ΚΚΕ: Ολόκληρη η απόφαση για την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη

Η απόφαση για την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψης για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949:

«Στην Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (16 Ιούλη 2011) «Για την Πολιτική Αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη», αναφερόταν μεταξύ άλλων:

«Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Θεωρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Παράλληλα, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σημειώνει ότι η διαφωνία του Αρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση της κομματικής του ιδιότητας.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καταγγέλλει την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας, που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Στη λαϊκή συνείδηση ο Αρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Αρης Βελουχιώτης τάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης, που την απορρίπτουν όσοι επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν».

Στο διάστημα που πέρασε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 2011, η όλη διαδικασία για τη συγγραφή του Α’ τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας, ιδιαίτερα της περιόδου 1939 – 1949, έδωσαν τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμβάθυνσης στη δράση και την κατάσταση του ΚΚΕ στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μελετήθηκαν παραπέρα η λειτουργία του Κόμματος και η σχέση του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

Τεκμηριώνεται το συμπέρασμα ότι η συλλογική λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων (ΠΓ και ΚΕ) ήταν ανεπαρκής, με ανάλογη επίδραση σε όλη τη δομή του ΚΚΕ. Αυτή η ανεπάρκεια εκφράστηκε ακόμα περισσότερο στο διάστημα της απελευθέρωσης και το Δεκέμβρη του 1944, έως την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, περίοδο κατά την οποία παραγκωνίστηκε ταυτόχρονα το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ.

Η υποβάθμιση της συλλογικής λειτουργίας του ΠΓ και της ΚΕ συνεχίστηκε και μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ενώ εκφράστηκε χαρακτηριστικά και στον τρόπο αντιμετώπισης του Αρη Βελουχιώτη από το ΠΓ. Δίχως να δικαιώνεται η απειθαρχία του, συνάγεται ότι η διαρρηγμένη συλλογική λειτουργία όχι μόνο δεν προσέφερε στον Αρη, καθώς και σε χιλιάδες άλλα κομματικά μέλη, πεδίο για μια ουσιαστική συζήτηση, αλλά και τροφοδοτούσε εξ αντικειμένου φυγόκεντρες κινήσεις, που βεβαίως είχαν πολιτική βάση. Προκάλεσε τη μαζική αντίδραση των μελών του Κόμματος και ΕΛΑΣιτών στη Συμφωνία της Βάρκιζας, που γρήγορα ανατράπηκε από τη ζωή.

Τα παραπάνω ενισχύουν το σκεπτικό ότι η μη κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη δεν εναρμονίζεται με την πολιτική του αποκατάσταση που έγινε το 2011.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ αποφασίζει να αποκατασταθεί ολόπλευρα ο Αρης Βελουχιώτης.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκτιμά ότι το ΚΚΕ διαθέτει την απαραίτητη ωριμότητα να κρίνει τα ιστορικά γεγονότα αντικειμενικά και εξάγοντας συμπεράσματα, ένα από τα οποία είναι η ανάγκη τήρησης των αρχών της συλλογικότητας, της σταθερής προσήλωσης στις αρχές λειτουργίας του».

loading...

17 thoughts on “ΚΚΕ: Ολόκληρη η απόφαση για την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη

  1. 73 ολοκληρα χρονια χρειαστηκαν οι φωστηρες του περισσου για να καταλαβουν οτι ο ΑΡΗΣ ειχε δικιο δυο πραγματα προκειπτουν η ειναι ηλιθιοι η χαφιεδες κ επειδη απο τ 74 αρπαζουν κρατικες επιδοτησεις εκατομυριων που τους δινουν οι δηθεν εχθροι τους μαλλον δεν ειναι ηλιθιοι

  2. Στίχοι: Παραδοσιακό
    Μουσική: Παραδοσιακό
    Περιοχή: Δυτική Θράκη
    1. Χρόνης Αηδονίδης

    Τσακ στουν απάν’ τουν μαχαλά, Σουλτάνα `μ, Σουλτάνα μ’
    Σουλτάνα μ’ Σουφλιουτούδα μ’ , στουν άλλουν παρακείθι

    Κι `κει αγαπούσα μια μικρή, Σουλτάνα μ’ , Σουλτάνα μ’ ,
    Σουλτάνα μ’ Σουφλιουτούδα μ’ , να γένει να την πάρου.

    Κι αυτ’ έγινι κι αξίουνι, Σουλτάνα `μ, Σουλτάνα μ’
    Σουλτάνα μ’ Σουφλιουτούδα μ’ , κι άλλον καλόν πως παίρνει.

    Κι μένα μ’ απαράτησι, Σουλτάνα `μ, Σουλτάνα μ’
    Σουλτάνα μ’ Σουφλιουτούδα μ’ , σαν καλαμιά στουν κάμπου

  3. AΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΛΑΡΑΣ

    Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ – ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

    Πρωταγωνιστής του λουτρού αίματος ήταν ο περιβόητος Άρης Βελουχιώτης. Πρόκειται για την πιο εγκληματική φυσιογνωμία της νεωτέρας Ελλάδος, που κάποιοι όμως σήμερα επιχειρούν να αγιοποιήσουν και να δοξάσουν, ως το σύμβολο της «εθνικής μας αντίστασης». Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Άρης Βελουχιώτης; Το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Κλάρας. Το κομματικό ψευδώνυμο που του κόλλησαν οι σύντροφοί του, ήταν «Μιζέριας». Γεννήθηκε το 1905 στην Λαμία και υπήρξε… αιώνιος φοιτητής της Γεωπονικής Σχολής, αλλά και κλέφτης, ψεύτης, λωποδύτης, πλαστογράφος και κοινός κατάδικος των φυλακών. Το 1923 έγινε και κομμουνιστής.
    Κατ’ αρχάς, ιδού το ποινικό μητρώο του «πρωτοκαπετάνιου» της «εθνικής αντίστασης»:

    1ον) Υπ’ αριθμόν 988/24.07.1925 Απόφαση Πλημ/κείου Θεσσαλονίκης: Δύο (2) ετών φυλάκιση για ΚΛΟΠΗ.

    2ον) Υπ’ αριθμόν 1254/20.09.1929 Απόφαση Πλημ/κείου Αθηνών: Εικοσαήμερη φυλάκιση για ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ.

    3ον) Υπ’ αριθμόν 509/23.05.1930 Απόφαση Πλημ/κείου Αθηνών: Δύο (2) μήνες φυλάκιση για ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ.

    4ον) Υπ’ αριθμόν 108/25.06.1934 Απόφαση Πλημ/κείου Αθηνών: Τέσσερις (4) μήνες φυλάκιση για ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.

    5ον) Υπ’ αριθμόν 849/05.09.1934 Απόφαση Πλημ/κείου Μυτιλήνης: ενός (1) μηνός φυλάκιση για ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.

    6ον) Υπ’ αριθμόν 13030/20.09.1934 Απόφαση Πλημ/κείου Αθηνών: Δυόμιση μήνες φυλάκιση για ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ.

    7ον) Υπ’ αριθμόν 1835/03.11.1937 Απόφαση Πλημ/κείου Αθηνών: Τριών (3) μηνών φυλάκιση για ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.

    8ον) Υπ’ αριθμόν 1989/1939 Απόφαση Πλημ/κείου Αθηνών: Έξι (6) μηνών φυλάκιση για ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ .

    ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΤΗΣ «ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ» Η ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!

  4. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

    Η προσωπικότητα του Άρη Βελουχιώτη απαιτεί όντως ιδιαίτερη προσοχή.Αντιπαρέρχομαι το γεγονός οτι προπολεμικά αποκηρύχθηκε από την (αστική)οικογένειά του λόγω ροπής προς την αλητεία και την ομοφυλοφυλία.Ας επικεντρωθούμε στην δράση του ως οπλαρχηγού του ΕΛΑΣ και στην πραγματικότητα του ΚΚΕ από το 1942 έως το 1945.

    Ο Βελουχιώτης είχε μέσα του την φλόγα του προπαγανδιστή και του ξεσηκωτή των μαζών.Είχε κάτι που θύμιζε τον Παπαφλέσσα δηλαδή.
    Εκείνο όμως που τον ξεχωρίζει από τους άλλους αντάρτες αρχηγούς και όχι μόνον στην Ελλάδα,αλλά και ίσως στην παγκόσμια Ιστορία του αντάρτικου, είναι η αντίληψη και η πρακτική που εφάρμοσε στους πληθυσμούς που ευρέθησαν υπό τον έλεγχό του.Ή είστε μαζί μας και κάνετε ότι εμείς θέλουμε ή σας θεωρούμε αντιπάλους μας και σας εκτελούμε ως εχθρούς.

    Με άλλα λόγια ο Βελουχιώτης δεν άφηνε την παραμικρή δυνατότητα στον υπό τον έλεγχό του Έλληνα να παραμείνει ουδέτερος και ήσυχος,έπρεπε ή να υποταχθεί ή να εκτελεσθεί.Αυτήν ακριβώς την τακτική εφήρμοσαν και οι Βιετκόγκ στον βιετναμικό πόλεμο.Αυτή η τακτική όμως αφαιρεί από τον Βελουχιώτη το άρωμα του ρομαντικού επαναστάτη που προσπαθεί να πείσει και να συνεγείρει.Αυτή η τακτική κατατάσσει τον Βελουχιώτη στους καταπιεστές του λαού,εξίσου κατακτητή με τους ξένους κατακτητές που επεδίωκε να τους αντικαταστήσει στην τυραννία.Η σκληρότητα και η κακία αυτού του ανθρώπου ήταν ανυπολόγιστη,όπως ανυπολόγιστα ήταν και τα θύματά του,τα οποία ανήλθαν σε πάνω από 4.000 χιλιάδες νεκρούς Έλληνες,δήθεν εχθρούς του λαού.

    Πολλοί εκτελέσθηκαν με φρικιαστικό τρόπο για να πονέσουν πολύ,π.χ.με πριονισμό.Αποτέλεσμα ήταν να εξαιρεθεί ο Βελουχιώτης και η άγρια συμμορία του από την αμνηστία του 1945 και να συνεχίσουν να καταζητούνται ως κοινοί φονιάδες.Άρα δεν ισχύει το προπαγανδιστικό ψέμα της ύστερης Αριστεράς οτι ο Βελουχιώτης συνέχισε τον γνήσιο λα’ι’κό αγώνα.Οι άνθρωποι αυτοί,οι οποίοι αποτελούν κηλίδα για τον ελληνικό πολιτισμό,αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα,απλώς και μόνον για να μην αντιμετωπίσουν την Δικαιοσύνη για τα εγκλήματά τους.
    Και τι έκανε μετά ο…μεγάλος αγωνιστής;

    Προσπάθησε να διαφύγει στην Αλβανία του Χότζα.Ναι,προσπάθησε απλώς να το σκάσει.Το ίδιο το ΚΚΕ όμως,απηυδισμένο ακόμη και αυτό από τις μεθόδους του τον είχε στο μεταξύ αποκηρύξει.Οι πράξεις του ακυρώνουν λοιπόν την όποια προσφορά του στον αγώνα και τον κατατάσσουν στην χορεία των καταπιεστών και τυράννων του ελληνικού λαού.

  5. ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ (ΔΕΣΦΙΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1943)
    (O Λόγος αυτός εξεφωνήθη ενώπιον στενού κομματικού ακροατηρίου, γι’ αυτό και είναι αποκαλυπτικότατος για τους πραγματικούς σκοπούς του ΚΚΕ…)

    «Σύντροφοι, τον σκοπό μας μέχρι της στιγμής δεν τον είχαμε αποκαλύψει για λόγους σκοπιμότητας.Τώρα εμείς, παιδιά του φτωχού λαού και πρωτοπόροι του αγώνα, θα αγωνισθούμε για να δώσουμε μια πραγματική ελευθερία στους λαούς,γιατί αυτό που γίνεται σήμερα σε μας, είναι μέρος διεθνούς αγώνα που όλοι οι λαοί ξυπνήσανε θέλουνε να διώξουνε τους τυράννους, όχι μόνο αυτούς που έχουμε εδώ αλλά και αυτούς που αύριο θα μας κατακτήσουνε για να μας κάνουνε οικονομικούς τους δούλους για αιώνες ολόκληρους,γιατί αυτοί μεν που είναι εδώ θα φύγουνε μια μέρα, όπως και από κάθε γωνιά της γης, οι κεφαλαιοκράτες όμως του Λονδίνου και της Αμερικής θα επιβάλλουν τη δύναμή τους. Αλλά εμείς οι λαοί που ξυπνήσαμε πια δεν θα τους επιτρέψουμε να μας υποδουλώσουνε, γιατί τη δύναμη την έχουμε στα χέρια μας.

    Σκοπός μας δεν είναι να χτυπήσουμε τους Γερμανούς και τους Ιταλούς στρατιώτες, γιατί κι αυτοί είναι σαν και εμάς αδέλφια μας και είναι όργανα των διάφορων φασιστών και κεφαλαιοκρατών για τη κατάκτηση και υποδούλωση των λαών και γι’ αυτό τους έστειλαν εδώ κάτω. Λοιπόν να μην τρέφετε μίσος γι’ αυτούς. Φταίνε οι διάφοροι Βόλπι και Γιούγκερς της Ιταλίας και Γερμανίας. Εάν ρωτήσεις καλά – καλά κάθε στρατιώτη απ’ αυτούς τι επιθυμεί δεν θέλει τίποτε άλλο από του να φτάσει σύντομα σπίτι του, στη δουλειά του και στα παιδιά του.

    Σας φέρνω παράδειγμα πως μας επιβάλλανε στο 1912 και στο 17 και μετά στα 20 να πολεμήσουμε για να κατακτήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη και τη Μικρά Ασία και να υποδουλώσουμε λαούς σαν τους Βουλγάρους και τους Τούρκους και να ανοίξουμε έτσι ένα άσπονδο μίσος μεταξύ μας, ιδίως με τους Βουλγάρους ενώ
    ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ
    και μπορούμε πολύ καλά να ζήσουμε χωρίς να έχουμε υποδουλώσει άλλο λαό …

    ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΠΡΙΤΗ, ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑ, ΤΟΝ ΨΥΧΙΚΑ ΛΕΠΡΟ ΔΙΕΘΝΙΣΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟ "ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ"…..

  6. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟ ΤΟΝ ΚΟΚΙΝΟΜΑΓΟΥΛΟ ΓΙΔΟΒΟΚΟ ΜΕ ΤΟ ''ΒΓΑΑΜΕΝΟ ΧΕΡΙ'' ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΗΔΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΛΑΛΟΥΣΑΝ ΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ? ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΩΛΟΜΠΑΡΟ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΝΤΙΠ ΓΙΑ ΝΤΙΠ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΟΥΛΤΑΝΑ?

  7. Σουλτανα την φωναζανε τηs αρεσε το κρεαs
    τον γεροδεμενο νεαρο μεσ'την σκηνη τον
    φωναζε τον κ@λο του να γειανη γιατι του
    ειχαν πει οτι ειχε Π@υτσο μεγαλο και
    χοντρο γερο σαν το τρυπανι η σουλτανα
    με την κ@λοτρυπιδα τηs κολπα πολλλα να
    κανει ο στριγκοs ομωs και ο βλανταs τον
    κ@λο του τον ειχαν κανει σαν στεφανι…
    "Ερχουνται ερχουνται
    οι συμμοριτεs με τον
    Κατριβανο απ'το Λιονταρι
    Ερχουνται ερχουνται
    κι ο Καρατζαφερηs απ'
    την Ποταμια!!!!!!!

  8. ΄Ετσι έπρεπε να γίνει. Κι αργήσανε. Σωστός ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός βοήθησε το ΚΚΕ οργανωτικά να σταθεί σε πολύ δύσκολες εποχές, αλλά ο Αρης είχε δίκιο εκείνη τη στιγμή.Κι αποδειξη είναι όχι μόνο ότι το παραδεχεται το ΚΚΕ αλλά κι η λύσσα που έχουν όλοι οι εχθροί του που τον φοβούνται ακόμη και πεθαμένο. Και μπαίνουν και γράφουν διάφορες βλακείες ότι ήταν ομοφυλοφιλος ότι τον έλεγαν Σουλτάνα κ.λ.π. Τα δικά τους άγχη και τις δικές τους μύχιες σκέψεις τις βάζουν στον Αρη. Χωρίς να καταλαβαίνουν ότι ξεμπροστιάζονται και γίνονται ρεζίλι.
    Εκείνη τη στιγμή όμως έπρεπε οι αντάρτες να ακολουθήσουν τον Αρη και να μην παραδόσουν τα όπλα. Ούτε να υπογράψουν το Σύμφωνο της Βάρκιζας. Λάθη που τα πληρωσε ο ελληνικός λαός. Το πάθημα όμως έγινε ΄μάθημα. Αυτό είναι το καλό.

  9. Ρε τους κακομοίρηδες τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες, τους μαυραγορίτες τι τράβηξαν στα χέρια του Βελουχιώτη… Οι άνθρωποι την ησυχία τους θέλανε και τα λεφτάκια που βγάζανε ως συνεργάτες των ναζί… Κάναν κανένα κακό;

  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  11. Δια τους ηγέτας του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ η πάλη κατά των Γερμανών ήτο δευτερεύουσα μέριμνα, η οποία ανελαμβάνετο μόνον δια σκοπούς εξυπηρετούντας τον αρχικόν σκοπόν της κατακτήσεως της εξουσίας».Chris Woodhouse

  12. Nai αλλα για την κωλοτρυπιδα του πουστη κατσαπλια η Σουλτανα οπως ηταν το καλλιτεχνικο του δεν λες τιποτα για το τι τραβηξε απο την ψωλαρα του μητρου του γιδοβοσκου με τα κοκκινα μαγουλα που οταν του τον φερμαριζε σειοτανε ο τοπος απο την ηδονη οι κραυγεσ του ακουγονταν στους λογγουσ και τα ρουμανια αλλα τι να σου κανω δεν ητανε τοτε ας πουμε ο Τσε γκεβαρα ο οποιος τους πουστηδες τους σκοτωνε με με το πιστολι του το γνωστο 0.45 Gov. model 1911 να του αδειαζε μια γεμιστηρα στο κεφαλι και μια στην κωλοτρυπιδα του ετσι για να εχει μεγαλυτερο βαρος ο δολοφονος κατσαπλιας ανωμαλος πουστης.

  13. Ετσι μπραβο πολυ σωστα. και μαλισυτα οταν τον περιμενανε για την ανατιναξη της γεφυρας στον γοργοποταμο αυτος ηταν ο πρωτος που τον ειδε και καταλαβε μετα τισ πληροφοριεσ που ειχα οι Εγγλεζοι οτι την Σουλτανα τον πηδαει ο Μητρος ο κοκινομαγουλος γιδοβοσκος και ηταν απησχολημενος με του λουτσο και αργουσε να ελθει ο καπευαν ΠΑΠΑΡΗΣ να δηθεν βοηθησει στο σαμποταζ. Ο ΣΚΑΤΟΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΣ ΑΘΛΙΟΣ ΣΚΑΤΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ…

  14. @9.37
    Προς το παρόν το βάρος το έχεις εσύ. Και δεν είναι εδώ κι αυτός που δίνει τα ρετσινόλαδα Ραψάνης. Να σου γράψει μια συνταγή ρε αδερφέ. Καλά, κοίταξε να δείς πάρε ένα ρετσινόλαδο ό,τι μάρκα και να είναι, και μην το πιεις. Να το λουστείς. Θα γινεις περδίκι. θα σου περάσουν τα άγχη και οι μύχιες επιθυμίες σου που ντρέπεσαι για αυτές και τις προσδίδεις στους άλλους. ΄Αντε φρεγάτα μου εσύ Σουλτάνα μου Σουλτάνα μου.

  15. @Thales
    Ο Γουντχαουζ ήταν εδώ για την ανατίναξη του Γοργοπόταμου. ΄Ηταν βαρόνος, υπήρξε συντηρητικός βουλευτής της Μ. Βρετανίας, κι όταν έγραψε το βιβλίο "Το μήλο της Εριδας" (1948) ήταν στην εκδούλευση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Αυτο μόνο φτάνει για να δούμε πόσο αμερόληπτος μπορούσε να είναι όταν ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Παρ' όλα αυτά βάζω ένα μέρος αυτού του βιβλίου που μιλάει για το Ζέρβα. Και φυσικά σαν Εγγλέζος πράκτορας τον ενοχλούσε το πρόγραμμα λαοκρατίας που είχε ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ και σε άλλο σημείο του βιβλίου του το λέει καθαρά. ΄Οτι αν οι Εγγλέζοι είχαν αφήσει το ΕΑΜ ελεύθερο να κάνει ο,τι θέλει η Ελλάδα θα γινόταν σοσιαλιστική όπως η ΕΣΣΔ. Φυσικό είναι λοιπόν οι Εγγλέζοι να θέλουν να συκοφαντήσουν το ΕΑΜ και τον αγώνα που έκανε κατά των Γερμανών. Προς μεγάλη σας λύπη όμως κάθε γειτονιά λαϊκή της Αθήνας, κάθε ραχούλα και κάθε λημέρι βροντοφωνάζει την αλήθεια. Κι ο λαός μας την ξέρει την αλήθεια. Αυτό είναι το μεγάλο σας βάσανο. Πρόβλημά σας.

    Ε, εσύ Σουλτάνα μου φρεγάτα μου φρεγάτα μου ,9.46, διάβασέ το και για πες μου κι ο Ζέρβας μια απ' τα ίδια ήταν;
    Για τον Ζέρβα προσωπικά, μπορεί να λεχθούν συνοπτικά τα εξής:Αν τον δούμε σαν στρατιωτικό, καμιά από τις κατηγορίες σε βάρος του δεν μπορεί να σταθεί- αν τον δούμε σαν πολιτικό, οι κατηγορίες παρουσιάζονται πολύ πιο βάσιμες μετά την Κατοχή παρά πριν. 0 διορισμός του στη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, το 1947, μπορεί να θεωρήθηκε από τους οπαδούς του σαν επιστέγασμα στης σταδιοδρομίας του- στους αληθινούς του φίλους, όμως, πρέπει να φάνηκε σαν θλιβερή κατάπτωση. Η πολιτική συμπεριφορά του το 1945-47 φάνηκε να δικαιώνει εκ των υστέρων τις κατηγορίες που του απευθύνονταν το 1942-44. Οπωσδήποτε, όμως, δεν ευσταθούσαν το 1942-44, όταν δηλαδή υψώθηκε στην κορυφή ενός προσωπικού μεγαλείου που ούτε το παρελθόν του προφήτευε ούτε η κατοπινή σταδιοδρομία του διατήρησε. Αν είχε πεθάνει μαζί με τον ΕΔΕΣ, την ημέρα της Απελευθέρωσης, θα είχε πεθάνει σαν εθνικός ήρωας· και δίκαια. Αν είχε τηρήσει τουλάχιστον την υπόσχεση που είχε δώσει τόσες φορές, να μείνει μακριά από την πολιτική, αφού θα εκδιώκονταν οι Γερμανοί, τότε κάθε σχεδόν κατηγορία εναντίον του θα έπεφτε στο κενό. Παρόλα όμως τα σφάλματα και τα ελαττώματα του, στέκεται δίπλα στον αντίπαλο του, τον Άρη Βελουχιώτη, αντάξια, αποτελώντας τη μία από τις δύο μεγάλες φυσιογνωμίες που γέννησε η ελληνική Αντίσταση.

Comments are closed.