλαιο της περαιτέρω συρρίκνωσης του λειτουργικού κόστους με μείωση καταστημάτων…
και προσωπικού, θα ανοίξουν οι τράπεζες υπό την πίεση του SSM και των μετόχων τους για αύξηση της κερδοφορίας.Η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και οι αυξανόμενες σταδιακά πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων, μαζί με την περιορισμένη ζήτηση για τραπεζικά προϊόντα και την “απομάκρυνση” του κοινού από το γκισέ των τραπεζών ελέω της τεχνολογίας, δρομολογούν δραστικές περικοπές σε επίπεδο δικτύων και ανθρώπινου δυναμικού.

Οι περικοπές αυτές που, σε βάθος τριετίας, υπολογίζονται σε 1.000 καταστήματα και ενδεχομένως σε περισσότερους από 5.000 τραπεζοϋπαλλήλους, θέτουν σε “συναγερμό” τους τραπεζοϋπαλλήλους και προμηνύουν έντονες αναταράξεις στην μακρά περίοδο “ειρήνης” ΟΤΟΕ – διοικήσεων τραπεζών.

Τις προηγούμενες ημέρες το προεδρείο της ΟΤΟΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα συναντήσεις με Εθνική και Alpha προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των τραπεζών και να δοθούν εχέγγυα για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο. Ωστόσο, το τοπίο δεν παρουσιάζεται ευνοϊκό, αφού μετά την πολυετή κρίση στη διάρκεια της οποίας χάθηκε το 25% του εθνικού εισοδήματος, οι τράπεζες έχουν απομείνει με ελάχιστες τραπεζικές εργασίες.

Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις εισβάλλουν καταιγιστικά και στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιτάσσοντας την αλλαγή του τραπεζικού μοντέλου λειτουργίας των δύο τελευταίων δεκαετιών. Κατόπιν αυτού, η συρρίκνωση των εσόδων των τραπεζών φέρνει αναπόδραστα μεγάλες μειώσεις προσωπικού, οι οποίες μάλιστα δεν θα γίνονται εσαεί μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Από πλευράς ΟΤΟΕ αναφέρεται ότι η προσπάθεια των τραπεζών να αυξήσουν την κερδοφορία τους εστιάζεται στη μείωση των θέσεων εργασίας και όχι σε στρατηγικές ανάπτυξης με αύξηση των χρηματοδοτήσεων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος έχει πληρώσει ήδη πολύ ακριβά την οικονομική κρίση, αφού από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2017 τα καταστήματα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 1.679 και έγινε μείωση του προσωπικού κατά 18.251 εργαζόμενους, ενώ η εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού έχει ανέλθει συνολικά σε 1,4 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν το προσωπικό τους μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, ενώ επεξεργάζονται λύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις απολύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν επεξεργαστεί πρόταση που προβλέπει την απόσχιση τμημάτων, των οποίων οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλήρως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η τράπεζα θα δεσμεύεται να συνεχίσει να τους απασχολεί ως εξωτερικούς συνεργάτες για τουλάχιστον μία διετία.

Μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου έχουν αποχωρήσει από τις αρχές του 2018 πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες: 400 από τη Eurobank, πάνω από 1.000 από την Τράπεζα Πειραιώς και λίγο άνω των 600 από την Alpha Bank. Το πρόγραμμα της τελευταίας που έληξε στις 22 Ιουνίου ενδέχεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ανοίξει εκ νέου το φθινόπωρο, καθώς η Τράπεζα, στον ισολογισμό του 2017, έχει κάνει πρόβλεψη 90 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις αποχώρησης προσωπικού. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει προβλεφθεί για αριθμό αποχωρήσεων παραπάνω από τον διπλάσιο αυτών που έγιναν αποδεκτές με το πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το φθινόπωρο αναμένεται και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα.

Η συρρίκνωση της απασχόλησης στις τράπεζες είναι τεράστια κατά την τελευταία δεκαετία. Οι τραπεζοϋπάλληλοι ανέρχονταν το 2008 σε 67.798 και μειώθηκαν στα τέλη του 2017 σε 40.317. Το 2016 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων ανερχόταν σε 41.119 άτομα που απασχολούνταν σε δίκτυο 2.206 καταστημάτων (τα καταστήματα μειώθηκαν επίσης στα 2.042 το 2017).

Με στοιχεία τέλους 2017, τους περισσότερους εργαζόμενους έχει η Τράπεζα Πειραιώς (12.848 σε δίκτυο 622 καταστημάτων) και ακολουθούν η Εθνική (9.770 εργαζόμενοι σε δίκτυο 485 καταστημάτων), η Alpha (8.341 εργαζόμενοι σε δίκτυο 469 καταστημάτων), η Eurobank (8.026 εργαζόμενοι σε δίκτυο 396 καταστημάτων) και η Attica Bank (777 εργαζόμενοι σε δίκτυο 55 καταστημάτων).

Της Νένας Μαλλιάρα
Πηγή
loading...

1 thought on “Έρχονται δύσκολες μέρες για την απασχόληση στις τράπεζες

  1. Ομολογώ οτι με … διακατέχει … χαρμολύπη!!!

    Και ο νοών … νοείτω… 😉

Comments are closed.