Φ. Κουβέλης: Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας ήταν αποτέλεσμα εξαιρετικά προσβλητικών ενεργειών που έπραξαν

«Η χώρα μας δεν έχει πολιτική, δεν έχει κουλτούρα απελάσεων. Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας, ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών που έπραξαν και οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές» τόνισε ο αναπληρωτής τπουργός Εθνικής Άμυνας

O αναπληρωτής τπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, στον ρ/φ σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για τις δηλώσεις Ερντογάν σε σχέση με τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό:

Στη συνάντηση ετέθησαν ζητήματα τόσο από την πλευρά του κ. Ερντογάν όσο και από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Ειδικότερα από τη δική μας πλευρά τέθηκε η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας. Είναι ακριβές ότι ήταν η μόνη φορά κατά τη συνάντηση αυτή, παρά το γεγονός ότι έκανε αναφορά  στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που δεν συνέδεσε άμεσα τα δύο αυτά θέματα.

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να έχει μια κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της χώρας του προς την Ελλάδα. Βεβαίως μια ένταση με διακυμάνσεις. Θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεχομένως με διαφορετικές μορφές. Η μια ήταν στο πρόσφατο παρελθόν στο επίπεδο επιθετικής ρητορικής και σε δεύτερη φάση και πρακτικής έντασης, με την έννοια ότι συνεχίζει να μην αποφυλακίζει τους δύο στρατιωτικούς μας, συνεχίζει να συνδέει το ζήτημα αυτό, άμεσα ή έμμεσα, ανάλογα με την περίπτωση, με αυτό της παράδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έτυχαν ασύλου στη χώρα μας. Θα συνεχίσει με μια κυμαινόμενη ένταση.

Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε τις πιέσεις μας σε πολλαπλά επίπεδα και τις εντάσσουμε σε μια γενικότερη πίεση που πρέπει να δεχθεί ο Ερντογάν αναφορικά με αυτά που πράττει . Η ελπίδα μου, όσο και η διεκδίκηση της  ελληνικής κυβέρνησης, είναι να επιστρέψουν σύντομα αλλά σε καμία περίπτωση εμείς δεν συναλλασσόμεθα με τον Ερντογάν στο επίπεδο  του συμψηφισμού των δυο διαφορετικών περιπτώσεων, της απαράδεκτης κράτησης των δύο στελεχών μας και της υπόθεσης των 8 Τούρκων. Ο Ερντογάν, καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα “αναθεωρητική”, θα συνεχίσει να διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο και «γκρίζες ζώνες».

Για το θέμα της απέλασης των δύο Ρώσων:

Η χώρα μας δεν έχει πολιτική, δεν έχει κουλτούρα απελάσεων. Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας, ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών που έπραξαν και οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές.

Υπάρχουν στοιχεία για αυτό, τα οποία γνωρίζει η κυβέρνηση. Έχει διακηρύξει η κυβέρνηση, με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπήρξαν πιέσεις, από κανέναν, από καμία άλλη χώρα, όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Κανένας δεν πίεσε τη χώρα μας ούτε Αμερικανός ούτε οποιοσδήποτε άλλος   για να προβούμε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος συνεργασίας της Ευρώπης  με τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν επιλέγει να έχει αντίπαλες ή εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αντιθέτως στο πλαίσιο μια πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, θέλει και τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τα καταθέτω αυτά για να αναδείξω ότι η κυβέρνηση δεν θα έφθανε ποτέ στο σημείο να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, εάν δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα τα οποία δικαιολογούν απόλυτα την ενέργεια   μας.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία:

Αναμφισβήτητα δημιουργείται επί του παρόντος ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν το κλίμα των περασμένων μηνών ή και ετών, αλλά όλα αυτά μπορούν να αποκατασταθούν.

Ειδικά για το θέμα της συμφωνίας με τη FYROM, που με ρωτάτε, πίεση από την πλευρά της Ρωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε. Εκείνο όμως που σημειώνω είναι ότι η Ρωσία από τον Αύγουστο του 1992 ήταν η χώρα η οποία μαζί που με κάποιες άλλες λίγες χώρες, έσπευσε και ονόμασε τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία».

loading...

4 thoughts on “Φ. Κουβέλης: Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας ήταν αποτέλεσμα εξαιρετικά προσβλητικών ενεργειών που έπραξαν

  1. Κάποτε κλωσούσε τα αριστερά αυγά στην Ελλάδα ο σταθμάρχης τώρα λέει μλκ…..

  2. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΒΡΑΙΟ ΠΑΙΑΤ ΠΟΥ ΞΕΥΤΙΛΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΥΣΩΜΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ Ε3ΠΕ3ΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ???????????????

    ΑΝΤΕ ΓΑΜ…..ΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΛΕΙΦΑΔΙ ΤΟΥ ΚΙΣ ΜΕ ΤΑ 85 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Ε3ΜΦΙΑ ΣΤΟ ΕΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!

  3. ΔΗΛΑΔΗ ΚΥΡΦΑΝΟΥΡΗ ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΙΕΣΕΙ ΤΑ ΥΠΕΡΑΤΛΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΒΓΑΙΝΑΤΕ ΚΑΜΑΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΛΕΓΑΤΕ ? ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΛΕΤΕ ,ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΦΛΟΜΩΣΕΙ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΑΣ ΓΛΥΦΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΕΧΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΛΑΜΟΓΙΑ , ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.

  4. απο το φοβο τους για τα πολλα συλλαλητηρια εβγαλαν στα φορα τις μπαρουφες περι ρωσων κατασκοπων και αμερικανικου δακτυλου ολα κατασκευασμενα απο ολους για να μη πεσει το συστημα τους χρειαζονται μεχρι ολικης υποδουλωσης των ελληνων

Comments are closed.