Καβείρια μυστήρια: Τι ήταν ακριβώς και ποιά τα διδάγματά τους;

Για τα Καβείρια μυστήρια σώζονται οι λιγότερες ίσως πληροφορίες σε σχέση με τα άλλα ελληνικά μυστήρια. Ο Στράβων γράφει σχετικά με τις λίγες πληροφορίες που γνώριζαν από την εποχή του ακόμα:
«Για τους Σαμοθράκη τιμώμενους θεούς πολλοί έχουν πει ότι είναι οι Κάβειροι οι ίδιοι, αλλά ούτε και αυτοί που είπαν αυτό μπορούν να μας πουν ποιοι ήταν οι Κάβειροι στην πραγματικότητα».

Είναι πολύ απροσδιόριστα τόσο ο αριθμός όσο και τα ονόματα τους, έτσι που η σύγχυση γύρω απ’ την προσωπικότητα τους αυξάνει συνεχώς. Στις αρχαίες πηγές υπάρχουν αρκετές εκδοχές σχετικά με την προέλευση τους και επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι οι Κάβειροι είναι μια ομάδα χθονίων Θεοτήτων Θρακοπελασγικής προέλευσης, οι οποίοι είναι δαίμονες και παιδιά του Ηφαίστου, του θεού της φωτιάς και των τεχνών. Άλλοι έλεγαν πως οι Κάβειροι είναι η Μεγάλη Μητέρα, η μητέρα γη (στην τοπική γλώσσα λεγόταν Αξίερος, ταυτίζονταν με την Δήμητρα και την αποκαλούσαν Ηλέκτρα, Λαμπρή, Στρατηγίδα και Ηγέτιδα), ο σύζυγός της ο Καδμίλος [θεός της γονιμότητας που πολλές φορές ταυτίζονταν με τον Ερμή γιατί τα σύμβολα του (το ιερό του ζώο, ο κριός, που συμβόλιζε τη γονιμοποιό δύναμη και τον αρχηγό ποιμένα, καθώς και το φιδοκέφαλο κηρύκειο του) βρέθηκαν χαραγμένα σε νομίσματα και σε επιγραφές του Ναού]. Άλλοι λένε πως ήταν δύο αρένες δίδυμοι Θεοί και τους συνέδεαν με τους Διόσκουρους, άλλοι πάλι, πως οι Θεοί ήταν τρεις και τα τοπικά ονόματα τους Αξίερος, Αξιόκερσα και Αξιόκερσος υποδήλωναν ότι ήταν η Δήμητρα, η Κόρη και ο Ερμής. Άλλοι προσθέτουν και τον Άδη, την Εκάτη, τη Ρέα, τους Οκριβάντες, τον Ουρανό και τη Γαία. Ακόμα και η Αφροδίτη που ίσως είναι αυτή που παριστάνεται σε περίεργα τρίμαστα γυμνά ειδώλια που βρέθηκαν στις ανασκαφές, φαίνεται να θεωρείται πως ανήκε στους Κάβειρους. Αυτή η πολυπροσωπία που υπάρχει στην λατρεία των Καβειριων οδηγεί στη σκέψη πως στα μυστήρια της Σαμοθράκης φανερώνονταν η γενική και απρόσωπη θεωρία για την θεότητα που υπάρχει και στα Ορφικά μυστήρια (που ο Θεός προσφωνείτε «Μέγα πνεύμα», «Μέγας Ελευθερωτής», «Μεγάλη ψυχή του κόσμου», «Λόγος»).

Το βέβαιο είναι ότι οι πρώτοι Αχαιοί το 2000 π.Χ περίπου κατέγραψαν στον κατάλογο των θεοτήτων τα ονόματα του Δια, της Εκάτης, του Απόλλωνα και των Καβείρων. Η λατρεία των Καβείρων σχετιζόταν με τον Ήφαιστο και τα Καβείρια μυστήρια τελούνταν κυρίως στη Σαμοθράκη , την Λήμνο, την Ίμβρο, την Μακεδονία, την Θράκη, την Βοιωτία, την Μικρά Ασία και την Κάρπαθο από τα οποία το πιο κέντρο λατρείας ήταν στη Σαμοθράκη.

Ο Όμηρος αναφέρεται στην Σαμοθράκη με το επίθετο «Ζαθέη» δηλαδή Σεπτή και Αγιότατη και επίσης την ονομάζει Ιερά χώρα: Σαμοθράκη όπου τελετές προκαλούν ρίγος φόβου γίνονται για χάρη των θεών οι οποίες είναι απόρρητες στους κοινούς θνητούς.

"Ζαθέη Σαμοθράκη ένθα και όργια φρικτά Θεών άρρητα βροτοΐσιν". (Σεπτή και αγιωτάτη Σαμοθράκη όπου τελετές που προκαλούν ρίγος φόβου γίνονται για χάρη των θεών, οι όποιες είναι απόρρητες στους κοινούς θνητούς).

Πότε ξεκίνησαν τα Καβείρια Μυστήρια;

Στην λατρεία των Καβειρίων μυστηρίων πρωτεύοντα ρόλο έπαιζε το πυρ, η φωτιά, από όπου φαίνεται πήραν το όνομα τους και η εσωτερική διδασκαλία των Καβειρίων μυστηρίων ήταν η γέννηση και η αναγέννηση του ανθρώπου. Οι κάτοικοι της Λήμνου, της Ίμβρου και της Σαμοθράκης τους ταύτιζαν με τον Πρωτέα, ο οποίος προσωποποιούσε την θάλασσα και το «ηφαιστειώδες πυρ» του οποίου κύρια θεότητα είναι ο Ήφαιστος ενώ ο Παυσανίας γράφει ότι ο Προμηθέας και ο γιος του Αιτναίος λατρευόταν ως Κάβειροι στην Βοιωτία.

Η αρχή της τελέσεως των καβειρίων μυστηρίων χάνεται στα βάθη της ελληνικής προϊστορίας και εδώ πάλι οι απόψεις διίστανται. Ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι η λατρεία των Κάβειρων ήταν αυτόχθων μυστηριακή λατρεία των Πελασγών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι στη Σαμοθράκη οπού τελούσαν τα Καβειρια κατοικούσαν Πελασγοί και ότι οι Αθηναίοι πρώτοι από όλους τους Έλληνες ηρθαν σε επαφή με τους Πελασγούς της Σαμοθράκης, τα αγάλματα του Ερμή με τον φαλλό του στραμενο προς τα πανω και την λατρεία των Κάβειρων, όταν οι Πελασγοί μετοίκησαν στην Αττική και άρχισαν να θεωρούνται και αυτοί Έλληνες:

"Αυτά και πολλά άλλα τα οποία εγώ θα υπομνήσω παρέλαβαν οι Έλληνες παρά των Αιγυπτίων, ότι Δε τα αγάλματα του Ερμού έχουν τα αιδοία ορθά, τούτο δεν το έμαθον παρά των Αιγυπτίων, αλλά παρά των Πελασγών μεν το έμαθον πρώτοι εξ όλων των Ελλήνων οι Αθηναίοι, παρά τούτων Δε οι άλλοι Έλληνες. Κατά την εποχήν Δε, καθ' ην ήδη οι Αθηναίοι ελογίζοντο μεταξύ των Ελλήνων, μετώκησαν εις την Αττικήν ως σύνοικοι οι Πελασγοί, και έκτοτε ήρχισαν να θεωρούνται ως Έλληνες. Εκείνος Δε, ο οποίος έχει μυηθή εις τα μυστήρια των Καβείρων, τα οποία επιτελούν οι Σαμοθράκες παραλαβόντες παρά των Πελασγών, αυτός θα καταλάβει τι θέλω να είπω με τα λόγια μου. Διότι την Σαμοθράκην κατώκουν προηγουμένως αυτοί οι Πελασγοί, οι οποίοι έγιναν σύνοικοι με τους Αθηναίους, παρ' αυτών Δε παρέλαβον τα μυστήρια οι Σαμοθράκες. Των οποίων τα αγάλματα του Ερμού, του να έχουν ορθά τα αιδοία έμαθον εκ των Ελλήνων παρά των Πελασγών πρώτοι οι Αθηναίοι. Περί τούτου παραδίδεται κάποιος Ιερός Λόγος, ο οποίος αποκαλύπτεται εις τα εν Σαμοθράκη μυστήρια."

Ο Στησίμβροτος υποστηρίζει ότι η λατρεία των Κάβειρων εισάγεται στον ελλαδικό χώρο από την Μικρά Ασία που την κατοικούσαν Πελασγοί.

Μια ακόμα σημαντική πληροφορία είναι αυτή που μας έχει δώσει ο χριστιανός συγγραφέας Ιππόλυτος (2ο αιώνας μ.X) που αναφέρει τα εξής: «Οι Σαμοθρακες ονομάζουν αυτόν που τιμούν στα μυστήρια που τελούν Αδαμο, τον αρχικό άνθρωπο, ενώ στο ιερό της Σαμοθράκης υπάρχουν δυο αγάλματα γυμνών ανθρώπων με τα χεριά τεντωμένα προς τον ουρανό και τους φαλλούς στραμενους προς τα πανω, όπως έχει και το άγαλμα του Ερμή στην Κυλλήνη. Τα αγάλματα αυτά είναι εικόνες του πρώτου ανθρώπου και του αναγεννημένου πνευματικά ανθρώπου».

Οι Τελετές και ο πανανθρώπινος χαρακτήρας των Καβειριων

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το τι γινόταν στις τελετές γιατί οι μυημένοι τις τελούσαν μυστικά και δεν μιλούσαν γι’αυτές. Αυτό που ξέρουμε και είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αντίθετα με αλλά μυστήρια τα Καβειρια είχαν πανανθρώπινο χαρακτήρα. Δηλαδή μπορούσαν να πάρουν μέρος άτομα ανεξαρτήτου φύλου, εθνότητας, αξιώματος η ηλικίας! (Στα Ελευσίνια μυστήρια για παράδειγμα μπορούσαν να λάβουν μέρος μονό Έλληνες ελεύθεροι πολίτες). Άνδρες και γυναίκες, δούλοι και δουλοπάροικοι, αλλοεθνείς, και αλλόπιστοι ήταν δεκτοί ενώ θεμελιώδης σκοπός των μυστηρίων αυτών ήταν η ηθικοποίηση του ανθρώπου. Με τη μύηση τους αναλάμβαναν ηθικές και κοινωνικές υποχρεώσεις και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει ότι «οι μυούμενοι εγίνοντο ευσεβέστεροι, δικαιότεροι και κατά πάντα καλλίτεροι».

Επίσης, κάτι ακόμα που διαφοροποιεί τα μυστήρια σε σχέση με όλα τα αλλά ήταν ένας ρητός και απαράβατος όρος που υπήρχε και τον συναντάμε μονό εδώ. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση και προπαρασκευαστικό στάδιο της μυήσεως, ήταν η ψυχική κάθαρση του ανθρώπου που ζητούσε να μυηθεί, η εξομολόγηση. Γι' αυτόν τον σκοπό υπήρχε ένας ειδικός ιερέας γνωστός ως Κοής ο οποίος άκουγε τον εξομολογούμενο και είχε το αξίωμα να εξαγνίζει ακόμα και τον φονιά που μετάνιωνε για την πράξη του. Έτσι, εκτός απ’ τη λατρευτική και θρησκευτική έννοια, βλέπουμε πως τα μυστήρια της Σαμοθράκης, είχαν φιλοσοφική βάση και χαρακτήρα κοινωνικής αρετής.

Ύστερα από την εξομολόγηση και την έγκριση του Κοή και των Ανακτοτελεστών, ο κατηχημένος μπορούσε να προσέλθει στην τελετή της μυήσεως. Πιστεύεται πως η μύηση γινόταν τη νύχτα, με το φως των δαδιών και των λυχναριών των μυημένων που παραβρίσκονταν στην τελετή. Πολλά λυχνάρια που βρέθηκαν στις ανασκαφές είχαν χαραγμένο το γράμμα Θ δηλωτικό των Μεγάλων Θεών, αλλά και στους τοίχους του Ιερού υπάρχουν πολλές οι θέσεις για τοποθέτηση δαδιών. Ο μειούμενος καθόταν πάνω σε θρόνο γι' αυτό και η τελετή λεγόταν «θρονισμός». Φαίνεται πως σ' αυτό το στάδιο οι μυούντες χόρευαν γύρω απ’ τον μυούμενο. Πολλές μαρτυρίες και κυρίως του Πλούταρχου υπάρχουν γι' αυτή τη φάση της τελετής. «Καθάπερ ειώθασιν εν τω καλουμένω θρονισμώ καθίσαντες τους μυουμένους οι τελούντες κύκλω περιχορεύειν».

Ύστερα από τον θρονισμό, ο ιερέας οδηγούσε τον μύστη στο άβατο του Ιερού και εκεί το νέο μέλος, είχε δηλαδή την εποπτεία, κάποιας ιερής αναπαράστασης με πιθανό αντικείμενο την έκφραση κοσμογονικών ιδεών στις όποιες πρώτευε η μυστηριώδης τους γενεαλογία. Έτσι, έφθανε στον βαθμό της εποπτείας. Μπροστά στο άβατο του Ιερού υπήρχε επιγραφή, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη και που απαγόρευε με λιτό αλλά απόλυτο τρόπο, την είσοδο. «Αμύητον μη εισιέναι». Αργότερα, με την προσέλευση και των Ρωμαίων στα μυστήρια, προστέθηκε απαγορευτική επιγραφή και στα Λατινικά.

Στον καινούργιο μύστη προσέφεραν στεφάνι από ελιά και πορφυρή ζώνη που τον προφύλαγε απ’ τους κινδύνους. H μύηση μπορούσε να γίνει σ' οποιαδήποτε εποχή και κυρίως απ’ τον Απρίλη ως τον Σεπτέμβριο. Φαίνεται δηλαδή πώς δεν ήταν απαραίτητο να συμπέσει η μύηση με τις ετήσιες πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αυτές, διαρκούσαν εννιά μέρες κατά τις όποιες κάθε πόλη απ’ τα νησιά, τη Θράκη και τα Μικρασιατικά παράλια έστελνε τους πρεσβευτές της. Πρεσβευτή έστελνε ακόμα και η πόλη της Σαμοθράκης κι' αυτό αποδεικνύει ότι το Ιερό δεν θεωρούνταν ότι ανήκε στο νησί αλλά πως ήταν όλου του κόσμου.

Πριν από τις τελετές έσβηναν γενικά κάθε φωτιά στο νησί και έφερναν νέα φλόγα απ’ το ιερό των Καβείρων της Δήλου. Δεν μπόρεσε να καθορισθεί πότε γίνονταν οι γιορτές αυτές ενώ ο αρχαιολόγος Λέμαν που ήταν επί χρόνια επικεφαλής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής στην Σαμοθράκη αποτολμά σε ένα σύγγραμμα του να αναφέρει ότι πιστεύει πως οι τελετές είναι πολύ πιθανόν να γίνονταν τον Ιούλιο.

Παρ' όλο που η μύηση γίνονταν αποκλειστικά στη Σαμοθράκη, όπου η λατρεία των Καβείρων άρχισε πριν από τον 7ο αιώνα, η διδασκαλία ξαπλώθηκε γρήγορα, πρώτα στα γειτονικά νησιά, Λήμνο, Ίμβρο, Τένεδο, πέρασε στις ακτές της Θράκης και της Ιωνίας και τελικά έφτασε σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με περιγραφές του Στράβωνα και του Παυσανία αλλά και διαπιστώσεις από ανασκαφές, ιερά των Καβείρων υπήρχαν στη Σύρο, στη Θήβα, στη Δήλο, στην Πάρο, στην Χίο, στην Πέργαμο, ακόμα και στο Ιόνιο, στην Κέρκυρα. Μάλιστα ο Παυσανίας, αναφερόμενος στο ιερό των Καβείρων στη Θήβα, λέει ότι ήταν ανέκαθεν «άγιον» και «θαυματουργόν».

Οι Κάβειροι εξακολούθησαν να λατρεύονται και τα μυστήρια τους να τελούνται μέχρι το τέλος του 4ου μ.Χ αιώνα. Διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές ότι οι Ρωμαίοι περιτείχισαν τον ιερό χώρο και πως παρ' όλο που μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στα 200 μ.Χ. πιθανώς από σεισμό, αμέσως έγιναν αναστηλώσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών σε μεγάλη έκταση. Ο ιερός χώρος εξακολούθησε να ακμάζει, η φήμη του παρέμεινε αμείωτη και η αρχαία θρησκεία είχε πάντα τους πιστούς της, ως το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα οπότε εγκαταλείφθηκε αφού εγκαταστάθηκε η νέα θρησκεία. Στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. ένας καταστρεπτικός σεισμός ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει.

Άλλες σημαντικές πληροφορίες:

• Στα Καβείρια μυστήρια είχαν μυηθεί ο Ορφεας , ο Ηρακλής, οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Αγαμέμνων, ο Οδυσσεας, ο Ιάσωνας αλλά και άλλοι Έλληνες που έλαβαν μέρος στον τρωικό πόλεμο.

• Στην Λήμνο οι Κάβειροι ήταν και προστάτες της αμπελουργίας.

• Οι Κάβειροι της Σαμοθράκης τιμόνταν από τους Έλληνες και σαν προστάτες των ναυτικών. Οι διασωθέντες από ναυάγια κατέθεταν αφιερώματα στο ιερό της Σαμοθράκης

• Ο Πίνδαρος αναφέρει για τους μυημένους στα Μυστήρια των Καβείρων: «Ευτυχής εκείνος ο οποίος αφού είδε αυτό το θέαμα, κατέρχεται στα βάθη της Γης. Γνωρίζει το τέλος της ζωής, γνωρίζει την Θεία πηγή».

• Ο Περσέας, ο τελευταίος Βασιλιάς της Μακεδονίας, κατά την διάρκεια των μαχών εναντίον των Ρωμαίων πήγε στην Σαμοθράκη για να ζητήσει την βοήθεια των Μεγάλων Θεών.

• Ο Βασιλιάς Φίλιππος ήταν μυημένος στα μυστήρια της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε την Ολυμπιάδα την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία ήταν και ιέρεια των Καβείρων.

• Ο Γερμανικός, ο διάδοχος του Αυτοκράτορα Τιβέριου πηγαίνοντας στην Συρία για να αναλάβει την διοίκηση των Ρωμαϊκών στρατευμάτων, πήγε μέσω του Αιγαίου στην Σαμοθράκη για να μυηθεί στα Καβείρια μυστήρια, αλλά λόγω των σφοδρών βορείων ανέμων δεν μπόρεσε να φτάσει. Αυτό θεωρήθηκε κακός οιωνός και μετά λίγους μήνες ο Γερμανικός πέθανε, δηλητηριασμένος από την γιαγιά του Λυβια, γυναίκα του Αυγούστου.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

17 σχόλια :

 1. Καβειρια τα φοβερα και τρομερα μυστηρια διαδεδομενα στην αρχαια Ελλαδα που δεν αποκαλυφθηκαν ποτε και απο τοτε μεχρι σημερα περιμενουν τον αρτεμη να βρει τη λυση ντυμενος
  ιερεας και να οδηγησει την ευταξουλα στα αδυτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τρομερο χιουμορ στο κατηχητικο στα μαθανε να τα λες ιουδαιε??
   ..παρτο χαμπαρι 1.500 χρονια σας κραζουμε ανθελληνες κατσικοθηκατε στην χωρα μας δεν ξερατε ουτε λεξη να αρθρωσετε και τωρα δυσκολα ξεχωριζετε απο εμας,εβραιοδουλε!...δεν κοιτας καλυτερα την Λουκα και αστον αρτεμη αυτος νομιζε οτι θα το παιξει Ελληνας και το εφαγε το κεφαλι του!...
   προσκυνητης-εικονολατρης-ανθελληνας-ιουδαιολαγνος εισαι και τοσο βλακας που ανταλαξες τον μαγο Αβρααμ με τον Ελληνα γεναρχη του τοπου που φιλοξενει και τους μογγολους τους παππουδες σου....ρε μισανθρωπε οταν εμεις καναμε μυστηρια εσεις ουτε την δευτερη εντολη δεν ειχατε παρει απο τον Μεγαλο ..

   Διαγραφή
  2. Όλοι οι καργιόληδες και Ε.ΣΥ μια εταιρία

   Διαγραφή
 2. ΠΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΒΕΙΡΟΙ; ΜΑ ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ; ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΑΠ ΕΔΩ! ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ!!!! ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΝΑΜΑΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΑΠΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΦΙΛΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ....
   ΓΙΑ ΠΕς ΜΟΥ ΠΟΙΑ ΕΙΔΩΛΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝΕ ΡΕ ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΗ?...ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΩΕΙΣ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΤΟΥΝ ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΒΡΩΜΟΣΤΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕ "ΠΙΣΤΟΣ" ΡΕ ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΗ!!!
   ΟΥΣΤ ΓΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ!

   Διαγραφή
  2. Ε.ΣΥ θα εισαι η τσατσα του δωδεκαθεου!!!!!
   χΧΑχαΧΑχαΧΑχαΧΑχα ΧΑχαΧΑχαΧΑχ

   προυτς
   πρατς
   πριτς

   Διαγραφή
  3. ΜΑΡΗ ΚΑΤΣΙΚΟΚΕΡΑΤΗ 8.51 ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ... ΜΠΑΜ ..!!!!!!!!!.....

   Διαγραφή
  4. Τι μπαμ ρε βαρβαρη προσκυνημενη ιουδαια σου μαθαμε να γραφεις και εβγαλες γλωσσα μωρη παπαρο..
   αντε να προσκυνησεις καμια παντοφλα μωρη Λουκα...

   Διαγραφή
  5. Καλυτερα τσατσα Ελληνων με εσενα πουτανιτσα παρα να με φωναζουν δουλα ιουδαιων και κατω απο τα ρασσα να μου τον δινουν στο στομα ροπαλοφοροι παπαδες....Προσκυνα το μεγαλειο των Ελληνων εβραιολαγνε γιατι αν δεν τα κλεβατε ολα απο εμας κραυγες θα βγαζατε ακομα μωρη ΠΟΡΝΗ που μου σας φτιαξαμε την ορθοδοξια απο την ΕΒΡΑΙΚΗ ΜΠΟΥΡΔΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!...ΕΘΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΡΕ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙ ΚΑΙ ΣΕ Π Ο Ν Α Ε Ι ΠΟΛΥ !!!

   Διαγραφή
  6. στα αρχ@δια μου σας γραφω και σας πολεμαω κι οπου σταθω κι οπου βρεθω σας φτυνω και γελαω χαχαχαχαχαχαχαχα ζωα αγραμματα αστοιχειωτα που αναθεμα κι αν ξερετε να
   μεταφρασετε ενα αρχαιο κειμενο αποτελουμενο απο μια λεξη χαχαχαχαχαχαχαχα
   κατσικοκερατη βολεμενη πουτανα

   Διαγραφή
  7. ΒΑΛΑΚΑ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΣΥ ΜΩΡΗ ΣΑΡΡΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙΣ ΜΩΡΗ ΒΛΑΜΜΕΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ???
   ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΑΒΡΑΑΜ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΤΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΠΕΤΑΓΑΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΤΟ ΚΑΙΓΑΝ ΒΛΑΚΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ΒΛΑΚΑ!!.....
   ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ ΜΩΡΗ ΔΕΒΒΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥ ΚΡΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΣΕ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΠΑΛΙΟ ΛΑΘΡΟΜΟΓΓΟΛΕ......ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΑΠΑΡΙΑ ΚΑΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΘΑ ΣΦΑΞΕΙΣ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΦΙΛΗΣΥΧΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΘΑ ΚΑΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!!
   ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ 1.500 ΚΑΙΓΑΤΑ ΚΑΘΕ ΤΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΣΤΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ????..ΠΑΠΑΡΙΑ
   ΠΑΛΙ ΟΜΗΡΟ- ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ!!
   Ρ Ο Υ Φ Ι Α Ν Ε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Διαγραφή
 3. ΓΙΑ ΤΟΝ "ΡΑΓΙΑ" 8.22π.μ.,

  ..."ΕΛΛΗΝ" ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ, ΑΝ ...ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΑΝΑΝΕ...ΚΑΛΟ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟ"...

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΑΒΕΙΡΟΥΣ" ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΒΕΙΡΙΑ" ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ..."ΠΑΠΑΡΙΑ", ΕΑΝ ΟΧΙ, ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΝ..."ΑΝΩΝΥΜΟΣ"...

  ΓΙΑ ΤΟΝ ..."ΠΑΝΥΒΛΑΚΑ" ΡΑΒΙΝΟ 11.56μ.μ., ΑΝΕΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ, ΚΑΘ' ΟΤΙ ΕΤΕΘΗ ΕΙΣ ΤΑ..."ΑΖΗΤΗΤΑ"...

  ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευταξουλα κιλα πολλα εχουν κατι κοντοχοντρα ανυπαρκα αμορφωτα γουρουνια με μουσι
  οσο για τα καβειρια μυστηρια επιμενω οτι
  θα τα αποκαλυψει το ανθρωπακι και
  θα σε προσφερει θυσια στους θεους
  που κανενας δεν ειδε ποτε γιατι απλα
  ηταν συμβολισμοι ενω Ε Σ Υ εισαι ενα
  ΣΥΜΒΟΛΟ tiny monkey '''' καταλαβαινεις ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. διαβασε παλαια διαθηκη αν δες να μαθεις για θυσιες ρε ΒΛΑΚΑΚΟ γιατι ασχολησε με τους Ελληνες ??? πως να μην σε χαλαμε αφου σου μαθαμε γραφη,αναγνωση,ποιηση,ιστορια,λογοτεχνια,ιατρικη,μουσικη,φιλοσοφια,μαθηματικα...............εσεις τι μας μαθατε μωρη λουλου πως να μισουμε τα παντα μεσω της αγαπης του ΤΖΕΣΟΥΑ??
   Παρτο χαμπαρι ιουδαιε ΒΑΡΒΑΡΕ οσους Ελληνες και να ξανασφαξετε παντα θα υπαρχουμε γιατι πολιτισμος σημαινει ΕΛΛΑΣ και εσυ χαλιεσε που οτι σου λεγεν για εμας στην εκκλησια σου ηταν ψεμματα...δεν σε χαλασε ομως που τελικα ολα τα αντιγραψατε απο τους Ελληνες!!...μας σφαζατε σαν καθικια που ησαστε για να ακολουθησουμε την θρησκεια σας επειδη ομως ο ΕΛΛΗΝ αγαπα την ζωη εκενε το πιο απλο σαν εφυεις λαος πηρε την Εβραικη ΜΑΛΑΚΙΑ που πιστευατε αντιγραψαμε Ελληνικες γιορτες και τι βγηκε???....ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝ ΘΑ ΒΑΖΕΤΕ ΠΡΩΤΑ!!!......ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΡΩΜΙΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΛΑΣ

   Διαγραφή
  2. πω πω πω κοσμος!!!!!!!!!!!!!!!!!!ολοι θα παρετε δις στην ουρα στην ουρα με τα ποδια ανοιχτα!!!!! ερχεται ο δρακος!!!!!!σκοτωστε τον αηρ αηρ αηρ με τη κοντη ψ@λη

   Διαγραφή
 5. καλημερα σας και απο μενανε και νασαστε ολοι=ολες καλα....καλημερα στα ξ6 και σολους τους παλιους φιλους πουνε δωμεσα......ο βαρυ γλυκος εινετοιμος τραβαω τη πρωτη τζουρα κεπειδης ο καφες θελη και τις πουτανες του ξυπνηστε ρε τους διαχειρισταδες λεω τους αναβω και μια τσιγαρια και βανω ενα ζεμπεκικο νακουσουμε για να ξυπνησουμε....ταγραφουμε ολα στα@ρχιδια μας και ακουμε μπολικες πενιες για να ζησουμε ζορικα και πολλα χρονια..ζορικη πενια απο το γιγαντα το παναγιωτη........παμε.....
  https://www.youtube.com/watch?v=fXW8_ImGnE8
  ταραρομ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος5 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:40 μ.μ.

  ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ,Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΑ,ΠΕΤΑΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ...ΕΠΙΣΗΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΛΟΔΙΟ....ΟΧΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΜΟΝΤΕΜ......ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ....ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΩ...ΤΕΡΜΑ.....ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΓΡΑΜΕΝΟΥΣ....ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ
  ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΑΡΑΡΟΜ..............

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]